Slovenija

DeSUS ne bi imel zdravstvenega ministra, bi pa imel dva resorja. Virant: To ne bo šlo

Ljubljana, 20. 01. 2014 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./N.D./STA
Komentarji
2250

Šoltes zaradi nekaterih reakcij koalicijskih strankarskih veljakov ne želi prevzeti mesta zdravstvenega ministra. Erjavec meni, da bi odgovornost za ta resor morala prevzeti PS, njegova stranka pa bi še vedno zahtevala dva resorja.

Igor Šoltes je sporočil, da ne more sprejeti ponujene kandidature za ministra za zdravje, saj meni, da bi bila zdravstvena reforma, kot daleč najpomembnejši projekt ministrstva, že vnaprej obsojena na neuspeh.

Položaj ministra za zdravje je v sedanjem času izjemno velik izziv za vsakogar, je v izjavi za javnost zapisal Šoltes. Država nima strategije razvoja sistema zdravstvenega varstva in ne uradno določene mreže javne zdravstvene dejavnosti, ki je trenutno ostanek zmogljivosti, ustanovljenih pred več desetletji, razširjene s koncesionarji.

Igor Šoltes ne želi biti zdravstveni minister, saj meni, da bi bila zdravstvena reforma že vnaprej obsojena na neuspeh zaradi nesoglasij znotraj koalicije.
Igor Šoltes ne želi biti zdravstveni minister, saj meni, da bi bila zdravstvena reforma že vnaprej obsojena na neuspeh zaradi nesoglasij znotraj koalicije. FOTO: POP TV

Zdravstveni sistem je po njegovem mnenju potreben korenite reforme, če želimo vzpostaviti učinkovit ter finančno dolgoročno vzdržen sistem. Temeljiti mora na jasno definirani ter kakovostno organizirani javni mreži, ki jo je potrebno dopolnjevati s koncesionarji tam, kjer je to najbolj racionalno. Zdravstvena reforma ne more imeti za cilj racionalizacijo sistema na podlagi zmanjševanja pravic uporabnikov. Zagotoviti mora vzdržnost zdravstvenega sistema tudi ob tem, da bo v ospredje postavljala interese bolnikov in uporabnikov zdravstvenih storitev. Velik poudarek v zdravstveni reformi je zato po njegovem mnenju treba dati še upravljanju javnih sredstev namenjenih za zdravje, dobremu gospodarjenju v zdravstvenih zavodih ter sprejeti zakonodajo in druge ukrepe ukrepe, ki bodo učinkovito zmanjševali možnosti koruptivnih dejanj ter najbolj racionalno uredili sistem javnega naročanja.

"Po pogovoru s premierko in predstavniki zdravniške stroke ter civilnih iniciativ sem bil pripravljen ta velik izziv sprejeti, saj sem prepričan, da je v tem času potrebno, da vsakdo, ne glede na politične preference in družbeni status, prispeva svoja znanja, izkušnje ter energijo, da državo skupaj popeljemo iz globoke krize. Tudi v društvu Verjamem to postavljamo kot enega osnovnih motov, zato bi bilo moje drugačno razmišljanje dvolično," je zapisal.

Odločitve nisem želel odlagati, saj sem prepričan, da država potrebuje ministra za zdravje čim prej. Koalicija bo zdaj torej lahko nadaljevala iskanje za strankarsko politiko primernejšega kandidata. Igor Šoltes

Dejstvo pa je, nadaljuje Šoltes, da je zdravstvena reforma tako pomemben in državotvoren projekt, da je za njeno učinkovito izvedbo potrebno najširše družbeno soglasje. Treba ga je poiskati tako v stroki, kot med državljankami in državljani, uporabniki zdravstvenih storitev, najprej pa seveda v politiki, kjer mora to soglasje bistveno presegati ozke strankarske okvirje. Tako koalicijskih kot opozicijskih strank. "Z velikim obžalovanjem pa sem spremljal nekatere reakcije koalicijskih strankarskih veljakov v dneh po tem, ko je bila tema pogovora s predsednico vlade in predstavniki stroke objavljena v medijih. Zelo jasno se je pokazalo, da v nekaterih strankah še vedno niso sposobni, ali pripravljeni presegati ozkih strankarskih interesov. Vsebina posameznih dokaj žaljivih izjav, me je tudi prepričala, da bi podobno reakcijo politike lahko pričakoval vsak kandidat, ki bi prihajal izven okvirjev trenutno vladajoče partitokracije. Tak odnos tudi jasno kaže, da enotnosti glede možnega sodelovanja v vladi, izven kvotnega sistema, v koaliciji ni, kar pa je nujen pogoj za izvedbo učinkovite reforme in za učinkovit obračun zoper korupcijo v zdravstvu," je še dodal Šoltes.

