Slovenija

Šoltes Jankoviću izdal mnenje s pridržkom

Ljubljana, 16. 12. 2009 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Računsko sodišče je MOL izreklo mnenje s pridržkom. Ugotovili so nepravilnosti pri nakupu zemljišč na Brdu, pri projektu Stožice in oddaji javnih površin za gostinske lokale.

Računsko sodišče je Ljubljani izdalo mnenje s pridržkom, je povedal predsednik sodišča Igor Šoltes.
Računsko sodišče je Ljubljani izdalo mnenje s pridržkom, je povedal predsednik sodišča Igor Šoltes. FOTO: 24ur.com
Graf o zadolževanju
Graf o zadolževanju FOTO: 24ur.com

Predsednik Računskega sodišča (RŠ) Igor Šoltes je na današnji tiskovni konferenci predstavil ugotovitve revizijskega poročila Mestne občine Ljubljana za obodbje v letih 2007 in 2008. Glavne nepravilnosti so odkrili pri nakupu zemljišč (večina pri nakupu zemljišč na Brdu), pri oddaji javnih površin za gostinske vrtove (primer kavarna na Prešernovem trgu), na področju povečanega obsega dela in presežka prihodkov nad odhodki javnega zavoda. Opredelili so tudi določena tveganja za nepravilnosti pri izgradnji stadiona na Stožicah. Nepravilnosti so na RŠ ugotovili v skupnem znesku 18,3 milijona evrov, zato so izdali mnenje s pridržkom.

Nakup zemljišč na Brdu

Pri nakupu zemljišč so na RŠ ugotovili, da je MOL v proračunu načrtovala nakup v vrednosti 7,7 milijona evrov, podpisali pa so tri kupoprodajne pogodbe v vrednosti 20,2 milijona evrov. Tako je MOL znesek prekoračila za 12,5 milijona evrov. Pozneje so na MOL sprejeli rebalans proračuna in za tovrstne nakupe namenili 37,3 milijona evrov. V veliki večini gre v tem primeru za nakupe zemljišč na Brdu, je povedala vrhovna državne revizorka. Na MOL so pojasnili, da so pri nakupu uveljavljali predkupno pravico in da v poletnem času niso mogli sklicati seje mestnega sveta, ki bi tak nakup odobril.

Javno-zasebno partnerstvo pri projektu Stožice

Kot so pojasnili na RŠ, projekt izgradnje Stadiona in trgovinskega kompleksa na Stožicah še ni končan, zato končnega poročila še ne morejo pripraviti. So pa ocenili tveganja. Pri tem gre za tveganja zaradi nepoznavanja stroškov vzdrževanja in upravljanja ter načina upravljanja nogometnega stadiona in športne dvorane, ki lahko presežejo zastavljene vrednosti. MOL pa je tudi zasebnega partnerja izbrala, preden je občina v postopku konkurenčnega dialoga našla rešitev, ki ustreza njenim ciljem. Opozorili pa so tudi na podražitev projekta zaradi preseganja ocenjenih vrednosti predvidenih stroškov gradnje.

Gradnja stadiona na Stožicah
Gradnja stadiona na Stožicah FOTO: Damjan Žibert

Oddaja javnih površin za gostinske vrtove

Na Računskem sodišču ocenjujejo, da je predpisano enkratno nadomestilo za najem vrta za pet let, kot je bilo to pri najemu vrta na Prešernovem trgu (kavarna Pločnik), lahko tvegano. Taka zahteva lahko krši načelo sorazmernosti, pa tudi konkurenčnosti. Več ponudnikov bi bilo namreč lahko, če bi bilo predpisano letno ali mesečno plačilo. Rok za predložitev ponudbe pa je bil po mnenju RŠ prekratek, saj je bilo ponudbo treba oblikovati v petih dneh. V ponudbi pa je bilo zahtevano tudi oblikovanje programskega odbora za kulturni program. Kot je pojasnil Šoltes, je na področju kulture za prijavo na take razpise po navadi rok vsaj 30 dni. Na MOL so pojasnili, da so kupnino za pet let zahtevali zaradi izkušnje z neplačevanjem v preteklih letih, vendar Šoltes pravi, da za izterjavo obstajajo tudi drugi vzvodi, kot je na primer bančna garancija.

Donacije so se v času mandata Jankovića povišale

Predvsem pri gradbeništvu pa se pojavljajo težave pri sklepanju aneksov, ko so dela že končana, od nekaterih gradbenikov pa ne zahtevajo bančnih garancij. Kar nekaj pa se je pojavilo tudi donacij s strani gradbenih podjetij. To je lahko problem, saj donacije v gradbenem sektorju niso zelo običajna reč, je povedal Šoltes.

Kot je dejal Šoltes, so donacije sicer dovoljene, vendar donacija ne sme biti prikrito sponzorstvo. V donacijski pogodbi na primer ne sme biti zapisano, da mora MOL v zameno kaj storiti ali kaj podobnega. Pri tem je povedal, da so našli tudi primer, ko je MOL nekemu podjetju v zameno za donacijo obljubila, da bo vsaj 35 odstotkov naročil izvedla pri tem podjetju.

Nepravilnosti na področju povečanega obsega dela

Nepravilnosti so ugotovili tudi pri povečanem obsegu dela. Povečan obseg dela je lahko bolj izjema, na MOL, pa tudi drugod, pa se v zadnjem času pojavlja že kot pravilo. To pomeni tudi višje izplačevanje plač. Pri tem se pojavlja vprašanje, ali bi bilo morda treba zaposliti več ljudi, pravi Šoltes.

