Slovenija

FOTO: Šolski zvonci spet zvonijo

Ljubljana, 01. 09. 2014 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skoraj 168.000 osnovnošolcev in okoli 75.500 srednješolcev je zakorakalo v novo šolsko leto. Prvič je prag osnovne šole prestopilo 21.886 otrok, kar je največja generacija prvošolčkov v zadnjih desetih letih.

Za 167.751 osnovnošolcev in okoli 75.500 srednješolcev se je danes začelo šolsko leto. 21.886 učencev 1. razreda je v šolske klopi sedlo prvič, kar je največja generacija prvošolčkov v zadnjih desetih letih.

Minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je pred novim šolskim letom šolarjem zaželel potešitev njihove vedoželjnosti, učiteljem in drugim šolskim delavcem pa čim manj pretresov in veliko vedoželjne mladine.

Povečano število prvošolčkov je posledica povečanja števila rojstev v letu 2008, ko se je po podatkih statističnega urada rodilo 21.817 otrok, kar je bilo največ po letu 1991. A približno tolikšen vpis kot letos, si lahko v šolah obetajo le štiri leta, saj je z letom 2013 število rojstev znova upadlo, in sicer na 21.111.

Število šolarjev bo vrhunec sicer doseglo čez dve leti. Najvišje število rojstev smo namreč zabeležili leta 2010, ko se je v Sloveniji rodilo 22.343 otrok. To pa je še vedno daleč od številke, ki jo je Slovenija dosegala še v okviru Jugoslavije, ko se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja rodilo tudi 30.000 otrok.

S povečanjem števila prvošolčkov so lahko zadovoljni tudi šolski delavci, saj večje število otrok prinaša več oddelkov, s tem pa se zmanjšuje pritisk na njihova delovna mesta. Se pa na drugi strani veča pritisk na že tako okleščen šolski proračun.

Previdno na cestah

(Za zdaj še) minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel med učenci OŠ Bršljin.
(Za zdaj še) minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel med učenci OŠ Bršljin. FOTO: Damjan Žibert

Policija vse voznike poziva, naj vozijo počasi, vse druge udeležence v prometu pa, da naj bodo v prometu previdni.

Aktivnosti policije za zagotavljanje varnosti otrok na poti v šolo in iz nje sicer potekajo že nekaj časa, več pa jih bo zlasti v prvih šolskih dneh. Tako policisti napovedujejo, da bodo do 12. septembra bolj prisotni v okolici šol in vrtcev, po varnih poteh pa bodo spremljali tudi prvošolčke.

Med drugim bodo policisti v okolici šol izvajali poostren nadzor prometa, preverjali opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v nočnem času ali ob zmanjšani vidljivosti, preverjali tehnično brezhibnost vozil in pravilno parkiranje.

Minister Omerzel je šolarje na OŠ Bršljin v Novem mestu poučil o varnosti v prometu:

Naj bo šola pozitivna izkušnja

Prvič v šolo
Prvič v šolo FOTO: Miro Majcen

Za prvošolčke, učence, ki iz razrednega prehajajo na predmetni pouk, ter dijake prvih letnikov je prvi šolski dan precejšnja sprememba. Zato je po besedah psihologinje Majde Jus Ašič pomembno, da se jim šolo in novo obdobje predstavi pozitivno. Pomembno je tudi, da se jim predstavi nove dejavnosti in se dogovori za nova pravila doma, svetuje.

Posebej prvi šolski dan je v spominih mnogih ljudi zapisan kot nepozaben dan, poln pričakovanja in veselja, včasih pa tudi skrbi.

Najpomembnejša naloga staršev po njenem je, da svojega prvošolca naučijo varne poti v šolo in domov. Za prvošolčka je namreč pomembno, da bo pridobil občutek samostojnosti, pomembnosti in kompetentnosti. To pomeni, da bo šolo sprejemal kot prostor, kjer lahko pridobi novo znanje, spretnosti in izkušnje, s katerimi bo lahko samostojnejši, pravi.

