Slovenija

Gorenjci zaradi krajših počitnic beležijo izgubo

Ljubljana, 28. 02. 2011 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šolarji so po skupnih zimskih počitnicah spet sedli v šolske klopi, turistični delavci pa za svoje finančne bilance, da ocenijo izpad dohodka, ki so jim ga prinesle enotne počitnice.

Zimske počitnice so za nami, turistični delavci pa že zbirajo podatke o obiskanosti njihovih centrov. V gorenjskih zimskih turističnih središčih so bili z obiskom gostov v času zimskih šolskih počitnic večinoma razočarani. Veliko Slovencev, ki se običajno odločajo za počitnikovanje v Kranjski Gori, Bohinju ali Bledu, je zaradi recesije ostalo doma ali pa so se raje odločili za počitnice v tujini.

Kranjska Gora: Za četrtino manj obiska na smučiščih

RTC Kranjska Gora v februarju beleži za 25 odstotkov slabšo realizacijo kot v letu 2010.
RTC Kranjska Gora v februarju beleži za 25 odstotkov slabšo realizacijo kot v letu 2010. FOTO: Miro Majcen

Združitev zimskim počitnic v enoten termin je močno prizadela rekreacijsko-turistični center (RTC) Kranjska Gora, ki velja za družinsko smučišče. Realizacija v februarju je letos za 25 odstotkov slabša kot v letu 2010, je povedala vodja marketinga v RTC Žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc. Pojasnila je, da so sicer v minulem tednu nekoliko izpada iz tedna pred tem, ko so bile lani tudi zimske šolske počitnice, sicer nadoknadili, vendar kar 64-odstotnega izpada v celoti niso mogli pokriti.

Še dodaten razlog za manjše število smučarjev je, da so se mnogi po ocenah direktorjev gorenjskih turističnih organizacij ustrašili napovedane gneče na slovenskih smučiščih, zato so se raje odpravili v tujino. To se je poznalo tudi v zasedenosti namestitvenih zmogljivosti v minulem tednu, ko so turistične destinacije beležile precej manj turistov, kot so pričakovali.

Nagajalo je tudi vreme

V Kranjski Gori so hotelirji beležili okoli 90-odstotno zasedenost, čeprav so pričakovali polno zasedenost. Hud pa je bil zlasti izpad prihodkov teden pred tem, saj so lani in v letih prej v tem času, ko je bil prvi teden šolskih počitnic, ustvarili še enkrat več nočitev, je pojasnila direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav in dodala, da jim letos poleg vsega tudi vreme ni bilo naklonjeno.

"Izpad, ki smo ga zabeležili, bo negativno vplival na rezultate praktično celega leta, saj je za nas realizacija meseca februarja ena najpomembnejših," je izpostavila Žerjavova, ki je na posledice izpada zaradi združenih počitnic opozarjala že od lanskega junija, ko so izvedeli za poenotenje termina. Tedaj so ocenjevali, da bo samo v Kranjski Gori škode za dva milijona evrov, točni podatki o dejanski škodi pa bodo znani maja.

Bohinj: Kar 10.000 nočitev manj

Na vsak način je bila odločitev o združitvi počitnic slaba in upam, da jo bo vlada za drugo leto spremenila. Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus

Prvo oceno so že podali v Bohinju, kjer naj bi glede na leto 2010 zaradi združitve počitnic in negativne medijske kampanje z opozorili o pričakovani gneči v slovenskih turističnih središčih ustvarili za 10.000 nočitev manj. Tudi v času počitnic so bile letos nočitvene zmogljivosti relativno slabo zasedene, zasebne sobe med 40- in 60-odstotno, hoteli in apartmaji pa med 45- in 70-odstotno, je pojasnil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Na Bledu, ki sicer ne velja za tipično zimsko središče, so bili tisti hoteli, ki so bili odprti, solidno zasedeni, vendar pa sta bila v tem vrhuncu zimske sezone kar dva pomembna blejska hotela zaprta. "Predvsem v dveh hotelih, ki sta zelo povezana s specializirano ponudbo za družine in otroke, pa je bilo zelo veliko slovenskih gostov in logično je, da če bi bile počitnice dva tedna, bi bili dobro zasedeni v dveh tednih," je poudarila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar.

"Še vedno ostaja naše mnenje, da združitev zimskih počitnic v en teden ni bila dobra in pametna odločitev z vidika poslovno doseženih rezultatov," je izpostavila Štravs Podlogarjeva. "Z vsem tem smo naredili kar precej škode," je ocenila Žerjavova, ki upa, da bodo uspeli prepričati ministra, da bi šolske počitnice znova razdružili ali jih celo namesto na dva tedna po regijah porazdelili na tri tedne.

