Slovenija

Sosedska pomoč se ne bo štela kot delo na črno

Ljubljana, 09. 02. 2011 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako pravi minister Svetlik. Prav tako se kot delo na črno z novim zakonom ne bodo štela nujna dela in dela v lastni režiji. Tako ne bo sankcij za trgatve, obiranje sadja, oljk ipd.

Namen novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je s strožjim nadzorom preprečevati tovrstno delo, ki je "antipod zaposlovanja", pomeni neposredno konkurenco podjetništvu in ogroža socialno državo, poudarja resorni minister Ivan Svetlik. Kot delo na črno se še naprej ne bo štela sosedska pomoč, nujna dela in dela v lastni režiji.

Z novelo zakona "ne želimo posegati v tisto, kar predstavlja temeljne vezi med ljudmi, pogojene bodisi teritorialno bodisi sorodstveno ali so povezane z izjemnimi situacijami posameznikov", je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Svetlik.

Pomoč pri trgatvi ne bo predstavljala dela na črno.
Pomoč pri trgatvi ne bo predstavljala dela na črno. FOTO: Reuters

Pomoč pri trgatvi tudi ne bo delo na črno

Po noveli, katere predlog je v DZ, bo sosedska pomoč prepovedana, kadar bo delo vezano na dejavnosti pravne osebe ali samozaposlene osebe ter v primeru opravljanja dela na nepremičninah in premičninah, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti.

Sosedska pomoč bo še naprej med izjemami, ki se ne bodo štele za delo na črno. Opredeljena bo kot delo med sosedi, kadar med njimi obstaja določena bližina v smislu prebivanja, če med njimi ni sklenjene pogodbe in je delo opravljeno brez plačila ali druge materialne koristi ter če ga ne opravi pravna oseba ali samozaposlena oseba, ki opravlja dejavnost, ki je neposredno vezana na opravljeno delo.

Izvzete so dejavnosti, kot so trgatev, obiranje sadja, oljk ipd. "Nismo posegali v tisto, kar je dobro v tej družbi. Člen je tako zapisan že od leta 2000, pa nismo preprečili nobene trgatve ali obiranja oljk," je dejal vodja programov zaposlovanja na ministrstvu Zoran Kotolenko.

Minister Ivan Svetlik
Minister Ivan Svetlik FOTO: Aljoša Kravanja

Med izjemami je tudi delo v lastni režiji, ki bo dovoljeno na objektih v lasti ali najemu, če jih opravlja lastnik ali njegov zakonec oz. oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, ali partner v registrirani istospolni skupnosti, ali osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni ali stranski vrsti do drugega kolena.

Dovoljena nujna dela in humanitarno delo

Še vedno bodo tudi mogoča nujna dela (v primeru naravnih nesreč) ter humanitarno, karitativno in prostovoljsko delo. Osebno dopolnilno delo bo omejeno na letne dohodke v višini 6000 evrov, pri čemer se ne bo smelo opravljati pri pravnih osebah ali samozaposlenih osebah, kratkotrajno delo pa bo omejeno na 40 ur za posameznega delodajalca.

Glavne spremembe v zakonu se nanašajo na strožji nadzor nad delom na črno. "Delo na črno je antipod zaposlovanju. Več dela na črno pomeni manj delovnih mest," poudarja minister in dodaja, da tovrstno delo pomeni neposredno konkurenco podjetništvu ter z neplačevanjem davkov in prispevkov ogroža socialno državo.

Med nadzorne organe bodo vključili Carinsko upravo RS, ki naj bi s 170 zaposlenimi povečala učinkovitost nadzora. Prevzela bo nadzor nad zaposlovanjem dela na črno za posameznike.
Novela tudi širi pristojnosti nadzornih organov, ki bodo tako lahko izdajali odločbe o prepovedi dejavnosti na področju, za katerega so pristojni. Dopolnjuje sankcijo, da lahko inšpektor odvzame predmet, s katerim je bilo opravljeno delo na črno, in sicer tako da bo mogoče odvzeti premoženjsko korist, pridobljeno z delom na črno.