Premierki Alenki Bratušek in predstavnikom zdravniške stroke se je iskreno zahvalil za izkazano podporo in zaupanje.

Igor Lukšič
Igor Lukšič FOTO: Miro Majcen

Lukšič: Izkazalo se bo, ali se mu je šlo zgolj za promocijo bodoče stranke

Prvak DL Gregor Virant in predsednik DeSUS Karl Erjavec sta Šoltesa ocenila kot dobrega kandidata, za prvaka SD Igorja Lukšiča pa je bil predlog – zlasti zaradi Šoltesove namere, da ustanovi stranko – neokusen.

Lukšič je danes opozoril, da je Šoltes z napovedjo ustanovitve stranke jasno povedal, da ga ta vlada ne zanima. Šoltes se po njegovem mnenju ne identificira s programom te vlade, ne s programi obstoječih strank. Obenem Lukšič zanika, da se je SD s tem, ko se je kritično odzvala na možno kandidaturo Šoltesa, zbala za svoje glasove volivcev. "Če bi ljudje ugotovili, da obstaja velika razlika med tistimi, ki se ukvarjajo z dnevno všečnostjo, in med tistimi, ki delamo za državo, bi verjetno državi šlo veliko boljše," je dejal. Še vedno vztraja, da je prvi na vrsti za iskanje zdravstvenega ministra DeSUS, naslednja pa premierka. Lukšič pričakuje, da se bo izkazalo, ali je Šoltesu zgolj za promocijo svoje bodoče stranke.

Ko gre za neko temeljno politično higieno, ko gre, če hočete, za slovnico političnega delovanja, tam je pa treba opozoriti, kje stojijo vejice in pike. Igor Lukšič

Da je šlo za to, osebno meni tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. "On še ni bil na volitvah in ni najbolj higienično, da bi na tak način prišel v vlado in si delal promocijo," je dejal. Tudi Erjavec naj bi sicer pričakoval, da Šoltes, v primeru da bi postal minister, ne bi ustanavljal svoje stranke, a je Šoltes ostal odločen, da se temu ne bo odpovedal.

'Botri iz ozadja so gotovo zadovoljni'

Bratuškova je na kolegiju dejala, da obžaluje, da so se stvari odvile tako, kot so se. Za ministra za zdravje ga je nameravala predlagati, ker je po njeni oceni kredibilen kandidat in ima podporo stroke, pa tudi polno podporo PS. In prav področje javnih naročil, ki so v tem trenutku v zdravstvu največji problem, Šoltes zagotovo pozna celo najbolje v državi, meni premierka. "Na žalost je za nekatere, tudi znotraj naše koalicije, še vedno bolj pomembno to, da si naš, kot pa to, da nekaj znaš," je dejala.

Virant je povedal, da mu je žal, da Šoltes zaradi Lukšiča ne bo kandidat za ministra za zdravje. Po njegovem mnenju bi okrepil vladno ekipo, imel pa bi tudi podporo stroke. To je po njegovih besedah v tem trenutku zelo dragoceno. "Tukaj smo izgubili dobrega ministrskega kandidata zaradi čisto strankarskih kalkulacij," je dodal.

Botri iz ozadja so danes zagotovo zadovoljni, saj jim je uspelo sesuti Šoltesovo kandidaturo, pa je poudaril zdravnik Erik Brecelj. Zdaj kirurg, ki je več let glasno opozarjal na težave v zdravstvu, pričakuje, da bodo ministra za zdravje postavili prav oni. "To je žalostno," je komentiral Šoltesovo odločitev. Po njegovi oceni se je zdaj pokazalo, da prioriteta aktualne koalicije ni zdravstvo. Zato pričakuje, da bo vlada sporočila ljudem, da se bodo pravice v zdravstvu začele zmanjševati. Razočaran je zlasti nad izjavami Lukšiča in to stranko na splošno.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenija Andrej Možina izpostavlja, da z zaskrbljenostjo spremlja nemoč premierke pri iskanju prvega moža slovenskega zdravstva. Še bolj zaskrbljujoče in nesprejemljivo se mu zdi podajanje tega nehvaležnega resorja med strankami, kar da nakazuje na strah politike do nakopičenih težav v zdravstvu. Po njegovem mnenju je sicer glede na trenutne razmere v zdravstvu razumljivo, da nihče od poznavalcev tega področja in zdravnikov ne želi prevzeti najzahtevnejšega resorja v državi, Šoltesu pa so v zbornici priznavali pogum.

