Šolska ministrica: Nekatere zahteve stavkajočih so zagotovo upravičene, pogajalska izhodišča so pripravljena

Na stavko učiteljev in vzgojiteljev, ki opozarjajo, da bodo marca šli znova na ulice, če jim vlada ne bo prisluhnila, se je odzvala pristojna ministrica. Dejala je, da so nekatere zahteve stavkajočih zagotovo upravičene in jim bodo prisluhnili. So pa na ministrstvu dodali, da stavka ne bo plačana. Na stavko so se odzvali tudi nekateri drugi politiki.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je v odzivu na današnjo stavko v vzgoji in izobraževanju dejala, da so nekatere zahteve stavkajočih zagotovo upravičene, posebej ker je bilo to področje v zadnjih letih podfinancirano. Posebej je omenila zahtevo po ustreznem vrednotenju dela pomočnic vzgojiteljic in dela razrednikov.

Na ministrstvu so po njenih besedah za krovno pogajalsko skupino pripravili pogajalska izhodišča s treh strokovnih področij, to je glede naziva svetnik, glede primernega vrednotenja dela učitelja razrednika in primernega ovrednotenja dela pomočnic vzgojiteljic. Prizadevajo si, da bi bilo delo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, o čemer se sicer s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pogaja vladna krovna pogajalska skupina, ovrednoteno primerno in primerljivo. "Zavzemali se bomo tudi za ustrezno opolnomočenje učiteljev in drugih strokovnih delavcev," je dejala.

Ustrezno vrednotenje dela razrednikov je po njenih besedah potrebno, ker imajo razredniki vse več dela in ker ima njihovo delo tudi vse večji vzgojni pomen. Na kakšen način bo to urejeno, je po njenih besedah stvar pogajanj med Svizom in vladno pogajalsko skupino, tehtajo pa med možnostmi, da se za razredništvo uvede poseben dodatek ali pa da se znotraj trenutnih delovnih mest v vzgoji in izobraževanju uvede novo delovno mesto učitelja razrednika. O tem, kaj je bolj primerno, razprava še teče, je povedala.

Poudarila je, da je trenutna vlada na področju vzgoje in izobraževanja sprejela vrsto ukrepov, s katerimi bi izboljšala stanje, posebej po ukrepih, ki so bili sprejeti leta 2010 in so precej zarezali v financiranje vzgoje in izobraževanja.

Med drugim so po njenih besedah v tem mandatu podvojili število izobraževanj za opolnomočenje učiteljev in drugih strokovnih delavcev ter za ta namen tudi podvojili sredstva. Poskrbeli so za izpeljavo vseh napredovanj, na katera so čakali zaposleni v vzgoji in izobraževanju (bilo jih je več kot 8000), odpravili plačne anomalije do 26. plačnega razreda in umestili pomočnice vzgojiteljic v zakonodajni okvir. Zaposlili so tudi več kot 400 mladih učiteljev. Izpostavila je še, da so olajšali dostop do strokovnega izpita in prve zaposlitve v vzgoji in izobraževanju.

Na vprašanje, ali bo današnja stavka plačana, je odgovorila, da se stavka v vladnih izhodiščih opredeljuje kot stavka, ki naj ne bi bila interesna, "zato tudi domena plačila izvira iz tega". "Je pa odvisno tudi od tega, kako se bo do tega opredelila vladna pogajalska skupina," je dejala. Naknadno pa so z ministrstva sporočili, da gre po mnenju vlade "za interesno pogojeno stavko in ne za stavko, ki bi bila posledica kršitve pravic zaposlenih, zato pogoji za plačilo stavke niso izpolnjeni".

Kot so pojasnili na ministrstvu, so v okrožnici šole že obvestili tudi o nadomeščanju pouka zaradi stavke. Poudarili so, da morajo pripraviti načrt nadomestitve izpadlega vzgojno-izobraževalnega procesa.

Stavka učiteljev - 2

Stavka ne bo plačana, so dejali na ministrstvu. (Foto: Damjan Žibert)

Štrukelj s stavkovnimi zahtevami seznanil Brgleza, ki poziva k dialogu

Predsednik DZ Milan Brglez je ob današnji stavki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju sprejel glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja. Ta ga je seznanil s stavkovnimi zahtevami, Brglez pa je tako vlado kot sindikat pozval k dialogu. Štrukelj pa je dobil občutek, da Brglez razume, o čem govorijo, medtem ko tega občutka v pogovorih z vlado nima.