Združene počitnice razdvojile Slovenijo

Po enotnih zimskih počitnicah so šolarji znova v šolskih klopeh.
Po enotnih zimskih počitnicah so šolarji znova v šolskih klopeh. FOTO: POP TV

Do letošnjega šolskega leta so počitnice potekale v dveh ločenih terminih za Ljubljano in Maribor ter za ostalo Slovenijo. Šolsko ministrstvo pa je s spremembo pravilnika določilo enoten termin počitnic za vse šole po državi. Spremembo je uvedlo, da bi omogočili skupno počitnikovanje družin z otroki, ki se šolajo v različnih regijah, pretehtalo pa je tudi bistveno manjše število šolajočih se otrok.

A je takšna sprememba v javnosti povzročila veliko hude krvi, saj so nasprotniki enotnega termina trdili, da bo to povzročilo škodo slovenskemu gospodarstvu, zlasti turizmu.

Kot kaže, se bosta že prihodnje leto vrnila dva termina počitnic, saj je predsednik vlade Borut Pahor ocenil, da trenutni sistem poenotenih zimskih počitnic ni nič boljši od prejšnjega. Napovedal je, da bo šolskemu ministru Igorju Lukšiču predlagal, da se vrnemo na dva termina počitnic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
28. 02. 2011 18.58
Samo en teden so se lahko turistični delavci izgovarjali , da so krive počitnice za njihovo slabo delo, le pri sebi ne najdejo vzrokov.
major1
28. 02. 2011 18.47
Ker je samo en teden počitnic lahko naši turistični delavci opravičijo svoje nedelo samo en teden, kaj pa ostalih nekaj mesecev, kje najti izgovore.
Prassek
28. 02. 2011 18.40
Očitni imajo žičničarji zelo dobre plače, če se jim zdi, da ni smučarjev zaradi skupnih počitnic. Očitno si oni lahko privoščijo smuko brez težav. Mi si jih letos nismo mogli privoščiti. Če je temu res tako potem donosi niso tako slabi, kajne?
-gorenjka-
28. 02. 2011 17.56
...... :) .....
Tonček Balonček
28. 02. 2011 17.52
Tu bi opozicija morala zahtevati referendum ali zahtevo po Lukšičevem odstopu, najmanj pa interpelacijo. Janša naj gre en dan v arhive in poišče kakpšen dopis temu komunajzarju! A kdo sploh ve, kaj je Lukšič počel v osemdesetih letih? Morda je bil terorist ali še kaj hujšega! Zakaj za nikogar ne vemo, kaj je počel v mladosti, vsi papirji, razen od Turka, so izginili, ni dokazov, priče so pa bolne, pogrešane ali pomrle! Meni je vse skupaj sumljivo, zanesem se le še na gospo Brezigarjevo! Te skupne počitnice so le še ostanek komunizma, neka kontinuiteta. Če bi ugotovili, da je Lukšič smučal kje v Avstriji, bi predlagal, da takoj odstopi, bilo bi huje, kot če bi Kresalova šla v Milano! Zdaj je čas, da smo ob ognjiščih in s eonegavimo s svojimi najbližjimi! Za potomce naj skrbijo prihodnje vlade!!
marica50
28. 02. 2011 17.42
Končno smo dočakali skupne počitnice, zdaj pa se spet razmišlja o ločenih počitnicah. Ločene počitnice so ena velika neumnost. Vse počitnice naj bodo skupne. Za smučarje pa je problem denar, ki ga ni ne pa ločene počitnice.
Vance
28. 02. 2011 17.10
Neumno se mi zdi razmišljat,da so za ta izpad krive enotne počitnice,predvsem zaradi objavljenih podatkov,ki pričajo o 40-60%zasedenosti.Kriva je ekonomska situacija ljudi,naše družbe,ki se deli na bogate,ki smučajo čez celo zimo v tujini,na peščico srednjega sloja,ki je smučala doma in na večinske reveže,ki životarijo doma,ker za svoje otroke si ne morejo privoščiti niti varstva.
korintos1
28. 02. 2011 17.06
Pa nobeden še ni umrl če ni eno leto smučal. Mogoče bo drugo leto boljše.
mori007
28. 02. 2011 16.57
