Slovenija

Soočenje: Kdo ima več zaslug?

Ljubljana, 08. 11. 2007 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Lojze Peterle in Danilo Türk sta izmenjala precej ostrih besed. Ena glavnih tem je bila vloga kandidatov v času osamosvajanja.

Peterle meni, da je Slovenija v dobri formi, Türk pa je zaskrbljen.
Peterle meni, da je Slovenija v dobri formi, Türk pa je zaskrbljen. FOTO: POP TV

Predsedniška kandidata sta med kampanjo prekrižarila Slovenijo po dolgem in počez, veliko sta bila na terenu, pogovarjala sta se z različnimi ljudmi. In kakšen vtis sta dobila? Lojze Peterle meni, da je Slovenija v dobri formi. Danilo Türk je nasprotno zaskrbljen. Meni, da v Sloveniji sicer vlada optimizem, vendar so vse glasnejše zahteve po spremembah. Peterle je dejal, da stvari niso tako slabe, "o čemer priča tudi vse večja rodnost".

Kakšna je bila vloga v času osamosvajanja?

Peterle meni, da je za osamosvojitev naredil več kot Türk.
Peterle meni, da je za osamosvojitev naredil več kot Türk. FOTO: POP TV


Kampanja je v drugem krogu postala vroča, spopad se vrti predvsem okoli zaslug za osamosvojitev Slovenije. Peterle je namreč svojega protikandidata Türka obtožil, da je leta 1991 v Ženevi, ko so ''drugi nosili glave v torbah'', deloval v prid Jugoslaviji, torej proti Sloveniji. Peterletu je pritrdilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Türk je dejal, da je imel v Ženevi status neodvisnega strokovnjaka in Peterletove očitke zavrnil.

Ko smo pripravljali plebiscit, nisem videl vaše (Türkove, op.a.) močne vloge, temveč neko akademsko vlogo. Peterle o delovanju Türka leta 1991

''Ne vem, koliko je tvegal Peterle. V Ženevi smo mi sledili in mi grozili, vendar se s tem nisem hvalil. Možnost sem imel razložit resnico o Jugoslaviji, menim, da je bilo tudi zato razumevanje Slovenije boljše,'' je dejal Türk. ''Nihče od nas ni šel v osamosvajanje zato, da bi si delil zasluge. Moje trditve so se nanašale na čas, ko je šlo zelo zares,'' je odvrnil Peterle. Poudaril je, da je Türk deloval proti Sloveniji pred plebiscitom, po osamosvojitvi pa ga je za veleposlanika potrdil, ''ker mu je želel dati priložnost''. "Ne poudarjam zaslug, jaz samo razčiščujem zgodovino, ker si ne želim nobene megle. S Türkom sem takrat celo sodeloval, samo pravim, da je bil čas, ko so bile stvari drugačne,'' je povedal Peterle. ''Res je bil čas, ki je bil drugačen. Takrat je bilo treba opozarjat, razčistiti stvari in na mizo postaviti argumente,'' je odvrnil Türk.

Türk je prepričan, da je leta 1991 deloval v prid Slovenije.
Türk je prepričan, da je leta 1991 deloval v prid Slovenije. FOTO: POP TV

Kdo vleče niti iz ozadja?

Zavzemam se, da bi vlada čim prej predlagala zakon, da bi bili zaposleni deležni dobička. Ta zakon se lahko sprejme še letos. Lojze Peterle

Kampanjo so delno zmanipulirali centri iz ozadja. Peterleta so vprašali, kdo so. Dejal je, da ne gre samo za centre, temveč za celo mrežo. To so trojke, ki niso formirane z njegove strani, pravi Peterle. Türk meni, da so to izmišljotine. Omenil pa je čudne dogodke (trganje plakatov in podobno), ki so se pojavili v zadnjih trenutkih predsedniške kampanje. Peterle si želi, da se tekma pošteno konča. Prav tako si želi verodostojnega protikandidata. Omenil je namigovanja, da je Türk dvakrat prodal isto znanstveno študijo o mednarodnem pravu v mirovnih misijah. Türk je očitke zanikal in dejal, da se bo odpovedal pisanju študij, če bo izvoljen za predsednika.