Kot je v izjavi novinarjem po srečanju s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) povedal Brglez so se strinjali, da sta na dolgi rok vzgoja in izobraževanje eden najpomembnejših segmentov naše družbe, za katerega bo država morala ustrezno poskrbeti. V nasprotnem primeru se lahko zmanjšajo možnosti državljanom.

Brglez je tako vladno kot sindikalno pogajalsko skupino pozval k pogajanjem. Rešitve, do katerih lahko po njegovem mnenju pride skozi dialog, pa morajo upoštevati tudi javnofinančne omejitve, je dodal.

Štrukelj je ponovil pričakovanja sindikata, da bodo v treh tednih z vlado prišli do dogovora, sicer se bo stavka zaostrovala.

Ker je predsednik DZ tudi visokošolski učitelj, je bilo po besedah Štruklja "lažje pojasnjevati zelo pomembna razmerja za prihodnost naše države". "Eno ključnih je, kako vrednotiti delo izobraževalcev," je po srečanju povedal Štrukelj, ki je dobil občutek, da Brglez razume, o čem govorijo. "Ko to govorimo na pogajanjih, nimamo dobrega občutka, da vsi razumejo, za kaj gre," je dodal.

Sicer pa po njegovih navedbah predsednik DZ ni v funkciji, da bi karkoli obljubljal, saj je pogajalec z javnim sektorjem vlada. S temi besedami je odgovoril na vprašanje, ali jim je Brglez danes obljubil podporo oz. da se bo zavzel zanje znotraj SMC, iz katere prihaja tudi glavni vladni pogajalec, minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Štruklju bi se zdelo zelo tvegano, če bi vlada glede na približevanje volitev zadevo prepustila naslednji politični garnituri. "Ta vlada je navsezadnje odgovorna za to, da se z zaposlenimi v javnem sektorju pogovarja. Je obenem delodajalec in obenem vlada nas vseh," je dejal. Sicer se po njegovih navedbah zavedajo, kako odgovorno dejanje je stavka. A je ponovil, da gre za ustavno pravico, ki v vzgoji in izobraževanju ni omejena.

Štrukelj ob zahtevah različnih skupin javnega sektorja priznava, da je položaj za vlado zahteven in težko rešljiv. A dodaja, da si je ta položaj vlada pravzaprav sama ustvarila z enostranskimi potezami pred dobrim letom dni.

Brglez se glede te trditve ni želel opredeliti. Na vprašanje, ali bodo o tej temi spregovorili na današnjem svetu stranke SMC, je pojasnil, da bodo razpravljali o volilnem programu, čigar sestavni del je tudi splošen odnos do samega javnega sektorja. Sicer pa je opozoril, da ne gre mešati njegove funkcije predsednika DZ in vloge v stranki. "V tej funkciji moram reagirati na vse, politično pa bi včasih želel narediti še več, kot se naredi," je pojasnil.

Koprivnikar napoveduje nadaljevanje prizadevanj za konstruktiven dialog za pogajalsko mizo

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da je minister Boris Koprivnikar, kljub temu da je bil te dni na službeni poti v tujini, podrobno spremljal potek stavk, ki so se zgodile. Pri tem navajajo njegove besede, da si bo še naprej prizadeval za konstruktiven dialog za pogajalsko mizo in iskanje kompromisnih rešitev.

Kot so zapisali na ministrstvu, je bil minister Koprivnikar, ki je bil od sobote do torka na službeni poti v Dubaju, pred dvema urama pa se je vrnil v Slovenijo, kljub odsotnosti ves čas sproti dobro obveščen o dogajanju v Sloveniji, hkrati pa je tudi pozorno spremljal potek vseh treh stavk.

Z izjemo minimalnih popravkov tako po navedbah ministrstva stavkovne zahteve sindikatov po vsebini ostajajo skoraj nespremenjene, njihov skupni finančni učinek pa bi še vedno bil okoli 990 milijonov evrov, "pri čemer so se bili sindikati doslej pripravljeni pogajati zgolj o postopni uveljavitvi ukrepov, ki bi realizirali njihove stavkovne zahteve".