Pomembno je tudi, da starši otroku predstavijo šolske dejavnosti in povedo, kaj lahko naredi, če potrebuje odgovore na svoja vprašanja ali pomoč.

Določene priprave so po mnenju psihologinje potrebne tudi ob prehodu z razrednega na predmetni pouk. "Zaradi razlik med razredno in predmetno stopnjo je pomembno, da svojega otroka seznanimo z načinom pouka na višji stopnji, s prevzemanjem bolj aktivne vloge učenca in mu pomagamo na poti k samostojnemu učenju. Pomagali mu bomo, če ga naučimo pravil komuniciranja, upoštevanja drugih ter načinov, kako lahko poiščemo podporo pri sošolcih, vrstnikih in učiteljih," pravi. Dodaja še, da je to pravo obdobje, da "utrdimo otrokove delovne in učne navade".

Pomoč staršev pa je potrebna tudi ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo. Veliko osnovnošolcev se namreč ob prehodu na srednjo šolo počuti nemočne, ker se sistem na srednji šoli pomembno razlikuje od osnovnošolskega.

Tudi ljubljanski župan Janković je znova stopil skozi šolska vrata:

Sprememb le malo

Večjih sprememb za učence in dijake v letošnjem šolskem letu ni. Še največ sprememb je v osnovnih šolah, kjer bodo v 2. razred osnovne šole letos začeli uvajati prvi tuj jezik. V 4. razredih se bo začelo z uvajanjem neobveznih izbirnih predmetov, v 7. razredih pa z uvajanjem drugega tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
01. 09. 2014 22.32
+1
Mularija učite se , da ne boste ceste pometal !
Nyokiy
01. 09. 2014 15.14
-1
Manjka samo še Kučan, Masleša, Fišer n Borci pa smo spet uničili eno generacijo..45. let so izrabljali starše sedaj pa še otroke..
odpisan2x
01. 09. 2014 14.41
+7
pri teh slikah katere ste objavl se pa nič ne čudim,če otroc nočjo v šolo hodt
FrancRodeVKristusu4
01. 09. 2014 14.33
+3
˝(Z azdaj še) minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel....˝ ...... 24ur, danes sem v vaših člankih zasledil že tretjo takšno napako.... Ali sploh preberete svoj članek, preden ga objavite? Mislite, da si s tako površnostjo zaslužite Viktorja????
Poisonivy
01. 09. 2014 13.23
+12
Ljubljanski župan naj se s svojim zgledom raje drži čimdalj od šole
felix59 drugič
01. 09. 2014 22.29
BEEF-TECH
01. 09. 2014 13.21
+2
Ciciban opazuje - odrasli mu dajemo zgled / čez cesto samo pri zeleni luči ;)
BEEF-TECH
01. 09. 2014 13.11
+12
In spet v mestu horda di(v)jakov, popisanih po obrazih, rokah..dekolteju ki ga še ni...nekateri tudi taki, ki bi jim pripisal vsaj tretji če ne višji letnik - zdej ali so tako razviti, ali pa so še vedno tako nerazviti, kakorkoli, nek vrhunec inteligence to glih ni. Pa ne popisujejo jih višji letniki, ampak se kar med sabo, ali celo sami. Eni celo prosijo naključne mimoidoče (mogoče take ... ki so jim všeč?!?), ali pa (upam) da je to naloga ki so jim jo naložili višji letniki. Dve smrkljice sta me celo prosili če ju lahko popišem in mi molila alkoholca v roke. Sem ju najprej vprašal če je to krstna naloga in če ju opazujejo, sta rekli da ne, da sami tako hočeta ker je prvi dan šole in da to paše zraven, potem pa sem ju zavrnil rekoč "včaih so nas krstili višji letniki V ŠOLI, mi pa smo se trudili temu izogniti oziroma čim bolje priti skozi. Mislim da sta nekje izgubili bistvo" Kako pa ste vi bili krščeni?