Ko bodo delodajalca zalotili, da nekoga zaposluje na črno, mu bo moral dati odločbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Poleg tega bo moral za tri mesece za nazaj poravnati vse prispevke, ki izhajajo iz delovnega razmerja.

Predlagane so višje globe, ki za pravno osebo znašajo do 15.000 evrov, za samostojnega podjetnika do 12.000 evrov, za posameznika pa do 2000 evrov. Sankcija za posameznika, ki je zaposlen na črno, bo po predlogu 1000 evrov, za študenta, ki dela brez napotnice, pa 500 evrov. Posameznik, ki bo prijavil delodajalca, ki ga je zaposlil na črno, bo oproščen sankcij. Za ponavljajoče kršitve in hude kršitve je predvideno plačilo dvakratnika predpisane globe.

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vendetta_83
10. 02. 2011 13.47
Pa čakajte malo ljudje božji,kateri sosed mi pa bo še priskočil na pomoč,pomagali vam bodo le prijatelji in sorodniki,za katere pa ni rečeno da so blizu doma.Naprimer včeraj sva s prijateljem,ki je po poklicu mizar,sama nabavila material in sestavila omaro.Med nama je pa 20km oddaljenost,in to naj bi se štelo kot delo na črno,pa če oni niso bolani jaz ne vem kdo je,PROTI VLADI IN NOVIM ZAKONOM !!!!
deerar
10. 02. 2011 04.56
Kaj dela ta penzjonist na tako odgovornem delu?Zavaja ljudi,leze rdečim(saj je tudi sam rdeč?v ......in nesramno bogati.Nikjer na sveti v vladi nimajo penzjonistov.
neki.stajerc
09. 02. 2011 23.42
neki.stajerc
09. 02. 2011 23.40
kaj nam delajo ???? kaj nam delajo toti ljudje ?? imajo nas za norce hočejo nas pogubiti TOTO VLADO JE NUJNO TREBA BRCNIT IZ OBLASTI
neki.stajerc
09. 02. 2011 23.38
TAKOJ JIH JE TREBA NAGNATI IZ OBLASTI !!!
kossbo
09. 02. 2011 20.24
kratkotrajno delo pa bo omejeno na 40ur na dan...
primc81
09. 02. 2011 19.03
ljudem tale zakon niti ne bi šel toliko 'v nos', če bi bili potem vidni neki rezultati v boljšem gospodarstvu,........zavedati se moramo, da četudi bo država pobrala še 500% več davkov, bo v proračunu še vedno primanjkljaj...osebno sem pripravljen še nekako 'prebaviti' takšne debil-ne zakone, v zameno, da bo potem tudi kaj v državi dejansko urejeno(pokojnine, sociala,...), ne pa da še je samo en davek več, stanje pa ostaja isto....
Odpri.oci
09. 02. 2011 19.02
@svegel 09.02.2011, 14:16 14 . Ti si pa zagotovo policaj.... tudi ta je na alkotestu "zaokrožil navzgor" z 0,9 na 0,10 !!!
primc81
09. 02. 2011 18.58
torej, če bi bil po poklicu zdravnik in grem po ulici in vidim, kako je enega tipa infarkt mu ne smem pomagati, ker me lahko država oglobi za delo na črno....
Lenny007
09. 02. 2011 18.27
@Odpri.oci Ja spomni se primerja ko se država pojavi na zapuščinski upravi. Zakon je bil že dolgo sprejet. Ampak naenkrat so se ga spomnili uveljavlat v členu, ki je to dopuščal. Kar zakon ne opredeli kot izjemo, je potem subjektivna presoja organa. Posledica takega pisanja zakonov je lov kurjih tatov, velike ribe pa se rešujejo z odvetniki, ki že vnaprej pozanjo luknje, saj so jih ponavadi sami pomagali ustvariti.
Odpri.oci
09. 02. 2011 18.25
