Slovenija

Šolski uspeh je pomemben, a ni vse

Ljubljana, 23. 06. 2016 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V petek se bo z razdelitvijo spričeval za večino osnovnošolcev in dijakov končalo šolsko leto. Nekateri bodo z doseženim zadovoljni, drugi ne. A strokovnjaki se strinjajo: uspeh v šoli igra pomembno vlogo v otrokovem življenju, ni pa vse.

Po besedah profesorja sociologije na mariborski filozofski fakulteti Sergeja Flereta so za šolski uspeh odločilni predvsem procesi v zgodnjem otroštvu, manj pa podedovani geni. Ti po njegovem k uspehu prispevajo kakšno tretjino, morda največ polovico, medtem kot preostali del prispeva socializacija.

Zelo pomemben del slednje je po besedah Flereta oblikovanje samonadzora, kar pomeni, "da je otrok sposoben dolgoročnega načrtovanja in uresničevanja rednih dejavnosti, naj bodo to šolske ali zunajšolske". "To je podlaga vsega," pravi.

Pomembno je, da se otrok nauči brati in da rad bere, pravi Flere.
Pomembno je, da se otrok nauči brati in da rad bere, pravi Flere. FOTO: Thinkstock

Med potrebnimi dejavnostmi za razvoj samonadzora, posledično pa za uspeh v šoli, Flere vidi branje, ki je del učnih navad. "Pomembno je, da se otrok navadi brati in da rad bere, čeprav je to v obdobju današnje digitalizacije vse težje," poudarja.

Pomembno za uspeh je po njegovem tudi tisto, kar se dogaja v šoli, prav tako so pomembni starši. "Ti morajo znati slediti otroku, morajo biti usklajeni v vzgoji, prav tako morajo imeti določen kulturni kapital, kar pomeni, da imajo vedenja in da vedenja vrednotijo," pravi sociolog.

Na uspeh v šoli vpliva tudi spol

Flere, ki je s sodelavci v sklopu projekta Kdo je uspešen v slovenski šoli? za pedagoški inštitut raziskoval uspešnost slovenskih srednješolcev, ugotavlja, da na uspešnost v šoli vpliva tudi spol: "Dekleta imajo po vseh raziskavah v šoli boljši uspeh, predvsem na področjih, ki so povezana z jezikom. Zakaj je tako, ni popolnoma pojasnjeno. Predvidevali smo, da je razlog za to večji samonadzor, česar pa nekatere raziskave, ki smo jih opravili, niso potrdile."

Na uspeh v šoli vpliva tudi spol.
Na uspeh v šoli vpliva tudi spol. FOTO: Thinkstock

Čeprav so številni prepričani, da je inteligenca, ki prav tako vpliva na učni uspeh, prirojena, Flere opozarja, da slednje drži le delno. "Okoli polovica inteligence je prirojene, druga polovica pa se oblikuje v procesu zgodnje socializacije," pravi. Dodaja, da je inteligenca tesno povezana s samonadzorom: "Višji je samonadzor, višja je inteligenca".

Uspeh v šoli ima po mnenju Flereta pomembno vlogo za poznejše življenje, ne pa nujno tudi odločilne. "Tukaj ni meritokracije (nauk, da je posameznik uspešen zaradi svoje izobrazbe) v dobesednem pomenu. Velikokrat je namreč poznejši uspeh odvisen od naključnih dejavnikov ali kakšnih ozadij, denimo da imajo starši podjetje in otrok zgolj nadaljuje dejavnost," pravi Flere.

Uspeh v šoli pomembno vpliva na komunikacijo, počutje in odnose

Po oceni socialne pedagoginje Helene Jeriček Klanšček, avtorice številnih knjig o duševnem zdravju in stresu, je šolski uspeh pomemben dejavnik zdravja in življenjskega sloga, kar kažejo tudi raziskave. "Slovenski mladostniki s slabšim šolskim uspehom so v mednarodni raziskavi Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki iz leta 2014 poročali o manjšem zadovoljstvu z življenjem, slabšem zdravju, več psihosomatskih simptomih in več poškodbah. Pogosteje so poročali tudi o kajenju tobaka in pitju alkoholnih pijač, pogostejši komunikaciji s prijatelji prek elektronskih medijev ter pogostejšem druženju s prijatelji ob večerih," pravi.