BEEF-TECH
01. 09. 2014 13.14
+5
Jaz sem moral pet himno, pojesti nekaj koruze in pospraviti neke stole (take vrtljive z dolgim mastnim navojem) , pri čemer je bil stol spodaj fejst namazan z neko mastjo. Stoli so bili extra ker sem se delal da mi petje in koruza ne delata problemov. Sem pel ko Vili Resnik :)
BEEF-TECH
02. 09. 2014 08.32
khm khm.. nižji izobrazbeni standard ... ŠCC... takrat tehnična - elektro/kemija :) Tisti ki so se vozili z vlakom (sploh proti Rogatcu) so pa sploh naJ
kokicas
02. 09. 2014 12.17
+1
Saj so veseli, če so popisani, če nebi hoteli bi oblekli majice z dolgimi rokali in dekleta brez dekoltejev vsaj prvi dan, pa bi bil obraz minimalno popisan, če bi že moral bit, ne pa po vsem telesu. Jaz sem dal pred leti, ko sem prvi dan prišel v srednjo šolo, znanim kolegom iz višjega letnika, smo šli na pivo in je blo vse zmenjen, brez pisal in čačkarij.
IvanaO
01. 09. 2014 10.11
-14
No, o tem tujem jeziku v 2. razredu bi se dalo razgabljati. Naša starejša hodi v tečaj tujega jezika od 5. leta starosti in je tečaj plačljiv, in so s svetlobno hitrostjo daleč v primerjavi z nivojem ki je ponujen v šolah. Tako da te novosti se mi zdijo čisto nepotrebne, ker v popoldanskih, plačljivih dejavnostih dobimo veliko več kot pa v OŠ zastonj. Moti me, da angleščino uči učiteljica razrednega pouka, ki sama sicer nekaj angleško zna, ne prihaja pa iz stroke. In ja, večina otrok je zelo razvajenih, da ne govorim o tem kakšni so starši. Včasih mi na roditeljskih sestankih rata slabo.
yaks
01. 09. 2014 11.02
+19
A misliš, da si lahko vsi privoščijo popoldanske tečaje? Vsako spoznavanje s tujim jezikov v zgodnjih letih je dobrodošlo. Ni to tako učenje kot v srednji šoli, to je igra. Dobijo vsaj občutek za jezik.
spygirl
01. 09. 2014 11.07
+4
moram se strinjati s tabo...naša starejša hči je hodila na tečaj angleščine v okviru šole in moram povedat, da se ni nič naučila..sedaj je v osmem razredu in če ji ne bi pomagala bi bilo vse skupaj bolj bogo...no, sicer si tudi sama želi znati angleščino tako, da ji zdaj laufa..tamala je pa drugarka, bomo videli, kako ji bo šlo in kako bojo zgledale te ure..upam, da bo bolj kvalitetno vse skupaj kot v preteklosti..na žalost si mi ne moremo privoščit plačljivega tečaja:(
mega332349
01. 09. 2014 12.35
+1
Z zgodnjim učenjem tujih jezikov malo pretiravamo. Se strinjam z yaks, da otroci spoznavajo tuje jezike skozi igro. Mnogi starši svoje otroke preveč obremenjujejo z raznimi tečaji tujega jezika. Sodelavka je povedala lep primer. Njen sin ni pri petih letih hodil na nobene tečaje angleščine, v glavnem ga je bil samo nogomet. Sosedov mali istih let, pa je hodil na tečaje. Prejšnje leto sta zaključila 6 razred. Sodelavkin sin ima angleščino 5, sosedov pa 2. Tako da ... To, da je dobro znati tuje jezike se strinjam. Mnenja sem, da je znanje tujih jezikov naših učencev in dijakov v poprečju na visoki ravni. Sodelavec je bil letos na potovanju v Španiji in je ugotovil, da so proti Špancem še Italijani pravi poligloti. :-)