@svegel 09.02.2011, 14:16 14 "Grascaki so vzeli desetino in so bili zadovolni, ti lopovi pa vzamejo PEDESETONO pa se nimajo dovol" . Tule imamo pa enega, ki je "prešprical" peti razred osemletke.... in misli, da je "PEDESETINA" več kot "desetina".... . In zraven še 14 takih junakov, ki razpravljajo o zakonih, pa osnovnošolske matematike ne obvladajo.... žalostno.... . PS : Piše se petdesetina... kar pomeni 2% !!!!
Odpri.oci
09. 02. 2011 18.18
"Sosedska pomoč se ne bo štela kot delo na črno Tako pravi minister Svetlik. Prav tako se kot delo na črno z novim zakonom ne bodo štela nujna dela in dela v lastni režiji. Tako ne bo sankcij za trgatve, obiranje sadja, oljk ipd." . Verjel bom šele, ko bo to IZRECNO ZAPISANO v zakonu.... do takrat pa.... ne pozabite, to je izrekel POLITIK !!!! . Pol leta Vas bodo "pustili na miru"... potem pa z vso silo po sosedih.... vse za polnitev proračuna in političnih žepov brez dna !!!!
buksl12
09. 02. 2011 18.10
Svetlik napiši zakon pa da se bo tudi izvajal da morajo razni Zidarji,Tovšačkain drugi takoj poplačati podizvajalce in delavce, kateri so zaradi takšnih kod ste vi ostali brez vsega.Kaj takšnega pa v vaših glavah ne pride na plano.
Stanislav Žerjav
09. 02. 2011 18.09
VPRAŠANJE: Soseda me je sinoči zadovoljila. Ali sem jo dolžan prijaviti? ODGOVOR: Težko vprašanje: - Če te je zadovoljila vaginalno in ni izstavila računa, potem je odgovor da. - Če te je zadovoljila oralno, potem ji moraš ti izstaviti račun za malico in prijaviti samega sebe, ker tega očitno še nisi storil.. - Če ti ga je na roke, potem bosta zaradi razsipništva in neodgovornega odnosa do bodočih davkoplačevalcev kaznovana oba. - Če pa si jo analno - pa nikome ništ!...., ker smo tako in tako vsi v riti.
buksl12
09. 02. 2011 18.01
Že sedaj inšpektorji joćejo koliko dela imajo,ka bo šele potem.Zakon je pa tako ali tako neumen, saj je pisan samo za nižji sloj raje.Naj barabe primejo tiste ki so pokradli cele firme če si upajo.Ne upajo saj so vsi enaki
Lenny007
09. 02. 2011 18.00
@Adrianos O namenu zakona nima smisla razpravljat ampak o imbecilni vsebini. Zakon je zakon. Medsebojna pomoč se omejuje na sosede v smislu bližine prebivanja. Sosed je tisti, s katerim si deliš mejo. Že bluzatorstvo o bližini prebivanja je spuščanje megle. Zakaj prijateljji niso omenjeni v zakonu??? Na črno je opravljeno delo, ki je zaračunano/plačano brez da se plača davek. [B/]Brezplačno[/] delo NI delo na črno.
tinetone
09. 02. 2011 17.52
PS: kaj pa servis sosede? a to je treba tudi račun pisat?
tinetone
09. 02. 2011 17.52
@franceljnovak torej napišem račun za 0€... zanimivo...
Lenny007
09. 02. 2011 17.46
@Adrianos Kje ta imbecilni zakon govori o MEDSEBOJNI pomoči?
Adrianos
09. 02. 2011 16.51
Las Vegas To kar si opisal je delo v lastni režiji. Medsebojna pomoč. Konec koncev je to isto kot bi v svoji hiši naredil vse sam. Pa saj ni namen tega zakona to preganjat. Če pa gre za plačilo v denarju ali dobrinah in te plačnik prijavi pa to ni več to kar si opisal.