Šolski uspeh je pomemben dejavnik zdravja in življenjskega sloga.
Šolski uspeh je pomemben dejavnik zdravja in življenjskega sloga. FOTO: Thinkstock

Na drugi strani so po njenih besedah mladostniki z boljšim učnim uspehom v raziskavi poročali o lažji komunikaciji z mamo, očetom in prijatelji, poleg tega tudi o boljši telesni samopodobi in prehranjevalnih navadah. "Če je torej otrokov učni uspeh v skladu tako s pričakovanji staršev kot otroka samega, to pomembno vpliva na počutje, življenjske navade, odnose v družini in z vrstniki," ugotavlja Jeriček Klanščkova z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Da starši ob koncu šolskega leta ne bodo negativno presenečeni nad otrokovim učnim uspehom, je po besedah socialne pedagoginje pomembno, da njegovo delo spremljajo sproti. V nasprotnem primeru jih lahko uspeh negativno preseneti, na kar se lahko odzovejo z jezo in očitki, usmerjenimi na otroka ali  učitelje. "V ozadju takšne reakcije se lahko skrivajo občutki krivde, da so namenili otroku premalo pozornosti," pravi.

Jeriček Klanščkova: Nikoli ne bodo vsi odličnjaki

Je pa po njenem pri vsem skupaj pomembno, da se starši in vsi zavedamo, da smo si različni in da nikoli ne bodo mogli biti vsi odličnjaki, s čimer tudi ni nič narobe. "Otrokom in mladostnikom ne smemo vsiljevati previsokih zahtev glede učnega uspeha in ocen, saj to lahko pomeni vir stisk, stresa in slabe samopodobe za učenca. Posebej ker otroci na doživljanje velikih obremenitev in z njimi povezanega stresa v mlajšem obdobju niso najbolje prilagojeni," pravi. Preprosta in v večini primerov učinkovita tehnika, ki jo starši lahko uporabijo, kadar je otrok v stiski, je pogovor, dodaja.

