Slovenija

Učenka Ela in predsednik Pahor: Bodite prijazni drug do drugega in se pridno učite

Ljubljana, 31. 08. 2016 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./STA/S.S.
Komentarji
119

Pred začetkom novega šolskega leta je ministrica Maja Makovec Brenčič učencem in dijakom zaželela, da bi v šolo hodili z veseljem in dobrimi občutki, zaposlenim pa pravo mero kreativnosti in strpnosti. Učenka Ela pa vse otroke prosi, naj bodo na poti v šolo previdni in naj bodo prijazni drug do drugega.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pahor in Ela ob novem šolskem letu
    01:01
    Iz 24UR: Pahor in Ela ob novem šolskem letu
  • Iz SVETA: Prvič vsi šolarji pod eno streho
    01:56
    Iz SVETA: Prvič vsi šolarji pod eno streho
  • Iz SVETA: Okoli šol povečan promet
    02:45
    Iz SVETA: Okoli šol povečan promet
  • Iz SVETA: Dolge vrste za nakup vozovnice
    02:06
    Iz SVETA: Dolge vrste za nakup vozovnice
dijaki
dijaki FOTO: Thinkstock

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je v poslanici pred novim šolskim letom, ki se začne v četrtek, vsem zaželela srečno, uspešno in varno novo šolsko leto. Učencem in dijakom želi, da bi v šolo hodili z veseljem in dobrimi občutki, zaposlenim pa pravo mero kreativnosti in strpnosti.

Ministrica želi učencem in dijakom dobre občutke in veselje do šole kljub številnim obveznostim, ki jih prinaša šolsko leto. Želi jim, da ne bi imeli pretiranega strahu pred ocenami in nejevolje zaradi domačih nalog. "Naj vladajo pozitivne plati učenja in druženja," je pozvala.

Spomnila je, da je znanje izjemnega pomena in da odpira številne poti. Po njenem mnenju je prav, da so učenci in dijaki prizadevni pri učenju in raziskovanju. "A enako pomembno je, da znate uživati sleherni trenutek," je dejala v poslanici, objavljeni na spletni strani ministrstva.

Učiteljicam in učiteljem ter ostalim zaposlenim v šolah je ministrica zaželela pravo mero kreativnosti, inovativnosti in strpnosti, staršem pa, da ne pozabijo svoje pomembne vloge pri določanju vrednot in spodbujanju otrok ob premagovanju različnih izzivov odraščanja.

Za okoli 175.700 osnovnošolcev in 75.000 dijakov se v četrtek začenja novo šolsko leto. V osnovno šolo bo prvič vstopilo 22.293 otrok, kar je največja generacija prvošolčkov v zadnjih 19 letih. Največja novost novega šolskega leta bo pouk angleščine kot obveznega predmeta v 2. razredu v vseh osnovnih šolah.

Tudi predsednik Pahor zaželel uspešno in varno novo šolsko leto

Predsednik republike Borut Pahor in učenka Ela sta v poslanici pred začetkom šolskega leta vsem zaželela srečno, razigrano, uspešno in varno novo šolsko leto. Ela vse otroke prosi, naj bodo na poti v šolo previdni, naj bodo prijazni drug do drugega in naj se pridno učijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za okoli 175.700 osnovnošolcev in 75.000 dijakov se v četrtek začenja novo šolsko leto. V osnovno šolo bo prvič vstopilo 22.293 otrok, kar je največja generacija prvošolčkov v zadnjih 19 letih.
Elo Hozjan, ki obiskuje Osnovno šolo Franceta Prešerna Črenšovci, je Pahor povabil k sebi v predsedniško palačo, da ob začetku šolskega leta nagovori otroke. Povedala je, da je zelo vesela začetka šole. Med počitnicami se je zabavala in doživela veliko lepega. Svoje sošolce in sošolke že močno pogreša in komaj čaka, da se spet srečajo.

