Slovenija

Šoltes: Nobenih zarot ni bilo

Ljubljana, 26. 01. 2010 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor bi lahko zavrnil poziv za razrešitev Erjavca, je povedal predsednik računskega sodišča Šoltes. O spremembah zakona, ki vodi njihovo delo, pa je dejal: "Škarje in platno so v rokah politike."

Igor Šoltes
Igor Šoltes FOTO: Računsko sodišče RS
Ni šlo za nobene zarote, dogovore in pogajanja. Tukaj ni nobene politike, vsaj kar se tiče nas. Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes

Poziv računskega sodišča k razrešitvi nima neposrednih pravnih učinkov, poudarja predsednik sodišča Igor Šoltes. "Poziv sam po sebi ni zavezujoč za tistega, ki mu računsko sodišče tak poziv vroči, pač pa je obveza, da tisti, ki je poziv za razrešitev dobil, v 15 dneh obvesti sodišče, kako bo ukrepal, in to obrazloži," je razložil.

Poziv zato po Šoltesovih besedah ne posega v ustavno zagotovljene pravice. "S tega stališča po mojem mnenju ne gre za pravno normo, ki bi bila v nasprotju z ustavo, ker ta poziv ni obveznost, nima neposrednih učinkov," je pojasnil ob razpravi o razrešitvi ministra za okolje in prostor Karla Erjavca.

Na vprašanje, ali bi lahko premier Borut Pahor poziv za Erjavčevo razrešitev zavrnil, Šoltes odgovarja, da bi teoretično to lahko storil. "Naša pravica in dolžnost je v primeru ugotovljenih hudih kršitev, ki so posledica nezadovoljivo izvedenih ukrepov, v skladu s smernico o pomembnosti to oceniti. Če pride do te ocene, ki je utemeljena s smernico o pomembnosti in z zakonom, potem računsko sodišče poziv vroči odgovorni osebi in s tem je pristojnost računskega sodišča končana," je dejal Šoltes.

Glede ravnanja nekdanjega premierja Janeza Janše, ko zaradi ugotovljenih kršitev na področju ravnanja z odpadki ni razrešil takratnega okoljskega ministra Janeza Podobnika, je Šoltes spomnil, da od Janše takrat sploh niso dobili vsebinskega odgovora.

Sicer pa Šoltes poudarja, da lahko zakonodajalec vedno, kadar meni, da zakon ni ustrezen, po redni poti začne postopek za njegovo spremembo. To velja tudi za zakon o računskem sodišču. "Škarje in platno sta v rokah politike. To ne smemo enačiti z vprašanjem ustavnosti, bi pa lahko bilo problematično, če bi šle morebitne spremembe v smeri zmanjšanja pristojnosti računskega sodišča," je poudaril.

Šoltes je poleg tega kategorično zavrnil navedbe, da naj bi zahtevo računskega sodišča za razrešitev ministra Erjavca predhodno uskladil s Pahorjem. "Nikoli se nisem ne usklajeval ne pogajal," je zatrdil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SherlockH
26. 01. 2010 18.32
A ta "neodvisni" vnuk še vedno širi basen o nesebičnem interesu ideološke vlade? Že pradedom je bilo jasno, da kadar je za lažnjivce resnica pretežka, tako pretežka, da je ne morejo več gledati, da vklopijo mehanizem za izkrivljanje resnice, da lažje gledajo svoj film sanjarjenja naprej - je morda dobro resnico povedati bolj literarno ali celo z basnijo, kjer nastopajo razne "živali" s človeškimi lastnosti.