Nikoli ne bodo vsi odličnjaki.
Nikoli ne bodo vsi odličnjaki. FOTO: Thinkstock

Tudi sicer po njeni oceni učni uspeh ni vse. "Veliko genijev v šoli ni bilo uspešnih, pa so vseeno dosegli svetovno slavo," pravi. Bolj od učnega uspeha je po njenem pomembno, da vzgajamo in izobražujemo otroke v zdrave, srečne, vesele, zadovoljne in takšne, ki znajo izražati svoje občutke, komunicirati, se učiti in prispevati v različne skupnosti ... "Vedno pa imamo tudi možnosti, da znižamo naša pričakovanja in potem nismo razočarani," dodaja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skalinada
23. 06. 2016 20.04
+0
Povprecna ocena v os je 4,5. Zato, ker so uni na levi strani gausove krivulje pripoznani kot otroci s posebnimi potrebami, vsi imajo odlocbe in s pomocjo brezplacnih instrukcij v obliki dodatne strokovne pomoci klepljejo stirice in petice. V normalnih razmerah bi pač imeli cveke, dvojke in trojke. Tako se šlepajo skozi cel šolski sistem in sami sebe farbajo, kok so ucno sposobni. Zanima me, ali bodo imeli tudi na delovnih mestih bralce, tolmace, podaljsan cas pisanja, spremljevalce ipd., da bodo lahko delali?
expatriotUK
23. 06. 2016 17.50
-1
citiram slovenskega kirurga, ruskega porekla dr.Eldar Gadžijev: "Naredili smo napako, da smo sistem točkovanja pri vpisu na medicinsko fakulteto prepustil računalniku. Koliko fantov, potencionalnih zdravnikov ni imelo možnosti vpisa na medicinsko fakulteto zaradi prav dobrega uspeha. Zaradi tega lahko opažamo feminizacijo poklica" nej se zopet uvedejo sprejemni izpit in obvezen sprejemni intervju tako kot v ameriki, angliji in v drugih razvitih državah. skoraj v vseh državah imajo sprejemne izpite, ponekod tudi intervjuje. problem slovenskega šolskega (posebi srednješolskega) sistema leži v naši preteklosti. srednješolski sistem smo prevzeli od avstroogrske. ko je bilo usmerjeno izobraževanje v jugi je sistem še nekako deloval....no pol je pa sledila ukinitev sprejemnih izpitov leta 1995 in uvedba splošne mature
ninja246
23. 06. 2016 13.11
+8
Na nasi osnovni soli so bili odlicni samo tisti, ki so imeli pravi priimek, sinovi in hcerke uciteljev in pa dobri sportniki... Spomnim se valete, na kateri so podeljevali nagrade "najboljsim", med njimi pa so bili samo prej omenjeni - otroci z dobrimi sportnimi dosezki in ljubljencki uciteljev, mene ni blo med njimi. Dobrih 7 let kasneje sem ena redkih iz tiste generacije otrok (okol 90 nas je blo), ki studira na eni od najzahtevnejsih fakultet v drzavi (naravoslovna smer) in mi gre super. Med tistimi, ki so bli v osnovni soli najboljsi, pa mislim da trenutno ni nobenega, ki bi kaj pomembnega dosegel, nekaj jih je koncalo v alkoholu in travi... Tako da ocene in priznanja v tistih letih le niso nek realen pokazatelj inteligence in sposobnosti otroka.
Grremlin
23. 06. 2016 14.01
+3
Sej uspeh v oš ni realen. Običajno se to pokaže šele potem v sš ali na fakulteti. Prav zato je še toliko bolje iti v sš v drugi kraj kjer je mladina osvobojena "predsodkov" s strani učiteljev.
lenaro
23. 06. 2016 12.37
+5
šola ni pomembna , pomembno je kako se v življenju znajdeš in kaj za sebe sam narediš. Odličnjaki nikoli niso bli brihtni in iznajdlivi ampak so jim zadaj stali atki in ma mice z polno denarnico. Pa saj vsak dan vidimo kaki so v parlamenti en bol ubrisan kot drugi. vse kar je več kot 1 je odlična ocena
User416781
23. 06. 2016 12.49
+1
Tako pa izgleda globoka misel povprečnega komentatorja na forumih 24ur...