Peterle meni, da črna kampanja ni priporočljiva. Poudarja pa, da je eno negativna kampanja, drugo pa je razčiščevanje.
Peterle meni, da črna kampanja ni priporočljiva. Poudarja pa, da je eno negativna kampanja, drugo pa je razčiščevanje. FOTO: POP TV
Kako boste glasovali na referendumu o zavarovalnicah?

Türk: Glasoval bom proti, ker je prenašanje sredstev, ki so od ljudi, na KAD, problem.

Peterle: Zaupam politični volji, ki jo je izrazil DeSUS, ki meni, da bo šel denar v pokojninsko blagajno.

Peterle je dejal, da je srečal veliko ljudi, ki živijo s 500 evrov na dan. Kot kandidata ga zanima, ali je tu šlo kaj narobe. Zato je še enkrat pozval Türka, naj odgovori na namigovanja, da je isti tekst prodal dvakrat. Türk je dejal, da se stvari da preveriti. Peterleta in širšo javnost je povabil na seminar oziroma na predstavitev njegove knjige. Pozval jih je, naj nato sodijo. Minister za obrambo Karl Erjavec je dejal, da si je ogledal obe študiji, in meni, da so nekateri zadevo izkoristili za politične namene.

Peterleta so vprašali, ali je zlorabil ime nemške kanclerke Angele Merkel. Izdal je namreč časopis, v katerem je Merklova podala izjavo podpore Peterletu. V izjavi je tudi zapisano, da se veseli sodelovanja s Peterletom kot prihodnjim predsednikom Slovenije. Pod izjavo so Merklovo podpisali kot kanclerko. Peterle je dejal, da je pri redakciji časopisa prišlo do napake, kanclerki naj bi se že opravičil. Türk je dejal, da je vesel, da je nemško veleposlaništvo opozorilo na napako in obrazložilo, da se ne vmešava v slovensko notranjo politiko.

Z nemškega veleposlaništva so namreč sporočili, da Merklova svojega mnenja ni podala kot kanclerka, pač pa kot predsedujoča Krščanskodemokratski stranki, kar je med partnerskimi strankami znotraj Unije običajno.

Peterle je dejal, da je negativna kampanja trganje plakatov in podobno. Če nekdo postavi o javnem dejstvu vprašanje, z namenom, da razčisti stvari, pa ni negativna kampanja. Türk pa pravi, da je negativna kampanja slaba.

Kdo bo dobil Jelinčičeve glasove?

Jelinčič Pl. se je v kampanji odrezal dobro, meni Peterle. Türk pa poudarja, da je Jelinčičev govor nevaren.
Jelinčič Pl. se je v kampanji odrezal dobro, meni Peterle. Türk pa poudarja, da je Jelinčičev govor nevaren. FOTO: POP TV
17. novembra bodo protesti v Ljubljani, jaz bom tam, ker želim dokazati, da probleme, ki so v državi, jemljem resno. Danilo Türk

Zmago Jelinčič Plemeniti je v prvem krogu požel veliko zmago, dobil je skoraj 20 odstotkov, kar je kar petina vseh glasov. Peterle je dejal, da je Jelinčiču Pl. čestital, ker je ''posel dobro opravil''. ''Predstavil je jasne pozicije, bil je razumljiv, tudi kakšen moj volivec ga je volil, ker si je želel, da bi on prišel v drugi krog,'' ocenjuje. Türk je opozoril, da gre pri podpori Jelinčiča Pl. za resno zadevo. Po njegovem mnenju je prejel protestne glasove, ljudje pa so zaradi nezadovoljstva prejeli ''sočno in jezno govorico, ki pa ne prispeva k reševanju problemov''. ''Je pa ljudem blizu, ker si želijo sprememb,'' je pojasnil. Poudaril je še, da je šlo za prvi krog, ljudje so vedeli, da gre v drugem krogu zares. Po njegovem mnenju so pri Jelinčičevih volivcih zmagala čustva.