"Vse otroke prosim, da ste na poti v šolo previdni. Bodite prijazni drug do drugega in se pridno učite. Ubogajte učitelje in učiteljice in bodite ustvarjalni. Uživajte v svetu domišljije in pravljic, ki jih boste spoznali," je pozvala. Vse odrasle, ki bodo spremljali svoje malčke v šolo, prosi, da so do njih nadvse prijazni in pozorni.

"Objemite jih in spodbudite, da bodo veseli in razigrani stopili v šolo," je dejala v poslanici, objavljeni na spletni strani urada predsednika.

Prav tako je vse udeležence v prometu pozvala, naj bodo posebej previdni, da se na poti v šolo ali iz nje kateremu od otrok ne bi kaj zgodilo. Naj se vsi otroci varno vrnejo domov in pripovedujejo o dogodivščinah, ki jih bodo doživeli v šoli. Učitelje je zaprosila, da toplo in srčno sprejmejo svoje učence, ter jim pomagajo, da se bodo v šoli počutili prijetno.

Predsednik DZ Milan Brglez pa ob prvem šolskem dnevu otrokom, dijakinjam in dijakom želi, da bi bile domače naloge, šolski projekti in učenje v veselje, ne le obveznost. Staršem, učiteljicam in učiteljem se zahvaljuje za vsa prizadevanja, čas in trud pri izobraževanju in vzgoji mladih generacij. Vsem želi uspešno, znanja polno in prijetno šolsko leto.

Uspešni in zdravi

Na NIJZ pa opozarjajo, da začetek novega šolskega leta običajno pomeni tudi začetek obdobja, ko bodo učenci veliko sedeli, imeli bodo manj časa za zdravo prehranjevanje, gibanje in spanje ter bodo bolj izpostavljeni stresu.

Učence in starše pozivajo, naj bo letos drugače. Kajti ne le, da se učenci, ki nimajo zdravih življenjskih navad, težje učijo, so bolj nagnjeni k debelosti in imajo slabšo samopodobo, pač pa se jim poveča tudi tveganje za razvoj kroničnih bolezni v poznejših letih, še zlasti, če nezdrave navade, ki jih osvojijo v dobi šolanja, nadaljujejo v odraslosti, so zapisali in pripravili nekaj koristnih nasvetov.

Šola
Šola FOTO: NIJZ

Vse več staršev se odloči za šolanje otrok na domu

Število staršev, ki otroke šolajo na domu, narašča. Medtem ko so se leta 2004/05 po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na ta način izobraževali štirje otroci, jih je bilo v letu 2015/16 že 211.

Otroci, ki se šolajo na domu ali obiskujejo eno od zasebnih šol brez javno veljavnega programa, pa morajo ob koncu vsakega šolskega leta opravljati izpite. Otrokovo znanje oceni šola, na katero je uradno vpisan. Za šolanje na domu sicer ni posebnih pogojev ali omejitev.

Šola se praviloma ne vtika v izobraževanje na domu, po izkušnjah sodeč pa starši dajo največkrat otroka v mednarodno šolo. V Sloveniji sicer poleg javne šole obstaja še nekaj zasebnih osnovnih oz. srednjih šol, nekatere imajo javno priznan program (Waldorfska, Montessori, OŠ Alojzija Šuštarja, Škofijska klasična gimnazija, Gimnazija Želimlje), druge ne (British International School, Quality School International, Francoska šola, šola Eliza, Lila).

Če otrok ne izdela razreda, se ne more več šolati na domu in starši so dolžni otroka vpisati v redni program.

Z otrokom po šolski poti

Učenci in dijaki po dolgih počitnicah potrebujejo nekaj časa, da se znova navadijo na običajne šolske poti, prvošolci pa se z njimi srečujejo sploh prvič, zato na agenciji za varnost prometa v prvih šolskih dneh svetujejo posebno previdnost. Mateja Markelj staršem svetuje, naj z otrokom prehodijo šolsko pot in ga opozorijo na nevarnosti.