Vsak prebivalec MOL je zadolžen za 659 evrov

Kot je povedal še Šoltes, MOL ni zadolžena več, kot je zakonsko dovoljeno. Konec leta 2007 je bila zadolžena 413 evrov na prebivalca ali 24,5 milijona evrov v tem letu, konec leta 2008 pa 635 evrov na prebivalca ali 64,7 milijona evrov v letu 2008. 30. septembra pa je dolg na prebivalca znašal 659 evrov. Skupni dolg občine je 30. septembra znašal 101,3 milijona evrov za občino in 182,3 milijona evrov za občino in javni sektor skupaj.

Župan MOL Zoran Janković
Župan MOL Zoran Janković FOTO: 24ur.com

Računsko sodišče MOL ni naložilo popravljalnih ukrepov, saj so, kar je bilo možno, že popravili, nekaj pa je tudi zadev, ki se jih za nazaj ne da popraviti, je povedal Šoltes. Občini pa so izdali tudi 11 priporočil. Nekatere nepravilnosti pa izvirajo tudi iz sistemskih težav. Kot je povedal Šoltes, se kdaj lahko zgodi, da se nekaj ekonomsko lahko naredi boljše, če se ne upošteva pravil javnega naročanja, vendar sodišče pri reviziji načelo upoštevanja pravil postavlja nad ekonomsko smotrnostjo. Če bi bila pravila bolj ohlapna, bi jih marsikdo še bolj kršil, je še dodal Šoltes.

Janković: Ponosen sem na mnenje s pridržkom

Župan MOL Zoran Janković pa je na tiskovni konferenci dejal, da je na mnenje s pridržkom ponosen. Kot je pojasnil, je Ljubljana prvič dobila takšno mnenje, saj je bilo v preteklih letih mnenje Računskega sodišča vedno negativno. Kot je še dejal, so vsa priporočila RŠ že upoštevali, kar je ugotovilo tudi sodišče. Pogosto pa gre pri problemih za zakonsko neurejenost, je še dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
17. 12. 2009 12.19
JAJA PRVI ŽUPAN KI NI DOBIL POZITIVNEGA MNENJA SE OPRAVIČUJEM PeterPanAm. PREBRAL SEM PA ŠE KAR VREDI.
-qp-
17. 12. 2009 10.44
Oprostite, malo sem se zaračunal... dolg je seveda več tot 100% višji!!!
-qp-
17. 12. 2009 10.35
V enem letu je vaš vrli župan povečal javni dolg iz 24,5 na 64,7 miljona evrov. Večino je ponucal za rihtanje posla družinskim podjetjem in vračila političnega dolga tistim, ki so ga podpirali v kampanji. Ljubljana je pa za več kot 50% bolj zadolžena! Če ne bi imeli mi v MB Kanglerja, ki je še 3x slabši, pol bi se vam smejal Ljubljančanom, da ste si izvolili Jankoviča... zdaj pa le sočustvujem in upam, da ne boste še enkrat šli na led.
SherlockH
17. 12. 2009 08.44
Hvala ideološko usmerjenemu administratorju, ki se mu mudi bristi strpne komentarje, ter držati tiste, ki mejijo k nasilju in vulgarnemu izražanju.
PeterPanAm
17. 12. 2009 02.07
Bravo Zoki, bron a nisi prebral, prvi župan, ki ni dobil negativnega mnenja RS kot predhodniki, pa nič ne meša megle, prav veliko je že postoril po Ljubljani. Vse čestitke županu in ekipi.
bron
16. 12. 2009 21.28
JANKOVIČ SI PREDSTAVLJA.DA BO POČASI VSE NJEGOVO IN GLEJ GA ŠE POD TRŽNICO BO ZLEZEL ČE BO KAKŠNEGA ČRVA NAŠEL. ŠKODA DA NI ŠE MINORETA BI ŠE TAM GOR SPLEZAL, DA BI MEGLO MEŠAL.
remember
16. 12. 2009 20.09
Donacije so v zlatih časih Drnovškove LDS zgledale približno takole - firma je poslovala z občino, npr. obnova šol, vrtcev. Pride nek nepoznan osebek na firma in reče, vi ste pa za občino delali pri tem in tem. Ja in???? Veste, a bi še želeli delati za občino. Ja, seveda, saj to je naš posel. ??? In v čem je problem? Ja, ali veste kdo vodi občino. Ja, župan. In???? Ja, župan je pa član stranke, saj veste katere. Ja, vemo, in?????Ja stranka pričakuje, da boste razumeli, da ne bi bilo slabo, DA BI SAMI OD SEBE prispevali kakšen miljonček tolarjev, kot DONACIJO. In kdo ste vi? Saj ni pomembno, pomembno je kdo me je poslal, saj razumete, a ne?Pa veliko poslovnega sodelovanja vam želim z občino, če boste pravilno razumeli ta pogovor. Nasvidenje. What a ....? Krščenmatiček. Sem razumel.
zahod.west
16. 12. 2009 18.55
objektivno, ali je sploh mogoče , da bo kardeljev vnuk deloval drugače? nobenega upanja ni, ideološki beton premore, da se spregleda čisto vse
apostoli
16. 12. 2009 16.34
vnuk kardelja soltes to je isto kot fdv ljubljana komunist komunista ne bo potunkal.
eizo
16. 12. 2009 15.10
Kako čudno, mediji te novice ne tlačijo na prve strani... mogoče ker je Jankovič na isti levi strani?
byteME
16. 12. 2009 15.00
kir bo stopu Jankoviću na prste!!! čim prej, tem bolje !!!
bron
16. 12. 2009 14.58
KAJ JE SEDAJ JUGOPROSTALIK NEKAJ SE NE UJEMA.