IvanaO
01. 09. 2014 19.48
-1
Vsak starš za svojega otroka najbolj ve. Jaz želim, da moj otrok zna več kot povprečje in ne bo ostal v poplavi sivine, zato mu tudi nudim to kar mu nudim in ni obremenjen. Otrok hitro sam pove ali je utrujen oz. če noče prisostvovati tečaju. In zgoraj ste očitno zgrešili poanto, kar sem napisala. Namreč, ni ok da se otroke posiljuje z jezikom že v 2. razredu in kot vidim se vsi s tem strinjamo. Meni se zdi prav, da če otrok pokaže zanimanje, da se ga vpiše tja, kjer to delajo anglisti oz. ljudje iz stroke, ne pa ena učiteljica, ki uči in okolje, matematiko, angleščino in kaj jaz vem kaj še vse.
yaks
02. 09. 2014 08.11
+1
Če je učenje tujega jezika skozi igro, se lahko z njim posiljuje že v vrtcu. Nekateri vrtci že imajo oddelke kjer se nekaj ur na teden učijo tujega jezika. To je samo dobrodošlo. Meni se zdi prav, da začnejo zgodaj. Kot pa sem že zgoraj napisal, pa to ni posiljeno učenje ampak igra. Bolje začeti prej z igro kot pa jih posiljevati kasneje s pravim učenjem. Do časa ko pride učenje časov in teh stvari že dobro spoznajo jezik in dobijo občutek in jim je samo lažje.
dirtydean1
01. 09. 2014 09.41
+37
ko gledam prvošolčke, joj kako so ubogi.... blablabla... kaj jim je sile? jaz sem moral peš hoditi v šolo 4 km v eno stran, danes jih peljejo, če nisem znal se jih dobil okoli ušes, danes je učitelj problem, če jim da cvek, moral sem hoditi v šolo, popoldne pomagati doma, danes mladina sam gika po compu... kaj jim je sile? če nima android founa, je že panika, sploh nimajo občutka kako težko se zasluži 100 evr.... nobene sile jim ni.... mi jih vzgajamo, da raje brez dela, golju(fa)jo (po slovensko se "znajdejo"), pa čimprej čimveč manymany v žep... po možnosti na račun države... to je realnost...
scar_face
01. 09. 2014 09.56
-21
Svoje frustracije in nezadovoljstvo v življenju si zlil na prvošolčke. Bravo! Ti revček pa si hodil vsak 10km do šole, pa že v prvem razredu si znal ploščice polagati, 10 tujih jezikov in reševati zahtevne matematične operacije...
dirtydean1
01. 09. 2014 10.00
+18
hmmmm... pravzaprav nisi daleč od resnice... polagam ploščice, govorim 4 jezike, 5 (francosko) zelo slabo, pri matematiki pa pomagam in učim svoje otroke, ker tega ne naredijo v šoli.... hvala za tako dobro oceno. sicer je res da tega nisem počel že v prvem razredu ampak veliko kasneje. kaj me poznaš?
dirtydean1
01. 09. 2014 10.02
+16
by the way.... svojih frustracij nisem zlil na prvošolčke, ampak na nas, starše...
luckyss..
01. 09. 2014 10.02
+20
Bo kar res, da so današnji otroci razvajeni, iz osnovnih šol pa hodijo polpismeni. Seveda niso krivi otroci, ampak starši, ki jih s svojo permisivno vzgojo zaznamujejo za vse življenje...
dirtydean1
01. 09. 2014 10.04
+8
hvala.... luck.... niso krivi otroci... to sem hotel povedati... mi jih razvajamo. više baka, kilavo dete... pravijo na jugi...
BEEF-TECH
01. 09. 2014 13.15
+8
Prav ima! Kako da se ne bojite kaj bo iz teh pomehkužencev zraslo?! + sami problemi ki jih razvajen otrok potegne za sabo.
Domen Dolenc 1