Na vprašanje, kako bi Jelinčičeve volivce prepričali, naj glasujejo zanj, je Türk kratko odgovoril, ''da se ljudje odločajo trezno in se bodo znali odločiti''. Peterle pa meni, da se bodo številni Jelinčičevi volivci odločili zanj, predvsem mladi. Na izjavo Jelinčiča Pl., da "so Hrvati goveda", je Peterle dejal, da se na tak nivo pogovora ne bo spuščal. Opozoril pa je, da razume jezo, saj se Hrvaška odloča za enostranske poteze. Omenil je napovedano razglasitev ekološko-ribolovne cone (ERC) in dejal, da mu je jasno, ker ljudje niso zadovoljni. Türk je poudaril, da Jelinčičevi govorici nasprotuje, meni, da bi jo morali ''izločiti iz politične prakse, ker kvari odnose''. Glede ERC tako Türk kot Peterle menita, da do razglasitve ne bo prišlo. Če ne, je možno, da si bo Hrvaška zaprla pot v Evropsko unijo, sta si enotna predsedniška kandidata.

Alternativa? Da!

Tako Peterle kot Türk nimata nič proti alternativni medicini. Prvemu je celo pomagala, drugi pa, ''hvala bogu'', za to še ni imel potrebe.
Tako Peterle kot Türk nimata nič proti alternativni medicini. Prvemu je celo pomagala, drugi pa, ''hvala bogu'', za to še ni imel potrebe. FOTO: POP TV
Imam srce kot nabornik. Lojze Peterle

Peterle se zavzema za zasebno zdravstvo, ampak ob predpostavki, da bo obenem tudi močno javno zdravstvo. Türk pritrjuje, ''da, kot dopolnitev k javnemu zdravstvu''. Peterle je obljubil, da bo, če bo predsednik, javnost letno obveščal o svojem zdravju. Pohvalil pa se je, da ima ''srce kot nabornik''. Tudi Türk bi, če bi tako ocenil, javnosti izdal svoje zdravstveno stanje. Glede alternativnega zdravljenja sta si kandidata enotna, da je primerna izbira, menita pa, da je najbolje, če se uradna in komplementarna medicina dopolnjujeta.

Kateri Janez ima prav?

Mandat predsednika Janeza Drnovška, ki se počasi izteka, je v drugi polovici leta zaznamoval tudi oster spor z vlado. Peterletu in Türku so postavili vprašanje, kaj ljudje pričakujejo od predsednika. Peterle je dejal ''enotnost''. Kot morebitni predsednik bo svoja vrata odprl za sodelovanje z vlado.

Türk je dejal, da je Drnovšek dober predsednik, ki je uvedel tudi novosti. Meni, da se je približal ljudem. Od predsednika se pričakuje jasna beseda, meni Türk. ''Govoriti mora tako, da je prepira čim manj. Predsednik mora delovati zgodaj, preventivno,'' nadaljuje Türk. ''Predsedniku na voljo ostane skrajno sredstvo - da zavrne podpis nekega zakona, vendar mora potem odstopiti, ker pri nas ni ustavnega veta. Odloča pa po svoji presoji,'' je zaključil Türk. Peterle je dejal, da ima predsednik možnost podati svoje mnenje. ''Komunikacija mora biti dobro vzpostavljena, da do zapletenih situacij ne pride.'' Türk je dejal, da je bil spor med Drnovškom in vlado zelo zapleten. Meni, da se tudi predsednik lahko zmoti. Peterle noče navijati za enega ali drugega Janeza.

Ekološka kandidata

Kakšen LDS, kakšne neumnosti so to? Moja kampanja je financirana po zakonu. /.../ Stroški moje kampanje so znatno nižji. / ... / Moja kampanja bazira na razpršenosti prispevkov. Danilo Türk o financiranju kampanje

Onesnaženost okolja je vse bolj pereč problem. Peterle je dejal, da je občutljiv na omenjeno tematiko. ''Ljudje v Zasavju so bili izpostavljeni škodljivim vplivom. Potrebno je vztrajati pri ekoloških standardih in zahtevati, da onesnaževalec plača povzročeno škodo,'' je dejal. Türk je prepričan, da morajo ljudje čutiti, da je predsednik za njimi. ''Prizadeti kraji zahtevajo strožji nadzor. Predsednik mora biti aktivno vključen v tovrstno problematiko. Osebno bi se aktivno angažiral pri reševanju omenjenega problema,'' je obljubil Türk.