Minister je, kot so navedli, s stavkovnimi zahtevami policistov, medicinskih sester ter zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki so pripravili stavke v zadnjih treh dneh, kot vodja posebne vladne pogajalske skupine podrobneje seznanjen. Pri tem si bo, tako kot do zdaj, prizadeval za konstruktiven dialog za pogajalsko mizo in iskanje kompromisnih ter premišljenih rešitev ob razumevanju tako položaja javnih uslužbencev, kakor javno-finančnega položaja v Sloveniji, so zapisali.

V sporočilu za javnost so tudi obnovili potek dosedanjih pogovorov. Zapisali so, da je posebna vladna pogajalska skupina do zdaj sindikatom predstavila vladna stališča do stavkovnih zahtev, ponudila dopolnjen nabor delovnih mest, ki so po mnenju vlade primerljiva z delovnimi mesti zdravnikov, ter se opredelila do posameznih stavkovnih zahtev. Vendar pa so sindikati izrazili stališče, da v predstavljenih vladnih predlogih ne vidijo rešitve za razrešitev njihovih stavkovnih zahtev, pravijo.

Kljub temu si bo vlada po navedbah ministrstva aktivno prizadevala, da bodo pogajanja v tem tednu, predvidoma v petek, nadaljevali. "Vladna in sindikalne skupine bodo skladno s predvideno dinamiko (termine usklajujeta vladna in posamezne sindikalne pogajalske skupine sproti) nadaljevale pogovore za pogajalsko mizo, kjer je po mnenju ministra Koprivnikarja tudi edino pravo mesto za razreševanje in usklajevanje vsebinskih vprašanj," so sporočili z ministrstva.

Protest na Kongresnem trgu - 1

Na ulico je odšlo več kot 20.000 ljudi. (Foto: Damjan Žibert)

Tudi Lukšič in Pikalo za ustrezno nagrajevanje učiteljev

Zaposlene v vzgoji in izobraževanju sta ob stavki podprla tudi nekdanja šolska ministra iz vrst SD. Igor Lukšič, ki se je udeležil shoda v Ljubljani, vladi sporoča, naj se neha šaliti in zaposlenim v vzgoji in izobraževanju zagotovi primerne plače. Da morajo biti te primerljive z drugimi poklici v javnem sektorju, se strinja tudi Jernej Pikalo.

Lukšič, ki je bil minister v vladi Boruta Pahorja, je ocenil v izjavi ob robu shoda, da je zadnji čas, da je prišlo do stavke. Po njegovem mnenju je namreč nemogoča takšna ureditev, da tisti, ki delajo v javnem sektorju, nosijo glavno breme, ko nastopi kriza, ko pa se družbeno bogastvo poveča, pa imajo koristi od tega samo lastniki kapitala in direktorji.

Predstavnikom vlade sporoča, naj se nehajo šaliti in naj "vendarle vidijo, da gre tu za strukturno-razvojno vprašanje". "Kajti če ljudje, ki delajo v raziskovanju, znanosti in šolstvu, ne bodo ustrezno nagrajeni, potem bo ta sektor, s katerim sicer v svetu prednjačimo, začel pešati, kar pa bo za razvoj države dolgoročno zelo slabo," je prepričan.

Zaostrovanje stavke, ki ga je v sklepnem delu shoda napovedal Branimir Štrukelj, je po Lukšičevem mnenju nujno, "saj so se vsi odločevalci že nekako navadili, da so demonstracije enodnevne in da gredo demonstranti domov, potem pa se sprijaznijo s tem, da nihče nič ne ukrepa".

Lukšič, sicer visokošolski učitelj, meni, da bi morali sindikati svoje zahteve in akcije uskladiti. Na univerzah namreč današnja stavka ni bila izglasovana, je pa na nekaterih fakultetah stavka potekala pred tremi tedni v sklopu stavke na več področjih javnega sektorja.

Na vprašanje, ali je pričakovati, da bo vlada pred koncem mandata vendarle popustila sindikalnim zahtevam, je odgovoril, da "vodilna vladna stranka pravzaprav ne more niti računati, da bo s tem kaj dobila ali izgubila, ker je cel mandat odpeljala slabo". Jo pa poziva, da naredi nekaj dobrega za državo, preden gre.

