Slovenija

SOVA financirala zasebno podjetje

Ljubljana, 24. 05. 2007 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šefu oddelka za prisluškovanje, ki je imel ponarejeno spričevalo, je SOVA pomagala ustanoviti podjetje.

Pravosodni minister in vodja vladne skupine za Sovo Lovro Šturm
Pravosodni minister in vodja vladne skupine za Sovo Lovro Šturm FOTO: Dare Čekeliš

Vladna delovna skupina, ki preiskuje delovanje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA), je ugotovila, da je SOVA v zasebno podjetje Webs, ustanovljeno leta 2004, prelila polovico letnih sredstev iz t.i. črnega fonda, je danes na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za pravosodje Lovro Šturm.

Protipravna ustanovitev

V času od 21. julija 2004 do 29. junija 2005 je SOVA za ustanovitev in delovanje podjetja izplačala 10,9 milijona tolarjev. Denar za ustanovitev podjetja je SOVA vzela iz neproračunskega dela finančnega sklada, za katerega je vladna komisija pred časom ugotovila, da je bil nezakonit. Financiranje Webs iz ilegalnega fonda naj bi po ugotovitvah vladne delovne skupine kazalo, da je prejšnje vodstvo Sove ustanovitvi podjetja dajalo velik pomen.

Spletna stran podjetja Webs
Spletna stran podjetja Webs FOTO: POP TV
Podbregar: 'Delal sem odgovorno in zakonito'

Nekdanji direktor SOVA Iztok Podbregar je v današnji izjavi povedal, da je „ves čas deloval zakonito, odgovorno in se nikoli ni okoriščal z denarnimi sredstvi agencije“. Zadnjega poročila vladne delovne skupine ni želel komentirati, ker o razvezi molčečnosti še ni bil pisno obveščen ter zato, ker je zadeva predana pristojnim organom. Komentirati pa ni želel niti ugotovitev v zvezi s podjetjem Webs. Zaradi vseh obtožb namerava svoje zadoščenje iskati tudi po pravni poti, je napovedal.

Nekdanji direktor SOVA sicer odločno zanika, da bi v času njegovega vodenja agencija prisluškovala slovenskim državljanom, kot je očital predsednik vlade Janez Janša. Zadovoljen pa je s tem, da bo računsko sodišče pregledalo finančno poslovanje SOVA za del obdobja, ko je sam vodil agencijo.

"Agencija v veljavni zakonodaji nima pravne podlage za ustanovitev ali soustanovitev podjetja v Sloveniji," je opozoril Šturm. To presega njena pooblastila v zakonu o SOVA, še posebej zato, ker je bilo ustanovljeno v Sloveniji in so bili uporabniki njegovih storitev pretežno slovenski državljani, česar bi se po Šturmovih besedah "moralo tedanje vodstvo agencije zavedati".

Kot je znano, je podjetje registrirano na ime Karmen Bratuša, ki je hkrati njegova zastopnica. Gre za ženo Bojana Bratuše, ki ga je SOVA odpustila zaradi ponarejenega spričevala o izobrazbi. Bratuša je bil sicer zaposlen kot višji uslužbenec Sove, imel pa je funkcijo šefa prisluškovalnega oddelka.

Dokumentov o sodelovanju Webs s Sovo ni

„SOVA o ustanovitvi podjetja, finančnih in organizacijskih vložkih ni nikoli poročala vladi," je povedal Šturm. "Agencija v postopkih ustanavljanja podjetja ni zavarovala vloženih finančnih sredstev, prav tako ni ukrenila ničesar, da bi ta sredstva pridobila nazaj." Vlada je zato vodstvu Sove naložila, da nemudoma izpelje vse pravne postopke za zavarovanje vloženih finančnih sredstev.

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar naj bi si z ustanovitvijo Webs 'kupil' molčečnost odpuščenega šefa prisluškovalnega oddelka Bojana Bratuše
Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar naj bi si z ustanovitvijo Webs 'kupil' molčečnost odpuščenega šefa prisluškovalnega oddelka Bojana Bratuše FOTO: POP TV

Minister na vprašanje o namenih ustanovitve tega podjetja ni želel špekulirati. Po njegovih besedah bi ta odgovor lahko podal Podbregar, "če bi se kdaj udeležil sestanka z delovno skupino". Dodal je še, da v delovnih skupini doslej niso našli dokumentov, ki bi pričali o tem, da je podjetje dejansko delalo za obveščevalno agencijo. Na vprašanje, kaj naj bi podjetje delalo za SOVA, je Šturm odgovoril z vprašanjem: "Če naj ne bi nič delala za agencijo, zakaj je SOVA dala toliko denarja za to podjetje?"