Peterle je dejal, da na ekologijo gleda skozi zdravje. V rizičnih regijah ne bi več dopuščal podjetij, ki ne bi mogla za seboj pospraviti. Türk je dejal, da je skrb za zdravje in okolje razvojna nujnost. Na določenih regijah je potrebno opraviti dekontaminacijo. Za Türka je to prioriteta številka ena.

Velika podjetja pa vlagajo tudi v politiko. Türk je dejal, da dobiva majhne prispevke od nekaterih slovenskih podjetij, ki ga pa ne morejo ovirati pri njegovem programu. Peterle je dejal, da ga zastopajo manjša podjetja in ne velika kakor Türka. Türk se je ob tem razburil in dejal, da ne more pristati na insinuacije. Njegova kampanja "bazira na razpršenosti in nima za seboj velikega centra moči".

Prvi nagovor volivcem

Türk meni, da so volitve pomembne, saj so potrebne spremembe na bolje. ''Name se lahko zanesete,'' poudarja, Peterle pa trdi, da mora Slovenija naprej. "Na martinovo nazdravimo s pravim predsednikom," je dejal.
Türk meni, da so volitve pomembne, saj so potrebne spremembe na bolje. ''Name se lahko zanesete,'' poudarja, Peterle pa trdi, da mora Slovenija naprej. "Na martinovo nazdravimo s pravim predsednikom," je dejal. FOTO: 24ur.com

Kandidata sta dobila možnost prvega nagovora državljanom. ''Spoštovani volivci in volivke!'' je začel Türk. "Kampanja traja več kot tri mesece, menim, da so pred nami pomembne volitve, ki pomenijo mejnik,'' je dejal. Obljubil je spremembe na bolje, "da bomo zaživeli v bolj prijazni družbi". Dejal je, da se bo zavzemal za kakovostno politiko in poudaril, da je čas za spremembe. ''Pridite na volitve in skupaj odločajmo o naši prihodnosti. Name se lahko zanesete,'' je zaključil.

''Moj nagovor, spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije, je, kot je bil na začetku. Želim si združene, nerazdeljene Slovenije. Želim si, da bi naše sožitje temeljilo na medsebojnem spoštovanju vsakega od nas, ker so vsi naši. Želim, zaradi vašega zaupanja, s katerim sem si pridobil domače in tuje politične izkušnje, vse, kar ste mi pomagali zgraditi, ponuditi Sloveniji, da bo šla naprej z novo energijo, z novim optimizmom. Slovenija mora naprej. Hvala lepa za vaše zaupanje. Želim, da nazdravimo na Martinovo nedeljo s pravim predsednikom,“ pa je dejal Peterle.

