'Ukrepi bodo še bolj razslojili družbo'

"Cistična fibroza je huda, genetska, redka bolezen, ki prizadene vse organske sisteme, zaradi česar so oboleli otroci veliko odsotni od pouka. Teh otrok v Sloveniji je malo," ob ukinitvi učne pomoči opozarjajo v Društvu za cistično fibrozo Slovenije.

Ukrepi: Ukinitev plačila učiteljem za nudenje učne pomoči učencem, manj denarja za interesne dejavnosti, spremembe financiranja šol v naravi in glasbenih šol ter manj denarja za srednje šole.

V Društvu za cistično fibrozo Slovenije so ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar v javnem pismu opozorili na dolgotrajno bolne otroke, ki so dalj časa odsotni od pouka zaradi dolgotrajne bolezni in jih bo omenjeni ukrep izredno prizadel.

Ne strinjajo se z njeno izjavo, da se učna pomoč v osnovnih šolah izvaja za otroke z učnimi težavami in vrzeli v znanju, ki so posledica primarne motnje. Otroci s cistično fibrozo nimajo učnih težav, ki bi bile posledica primarne motnje, so pa dolgotrajno bolni in se po zakonu štejejo med otroke s posebnimi potrebami, so poudarili.

Bolan otrok

V Društvu za cistično fibrozo opozarjajo, da so dolgotrajno bolni otroci že sedaj upravičeni do učne pomoči le, če so od pouka odsotni več kot dva meseca in največ dve uri tedensko. (Foto: Thinkstock)

Varčevalni ukrepi, ki jih želi ministrstvo doseči z ukinitvijo učne pomoči dolgotrajno bolnim otrokom, bodo še bolj razslojili družbo. Ne moremo razumeti, da pristojni s svojimi nepremišljenimi odločitvami jemljejo možnost za razvoj in enake možnosti otrokom, tudi dolgotrajno bolnim.
Društvu za cistično fibrozo Slovenije

"Cistična fibroza je huda, genetska, redka bolezen, ki prizadene vse organske sisteme, zaradi česar so ti otroci veliko odsotni od pouka. Teh otrok v Sloveniji je malo. Ker je genetska bolezen, je prisotna celo življenje. Verjamemo, da je takšen ukrep posledica nepremišljenosti, zato pričakujemo, da bo dolgotrajno bolnim otrokom tudi v prihodnje zagotovljena dodatna učna pomoč," so sporočili.

Varčevalni ukrepi po oceni glavnega tajnika Sindikata za izobraževanje in vzgojo (Sviz) Branimirja Štruklja pomenijo zniževanje kakovosti javnega šolstva, neracionalne se mu zdijo tudi zahteve po še dodatnih ukrepih. Napovedal je, da bodo v sindikatu slednjo "krčevito branili". O nadaljnjih potezah je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti, ni pa izključil niti shoda pred vlado, čeprav upa, da ''bodo prej prišli k pameti''. Računa pa, da se bodo odzvali tudi starši. ''Mi se bomo postavili na čelo,'' je obljubil.


Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
ENEG 15.01.2015 08:40:03
Naj učitelji oddelajo 8 ur na dan in proste dneve -počitnice, ki jih imajo za 3 mesece, pa ne bo nobenih problemov, učiteljem gre samo za plače in ne za otroke
Več komentarjev