Slovenija

Šolsko leto se bliža! Kako je z učbeniki?

Ljubljana, 20. 07. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav smo sredi počitnic in so učenci brez skrbi, pa to ne velja za njihove starše, saj je seznam knjig, delovnih zvezkov in potrebščin, ki so ga dobili ob koncu šolskega leta, dolg, prav kratek pa ne bo niti račun.

Je v Sloveniji šola brezplačna?
Je v Sloveniji šola brezplačna? FOTO: iStockphoto

Res je, da si lahko otroci večino učbenikov izposodijo v šolskem skladu, a delovne zvezke in preostalo učno gradivo bo vseeno treba kupiti, prav tako šolske potrebščine, morebiti novo torbico, pisala in vse drugo, kar predpiše šola, pa če bodo to potrebovali ali morda celo ne.

Zanimalo nas je, kaj vse najdete v knjigarnah in papirnicah, kaj založniki ponujajo in kako so se pripravili na novo šolsko leto. Izvedeli smo, koliko stanejo potrebščine in kakšni so pogoji ter morebitne ugodnosti nakupa, kakšni so trendi ter zahteve šolajočih in njihovih staršev. Si šolarji učbenike raje izposodijo v šoli ali jim starši kupijo nove? Tudi pri samih potrebščinah pa so želje velike in raznolike. Ali jim ponudba še sledi?

Na koncu naj omenimo še dejstvo, da smo o pripravah na novo šolsko leto želeli povprašati tudi učitelje in ravnatelje, a smo povsod dobili kratek odgovor, da so na zasluženem dopustu in da se trenutno s čim takim ne morejo ukvarjati, če so nam sploh odgovorili. Tudi naključno izbrani starši in šolarji so zagotavljali, da še ni čas za to, da bi razmišljali o šoli. Izbira je vsekakor na njihovi strani, a bo tako za ene kot za druge prvi september kmalu tu.

Oglejte si obsežen VIDEOPRISPEVEK, da boste vedeli, kaj vas čaka pri pripravi na novo šolsko leto, kaj imajo, česa ne in kaj vam ponujajo ter koliko vas bo to stalo!

