Slovenija

Sojenje po nesreči najpozneje v 18 mesecih

Ljubljana, 27. 05. 2011 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

To predlagajo v zavodu Varna pot, v katerem so ministrstvo za pravosodje javno pozvali k spremembi sodnih postopkov v primerih najhujših nesreč. Na ministrstvu njihova prizadevanja podpirajo.

Zavod Varna pot poziva k skrajšanju sodnih postopkov v primeru najhujših nesreč.
Zavod Varna pot poziva k skrajšanju sodnih postopkov v primeru najhujših nesreč. FOTO: Jani Dolinšek

Zavod Varna pot je pravosodno ministrstvo pozval, naj spremeni sodne postopke in sodne prakse pri obravnavi najhujših prometnih nesreč. Kot pojasnjujejo, ministrstva ne želijo kritizirati, ampak izhajajo iz dobre prakse, ko je sodišče samo dokazalo, da lahko v 10 dneh uspešno izpelje tri sodne obravnave in zaključi postopek s sodbo. ''Zato ministra pozivamo, naj na podlagi dobre prakse v lastni sredini slednje prenese v sistemsko ureditev,'' so sporočili po današnji novinarski konferenci.

''Predolgi sodni postopki kruto posegajo v vsakdanjik žrtev prometnih nesreč in prizadanejo njihovo dostojanstvo. Nemalokrat se s sojenjem podoživi pogreb in na žalost ga čutijo kot ponovni izkop svojega bližnjega. Miru ne najdejo, dokler sodni postopek ni zaključen. Podaljševanje postopkov udeleženih v prometni nesreči ni v prid nikomur, ne povzročiteljem ne oškodovancem,'' je povedala psihologinja Vesna Radonjič Miholič.

Vodja direktorata za promet Ljubo Zajc pa je dejal, da je bil v zadnjih letih že dosežen sistemski napredek na področju varnosti v cestnem prometu. ''V novem nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu vključujemo tudi poglavje žrtev prometnih nesreč. Z novo zakonodajo bodo postopki zaradi povzročitve najhujših prekrškov obravnavani v največ 13 dneh. V največ petih dneh bo morala policija na sodišče predložiti zbrano dokumentacijo, slednji pa bo moral podati sodbo v največ osmih dneh,'' je povedal Zajc.

V zavodu Varna pot sicer v javnem pozivu ministrstvo za pravosodje pozivajo, da se sistemsko uredi sojenje v razumnem roku, ki ne sme biti daljši od 18 mesecev, k prioritetni obravnavi vseh že sproženih kazenskih postopkov v primeru najhujših prometnih nesreč in k vključitvi svojcev umrlih v prometnih nesrečah v postopkih na tožilstvu in na sodiščih.

Ministrstvo podpira prizadevanja zavoda

Ministrstvo podpira prizadevanja zavoda.
Ministrstvo podpira prizadevanja zavoda. FOTO: Damjan Žibert

Na ministrstvu so se na poziv že odzvali. Sporočili so, da podpirajo prizadevanja zavoda. ''Ministrstvo za pravosodje si ves čas prizadeva za pospešitev in skrajšanje postopkov na sodiščih, zato je v okviru pristojnosti izvedlo vrsto ukrepov, ki bodo omogočili hitrejše sodne postopke. S spremembami Sodnega reda se uvaja možnost podaljšanja poslovnega časa sodišč, ki je namenjen za naroke in glavne obravnave, z uvedbo sistemov zvočnega snemanja glavnih obravnav ter vzpostavitvijo uporabe videokonferenčnih sistemov za primere, ko nekdo ne more priti na sodišče ali pa je njegov prihod povezav s sorazmerno visokimi stroški, hkrati pa je ministrstvo predpisalo tudi nova kazniva dejanja, prekrške ter sankcije zanje, ko gre za vprašanja varnosti v cestnem prometu,'' so zapisali v odzivu.

Glede na to, da se poziv nanaša na pristojnost sodišča, pa bo ministrstvo poziv posredovalo predsedniku Vrhovnega sodišča RS.

Ministrstvo za pravosodje je med drugim pri pripravi zakonodajnih sprememb upoštevalo številne predloge zavoda ter jih vključilo v novelo Zakona o prekrških. Prihodnji teden pa bo vlada obravnavala novelo Kazenskega zakonika, ki prav tako, med drugim na podlagi pobude Zavoda Varna pot, prinaša novo opredelitev kaznivega dejanja Predrzna vožnja v cestnem prometu.
 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
28. 05. 2011 18.36
Zaradi nesposobnosti uradnikov, se vedno znova dokazuje civilna družba in NVO, ki pozivajo k večjemu redu, varnosti, etiki na cestah in še kje. Je čas, da pišejo novele zakonov in ostale zakone sposobni ljudje, ne pa tisti, ki jih iz davkoplačevalskega žaklja dobro preplačani medseboj povezani "sodelavci".
mac4_m
28. 05. 2011 09.53
'ministrstvo podpira'. Kaj podpira? Sprememba določila v zakonu za spremembo postopka traja kakih pet minut in je na naslednji seji v parlamentu lahko že sprejeta..Verjetno bo ministrstvo te upravičene zahteve podpiralo tudi čez eno leto pred iztekom mandata. Seveda izključno s kvasanjem...
mac4_m
28. 05. 2011 09.49
v vsaki normalni državi povzročitelje hudih nesreč takoj odpeljejo v zapor. Vse nadaljne postopke povzročitelji počakajo v zaporu. Tu pa še pet let po tem, ko so povzročili hude nesreče prosto hodijo naokoli. Da se ne omenja, da tudi tisti, ki so obsojeni v roku kakega leta ponovno prosto hodijo naokoli... Glede na to, da policija takoj napravi zapisnike, da so priče še 'sveže', je popoln nesmisel, da tako drago plačane državne ustanove porabijo nekaj let za 'študij' in s tem škodijo kvaliteti postopka..Seveda, ko pa so bolj nujne ekspresne obsodbe raznih nesojenih bombašev...
buksl12
27. 05. 2011 21.11
Sojenje bi moralo biti v 15 tih dneh toliko imaš časa za plačat kazen.Zakaj se vleče tako dolgo.Razni Mački bi morali za zapahe takoj saj lahko dejanje ponovijo
kvapatebriga
27. 05. 2011 17.53
V 2 letih postopki zastarajo! Še 6 mesecev je preveč!
JurijGrmMlajsi
27. 05. 2011 17.45
Kdaj bo sojenje morilskemu Mucku? Še vedno ima "psihične težave"? Koliko stane to? Rad bi naredil par oslarij pa potrebujem zavarovanje!
pupa_od_anbot
27. 05. 2011 16.33
6 mesecev maximum, pa še to je prepočasi, da obtoženi ne pozabi zakaj ga "preganjajo
prepri43
27. 05. 2011 16.20
Upam da poleg hitreje obravnave tudi bolj objektivne in ne pisane na kožo uplivnim in bogatejšim kršiteljem prometnih predpisov in prouzročiteljem nesreč z težjimi posledicami!
HIPOKRATKA
27. 05. 2011 16.19
Kaj je sploh sojenje v razumnem roku? Na to lahko odgovori samo oškodovanec. Skrajšanje sodnih postopkov pa mora na vsak način veljati tudi za zdravniške napake, ki se v Sloveniji vlečejo vse predolgo, tudi dvajset let.