Nagovor Pikala, ki je bil minister za izobraževanje, znanost in šport v času vlade Alenke Bratušek, so na shodu predvajali na velikih zaslonih. V njem je poudaril, da morajo biti plače zaposlenih v vzgoji in izobraževanju primerljive z drugimi poklici v javnem sektorju ter da morajo odražati izjemno nalogo, ki jo ima izobraževalni sistem v gospodarskem in družbenem razvoju Slovenije.

Prav tako je po njegovem mnenju treba ohraniti normative in standarde na področju vzgoje in izobraževanja. Da bi Slovenija ohranila svoje izjemno mesto, ki ga ima na lestvicah konkurenčnosti, pa je treba dvigniti avtonomijo učitelja, krepiti ugled učiteljskega poklica in vanj privabiti najboljše, je poudaril.

V Levici so ob stavkovnem valu v javnem sektorju člane, simpatizerje in vse, ki jim je mar za pravice učiteljev, medicinskih sester in drugih, pozvali, naj z udeležbo izkažejo solidarnost s tistimi, ki predstavljajo hrbtenico socialne države. Luka Mesec je v posnetku, ki so ga predvajali na shodu učiteljev, izrazil podporo njihovim prizadevanjem.

Vodja poslanske skupine Levice Mesec je izrazil podporo vsem v izobraževanju pri njihovih prizadevanjih, da se temu sektorju prizna ustrezno mesto v družbi. Izobraževanje je eden od najpomembnejših družbenih podsistemov, je opozoril na posnetku, ki so ga danes predvajali v sklopu stavke zaposlenih v šolstvu na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Protest na Kongresnem trgu - 3

Za predsednika Pahorja formula višje plače, nižji davki in večja prožnost trga dela. (Foto: Damjan Žibert)

Za Pahorja formula višje plače, nižji davki in večja prožnost trga dela

Na pismo, ki sta ga nanj naslovila predsednica Glavnega stavkovnega odbora SVIZ Jelka Velički in glavni tajnik SVIZ Branimir štrukelj se je odzval predsednik Borut Pahor. 

"Pri javnih razpravah o višini plač, davkov, razmer na trgu dela in drugih vprašanjih, ki so predmet socialnega dialoga, se praviloma vzdržujem komentarjev konkretnih zahtev in pričakovanj socialnih partnerjev. Iz izkušenj vem, da taki komentarji ne pripomorejo k sporazumni rešitvi zapletenih vprašanj, ki poleg vsega niso v moji pristojnosti," je zapisal Pahor in dodal, da je v začetku letošnjega leta ocenil, da se socialni partnerji v letih gospodarskega okrevanja niso pripravili na nove razmere in sklenili potrebnih dogovorov, ki bi odpravili potrebo po stavkah, kot izrazih nezadovoljstva in javnega pritiska.

"Dozorel je čas za velik dogovor socialnih partnerjev, države, delodajalcev in sindikatov. si omenjeni bi se morali nečemu odreči, da bi vsi skupaj dolgoročno pridobili. Formula je: višje plače, nižji davki in večja prožnost trga dela," je poudaril.

Dozorel je čas za velik dogovor socialnih partnerjev, države, delodajalcev in sindikatov. si omenjeni bi se morali nečemu odreči, da bi vsi skupaj dolgoročno pridobili.
Borut Pahor

Probleme šolnikov je preslikal na raven celotnega javnega sektorja in se zavzel za velik dogovor socialnih partnerjev, ki bi odražal okrevanje slovenskega gospodarstva, sedanje ter pričakovane razmere na trgu dela, trgu kapitala, v domačem in mednarodnem okolju, hkrati pa "omogočal naši državi in družbi, javnemu in realnemu sektorju vzdržen kompromis o temeljnih pogojih za kakovostno delo, primeren zaslužek, status zaposlenih in okrepitev konkurenčnosti in omogočal Sloveniji učinkovitejše uveljavljanje ustavne kategorije socialne države".

V okviru tega velikega dogovora se je Pahor zavzel za višje plače, nižje davke in večjo prožnost trga dela.

