Slovenija

Sova je po reviziji dobila negativno mnenje

Ljubljana, 08. 12. 2008 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Računsko sodišče je po revizijskem postopku Sovi izreklo negativno mnenje, OVS pa mnenje s pridržkom.

Pri Sovi so bile kršitve hujše kot pri OVS.
Pri Sovi so bile kršitve hujše kot pri OVS. FOTO: POP TV

Računsko sodišče je Sovi za poslovanje v letih 2005, 2006 in v prvi polovici leta 2007 izreklo negativno mnenje, Obveščevalno varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo pa mnenje s pridržkom, je sporočil predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Kot je zapisal, je bil v OVS obseg nepravilnosti relativno nižji. Računsko sodišče je po navedbah Šoltesa pregledalo finančno plat poslovanja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in OVS. Poročilo zaradi podatkov, označenih s stopnjo tajnosti, ni javno dostopno, saj bi lahko njihovo razkritje nepoklicani osebi "hudo škodovalo varnosti ali interesom Republike Slovenije", je zapisal. Kot navaja, je bilo predano le revidirancema in državnemu zboru.

Pri Sovi je računsko sodišče po navedbah Šoltesa pregledalo direktna proračunska izplačila, izplačila posebnega sklada in izplačila iz sredstev sklada, oblikovanega iz sredstev mednarodnega sodelovanja. Pri OVS so bila predmet revizije samo sredstva posebnega sklada, je zapisal.

Nepravilnosti pri plačah in javnih naročilih, finančnem poslovanju

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes FOTO: Tomaž Ungar

Računsko sodišče je v reviziji ugotovilo nepravilnosti na področjih plač in zaposlovanja, javnih naročil in naročil zaupne narave, finančnega poslovanja, namenskosti porabe, računovodskega evidentiranja in z njim povezanega sistema notranjih kontrol ter arhiviranja dokumentacije, je sporočil Šoltes. Kot je dodal, je med drugim potrdilo tudi večino nepravilnosti poslovanja Sove, o katerih so mediji že poročali.

Kot navaja, sta revidiranca dobršen del nepravilnosti med revizijo že odpravila, prav tako so bili določbam zakona o javnih financah in zakona o računovodstvu ustrezno prilagojeni interni akti. "Za nepravilnosti, ki na Sovi niso bile odpravljene, ker njihova odprava zahteva daljši čas, in za prilagoditve predpisov, ki so vezane na soglasja ustanovitelja, pa je računsko sodišče Sovi naložilo popravljalne ukrepe in ji za pripravo odzivnega poročila postavilo 90-dnevni rok," je še zapisal Igor Šoltes.Kakšnih kazenskih ovadb pa zaradi ugotovljenih nepravilnosti računsko sodišče ni podalo, je povedal Šoltes.

Kot vsa poročila računskega sodišča bo tudi to v državnem zboru obravnavala Komisija za nadzor javnih financ, ki je matično telo za obravnavo teh zadev, ter ostale matične komisije, ki se jih tematika tiče. Predsednik komisije za nadzor javnih financ je Andrej Vizjak (SDS), podpredsednik Janez Ribič (SLS). Člani pa so Zvonko Černač (SDS), Janez Janša (SDS), Rado Likar (SDS), Silven Majhenič (SNS), Breda Pečan (SD), Vili Trofenik (Zares) in Matjaž Zanoškar (DeSUS). Zaradi tajnosti podatkov bo tudi obravnava komisije potekala tajno.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
08. 12. 2008 16.54
DONITOL, daj no, kaznovat moraš prav tistega , ki vzame toaletni papir in to z arestom. Veš potem oni, ki je ogoljufal državo za miljone ve kaj ga čaka in tako je zadoščeno zakonu in pravici, pa še svojega ni treba kaznovat. To je pač utečena praksa v pravni državi Sloveniji.
Tonček Balonček
08. 12. 2008 13.32
Očitno se ej tudi v preteklih štirih letih v tej službi nadaljevala komunistična manira trošenja družbenega denarja /zdaj davkoplačevalcev/, kar seveda ni čudno, daj sta bila tako vodja SOVE kot predsednik vlade komunista, bivša seveda, saj drugih pač ni! Ali res ni drugih? Navolitvah enega komunista prorazi drugi komunist, nekomunisti še v parlament ne pridejo, očitno je to višek slovenske demokracije!
Milan Koleznik
08. 12. 2008 11.28
Ali jih boste kaznovali,ali samo tiste ki vzamejo toaletni papir.