Doslej so se v javnosti pojavile špekulacije, da naj bi si nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar z ustanovitvijo podjetja Webs na ime žene nekdanjega šefa oddelka za prisluškovanje "kupil" molčečnost Bojana Bratuše glede prisluškovalnih akcij na ozemlju Slovenije. Bratušo je moralo nekdanje vodstvo Sove odpustiti potem, ko je vlada med preverjanem verodostojnosti diplom v državni upravi ugotovila, da je imel ponarejeno spričevalo. Z njim si je Bratuša v obveščevalni službi zagotovil delovno mesto in plačo, neprimerno njegovi izobrazbi.

SOVA utajila 87 tisoč evrov, nekdanji direktor pa okrog 20 tisoč evrov


Direktor Sove od 1993-99 Drago Ferš: Brez plačila dohodnine za 126.300 evrov honorarja
Direktor Sove od 1993-99 Drago Ferš: Brez plačila dohodnine za 126.300 evrov honorarja FOTO:

Že včeraj smo poročali o sumu davčne utaje, v katero naj bi bila po ugotovitvah vladne delovne komisije vpletena nekdanja direktorja Sove, Drago Ferš (direktor v letih 1993-99) in Iztok Podbregar (direktor od 2002-2006).

Vladna delovna komisija je 5. maja v svojem delnem poročilu o pregledu poslovanja Sove navedla, da je obveščevalna agencija iz proračunskih sredstev posebnega sklada Sove plačevala tudi storitve zunanjim izvajalcem, ki ne pridobivajo tajnih podatkov. Na ta način so zunanji izvajalci, ki kvečjemu obdelujejo podatke, neupravičeno pridobivali neobdavčena finančna sredstva. Pri tem je šlo povečini za plačilo prevajalskih storitev.

Zakon o Sovi določa, da obveščevalna agencija v svojem finančnem načrtu določi posebna sredstva znotraj svojega proračuna. To so namenska sredstva, povezana s tajnim pridobivanjem podatkov. Prejemniki teh izplačil, ki jih agencija nagrajuje v zvezi s tajnim pridobivanjem podatkov, pa po zakonu o dohodnini ne plačujejo davkov. Prav tako ne plačujejo prispevkov za socialno varnost, plačila Sove iz tega naslova se prav tako štejejo v izračun davčne osnove.

Vsi nekdanji direktorji SOVA odvezani molčečnosti

Vlada je danes vse nekdanje direktorje Sove razvezala molčečnosti. "Razveza velja za razgovore s člani posebne delovne skupine vlade," je pojasnil Šturm.

Prejšnji direktor Sove Iztok Podbregar doslej ni odgovarjal na nekatera vprašanja medijev zaradi zavezanosti molku, z enako utemeljitvijo pa je minuli mesec zavrnil vabilo na pogovor s pravosodnim ministrom Lovrom Šturmom, ki vodi vladno skupino za oceno dela Sove.

Podbregar je danes potrdil, da ga je pravosodni minister Lovro Šturm kot predsednik vladne delovne skupine, ki preiskuje delovanje SOVA, pisno povabil na torkov sestanek delovne skupine.

Največje izplačilo iz posebnega sklada Sove je šlo na račun nekdanjega direktorja Sove Draga Ferša v skupnem znesku 126.300 evrov (30,3 milijona tolarjev). Ferš je bil izbran za vodjo projekta reforme bosanskega obveščevalnega sistema. Sodelovanje v projektu, ki ga je koordinirala EU, so slovenske vlade v letih 2003-2005 potrdile s svojimi sklepi. Tudi v tem primeru ni šlo za tajno pridobivanje podatkov in plačevanje tajnega sodelavca Sove, Ferš je bil namreč izbran za izvajalca projekta reform obveščevalnih struktur Bosne in Hercegovine.