Borut Pahor je dejal, da že več kot desetletje spremlja dobre in slabe strani enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. "Ni težko prepoznati njegovih problemov. Vendar menim, da vsaj za enkrat nimamo boljše, konsistentne alternative. Zavzemam se, da se vsaj kratkoročno odpravijo njegove anomalije. To zahteva zelo zavzeto sodelovanje vlade in sindikatov. Dolgoročno pa menim, da moramo proučiti večje potrebne spremembe znotraj njega, vključno z možnostjo za njegovo alternativo. Pred tem moramo biti dovolj dobro prepričani, da ne bomo zašli v še večje težave, nepredvidljivost in nepravičnost," je zaključil predsednik republike. 

SDS: Vlada naj nemudoma pristopi k dialogu in preneha hromiti državo

V SDS podpirajo nekatere zahteve stavkajočih v javnem sektorju po izboljšanju delovnih pogojev, tudi zahteve tistih, ki prejemajo mizerne plače za nadurna in izmenska dela, ne vidijo pa rešitve v generalni stavki. Vlado pozivajo, naj takoj preneha hromiti državo ter pristopi k dialogu, v katerega naj vključi tudi predstavnike gospodarstva.

Predsednik odbora za javno upravo pri strokovnem svetu SDS Fidel Krupić je stavkovni val komentiral na novinarski konferenci. Kot so v sporočilu za javnost po njej zapisali v SDS, je ugotavljal, da v javnem sektorju še nikoli ni bilo toliko zaposlenih in ni bila izplačana tolikšna masa za plače kot sedaj.

Izrazil je razumevanje za prizadevanja zaposlenih v gospodarstvu in negospodarstvu, ki se borijo za boljše plače in bolj urejene razmere. Po njegovih besedah vsekakor podpirajo prizadevanja zaposlenih za izboljšanje delovnih pogojev, ureditev normativov, vzpostavitev reda, jasnega načina dela, zahteve po boljši opremljenosti in zahteve vseh tistih, ki prejemajo mizerne plače za nadurna in izmenska dela. Ne vidijo pa rešitve v generalni stavki.

Pri tem je poudaril, da si želijo profesionalno, podjetniško naravnano, prijazno in prisotno javno upravo. "Državo sestavlja tako gospodarstvo kot negospodarstvo. Zakaj bi bila v gospodarstvu povprečna plača za 500 evrov nižja kot v negospodarstvu," je dejal Krupić.

Ob tem je opozoril, da so bremena, ki so naložena gospodarstvu, na primer višina DDV, previsoka in nerazumna za današnji čas gospodarskega razcveta. Ravno v znižanju DDV ter v nujnem zmanjšanju obremenitve plač in plačilu po učinku pa vidi precejšnje rezerve, ki bi se lahko izkoristile za izboljšanje finančnega stanja zaposlenih.

Kot so še navedli v SDS, obstaja velika verjetnost, da je vse skupaj politično motivirano, zato je po Krupićevih besedah žalostno, da se stiske ljudi izrabljajo za politične boje in obračunavanja, ob tem pa se nihče resno ne pogaja s stavkajočimi.

Početje glavnega pogajalca ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, "ki ga v času stavke sploh ni v državi in je vse skupaj pripeljal tako daleč, da je država praktično ohromljena", pa je označil za sramotno.

V stranki so ob tem izpostavili, da stavke šolnikov ne podpirajo tudi nekateri učitelji, med njimi učiteljica Alenka Gortan. Ta pravi, da zahteve sindikatov v ničemer ne naslavljajo najbolj perečih problemov v šolstvu, sindikalistu Branimirju Štruklju pa očita, da učitelje izrablja za usklajene politične igrice.

Danes se je s stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zaključil tridnevni stavkovni val, ki so ga v ponedeljek začeli policisti, v torek pa so se mu pridružili še zaposleni v zdravstvenem in socialnem varstvu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
 
puspan 14.02.2018 20:08:37
Naj ne bodo tako neučakani. Vlada naj jim ustreže in naj vsakemu častno podeli titulo Samostojnih podjetnikov. Tako bodo izenačeni z vsemi kapitalisti, ki jih imamo v Sloveniji. Vsakdo si bo organiziral svoje knjigovodstvo, denar pa jim bo izplačan najkasneje po 30 dnevih izstave in podpisa računa za njihove normalne, nočne in ure pripravljenosti. Sindikata pa sploh ne bodo rabili več, ker bodo lahko zaslužili, kolikor bodo hoteli. Vse to pa naj ne velja za zdravstvene sestre in ostali strežni personal.
Več komentarjev