Slovenija

Sova, volk, zlatorog: od kod predsodki in vraže o živalih?

Ljubljana, 31. 10. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
18

Ali je res, da sove prikličejo smrt? Kako in zakaj so povezane s predsodki? Zaradi svojega skrivnostnega nočnega življenja od nekdaj vzbujajo strah in spoštovanje pri ljudeh. V živalskem vrtu so zato letošnjo noč čarovnic posvetili odpravljanju neresnic, vraž in predsodkov do sov in tudi drugih živali, ki so povezane z vražami in čarovništvom.

V deželah, kjer je noč čarovnic tradicija, se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume – po navadi v čarovnice in pošasti. Hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije.
V deželah, kjer je noč čarovnic tradicija, se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume – po navadi v čarovnice in pošasti. Hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. FOTO: Damjan Žibert
Noč čarovnic, znana tudi po angleškem izrazu Halloween, je praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. Predstavlja okrajšavo za 'All Hallow's Eve' – večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi. Slavi se predvsem v angleško govorečem svetu: na Irskem, v Združenih državah Amerike, v Kanadi, Angliji, Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Noč čarovnic je praznik, ki ga obeležujejo predvsem v Zahodnem svetu, večinoma v angleško govorečih deželah. A to ne pomeni, da Slovenci nimamo svojih 'čarovnic'. Zadnja čarovnica na Kranjskem, ki je bila sežgana na grmadi leta 1701, je bila Marija Češarek iz Ribnice. Bila je poročena noseča ženska, mati že šestih otrok, stara okoli 40 let. Proces njenega zaslišanja je trajal 11 dni. "Na začetku je zanikala čarovniška dejanja, zato so jo posadili na čarovniški stol, na katerem je priznala, da je čarovnica in da se je čarovništva naučila od oseb, ki so bile sežgane pred njo. Te osebe so jo pod pazduho namazale s posebnim mazilom, izdelanim iz hostij in otroških srčec, to pa jim je omogočilo, da so se dvignile v zrak in odletele na goro Klek, koder se je plesalo, pilo, jedlo in čaralo. Obtoženka je naštela tudi osebe, ki so se udeleževale teh shodov na Kleku. Priznala je, da je delala točo in škodo pri setvi, saj se čarovnice v času setve spremenijo v ptiče in v predpasnik prestrezajo vse tisto zrnje, ki ga vrže sejalec naprej, tako da požene le tisto seme, ki pada zadaj za sejalcem. 11. maja so jo obsodili po ’božji postavi in cesarskih zakonih’, in sicer, da naj se odpelje na navadno morišče in tam s cesarskim mečem obglavi. Njeno truplo naj se vrže na grmado in popolnoma sežge v prah in pepel," zgodbo opisujejo na občinski spletni strani Ribnice.

Buča je za izrezovanje postala popularna šele v 16. stoletju v Ameriki, kasneje pa po vsem svetu. Danes predstavlja, v angleško govorečem svetu jo imenujejo Jack-o'-lantern, glavni simbol praznika.
Buča je za izrezovanje postala popularna šele v 16. stoletju v Ameriki, kasneje pa po vsem svetu. Danes predstavlja, v angleško govorečem svetu jo imenujejo Jack-o'-lantern, glavni simbol praznika. FOTO: Damjan Žibert

Mučenje obtoženih moških in žensk je obsegalo več stopenj, za kar so uporabljali različna orodja, ki so jih imenovali čarovniški stol. Na njem so obtoženca, ki ni takoj priznal svojih dejanj, stiskali, raztezali, vili in žgali. Mučenje je bilo tako strašno, da je obtoženec priznal vse, česar so ga obtožili, in odšel v smrt, ki jo je sprva dočakal na vislicah, od 14. stoletja dalje pa na grmadi, še piše na ribniški občinski spletni strani.