lenaro
23. 06. 2016 12.54
+2
lenaro
23. 06. 2016 13.05
+2
allstarker
23. 06. 2016 15.09
+1
no no..lenaro ne spet pretiravat. Poznam ker nekaj odlicnjakov (ki jim niso starsi prav nic pomagali), ki so res top v svojem poklicu na globalni ravni. Je pa res da sola nikakor ne pomeni uspeha v zivljenju.
Entropy
23. 06. 2016 12.29
+4
KAJ ŠOLA RES UČI OTROKE? 1.RESNICA PRIHAJA OD AVTORITETE 2.INTELEGENCA JE SPOSOBNOST DA SI ZAPOMNEŠ IN PONOVIŠ 3.TOČEN SPOMIN IN PONAVLJANJE STA NAGRAJENA 4.NEPOSLUŠNOST ALI NEUBOGLJIVOST JE KAZNOVANA 5.BODI POSLUŠEN IN UBOGLJIV:INTELEKTUALNO IN SOCIALNO We don't need no education We don't need no thought control No dark sarcasm in the classroom Teacher leave them kids alone
pop greznica
23. 06. 2016 12.45
pizzamargerita
23. 06. 2016 12.12
+3
bulsit. Spet hocejo nabijat, da ahko z vec ukvarjanja z otroki prav vsak otrok razvije! inteligenco in gre studirat?!?!? Spodbudno okolje gotovo nekaj prispeva k uspeva, ampak brihtnost je pa prirojena... eni pac niso nadarjeni npr. za stevilcne operacije, lahko jih cele dneve vbijas matematiko, pa ne bo za vec kot za 3. Majo pa kak drug talent... rocno spretnost, posluh... a v danasnji soli si brez 5 pri matematki nula.
Artechh
23. 06. 2016 10.52
+7
Uspeh pomemben? sej so vsi prav dobi ali pa odlični... če pa niso pa starši poskrbijo, da so... z čemer so itak poskrbeli, da ocene itak ne predstavljajo več sposobnost / znanje otrok.... lahko jih kar ukinejo pa vsem začnejo smeškote talat
rajc 567
23. 06. 2016 11.55
+4
Res še ne vem za primer, da je otrok znanega Slovenca imel slab uspeh v šoli. Saj naši šolniki še vedno preveč radi lezejo v rit razno raznim lokalnim pomembnežem (bogatašem)... Če pa je otrok revnih staršev pa potrebuje tudi trud in znanje, da se lahko uveljavi....
pizzamargerita
23. 06. 2016 12.13
+2
Ov3r9000
23. 06. 2016 14.32
-1
Verjetno je pa bolj povezano z okoljem in delovnimi navadami. Velikokrat so tisti bolj delovni in iznajdljivi tudi slavni, takšne stvari pa potem prenesejo tudi na svoje otroke, katerim zaradi boljše finančne situacije lahko tudi omogočijo bolj pisano otroštvo (ker imajo z delovanjem sistema praktične izkušnje, tako se privilegij lahko ohranja). Na drugi strani so depriviligirani ki vzgajajo otroke v veliko manj razgibanem okolju, finančne težave, otroke vzgajajo bolj "praktično" kar lahko pomeni da za določen poklic, da bo imel neko "službo" (recimo lahko manj gledajo na otrokove potrebe in to da se sam odloči in išče neko svojo pot), lahko doživijo še nekaj negativne selekcije s strani učiteljev (brez metanja vseh v en koš glede tega). Nek favoritizem se sigurno pojavlja, metanje vseh v en koš je pa napačno in je samo posledica prezira ki ga depriviligirani naravno čutijo do priviligiranih.
PIKAPOLONICA1994
23. 06. 2016 10.49
+6
Konec deset mesečnega stresa in prživelew slovenske OŠ, ki nima nobene ideje kako psodobiti šolstvo in ga narediti prijaznega uporabnikom. Krivi so seveda egositični šolski delavci, ki tudi tu vidijo tržno nišo in pišejeo ter prepisujejo neke kvazi delovne zvezke in učbenike....skoraj vsako leto se pojavi kaj "novega"........zadeva stoji na mrtvi točki, otrok pa trpi stres uza streso, ko domov privleče velik zaboj opreme in potem 3 - 5 domačin analoh in še kaj....kozlarija , da te kap........, svojemu sem že razložil, da ga učijo nesposobni lenuhi in psihični potlačenci, naj ve s kom ima opravka