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

philips96
20. 07. 2010 22.17
najbl fora je to da js 1/3 prepišm 1/3 ne nardim 1/3 pa nardim ,.. ZzZzzZz
Ferdo Crni
20. 07. 2010 19.02
Species - ne vem ali si "tovarišica" ali kaj. Namreč v "svetu staršev" se ponavadi kaj hitro utiša (pre)glasne kritike. Otrok takšnih staršev postane talec kritiziranih šolnikov in kaj hitro se zgodi, da postane ob preglasni kritiki "problematičen". Tudi to smo doživeli pri nas. Zato - s takšno šolo, ki nima odnosa do DAVKOPLAČEVALCA, ki šolnikom PLAČUJE plačo
GAJA-GAL
20. 07. 2010 18.52
v tri krasne naj gredo oni in njihovi delovni zvezki... totalno nepotrebni.... Zvezek-učbenik..end... Ja plačujemo že položnice.. kaj pa naj...
Species
20. 07. 2010 18.51
funigirl - Ja, sem sprobala teže torb. In ja, sem primerjala torbo, ki je pripravljena samo s potrebščinami za naslednji dan in torbo, v katero otrok zabaše vse, vključno z ostanki malice. Ne vem, kako ugotovite, koliko se učbenik uporablja - saj menda ne dovolite, da se čečka v učbenik, ki je izposojen? Kar se tiče neuporabljanih delovnih zvezkov - ponavljam še enkrat: aktivirajte se v svetu staršev na vaši šoli!!! Predstavniki sveta staršev so tudi v svetu šole - ta pa je organ, ki sprejema tudi finančne odločitve šole. Ne samo jamrat, ukrepajte! In ne mi rečt, da se ne da naredit nič. Vem, da se da!
Nnco
20. 07. 2010 18.40
marsikomu se res zdi, da je pomp okoli učbenikov prevelik glede na ceno, ampak ko je treba leto za letom plačevati te zneske vedno znova in znova, se potem res vprašaš, če je vse skupaj vredno al pa ne.. moj predlog?? pojdite na BOLHO ali pa katero drugo slovensko spletno prodajalno, poiščite učb. ali dz ki bi ga potrebovali in vrjemite mi, da boste dobili vse, za prav smešno ceno. pa naj se vam ne zdi pomilovanja vredno. ampak srečni boste vi, in srečen bo tisti, ki se bo lahko znebil učb. oz. dz... in prihranilo se bo kar nekaj denarja. naj vas ohranjenost učb./dz naj ne skrbi. vedno je dovolj dober za uporabo.
_dolfi_
20. 07. 2010 18.09
pa kaj ljustvo mantrate že s temi učbeniki..saj je še mesec do septembra...pustite jih na miru naj si odpočijejo...nimate nobenega spoštovanja...
funygirl
20. 07. 2010 17.42
species Učbenike si res izposodimo,pa jih vseeno ne uporabljajo(tehnika,7.razred) in ti misliš,da nakup učbenikov nismo davkoplačevalci financirali?Delovni zvezek za 6.razred Kaj vem o rastlinah? smo KUPILI in kaj je v njem napisano?Še imena si niso not napisali! Torbe niso pretirano težke!Za tebe mogoče ne,za otroke pa.Si mogoče probal-a torbo za 7.razred?Če nisi,se ne oglašaj!
Kajla1st
20. 07. 2010 16.46
men se starši smiljo k polek tega da knjige kupjo jih morjo še v šolo nost... mi smo jih sami nosil pa so ble lih tolk drage :(
fsad
20. 07. 2010 16.41
jih ne rabimo bomo zavili v prvo gostilno pa se tam učili kako se je pije!!!!!
Ferdo Crni
20. 07. 2010 15.23
Species - ne vem o čem govoriš. Beri bolj počasi - Noben problem ne bi bil, da bi otroci učbenike tudi uporabili. Naši otroci so učbenike porabili le toliko, da so bili "uporabljeni". Od recimo 200 strani so bili izkoriščeni ene dve tri strani vsake toliko časa. Človek se ne more znebiti občutka, da je bil nakup učbenika obvezen zato, da nekdo s tem zasluži in ne da se OTROK NEKAJ NAUČI. Na tej OŠ so pa lepo šli na uradno imenovano "STROKOVNO EKSKURZIJO" v Turčijo za en teden. Mene ne sprašuj kako to ker nisem "tovariš" na tej šoli niti nisem zaposlen na državni upravi.
funygirl
20. 07. 2010 15.17
ne rabim modrega linka,da vem koliko me bo stalo vse skupaj za tri otroke!Sin je dobil položnico za učbenik,ki ga ni vrnil ob koncu šole.Na moje vprašanje kaj je z učbenikom,ki ga še ima doma v omari(našla čisto slučajno) sem dobila odgovor,da sploh ni vedel,da ga ima,ker ga celo šolsko leto niti enkrat ni potreboval.In tako je s četrtino učbenikov in delavnikov.Mi kupujemo,ker pač moramo,drugi pa služijo.Aja,še to,tisti,ki morate kupiti milimetrski zvezek,je čisto brezveze,moja dva imata enega skupaj že tretje leto.
veso19
20. 07. 2010 15.00
Ma kai nas ze strasite s to solo
zelena.zmajcica
20. 07. 2010 14.48
učbeniki in delovni zvezki so predragi, pa pika!
dajs
20. 07. 2010 14.41
v članku sama vprašanja. kje pa so kakšni odgovori? aha, oglejte si...
Species
20. 07. 2010 13.29
Ferdox, lepo lepo lepo prosim, hitro povedat, na kateri šoli se da na davkoplačevalske stroške šopingirat v Turčiji in prodajat rabljene učbenike! Jaz bi se tud tam zaposlila, ker imam svoje službe, v kateri mi kar naprej kdo teži, v kateri ne morem izvajat ekstra biznisa in mi nikoli ne plačajo izletov res že poln kufer!!!
jenihvetes
20. 07. 2010 13.16
rajko203 20.07.2010, 10:39 -5 čim manj otrok delat pa bo;) EDINO PRAVILNO!!!
jenihvetes
20. 07. 2010 13.14
A JE V TEH UČBENIKIH TUDI CELOSTNA ANALIZA KOMUNIZMA IN INKVIZICIJE, NEKAJ, KAR BI SE SPLAČALO VEDETI AL SAMO BREZVEZNO NAKLADNJE O AVSTROOGRSKIH GROFIH?
anide
20. 07. 2010 12.53
Šolsko leto se je šele uredo končalo!
POVOJ
20. 07. 2010 12.44
Mi pride naprej kakor, da bi v novih kaj drugače pisalo, to je milo rečeno, razmetavanje denarja z lopato.
Ferdo Crni
20. 07. 2010 12.15
Species ... ti lahko insinuiraš in osebno napadaš kolikor hočeš. Jaz pač povem izkušnjo otroka in njegovega razreda. Ti lahko to preusmeriš da sem jaz totalen tepec ki ni nikoli pogledal v učbenik. Morda ti to pozdravi tvoje "tovarišica" frustracije. Za dotični primer vem za celoten razred. Učbenike so uporabili le toliko, da so UNIČENI. Torej da se ne morejo prodati in mora naslednja generacija kupiti nove. Seveda pa za "tovarišice" s slovenskim ukom ni popolnoma nič narobe. Tovarišice in Tovariši osnovne šole, ki jo je obiskoval moj otrok so našli brez problema dovolj denarja za "strokovne" ekskurzije v Turčijo (Antaliyo) naprimer - plačano iz davkoplačevalskega denarja. Po pričevanju enega bolj odkritosrčnega učitelja so tam zelo dobro "šopingirali". To slovensko šolstvo je SRAMOTA.