Mistične sove so simbol tako dobrega kot slabega

Prejšnji teden so v ljubljanskem živalskem vrtu preselili tri največje vrste sov, veliko uharico, snežno in bradato sovo, v nove letalnice, saj jim je stare pred štirimi leti uničil žled. Zato so letošnjo noč čarovnic namenili prav njim. Sove sicer od nekdaj vzbujajo strah pri ljudeh in so del slovenskega ljudskega izročila. Pa ne zgolj v strašnem, negativnem smislu.

Sova ni zgolj simbol smrti, ampak tudi svadbe, modrosti in budnosti.
Sova ni zgolj simbol smrti, ampak tudi svadbe, modrosti in budnosti. FOTO: Damjan Žibert

Zakaj sove povezujemo s smrtjo, zakaj so povezane s predsodki? "Povsem po krivici," je odločno zatrdila 80-letna Dušica Kunaver, zbirateljica in poznavalka ljudskega izročila in nekdanja učiteljica angleščine. To izvira iz časov, ko v mnogih slovenskih vaseh niso imeli denarja za olje ali petrolej, da bi prižigali svetilke. Ko je sonce zašlo, je vasi prekrila tema. "Kje je gorela luč? Tam, kjer je bil težek bolnik in so svojci bedeli ob njem. Ker luč privablja žuželke, s katerimi se sove tudi prehranjujejo, je k osvetljeni hiši priletela sova. Tako se je prijela misel: prišla je sova, bolnik pa je umrl," je pojasnila Kunaverjeva, od kod izvira staro ljudsko verovanje, da sova prinaša smrt.

A ta kraljica noči ni zgolj simbol slabega. Po ljudskem izročilu prinaša tudi svadbo. "Ljudstvo je v pesmi Čuk se je oženil povezalo kar čuka in sovo, ju med seboj poročilo. Zanimivo v ljudskem izročilu je, da je pogosto razpeto v dve nasprotji. Če je smrt huda prelomnica, je svadba začetek nečesa lepega. Sova je znanilka tako smrti kot svadbe," je simboliko sov razložila Kunaverjeva in dodala, da so zaradi sposobnosti molčanja in umirjenega opazovanja v človeku od nekdaj zbujale občutek, da so pametne, zato jih v ljudskem izročilu povezujemo z modrostjo in budnostjo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenci imamo na tisoče vraž, pesmi, rekov, ki so del ljudskega izročila. "Vsaka vas ima svoj glas", je povedala Kunaverjeva. Če se osredotočimo na živali, pa v bajeslovju, poleg sove, kraljujeta še pes in volk. "Psa uporabimo, ko rečemo pasji dnevi – vroči dnevi. Volk je nekaj mrzlega. Od 24. decembra do 6. januarja so volčje noči. Kdo vlada v času volčjih noči? Takrat je umrlo sonce – stari Svarog je umrl – in rodilo se je mlado sonce oziroma mladi sončni bog Svarožič oziroma mladi Božič in že smo v krščanskem enoslovju. To mlado sonce še nima dovolj moči, zato imajo takrat vse zle sile veliko moč. Takrat vladajo jage babe, pehtre babe, divji lovci, gozdni možje, zla bitja," je razložila Kunaverjeva. Volkovi se torej od nekdaj povezujejo s hudim, mrzlim in nevarnim.

Volk je že od nekdaj simbol mrzlega in nevarnega.
Volk je že od nekdaj simbol mrzlega in nevarnega. FOTO: Damjan Žibert