gospodkaplan
23. 06. 2016 10.41
+10
Celo osnovno šolo smo bil poniževan in v nič dajani s strani prfoksov. Zakaj so ti ljudje to počeli, še dons ne zastopim in verjetno nikol ne bom. Verjetno bolezenski sadizem in uživanje v mučenju nemočnih otrok. Moral smo bosi hodit po šoli, zunej v snegu telovadit v kratkih hlačah, prfoks nas je prtegnu, ker nam je svinčnik padu na tla, cel dan brez hrane, ker si pozabu prtiček, igranje nogometa s 5let starejšimi, ki niso delal drucga kot da so nas tepli itd..... Nikol, ampak prou nikol, pa ne bom pozabu letovanja v Premanturi, ko so nas cel razred pustili v kampu na 40.C, brez vode. Dejansko so eni dol padal, tok smo bli žejni. Kdor je šel pa v trgovino po vodo je pa ukor dobu. Nekdo je poj nekje navadn kis ukradu in smo tisto pili,.... bolano.... Ne, jest na osnovno šolo nimam lepih spominov. Prvi normalni ljudje v izobraževalnem procesu se nahjajo na faksih. Ostalo so sami alkoholičarski zafrustriranci.
User416781
23. 06. 2016 10.46
+8
PIKAPOLONICA1994
23. 06. 2016 10.50
+2
gospodkaplan
23. 06. 2016 10.55
+3
Mah dej,... še 100x hujš je blo. Sam rajš sploh ne razmišlam več o tem....
User416781
23. 06. 2016 10.55
-3
@PikapokaNe razumem - a si odvetnica od @SteeledMage...?
User416781
23. 06. 2016 10.58
-2
@SteeledMage - ne vem sicer kdaj je to bilo, verjetno da ne po vojni, če ste hodli po kampih, kasneje pa tako obravnavanje otrok vseeno ni bilo več dopsutno. Ti ne verjamem in po moje konkretno pretiravaš...
gospodkaplan
23. 06. 2016 11.00
+8
Blo je to konc 70ih. Lej recimo, mel smo prfoksa za telovadbo, k je na vsak način hotu da igramo brez majc. On je pa sedu na klopci tm in nas gledu. Povsem normalno. Ker je bil nastavlen od oblasti in nek športni funkcionar mu noben niti poskušal ni kej rečt. Res so bli 30..40let nazaj čist drugi cajti.
gospodkaplan
23. 06. 2016 11.05
+8
Enkrat smo šli na planinski izlet. Skupina otrok je itak ostala zadej in ker se prfoksom ni dalo ukvarjati z njim in je bla že noč, so zalutal v Avstrijo. Tm jih je zajela in nazaj prpelala avstrijska policija. Prfoksi so bli v koči že pošteno nažgani,... Še dons v živo vidm enga prfoksa, k se je lih takat dru nad prfoksam,...a bi kera semenčice??? Haha.....
Grremlin
23. 06. 2016 12.09
+2
Tudi jaz imam izredno slabe izkušnje z oš, povsem drugače je bilo na sš in faksu, kjer smo končno lahko "zaživeli". Je pa bilo to v 80ih. Odlični so bili samo otroci bolj premožnih staršev, s tistimi bolj revnimi so se obnašali učitelji prav zaničevalno. Se je pa pokazala povsem deuga slika v srednji šoli, kjer je kar nekaj odličnjakov odletelo že na začetku...
User416781
23. 06. 2016 10.34
+16
V današnjih časih so v osnovni šoli vsi odlični - meni se to ne zdi normalno. V mojih časih so bili odličnjaki v manjšini. Ne vem sicer v čem je problem, ampak zagotovo nimajo vsi sposobnosti za odličnen uspeh in gre za nekakšno potuho in forsiranje. Nenazadnje pa odličen uspeh še ne pomeni, da bo ta otrok uspešen kasneje v življenju. Prej kot slej se bodo določeni med njimi soočili z realnostjo in bodo zaradi zahtevnosti staršev in popustljivosti šolskega sistema imeli težave s samopodobo. V današnjih časih praktično starši delajo domače naloge in se učijo s svojimi otroki - vse s ciljem, da bo otrok odličen. Kaj menite, kako bo tak otrok funkcioniral v življenju? A bo samostojen? "mladostniki z boljšim učnim uspehom v raziskavi poročali o lažji komunikaciji z mamo, očetom in prijatelji, poleg tega pa tudi o boljši telesni samopodobi ter prehranjevalnih navadah" - za vse to so krivi starši zaradi preobremenitve otrok. Starši so tisti, ki morajo biti otrokom v podporo, ne pa da jih maltretirajo, če dobijo namesto ocene pet oceno štiri.