SOVA je tako v letih, ki jo bil njen direktor Iztok Podbregar, omogočila Feršu, da se je izognil plačilu dohodnine, obveščevalna agencija pa ni plačala akontacije dohodnine in drugih prispevkov. Izračun pokaže, da se je po veljavni davčni zakonodaji SOVA izognila plačilu akontacije dohodnine v višini 36.667 evrov ter plačilu prispevkov in davkov na prejemke v višini 50.522 evrov, skupaj je torej vodstvo obveščevalne agencije utajilo 87.190 evrov. Plačilu davkov se je izognil tudi Ferš, ki bi moral plačati 19.667 evrov dohodnine.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 05. 2007 14.19
Saj so se vendar vsi, ki so govoričili o napredku, stalno ponavljali mantro, da je treba sprostiti podjetništvo in odpraviti ovire, ki zavirajo ta razvoj. Mogoče je ta firma celo dobila kakšna zagonska sredstva od ministrstva za gospodarstvo, tam so tudi kakšni konspirativci. Komaj čakam na dan oprtih vrat v SOVI, kjer nam bodo razkazali prostore in mehanizme delovanja.
Jethro
25. 05. 2007 12.11
No, no...mirni:) Ni potrebe po zmerjanju še manj pa se zapičiti v tiskarske napake drugih...konec koncev je to forum na katerem si ljudje izmenjujemo mnenja dogodkov, torej je čisto normalno imeti leva, desna pa tudi vmesna mnenja, torej...Bližajo se volitve, tako, da se bo takrat pokazalo kaj večina hoče!
exim@t-2.net
25. 05. 2007 11.24
Prvo Borec: "kaj ebiti intilegenten" res ne vem! Kaj pomeni biti inteligenten, pa vem. To, kar ti nisi. To je moj zadnji komentar, saj si ne zaslužim tvoje gnojnice. Ta pameten odneha, in to sem jaz!
Prvo Bore
25. 05. 2007 10.35
+1
Exim lepo da imaš novo ime! Ali Ti sploh veš, kaj ebiti intilegenten. Intelegenca je za tebe, da niso obsodili Lončariča. Inteligenca je za tebe, da niso obtožili privatiacije BTC-ja Inteligenca je za tebe, da niso obtožili Laha. Inteligenca je za tebe, je za tebe,kje je Poštna banka. Inteligenca je za tebe, kje je Les Banka. Bom prenehal, ker je seznam predolg in Vam svetujem, da prenehate skrbeti za mojo družino, ker je že vse v p.m.
Jethro
25. 05. 2007 10.18
Upam, da bo Đuro naredil dober film iz tega :D Kakorkoli že, se manjka samo še to, da vlada odstavi trenutnega direktorja in predlaga namesto njega spet enega od svojih, hahaha p.p: a odpremo stave na ta račun :P
Matej Rojc
25. 05. 2007 09.50
anton.groselj, poglej se v ogledalo :)) in preveri informacije :))
Variatio delectat
25. 05. 2007 09.40
Matej.Rojc, s svojimi posti delaš sramoto mariborski univerzi.
exim@t-2.net
25. 05. 2007 08.51
Prvo Borec: samo tole: IDIOT! Spravljaš se na inteligentne ljudi, kvasiš bedastoče, polivaš z gnojnico ljudi, ki imajo pamet in se trudijo za naš boljši jutri. Pa ti? Imaš vsaj OŠ?
mirjana.ck@siol.net
25. 05. 2007 08.49
belingar...podpišem...TO!
Prvo Bore
25. 05. 2007 07.29
Priden bodi Maksi Ali Ti verjameš našim sodiščem ? Naša sodišča bi lahko zagotovila, da je zemlja štirioglata. Če je bil denar namenjen za bosanski teritorij in tukaj ni nobenega davka ali dohodnine. Klasiče izvoz. Šturm nima blage veze, pa še marsikdo. Nekateri ne poznajo zakonov komerciale.
jahta
25. 05. 2007 07.09
pri vsej dirki za ponarejenimi spričevali se g.KRAJNIK mirno preseda po sestankih s ponrejeno diplomo...kakšno sprenevedanje,ali pa morda za vladnega pogajalca sploh ni potrebna?
Uporabnik113189
25. 05. 2007 06.00
Ljudje mislijo, da se nam v Sloveniji nič hudega ne more zgoditi, ker smo v EU pa NATO pa kaj vem kaj še..FIGO pa tako razmišljanje. Na svetu velja nekaj samo država in dobro vodenje le-te..Varnostono obveščevalna agencija je ena od ključnih institucij..Poglejte Izrael, kjer imajo eno najboljših. No, pri nas so sedaj vse odvezali molčečnosti..To pomeni ukinitev. Janša ima že tako na črno svojo privatno..Ne verjamem da bo kdorkoli od bivših direktorjev kaj povedal, ker bi sam sebe zapletal z vsako dodatno besedo v še večje težave..Tej komisiji pač vse prav pride za izdelavo obtožb in je najbolje molčati. Si bodo že kaj izmislili za svoje umazane politične cilje. .Straj me je pomisliti kaj bi ti norci počeli v banki Slovenije, če bi tudi tja uspeli pripeljati svojega krta.. Predsednik Drnovšek je pravi borec..Uspeva mu skoraj nemogoče pri ohranjanju neodvisnosti banke.. Naša država, domovina in narod, to so za vlado JJ samo prazne besede..Vse uničujejo za narodov blagor..Butale..