Erjavec in Virant se spet ne strinjata.
Erjavec in Virant se spet ne strinjata. FOTO: Damjan Žibert

Erjavec: Odgovornost za resor bi morala prevzeti PS

Po tem zapletu pri iskanju ministra za zdravje, pa je po Erjavčevem mnenju čas, da se s premierko sestaneta. Odgovornost za ta resor bi po njegovem mnenju morala prevzeti največja in najmočnejša koalicijska stranka, torej PS. DeSUS ima po besedah predsednika nekaj možnih kandidatov za ministra za zdravje, a imen ne razkriva. Če bo predsednica vlade vztrajala, da stranka upokojencev predlaga ministra za zdravje, ga tudi bo. A le, če bo premierka prevzela tveganje, da DeSUS predlaga ministra in nato zaradi različnih stališč v koaliciji zdravstvena reforma vseeno ne bo izvedena. DeSUS namreč ne more prevzeti odgovornosti, če nima moči, da bi izpeljal reformo, kot jo stranka predlaga, je dodal Erjavec.

Kljub vsemu Erjavec vztraja na tem, da DeSUS ohrani vodenje dveh resorjev. A Virant je danes ocenil, da to ne bo šlo. "Če niso našli ali ne bodo našli ministra za zdravje, jim bo ostal le en resor," je dejal. Po Erjavčevih besedah pa je to le mnenje predsednika DL Viranta, ki "večkrat prehitro govori".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor Furlan
22. 01. 2014 19.47
-1
Admin hvala za izbris posta
Igor Furlan
22. 01. 2014 19.41
-1
Lukšič naj se gre lepo solit. Njegova članica Dr. Andreja Černak Meglič, vodja mestnega odbora za zdravstvo in socialo, neznano kam je dne 5.6.2003 ZD Ljubljana porabil 417.292,61 evrov. Odgovorna oseba je bila ga. Meglič
korintos1
21. 01. 2014 18.57
-1
zelo lepa reklama za Šoltesa!
Jaka Planinc
21. 01. 2014 18.49
Lukšič ima prav. NAJSPOSOBNEJŠI , MINISTER,ČLOVEK ZA VSE ČASE Karl Erjavec,MEDNARODNO PRIZNAN,UVELJAVLJEN POLITIK,Z DOLGO KILOMETRIN S KOLESOM,JA OK,DEDC. Karl Erjavec naj prevzame VEČINO MINISTRSTEV,ON JE POLIHISTOR,VSESPOSOBNEŽ. NE,AMPAK TO JE RES.
repca1
21. 01. 2014 18.02
+1
Lukšiču bo boter kupil novo igračko, za to kar je naredil za skorumpirano elito..
Iztok Strel
21. 01. 2014 17.50
+1
bedaki in konji
kure bedne
21. 01. 2014 16.15
+5
Ne morem verjet, kdo je volil te bedake? Jaz že NE.
srebrnibreg
21. 01. 2014 16.35
+0
Flenca
21. 01. 2014 13.34
+1
Le koga se Lukšič boji poslušala njegov intervju na 3 programu SLABI odgovori na vprašanje novinarja,preveč je prepričan vase ,klati tudi neumnosti.
Transformerji
21. 01. 2014 13.08
+3
Če bi dodali še fotografije predsednikov ostalih strank, bi bil čisto ves drek na kupu. Tako pa lahko rečem samo to; prav nihče ni nič vreden. Lukšič pa vedno komentira z rokami v žeših (kot da si nekja praska) , če pa je že za govorniškem odru, pa še vodo polije! Da tudi on spada v mafijsko gnojnico je dokaz tudi to, da je bo svoji predsedniški strankarski izvolitvi bistroumno ugotovil - DA V SLOVENIJI OBSTAJA KORUPCIJA, in TO CELO v SODSTVU!!
JanezNovakJohn
21. 01. 2014 12.53
+2
Zopet strankarski prestiž. Briga njih Slovenija in slovenski narod.
zriki
21. 01. 2014 12.21
+2
Butn skala, butn skala...
NARAVNOODVAJALO
21. 01. 2014 11.46
-2
POTOMEC KOLABORANTOV VODI DVA MINISTRSTVA V LEVI VLADI-----HIŠA SMEHA korlov dedek karl erjavec je organiziral domobrance,zato so ga partizani ubili,po vojni so jim vse pobraliali,bil je priljubljen župan,zato korl tako navija za partizane........... babica je ostala sama z osmimi otroki,še bicikl so ji partizani zaplenli,eden belček od otrok,korlov fotr,je pobegnil v belgijo,tam se je korl tudi rodil............ni čudno,da tako obožuje partizane????????
deathbite