se1
23. 06. 2016 10.48
+2
V vsem ti dam prav. Edino opažanje, da so vsi odličnjaki v razredih mojih otrok gotovo ne drži.
medo90
23. 06. 2016 10.48
+6
Se strinjam. V mojih časih je bilo nekaj sošolcev, ki so morali biti odlični, zavoljo priimka in staršev. Kje so danes ne ve nihče...... Je pa slika žal tudi danes enaka ali celo slabša.
gospodkaplan
23. 06. 2016 10.49
+6
Men gre na bruhanje ko poslušam folk, kako je njihov podmladek ves odličen v osnovni šoli pa neki. Pismo, kok je živlenje več kot to. Pa tut poj kasnej,...ista zgodba. Ja,..naša ma pa doktorat, naša je pa asistentka na univerzi,... Pa kaj, če je pa njeja socialna inteligenca na ravni 10let starga otroka. Seksala pr 30ih ni še nikol, ma 100+kg, službe nima, kolegov tut ne, izpita za avto sploh ne ker se boji vozit,....etc.... Doma v kotu lahko joka nad svojim odličnim spričevalom.
gospodkaplan
23. 06. 2016 10.54
+12
Jest vem, kje so naši odličnjaki. Na zavodu. Zakaj? Za to, ker so jih tastari cel lajf futral s tem, da morjo v šolo hodit in bit pridni, da poj bo nekej z njih. Potem so jim pa vrjeli in so vsi študiral do 30tga leta in še kej dlje, zdej se jim je pa svet podru, ker njihove zaplankane in toge miselnosti noben noče. Delat ne znajo, ker nikol niso, učit se jim pa pr teh letih ne da več. Dejansko niso sposobni sami živet in normalno funkcionirat v lajfu.
User416781
23. 06. 2016 11.00
+0
@se1 - mogoče ne vsi, ampak večina. Ravno včeraj sem se pogovarjal z enim mulcem na igrišču in sem ga vprašal, kakšne ocene ima - odgovor: "Ja, petke valjda..." In ga vprašam a so vsi odlični, al kaj, da je to tako samoumevno...je rekel: "ne, ena punca ima trojke in štirice...".
lenaro
23. 06. 2016 13.03
+1
ggrr sama hvala te je ziher si edini v sloveniji ko imaš prvošolčka in tvoj je najpametnejši , ziher zadi z denarnico hodiš in plačuješ
platon26
23. 06. 2016 10.30
+22
Priznani strokovnjaki pravijo, da je v šoli najbolj spešen tisti, ki zna brezglavo ponavljat povedano ne tisti, ki zna najbolje razmišljat! Jah države spodbujajo, da šola proizvede robote, ki ne razmišljajo in delajo tisto kar se jim naroči! Veliko petk in desetk vam želim:)
User416781
23. 06. 2016 10.43
+13
S tem se popolnoma strinjam - imam prvošolčka, ki ravno zaključuje razred. V tem letu se je naučil ogromno, razume vse, obvlada logično mišljenje - ampak učiteljica ima ves čas nekakšne pripombe, ker ne dviguje ves čas roke in ker ima preveliko domišljijo. Dejansko se nabolj ceni tiste, ki, kot si napisal "znajo brezglavo ponavljat povedano". Noben pa se ne ukvarja z morebitnim potencialom, ki ga imajo otroci.
PIKAPOLONICA1994
23. 06. 2016 10.51
+3
..potem pa čez 10 let kradejo kot srake...
platon26
23. 06. 2016 10.56
+5
Domišljijo in razmišljanje je treba v otroških letih zatret, da lahko potem establišment ohranja status quo!
bb5a
23. 06. 2016 10.25
+12
Uspeh v šoli in tudi stopnja izobrazbe sta dandanes na žalost popolnoma nepomembni,... važno je sam da znaš krast in se pri tem nasmehnit... Aja, pa če si otrok pravih staršev tud nč ne škod... Kdor pridno dela dobi s časoma sam še več dela, kdor pa 80% časa v službi dela "druge stvari", tak bo pa deleč prišel...