Mateja Markelj iz agencije za varnost prometa voznikom svetuje, da v prvih šolskih dneh svojo vožnjo v naseljih, posebej v bližini osnovnih šol in vrtcev prilagodijo ter naj bodo dodatno pozorni na otroke v prometu. Tudi na prehodih za pešce in zavijanju naj prednost odstopijo ranljivejšim udeležencem v prometu.

Po zakonu otroci do sedmega leta starosti na šolski poti potrebujejo spremstvo odrasle osebe. Za prvošolce in drugošolce je obvezna tudi rumena rutica, "ki označuje začetnike v prometu". "Na ta način drugim udeležencem v prometu jasno sporočajo, da je potrebna posebna skrb zanje," je dejala Markljeva.

Kot običajno bodo ob začetku letošnjega šolskega leta za varnost šolarjev poskrbeli številni prostovoljci, ki bodo stali na najnevarnejših delih šolskih poti. Ključna pa bo seveda prisotnost policije, ki napoveduje, da bo te dni pogosteje preverjala hitrost vozil, prevoz otrok v šolo in uporabo varnostnih pasov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoglofffTunekkk
01. 09. 2016 10.30
+0
Borut ve !!! Od najmlajših do najstarejših !!! Spet bo izvoljen za predsednika...100% !!!... Komu na desnice lahko to uspe?... Nikomur... nikoli nikomur !!!... Ka Janši pomaga, da ga 20% ofc malikuje kot božanstvo...a 80% folka pa ga ne prenaša !?!?
zaenotnost
01. 09. 2016 08.26
+2
Kljub temu, da mi Pahor ni preveč blizu mi je ta posnetek všečen
ONniON
31. 08. 2016 22.34
+4
tron3
31. 08. 2016 19.55
+3
Pahor že ve kako se tej zadevi streže, na izpite hodil z rdečo knjižico, ter seveda je bil prijazen, pa rad je tudi koga zatožil, da je takratnemu dekanu na FDV-ju bil všečen, res je čudno, da si takoj po diplomi se znašel v Beogradu, le zakaj???
Verbena
31. 08. 2016 19.38
+22
Samo en dober razlog prosim , zakaj imamo sploh predsednika države??
korintos23
31. 08. 2016 20.33
+0
Kdo pa naj predstavlja državo v tujini, na obisku v drugi državi, župnik?
pop greznica
31. 08. 2016 22.14
+0
lahko bi kar Rode itak je pol države cerkvene
lordslayer
01. 09. 2016 08.07
+1
Verbena
01. 09. 2016 08.08
+2
..vidim, da tebi predstavlja država sam potni list, himno , zastavo , nov denar...., men nekaj več in tega več se ne zaveda niti vlada, politika...ki nima pojma, kaj je država!!!....politiki vlečejo vsak na svojo stran, ukrepajo le v imenu , interesu svoje stranke, ne pa v korist države....zato mi je konec koncev presnet vseeno kdo zastopa to skropucalo od površine 20.273 kvadratnih km !!!!
Skunk Works
31. 08. 2016 19.35
+17
Of the record: pridno se trudite in učite, da boste v tujini čimbolj konkurenčni, to vam je edina šansa...levi smo namreč državo totalno zafurali in zaradi pufanja dobesedno razprodali......da smo se lahko imeli fajn.....
Karantanija
31. 08. 2016 21.37
+4
... pomagali so pa desni. Od njih smo se učili.
korintos23
31. 08. 2016 19.32
+4
Pahore, ti bodi predsednik še na mnoga leta, nič ne hasni, nič ne škodi! Za premierja pa več ne hodi.
Nikiiy
31. 08. 2016 19.30
+5
