Slovenija

Solana tudi o Kosovu

Ljubljana, 19. 12. 2007 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Solana je po srečanju z Janšo in Türkom izrazil prepričanje, da bo Slovenija uspešno predsedovala EU.

Solana in Türk sta se pogovarjala tudi o Kosovu in Bližnjem vzhodu.
Solana in Türk sta se pogovarjala tudi o Kosovu in Bližnjem vzhodu. FOTO: POP TV
Leta 2004 ste vstopili v EU, letos še v območje evra in schengenski prostor, zdaj pa boste vodili unijo. To je precejšen dosežek. Javier Solana

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana se je srečal s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo in z novoizvoljenim slovenskim predsednikom Danilom Türkom. Kot so sporočili iz kabineta premierja, sta sogovornika spregovorila o zunanjepolitičnih vprašanjih, ki bodo na dnevnem redu slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

Javier Solana je prepričan, da bo Slovenija uspešno predsedovala EU.
Javier Solana je prepričan, da bo Slovenija uspešno predsedovala EU. FOTO: POP TV

Janša in Solana sta izmenjala poglede na vrhunska srečanja EU s tretjimi državami, ki bodo v okviru slovenskega predsedovanja uniji potekala v prvi polovici prihodnjega leta. Posebno pozornost sta namenila tudi razmeram na Zahodnem Balkanu. Med drugim sta se strinjala, da morajo članice EU v zvezi z vprašanjem prihodnjega statusa Kosova ravnati enotno. Izpostavila sta pomen zaključkov, ki so jih je v zvezi s tem na vrhu v Bruslju nedavno sprejeli voditelji držav članic povezave.

Solana se je z Janšo pogovarjal o izzivih slovenskega predsedovanja EU.
Solana se je z Janšo pogovarjal o izzivih slovenskega predsedovanja EU. FOTO: POP TV

Že pred tem se je Solana sestal z novoizvoljenim predsednikom Türkom, s katerim sta se v pogovorih dotaknila tudi vprašanj Kosova in Bližnjega vzhoda. Solana je sicer prepričan, da je EU dovolj močna in sposobna, da od VS ZN prevzame reševanje kosovskega vprašanja. Solana, ki Türka pozna še iz časov, ko je bil ta pomočnik generalnega sekretarja ZN, je izrazil prepričanje, da bo Türk dober predsednik.

Drnovška ni bilo

Predvideno je bilo, da se bo Solana danes srečal tudi s predsednikom republike Janezom Drnovškom, vendar pa so v uradu predsednika potrdili, da srečanja ne bo, pri čemer razlogov za to niso navedli. Drnovšek je sicer šibkega zdravja in se v javnosti ni pojavil že od predsedniških volitev.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

almira.bozic@guest.arnes.si
19. 12. 2007 20.06
Predsednik države in vrhovni poveljnik oboroženih sil! Spoštujem institucijo Predsednika države, ne pa za vsako ceno. Spoštovanje je recipročno, samo da v tem primeru gre za obveznost Predsednika države do državljanov. Toleranca v zvezi z boleznijo ima tudi svoje meje. Od Predsednika države sem pričakoval več dostojanstva do položaja, ki ga zaseda, s tem tudi do državljanov. Zastonj ima doktorat, če mu je teško biti človek. Primorec
kosir_maks
19. 12. 2007 12.46
Sej očitno lahko opravlja dolžnosti ! objavlja misli na spletu gibanja za razvoj ! del ene najnovejših gre tako ! "Živimo dan za dnem. In ne živimo zares. Dnevi so prazni, vrstijo se en za drugim, kot da jih štejemo, zbiramo in čakamo, da se odvrtijo. Zdi se, da ne moremo veliko vplivati nanje, da se vrtijo mimo naše volje. Na milost in nemilost smo jim prepuščeni.V njih se nabira bolečina, počasi se poraja brezup. Veliko pa se jih vrti v prazno, veliko je dni, ki so si podobni kot jajce jajcu in se jih pozneje sploh ne moremo spomniti,,,,,,,,,, Me kar zmrazi , ko to berem ! pol si lahko mislimo svoje ,kaj se dogaja ....
Tonček Balonček
19. 12. 2007 12.29
Skrajno neresno od Drnovška je, da ne pove, da je bolan in pač ne more opravljati dolžnosti! Tudi za državo je to otročje in primitivno. Saj je vsakdo lahko bolan, tako ali drugače, ima vse pravice, ki izhajajo iz tega, samo lepo prosim, ne nas imeti za norca.
Aleš Podkrajšek
19. 12. 2007 11.58
Je Drnovšek sploh še živ??? In ne zdi se mi prav, da Urad predsednika ne obvešča o razlogih za takšne odločitve. Mislim, da bi predsednik moral poročati o tem, saj smo nenazadnje mi njegovi delodajalci.