KOMENTARJI (569)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 11. 2007 17.58
Mater vas imajo za norca, Peterle in Turk, oba sta pa neke brez zveze figure, seveda s svojimi interesi. Ne Turk ne Peterle vam ne bo rihtal pravic, plač, penzij itd., to je iliuzija, niti župnik vam jih ne bo, tistega sploh ne moprete voliti, vam ga škof kar pošljejo, z dekretom, kot partija, pa ste čisto zadovoljni in sprijaznjeni s tem načinom. Ustanovimo že enkrat kraljevino, vsaj kneževino, z nekim prosvetljenim vladarjem, ki bo zagotovil dinastijo za najmanj sto let, lepih, pametnih in v bodočnost zazrtih potomcev. Zdaj je prilika, sploh, če bi se JJ razmnožil z Urško, velika verjetnost je, da se bosta združili pamet in lepota (te bo le polovica, če se kaj spoznam na genetiko), pa vendar! Razmislimo in racionalizirajmo te neumnosti v zvezi s predsednikom!! Za kralja!!!
Mladen Šolji?
09. 11. 2007 16.42
Želim, da nazdravimo na Martinovo nedeljo s pravim predsednikom,“ pa je dejal Peterle. Popolnoma se strinjam z izjavo g. Peterleta. Nalil si bom kozarec čistega in nazdravil z g. Turkom.
Prvo Bore
09. 11. 2007 16.40
manjakranjc Ti si kot ženska v postelji : No, pa naj Ti bo !! LOL Sedaj , ko ste ugotovili, da slovenski državljani ne želimo cerkve na oblasti, potem se pa povlečete v sebe in nas zmerjate, da smo rdeči. Pri meni je rdeča samo žena, ko ima svoje dneve. Lojzek je samo mogoče primeren za svoje čebele in za nič drugega, ker naši vrli poslanci si zaščitili samo kranjsko čebelo. Aja pa Lojze je napravil čebelarski dom v Lukovici. Zraven tega je pa neumen, ker misli, da bo magal v Sloveniji.
Tonček Balonček
09. 11. 2007 16.07
Pravzaprav bi bilo modro in kulturno, če bi Lojzetu omogočili, da se izkaže v Evropi, kjer se je očitno našel, tam lahko veliko stori tudi za nas, kot je že do zdaj! Menda se ne bo izgubljal v tem našem močvirju, brskal po ućbenikih in zaslugah ter krivdah izpred šesdesetih in dvajsetih let! Živela Evropa. Lojze, srečno pot in oglasi se že kdaj!! Ne pozabi nas!
doki007@email.si
09. 11. 2007 16.00
DOL S PEDRLETOM ,........ NAVELIČAL SMO SE ŽE ISTIH FAC ....!!!! ZMAGU BO DR. TÜRK,.......!!
matjaz.jah@gmail.com
09. 11. 2007 16.00
Tonček Balonček
09. 11. 2007 15.43
Kako naj imamo ista merila, če pa gospod Lojze ne objavlja in ni indeksiran? Če delaš z ljudmi in neposredno, je popolnoma naravno, da ne gre za prepisovanje ampak za govorjenje enih in istih besed, stavkov, sklopov in podobnega, analogno litanijam, psalmom, šmarnicam itd. Način prodaje je nekoliko drugačen, ampak očitno zelo učinkovit in preizkušen, če pomislim le na premoženje, ki ga RKC ima, pa praktično ne izdaja faktur!! TaTurk dela pa bolj primitivno,vsakič posebej zaračunava! A to je pa tak greh ali kako? Floskule, da je vse transparentno, dokumentirano, jasno, razvidno in pregledno nam npr. JJ in Bajuk prodajata že zelo dolgo!, sploh pa prvi orožar!
vicente
09. 11. 2007 15.39
dejmo glasovat za ženo od peterleta Gospo Branko,meni se zdi bolj primerna kot oba kandidata Branko za precednika
PADU70398
09. 11. 2007 15.34
http://laznivcazapredsednika.blogspot.com/
PADU70398
09. 11. 2007 15.33
[img]http://shrani.si/f/3p/1y/3KEZ9NWJ/turk.jpg[/i...
Slovenica
09. 11. 2007 15.28
Potem pa vsi skupaj na en kebap! =)
DarthRevan
09. 11. 2007 15.22
Manja, saj nisem mislil da bom to kmalu napisal, ampak, se popolnoma strinjam ;)
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 15.19
Tonček Balonček; vedno ciničen in rahlo humoritičen. Sama se popolnoam ne strinjam, da so kake obtožbe neresne itd ampak itak nebi dorekla reči. Tu je pomebno tudi merilo enakosti. Potrebno je imeti isto merilo za različna primera, kar pa se žal preredko uporablja. Zato pa tu jokamo in stokamo, kot pravim...19h nedelja; bo kar bo! Men je že vseen:)