Spet izrabljajo otroke LEVIČARJI za svojo promocijo poleg TURKOV levičarji uporabljajo najbolj nagnusen način izrabe..
korintos23
31. 08. 2016 19.30
+1
Vi desnjaki bi jih prvo k župniku peljali?
Naveli?anec
31. 08. 2016 19.26
+7
Pridno se učite da boste potem visoko izobraženi brezposelni.
žlikrofi
31. 08. 2016 19.28
-2
POJDI V ARGENTINO AL KAM SO ŠLI TVOJI PREDHODNIKI TABELI
korintos23
31. 08. 2016 19.31
+2
Naveli?anec
31. 08. 2016 19.32
+0
Realnost je taka, nvm zakaj si nekateri še kar zatiskate oči?
Naveli?anec
31. 08. 2016 19.33
+5
korintos23, brez brige, meni se je končno pokloplo, sočustvujem pa z bodočimi generacijami ki imajo zapečateno usodo že zdaj.
glava2
31. 08. 2016 19.25
-1
BORAT..ponosni smo na našega predsednika......
staridida
31. 08. 2016 19.28
+2
Še dobro, da smo ga vam izvolili desni....če ne bi imeli ono kluse od sirka....
staridida
31. 08. 2016 19.22
+3
Uči se, uči se, uči se TITO-je včasih pisalo v berilu za 2. raz. o.š.
korintos23
31. 08. 2016 19.31
+2
In ti tega nisi upošteval, a ne lopov? Sedaj si pa *lup in *up!
NiVzdevka76
31. 08. 2016 19.32
-2
Tam je že pretežka matematika za lewake....
FesterAdams
31. 08. 2016 19.20
+4
Madona, kako pocukrano. Resnica bo seveda precej drugačna...
Nikiiy
31. 08. 2016 19.16
+24
Skupina ptic: jata, Skupina krav: čreda, Skupina volkov: trop, Skupina žuželk: roj, Skupina oslov: državni zbor.
glava2
31. 08. 2016 19.26
+3
NiVzdevka76
31. 08. 2016 19.12
A bo z mamo šu u šolo? :))
Skunk Works
31. 08. 2016 19.10
+14
pridno se učite in trudite, da boste, ko boste odrasli lahko delali za prvorazredne in na koncu imeli 350 eur penzije, če jo boste dočakali, če vas prej ne ustrelijo ali zaplinijo v naših super bolnišnicah.....
staridida
31. 08. 2016 18.53
+8
To mi deli miška mala.....
azzurro9111
31. 08. 2016 18.32
+8
Pohar, demi popushee Qrca!!!!
pop greznica
31. 08. 2016 18.51
+4
FesterAdams
31. 08. 2016 19.22
Ooooooo, Azzurro - legenda, kje hodiš, da imaš tako dolge odsotnosti?
NiVzdevka76
31. 08. 2016 19.31
tedoVV2HCmedo
31. 08. 2016 18.29
+13
"Bodite pridni, učite se", to je spet klasično Pahorjevo govorjenje, kot na vsaki drugi predstavi. Nikoli pa ne reče, da se po potrudil nekaj narediti npr. ukiniti plačevanje za malice.
MsPikapiki
31. 08. 2016 18.22
+16
Ta človek mi gre na bruhanje. Gravž nagravžni je.
gongash
31. 08. 2016 18.33
+8
občasno tudi pomilosti brez pojasnila na 8 let zapora obsojene kriminalce. recimo tistega , ki vodi sportino group bahtiar bajrovič, verjetno ga je dobro podmazal.
Die einemaister
31. 08. 2016 21.06
+2
sej drugo leto ga boste volili, tako da ne vem kdo je osel, on al tistih 65% oslov iz slo, ki ga je volilo
Karantanija
31. 08. 2016 21.25
+2
Karantanija
31. 08. 2016 18.15
+10
.... prijazni EDEN do DRUGEGA. Sem dobil v šoli cvek, če sem napisal DRUG do DRUGEGA. Ni prav, vendar tudi šolani novinarji tako govorijo! In pišejo!
FesterAdams
31. 08. 2016 19.30
+3
Karantanija
31. 08. 2016 21.23
+2