21. 01. 2014 11.57
+3
Götterdämmerung
21. 01. 2014 13.07
-2
In tega tipa je nekdo pripeljal iz Belgije, da je prevzel našo vojsko, imamo neverjetno srečo, da smo še živi.
JanezNovakJohn
21. 01. 2014 10.46
+6
Tu je Lukšič pokazal kako se mu tresejo hlače. Če bi Šoltes dobro opravil delo, bi bilo to nekaj dobrega za celotno družbo in to koalicijo. Če mu ne bi uspelo, bi pokopal sebe in nastajajočo stranko. ČESA SE JE LUKŠIČ USTRAŠIL in to dal pred koristi DOMOVINE.
Ivan janez
21. 01. 2014 12.35
+2
nasprotniki so samo tisti ki se jim tresejo hlače da ne bi gos . Šoltes kaj razkriv grehov v zdravstvu to so pa barabe zdravstvo bo šlo v božjo mater
johanca123
21. 01. 2014 10.37
+3
Šolti je ena šminka tko kot Tuerek. Nosi se kot da je vso modrost sveta pojedel. Na računca je prišel po vezah in kar se je naučil se je tam naučil. Drugega razem modre krvi ne premore. Zdravniki ga pa podpirajo, ker jim je obljubil da jih bo izvzel iz plačnega sistema javnih uslužbencev. Je pač specialist za kravje kupčije in nič drugega. Če bi tile dohtarji res garali tko kot pravijo, se ne bi še pri 70destih letih pulili za kšeft in dežurali po zakotnih vaseh za dobro kinto. Vse skupaj še ena predstava za javnost, v režiji Šoltes in dobro plačani dohtarji. Če bi vprašali tiste po zakotnih zdravstvenih domovih, ki res garajo, ne bi tale modrokrvnež dobil niti glasu. V SLOVENIJI JE TA HIP PREKO 100000 ljudi bolj sposobnih od Šoltija. Kje pa piše da oni ne morejo dobiti priložnost in kdo jamči da je takle sfaclani deček, ki mu je bilo vse šenkano v življenju sposoben spraviti zdravstvo v red. Verjetno je sposoben - ampak sposoben sklepanja gnilih kompromisov za lastno prestolovanje.
JanezNovakJohn
21. 01. 2014 10.50
-2
Kdo po tvojem, ki je sposoben pa je pripravljen te gnile vajeti prejeti v roke ? Brez breskompromisne podpore celotne vlade je bodoči
JanezNovakJohn
21. 01. 2014 10.51
-2
minister NOR da prevzame kaj takega ali je pa kupljenc.
deathbite
21. 01. 2014 12.20
+0
JanezNovakJohn
21. 01. 2014 10.34
+0
Padec te vlade po tem vprašanju je neizbežen, saj se obstoječa koalicija ne zaveda resnosti položaja, so neodgovorni do ljudi in države, ali so pa prodane duše. Šoltes bo zdravstveni minister šele čez dve leti, ko javnega zdravstva več ne bo.
JanezNovakJohn
21. 01. 2014 10.37
+0
JanezNovakJohn
21. 01. 2014 10.29
-2
Red v zdravstvu je mogoče le, če celotna koalicija in širše podprejo katerokoli od predlaganih reform. Teh je kar nekaj in pri nobeni niso naredili niti temelje. Vlada in predsedniki koalicijskih strank morajo vezati svoj odstop na morebitni padec zdravstvene reforme. Žal so vsi nepatrijoti in kaj takega niso sposobni izvesti. Upam da jih bodo volitve štrafale.
MICLA
21. 01. 2014 10.25
-5
zakaj tega lukšiča nekdo ne ustavi ko se dobro vidida je prodana duša.
Ivan janez
21. 01. 2014 12.52
-1
gospa Bratovšek naj enkrat udari po mizi in naredi red v Sloveniji in naj ne ščiti takšne nepridiprave ki Slovenijo spravljajo v propast ---Šoltes bi bil najboljši minister v zdravstvu ta bi sigurno odkriv vse tiste ki se danes okoriščajo v zdravstvu gremo na volitve ---ga bo ljudstvo izvolilo
SlikaBrezOkvirja
21. 01. 2014 10.19
+1
Tak je, dokler se ne bodo generacije zamenjale na oblasti iz vsega ne bo nič...
Jaka Planinc
21. 01. 2014 09.08
-1
REMU KAOTIČNEMO MANIČENMU STNJU,V SLO POLITIKI NI POMOČI. MREŽENJA,KORUPCIJA SE NADALJUJE. NOVINAR DNEVNIKA ZORAN SENEKOVIČ JE REKEL : USTAVITE ZEMLJO DA IZSTOPIM.
nnanna
21. 01. 2014 08.43
+1
nam ni pomoči.