01. 09. 2014 09.35
-5
Vi, ki ne boste pridni, vam povem ze zdaj, da ne maram kumaric v kebabu!
srecnii
01. 09. 2014 09.35
+19
Učijo se naj jezike, ker jih bodo potreboval.
Praškovarit
01. 09. 2014 09.30
+3
in na katerih šolah imajo v 2.razredu tuj jezik? ker pr nas ga nimajo
Praškovarit
01. 09. 2014 15.02
+3
zemljemerec
01. 09. 2014 09.27
+2
in sedaj bodo starši celostno vzgojo otroka, prevalili na šolo...z izgovori vred.
IvanaO
01. 09. 2014 10.12
+1
Verbena
01. 09. 2014 08.53
+18
Mi je kar mal hudo, predvsem za vse tiste prvošolčke, ki jih je na čisto novo pot pospremlo tako slabo vreme !!..ampak se najbrž ne obremenjujejo s tem, ker jih čaka toliko novih, zanimivih stvari.....veliko znanja vsem, potrebovali ga boste.....vsem ostalim pa ..ko vozite, glejte pozorno okrog..otroci so nagajivi, zlasti, ko gredo v manjši skupini..in nepredvidljivi!!!....predvidevajte vi !!!
NDM
01. 09. 2014 08.52
+30
SREČNO OTROCI , V NOVEM ŠOLSKEM LETU... VSE DOBRO
JustinBieber- My Life <3
01. 09. 2014 08.51
-25
Hahahah boli mene za šolo :-P :-P
Praškovarit
01. 09. 2014 09.31
+25
owlic
01. 09. 2014 09.44
+17
Zato pa nimaš dokončane šole po vsej verjetnosti.... in bluziš doma in staršem predstavlaš enga velikega zajedalca.
24uric
01. 09. 2014 18.42
+2
mega332349
01. 09. 2014 08.31
+61
Sam pri sebi lahko naredim rezime, da sem za šolanje porabil cca. 18 let. Kaj imam od tega? Menim, da kar nekaj vem, in ker sem poleg šolanja veliko tudi prebral in marsikaj videl, se štejem za relativno razgledanega. In kaj mi to koristi? Bore malo. Na žalost naša družba šteje kot uspešne samo tiste, ki so si nakopičili materialne koristi. Če bi se namesto šolanja odločil za poklice, kot so: pleskar, keramičar, vodoinštalater, elektroinštalater, itd bi si verjetno nabral kar nekaj materialnih koristi, in bi veljal po merilih sodobne družbe za uspešnega. Še danes se spomnim, kaj mi je rekel sosed, ki je pleskar, ko sem vpisal podiplomski študij:"Pa kaj ti bo to." Imel je popolnoma prav ... s papirjem lahko naredim avionček ...
mb6
01. 09. 2014 08.47
+24
To je sicer žal res. Vendar upam, da nas bo počasi čedalje več, ki bomo v tem videli smisel. Predvsem se moramo pa ceniti sami. Tudi, če se naokoli ne vozimo z novimi modeli avtomobilov... Znanja ti nikoli ne more nihče vzeti!
zemljemerec
01. 09. 2014 08.48
-8
in tako razmišljajo mladi v Sloveniji, ker so posledica lenih, nesposobnih staršev, ki nikoli niso bili dorasli nalogi mentorja. Ustvarili so čakajoče brezvoljne gike na fotelju...z izgovori.
mega332349
01. 09. 2014 08.48
+8
mb6 ... se absolutno strinjam. Bolj sem hotel poudariti absurd sodobne družbe.
mb6
01. 09. 2014 08.54
+9
Včasih je prav dobro, da se požvižgaš na splošno mnenje in vztrajaš na svojem. Je prav osvobajajoče. Klima in družba v tej državi... ja pravzaprav ni čudno, da smo tam, kjer smo. Se pa stvari vedno ciklično spreminjajo.Tako sem tudi glede tega optimist :)
mega332349
01. 09. 2014 08.57
+5
mb6 ... spet se moram strinjati s tabo. ;-)
mb6
01. 09. 2014 08.58
+3
civitasstain@gmail.com
01. 09. 2014 09.02
+0