Vrh pripovednega izročila je Zlatorog

Zlatorog simbolizira naravo, ki je ranljiva, a nesmrtna. Ustrelil ga je trentarski lovec, ker so bili njegovi zlati rogovi ključ do skritih zakladov pod goro Bogatin. Želel jih je prinesti dekletu, s katerim sta se sporekla. Skupaj z Zelenim lovcem, ki ni bil priljubljen, sta ustreljenemu Zlatorogu sledila do pečine in tam našla najlepše triglavske rože, iz katerih je Trentar skuhal slepi materi zdravilo za oči. Ob misli na mater je hotel opustiti svoj namen, a ga je Zeleni lovec zavajal. Zlatorog je medtem pojedel nekaj zdravilnih zelišč in ozdravel. V svojem besu je porinil lovca preko pečine. "Beli kozel, z zlatimi rogovi, ta kraljevska žival je pomemben simbol narave, ki je nesmrtna. Ko sta si nasproti stala trentarski lovec in nesmrtni Zlatorog, je račun plačal človek. Hotel je prestopiti dovoljene meje in priti do zaklada. Čeprav so ga svarile bele gorske žene: ne dotikaj se belega kozla, je prevladal njegov pohlep," je strnila Kunaverjeva in poudarila, da že ljudsko izročilo opozarja na veličino in moč narave.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Čriček mali
01. 11. 2018 10.36
+4
Zalostn da je vsevec crnih mack v zavetiscu zrd Ameriških bedarij. Crna macka ce ti krize pot ni nesreca pac pa je crna macka nekam namenjena!! Bedasto da nekateri vrjamejo v take bedarije
anakondabox
01. 11. 2018 09.33
+1
Zato ima tudi naša obveščevalna agencija ime SOVA, ki vzbuja v večini strahospoštovanje. Nikoli ne veš kaj dela in kdaj deluje, tudi v času stavke. #tajnost
Boško1980
01. 11. 2018 07.56
+1
Buče smo izrezovali že ko je bila koruza za pečt in strašli dekleta hallowena nikoli ni bilo in valentinovega tudi to je bilo gregorjevo pri nas! En kult ima še dan danes čarovnice ki jih ka... in ob.... in to javno na ulici! Ko pa berem komentarne moram rečt ,da enim res nič ne paše vse jim je v napoto, sram ali pa jih daje zavist!! Ja tudi mi imamo preteklost , šege in običaje in prav je da se vsega spominjamo saj je to del nas!
štumbamfirer
31. 10. 2018 20.10
+5
noč čarovnic in valentinovo je ameriško in ne slovensko,amerikancem samo pokazujemo kake ovce smo,res bedarija na kvadrat
nikhrast
31. 10. 2018 20.54
-6
Pa kaj vse smo prevzeli od zahoda, samo ne vem če je vse bedarija.
Transformerji
31. 10. 2018 10.33
+13
Že stoletja obstajajo običaji in prerokbe, pri različnih narodih so različne, tako kot vera v nekakšnega boga. To je nastalo zaradi nerazgledanosti, primitivizma. Pa šege in običaji še vedno trajajo kot nek nacionalen dogodek, ki pa je v resnici izgubil smiselno vrednost. Sedaj so drugačni časi. Bi pa z veseljem ukinil ta dan čarovnic in Valentinovo, to je uvoženo iz Amerike. Kot prehrambena vrednost je pa buča pomembna.
Transformerji
31. 10. 2018 11.09
+0
O sovah pa še to: že vrsto let čisto blizu hiš na vasi, na drevesu gnezdi sova uharica. Do sedaj še nihče ni umrl zaradi sove. Je pa malce nadležno, ko mladiči začnejo s samostojnimi poleti po drevesih in vso noč kličejo mamo zaradi hrane, glede na vreme imamo tudi ponoči okna odprta.
kitzbill
31. 10. 2018 17.15
+1
MrKritik77 .
31. 10. 2018 09.45
+3
Smrt ali svadba, isti šmorn.
rCharles
31. 10. 2018 09.33
+7
klasicni zahodni satanizem
METKA102
31. 10. 2018 09.29
+22
Če le pomislim koliko nedolžnih (predvsem) žensk so po božji postavi mučili in živih sežgali na grmadah, se mi ob tej maškaradi obrača želodec.
MKII
31. 10. 2018 09.29
+4
Lari fari vse te vraže.
Thruma
31. 10. 2018 09.17
+3
Kljub izbrisu bi čestital VioletiTomić.
felix59 drugič
31. 10. 2018 19.31
Thruma
31. 10. 2018 22.31
Sputnik
31. 10. 2018 07.49
+12
če se ne bi človek oddaljil od narave z vso to tehnologijo potem tudi ne bi bili tako smotani. so 2000 let nazaj vedeli več o živalih kot vemo danes