Slovenija

Sončni oktober v povprečju do štiri stopinje pretopel

Ljubljana, 20. 10. 2014 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poletje ni bilo radodarno s soncem, zato pa je oktober z njim razsipal. Tako je bilo na Kredarici v zadnjih dneh celo 12 stopinj Celzija, v nižinah pa, seveda, še toliko topleje. "Oktober je bil do zdaj izstopajoč po izjemno visokih povprečnih temperaturah." Do štiri stopinje preteplo je bilo.

Kolesarjenje
Kolesarjenje FOTO: Thinkstock

Povprečne temperature v prvi polovici oktobra so bile po besedah Gregorja Vertačnika z Agencije RS za okolje za tri do štiri stopinje višje, kot je običajno za ta letni čas. V zadnjih dneh je bilo denimo na Kredarici 12 stopinj Celzija. A že v sredo se bodo temperature spustile na običajne za to obdobje, prihaja namreč ohladitev.

Po Vertačnikovih besedah je bil september temperaturno čisto običajen kot zadnjih 20 ali 30 let. "Oktober pa je bil do zdaj res izstopajoč po izjemno visokih povprečnih temperaturah za ta letni čas. Običajno bi bile v prvi polovici meseca temperature v nižinah okoli 11 ali 12 stopinj Celzija. Letos pa je bilo okoli tri do štiri stopinje topleje," je dejal.

V osrednji Sloveniji so bili najtoplejši dnevi okrog 10. oktobra, v gorah pa je bilo najtopleje v zadnjih treh dneh, ko se je na Kredarici ogrelo do 12 stopinj Celzija.

A te temperature niso podrle rekordov. Po Vertačnikovih besedah so bile v tem letnem času v preteklih letih lahko tudi precej višje temperature. Živo srebro je kakšno popoldne v zadnjih desetletjih doseglo tudi 28 stopinj Celzija. V sredini oktobra je bila najvišja temperatura doslej izmerjena v Beli krajini, zabeležili so malo manj kot 30 stopinj Celzija.

Danes in jutri bo še zelo toplo za ta letni čas, od srede naprej pa bodo temperature bolj primerne letnemu času, saj se bo močno ohladilo, pravi Vertačnik. Prihodnji teden se bo morda ponovno nekoliko segrelo. Za prihodnje tedne pa vremenske napovedi ni mogoče dati.

V splošnem namreč velja, da napovedi za več kot sedem do deset dni naprej niso zanesljive, pravi Vertačnik. Zaenkrat je še nepredvidljiva tudi nedelja. Tako bodo tekači, ki se bodo udeležili Ljubljanskega maratona, morali še malo počakati, da bodo izvedeli, ali bo sončno ali oblačno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LovecNaKomuniste
20. 10. 2014 19.12
-1
Čakte zdaj. Še jutr pol pa fertik. Za 1.11. bomo v debelih bundah.
numlk
20. 10. 2014 18.34
+5
Čakte mal, kako lahko že govorite o povprečju oktobra, če pa se ta sploh še ni končal. Mislm vi ste res veleumni ljudje.
nightangel
20. 10. 2014 18.48
-1
Pa to kar nekaj bluzijo tja v tri dni,saj še sami ne vejo kaj je res.