mega. Ne vem koliko je resnice v tvojem "rezime", ker ne navajaš poklica, ker ga verjetno sploh nimaš in se verjetno s tem samo tolažiš. Da imamo premalo rokodelcev je res, ampak tudi z višjo izobrazbo se pride do službe če smo vsestransko sposobni in voljni do drugega dela. Ne boš menda vstrajal in trdil, da je ovira do dela izobrazba. Še zmeraj velja več znaš, več veljaš!
zemljemerec
01. 09. 2014 09.25
+1
in če imaš željo svoje znanje unovčit, ga boš...ali pa tudi ne.
srecnii
01. 09. 2014 09.33
+1
dirtydean1
01. 09. 2014 09.34
+1
V tej državi smo slabi samo mi, slovenci... ker smo taki bu(t)li. pravi dokaz za to so commenti na 24 ur.... drgač pa mega... ti dam ++++
yokerxdinterfan
01. 09. 2014 14.11
+3
ubistvu edino kar ti od šole ostane koristnega so tuji jeziki.....cccc zakaj nisem malo bolj poslušal pri nemščini :P
tedoXG9FJNKN63medo
01. 09. 2014 07.32
+34
Povsem nepomembno je to spreminjanje in oteževanje osnovne šole, saj je danes vse šolstvo (od osnovne do visoke) ničvredno, ker ti nobena izobrazba ne jamči dobre službe, takšno lahko dobiš samo po zvezah.
tantadruj1
01. 09. 2014 07.38
-2
to je samo pri nas. v uspešnih in razvitih državah velja znanje in ne nepotizem. zato pa so uspešne.
mega332349
01. 09. 2014 08.17
+4
yokerxdinterfan
01. 09. 2014 14.12
+1
odvisno je tudi to koliko tega znanja znaš ti uporabiti v praksi
pomlaq1
01. 09. 2014 07.28
+38
Še zmeraj sem mnenja da so našim otročičkom vzeli eno leto brezskrbnega otroštva, S šestimi leti bi morali v malo šolo,s sedmimi pa v prvi razred.Eno leto je velika sprememba v otrokovem razvoju.Otroci so razigrani. a šola zahteva svoje.Srečno vsem šolarjem
kopalisce
01. 09. 2014 07.40
+22
Glavno,da so se lahko odgovorni politiki lahko igrali do 7 leta... tako je isto bolonjski sistem čista katastrofa...
BEEF-TECH
01. 09. 2014 08.38
+13
Bolonc je čist razvrednotil izobrazbo. Po boloncu je lahko vsak magister.
tedoXG9FJNKN63medo
01. 09. 2014 09.09
+9
Učiteljev je preveč, odpoved se jim pa ne sme dati.(kot policajem, zdravnikom in vsem drugim v državnih ustanovah), zato se začne šola pri 6. letih, pa tudi vse več predmetov je v osnovni šoli, da imajo lahko v šolah enega učitelja na 10 otrok. Državi ni problem dajati njim plač, velik problem je pa dati otrokom zastonj malico.
civitasstain@gmail.com
01. 09. 2014 09.12
+7
pomlaq se popolnoma strinjam s tabo, bi le dodal, če je možno, naj otroci čim dlje ostanejo doma in uživajo svoje brezskrbno otroštvo. Tako pa vzgajamo brezsrčne robote, ki naj bi z dušo in telesom delali za kapitaliste in to brez kakega oporekanja. Ko gledam te male otročičke, ki v stroju disciplinsko korakajo pomislim na mojo mladost, ko sem v tem času še spančkal in sanjal. No v šolstvu pa kljub temu nisem nič zamudil.
spygirl
01. 09. 2014 11.12
+4
tudi jaz mislim, daje prezgoden odhod v šolo s šestimi leti..to so še mali otroci..če že, bi raje videla da bi hodili v OŠ do 15 leta ..ker so vseeno malo starejši, ko grejo v srednjo šolo
kopalisce
01. 09. 2014 07.27
+20
Vse lepo in prav! ni pa prav, da si to zmišljujejo politiki, ki so prepisali diplome, ali pa celo ponaredili OŠ spričevalo!!!!!!!!!!!!!1