badermeinhof1
25. 05. 2007 00.43
Domovina bleda mati. Narod si bo pisal sodbo sam. Bečki konjušari. Mislim da je zgoraj vse povedano. Politiki nas rabijo da živijo, (beri bogatijo) mi njih sploh ne potrebujemo! Demokracija kaj je to! Preprosto: Demokracija je naprimer to, da smo v državi samo trije državljani: JAZ, POLITIK IN POLICAJ. In ko so volitve, POLITIK IN POLICAJ glasujeta da bom jaz moral delati za vse tri, in ker je to večina in volja ljudstva se bo tako tudi zgodilo. (Upokojenci in državna uprava nam postavljajo pogoje in postavljajo večino v parlamentu) Ne zamerit, ker nima to nobene zveze z JJ in Sovo, ma imam zadosti politikanstva. Ma smo Slovenci neki jačari, Srbi, in Madžari so šli že na barikade. Mi pa šinfamo po forumih, pismih bralcev in gostilniških debatah.
prisoten@email.si
24. 05. 2007 23.24
kosir ti pa si močan. to so kumonistične metode?
kosir_maks
24. 05. 2007 22.32
Prvo borec : JJ hotel naredit udar ! Poseg na civilno sfero ! Nimaš pojma o zadevah ! ŠE ENKRAT DA KVASIŠ NEUMNOSTI TI POTRGAm UŠESA ! CEPEC !!
Heinke
24. 05. 2007 22.32
Tukaj govorijo o utajah največ 87 tisoč evrov. Sej ne rečen, da je to majhen denar. Pa vendar v primerjavi s tem koliko denarja izgubi država zaradi korupcije je to drobiž (ene par centov), oziroma koliko denarja izgine v zdravstvu zaradi nesposobnosti organizcije in reforme, spet drobiž, centki, in gospodarski kriminal, koliko je oškodovana državna blagajna zaradi tega, spet centki. Mislim, da ta vlada ni sposobna spraviti se na nekaj VELIKEGA. Upa dregat k čmrljem, ki ne pičjo, sršenov pa tud pogledat ne upajo, kaj šele dregat, zato jih pa ne jemljem resno, pa tudi pameti nimajo dovolj (no, rdeči je imajo itak manj, ker tam jo ma po defaultu sam en, ostali pa sledijo.)
jure_emersic@yahoo.com
24. 05. 2007 22.21
Blatite se, kot da bi imeli nekateri kakšno travmo iz otroštva. Saj ste čisto izgubili rdečo nit in vse pomešali. Naj vas spomnim, da je tema zelo preprosta: kako sta se Podbregar in Ferš igrala in okoriščala z denarjem davkoplačevalcev. Hvala bogu, da naj odgovarjata...j
Heinke
24. 05. 2007 22.14
Ja, hm, za mene, ki gledam Big Brotherja, pol pa še mal pravega Big Brotherja, skratka vse je na NETU. Sedaj vem za avto, opremo, način delovanja,... samo še seznam vseh obveščevalcev morajo javno povedati, pa še komu in koga nadzirajo (da bo tisti, ki mu prisluškujejo vedel in jim pustil odprta vrata - reality show, no s kakšnim avtom bodo prišli itak ve ne sam Slovenija, cel svet). Tale sova postaja vse bolj kulska, skomercializirana in javna, sej že vsi vse vemo. In to naj bi bila "tajna" služba? Hm, še tista podjetja, ki bi rada postala tako znana - poznana kot sova (in v to vlagajo keš), ne morejo postat,.... Komi čakam nadaljevanje, komu prislulškujejo, zakaj, kdo,... ta dežela je RAJ ZA KRIMINALCE.
kosir_maks
24. 05. 2007 22.03
Evo afera Depala vas ! levičarji so kao naglumil da JJ posega v civilno sfero ! Tipična politična likvidacija v stilu komunajzerjev ! Marca 1994 je Državni zbor Republike Slovenije na predlog predsednika vlade dr. Janeza Drnovška razrešil Janeza Janšo s funkcije obrambnega ministra. Razlog za razrešitev naj bi bil t.i. poseg vojske v civilno sfero. Vojaški organi so namreč prijeli civilno osebo (kasneje se je izkazalo, da je bil uradno registrirani tajni sodelavec policije), ki je nepooblaščeno zbirala vojaške podatke ter jo predali preiskovalnemu sodniku. Skoraj leto dni kasneje sta tako državno tožilstvo kot Sekretariat za zakonodajo in pravne zadeve pri Državnem zboru Republike Slovenije v zadevi zavzela soglasno stališče, da so vojaški organi ravnali SKLADNO z veljavnimi slovenskimi zakoni.
Prvo Bore
24. 05. 2007 22.02
SOVA Finacirala privatno podjetje. Ko greš k nekomu, ki ga nadzaruješ, mu lepo poveš, da si iz UDBE in da ga nadziraš. Šturm je totalno nor. NIKOLI več ne videl te družine Bratuše. Najboljši da dajo na internet VSA imena, da bom videl, če imajo mene napisanega. Drugače pa gredo vsi posti k advokatu.