Ne razumem kje je problem.......tisti ki so imeli namen smučat so tako ali tako smučali te pa če so 14 dni počitnice ali teden?? Glavni problem je DENAR, katerega večina slovencev nima!!!!! LP
-gorenjka-
28. 02. 2011 16.02
Inspire 28.02.2011, 15:38 ...v tem primeru tvoja trditev ne zdrži vode.....za to,da turiste pridobiš je treba tudi kaj storiti....vlagati denar v infrastrukturo,posodobitve, uvajati novosti.......ni dovolj,da naprimer nekje postaviš adrenalinski park,ki je v boljših časih prinašal dober denar,ker je bil novost in redkost v turistični ponudbi....se pa vanj ni nič vlagalo in ne posodabljalo....samo kasiralo se je,dokler hlodi na katerih je stal niso skoraj strohneli.......sicer pa ...tukaj nima veze odkrivati tople vode,saj vsi vemo kako je.....najlepše je šteti denarčke,pridobljene s čim manj truda in finančnih vložkov.......vsa čast vedno redkejšim izjemam....
spet-jest
28. 02. 2011 16.01
jest mam pa zdejle že kr enih pet let neprekinjenih počitnc, k sm na zavodu, pa mi vseen tud na misu ne pride kkšn smučajne, k dobim mejn kt 200 eurou invalidnine za tretjo kategorijo, tko de bi šou ceu mesečni prejemk u treh dneh, pol bi pa do konca mesca lohk travo pasu.
Suckhead
28. 02. 2011 15.58
Folk pač nima denarja če ga država ne da. Pač ne gremo smučati logično. Pa lahko mamo 3 mesce počitnic pa glih tk ne bomo šli smučati.
tullio
28. 02. 2011 15.56
...mah...pop moderator...briši..če tije tako volja....demokracja se potem vprašamo?Kot za koga.... In še 1x.....kako naj spravim 130€ samo za dnevne karte ob 800€ plače skup? Pa jokajte vsi skup....
GTR
28. 02. 2011 15.56
Predragi ste zasto pa je blo malo obiska!!! Je lahko 6 tednov počitnic, pa bi spet jamral da je zguba. Za slovenska smučišča več kot 20eur karta odrasla ne bi smela bit.
tullio
28. 02. 2011 15.54
Dragi moji...če je predsednik vlade priznal.da "težko shaja" z 3000 € na mesec...in ne hodi na zimske počitnice...kje naj vzamem 130€ samo za dnevne karte za famlijo? In pa....zakaj so vsi dvignili cene v času "enotnih počitnic"?Juhuuuu....gremo smučat?!?!
Zlatko Hrenic
28. 02. 2011 15.52
To izgubo bi morali kriti na ministerstvo za šolstvo iz mase za plače potem ne bi sprejemali tako butastih zakonov v škodo drugih ne pa da se takšnim nič ne zgodi še norčujejo se iz tega se mi zdi ko ga bi udarilo po žepu kako dolgo bi sprejemali butalskle zakone.
Inspire
28. 02. 2011 15.38
Ne hodim smučat , toda vem , če bi bile počtnice po starem deljene ( 30 let enako ) , bi bila naša smučišča polno zasedena ! Tu nekateri samo zagovarjate nesposobnega šolskega ministra Lukšiča , ki pač dela po svoje , ker drugo ne zna ! Darja Radić pa je tiho ( bivša turistična delavka ) Za 20 evrov se v tujino ne izplača vozit , ker bencin tudi stane !
denisobala
28. 02. 2011 15.32
Ma kaj jočete, 20 letni dobički, kje so....a ste kaj ulagali, prenovili, ponudbo, proge, namestitve... in vse kar sodi za ta denar ki nudite storitve, še dobro da imate vedno vsakih 4. leta novo vlado in je vsaka kriva.... gremo vsi na dopust v tujimo...ponudbe so na internetu in cene prepričajte se sami. i feel slovenija .... bravo še slogan ste ukradli in temu primerno delujete v turitični ponudni. bravo,
Nad.oblaki
28. 02. 2011 15.22
Če bi bila Slovenija malo bolj podjetna bi lahko velik del države samo od turizma živel... imamo vse in nimamo ničesar.
Tom Roblek
28. 02. 2011 15.19
bla,bla,bla..... počitnice niso nič krive. Bogatunčki itak hodijo že vsa leta v tujino, ker je bl "fensi" . Samo to naj pomislijo, da večina ljudi nima več za smučanje, ker na spovsod drugje ožemajo kot limone!