Aurinko
09. 11. 2007 15.16
amonra4you Še enkrat: "prepisovanje" lastnih stavkov je nekaj normalnega...vsaj z znastvenega vidika...Vzemi enkrat v roko znastveno ali strokovno publikacijo izberi nek članek, si zapomni avtorja in čez eno leto vzami v roko naslednjo številko, poišči istega avtorja in preberi...vse bo enako ( če bo tema seveda ista ), le tu in tam kakšen popravek...ker tako to gre. Rušenje že postavljenih definicij je težko delo in ponavadi traja kar nekaj desetletij, da se "nabere" novih dokazov in argumentov, ki potem na novo definirajo že obravnavani primer. In, da, znanstveniki so za to plačani, ker je to njihovo delo. Eni služijo denar s tem, da prodajajo izdelke ( svoje ali pa v trgovini ), nekateri pa prodajajo svojo intelektualno lastnino. In, ja, to lahko mirne vesti zagovarjam.
blazstorman@hotmail.com
09. 11. 2007 15.15
Problem pri vas je v tem, da je moč osiranja politično-ideološkega nasprotnika z drekom in pisunskim peresom že izpuhtela ! Preostanejo vam pa samo še težki kanoni iz Lepene, ki bodo rohneli in ropotali v prazno še eno leto na tiskovnih konferencah in v DZ !
Tonček Balonček
09. 11. 2007 15.13
Sc temi učbeniki in klatenjem po honorarjih je navadna smešnica! Kaj res v tem kadrovsko prenovljenem, oklestenem ali kakorkoli novem štabu nimajo drugega orožja proti temu paradajzarju, kakor je ta proslula študija in učbenik ter Ženeva ter problematiziranje vloge protikandidata?Se hje kdo vprašal, kaj je počel v Ženevi, ali je problem le, na čigavem spisku je bil?! Lojze se je znašel v vlogi neke opravljuve potovke, sorry! S problematiziranjem priimka so odjenjali, so sami sprevideli, da je to skrajno bedno, neevropsko, pritlehno in preveč primitivno! Pa kam naj gredo s takimi neumnostimi v Evropo in Svet?! Še za domačo rabo je zavrženo! Ali nas imajo za debilčke, saj se bosta Merklova in Sarkozy smejala, da ne govorim o drugih uglednežih te spoštovane združbe! Počasi mi Pogorelec postaja všeč, neka žrtev je ostal, kot da bi šlo za vojno! Mi bomo v Evropi takrat, ko bo v ligi prvakov ponovno zaigral Maribor! Morda tudi Bežigrad-Olimpija, ampak pot bo dolga in naporna. Dajmo naši! Še vedno stavim na Rudonjo in Cimerotića! Katanac za predsednika, v naslednjem mandatu, sem prepričan, da še nikoli ni bil ne v Ženevi ne v Bruslju, ni letel z jadralnimi letali niti nis profesor doktork. Peče burek in pripravlja odlično maso za čevapčiče! Tudi pod Šmarno goro stanuje, tako da je lahko videospot napravljen hitro in enostavno. Člankov in besedil ne prepisuje, saj več kot kakšno stran ali dve v življenju še ni napisal. Gre seveda za dolgoročni projekt.... Neobremenjen pač, zazrt v prihodnost... .
blazstorman@hotmail.com
09. 11. 2007 15.12
V vašem primeru je problem to, da je moč osiranja politično-ideološkega nasprotnika z drekom in pisunskim peresom izplahnela... Ostanejo vam samo še težki primitivni kanoni iz Lepene, ki bodo še eno leto v prazno rohneli ter ropotali na tiskovnih konferencah in v DZ !
DarthRevan
09. 11. 2007 15.11
Slovenica, odgovor je jasen: Tista vlada, ki mi je bolj všeč! :D
Slovenica
09. 11. 2007 15.04
1479, bravo! Glede na tvoj strokoven odgovor, bi znal verjetno odgovoriti tudi na naslednjo uganko. Imamo 4 vlade in 4 milijarde evrov. Vsaka vlada si nabere x evrov. Katera vlada je po tvoje bolj poštena, tista, ki si nabere x evrov ali tista, ki si nabere samo x evrov?
blazstorman@hotmail.com
09. 11. 2007 15.03
Ti ne pišeš v težko razumljivem jeziku... ti pišeš v katolibanskem jeziku !

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.