Slovenija

FOTO in VIDEO: Spet huda ura: klestila toča, meteorne vode zalile kleti in ceste, plaz prekinil železniški promet

Ljubljana, 29. 08. 2016 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./J.S./STA
Komentarji
82

Večji del države so zajeli nevihtni oblaki. Udarila je huda toča. Meteorne vode so zalile več kleti, poročajo o odkritih strehah, požarih zaradi udarov strel, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Med drugim je zaradi plazu prekinjen železniški promet med postajama Zidani Most in Hrastnik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Huda ura po Sloveniji
    01:54
    Iz 24UR: Huda ura po Sloveniji
  • Toča v Kaniži pri Šentilju (Bralec Jože)
    00:19
    Toča v Kaniži pri Šentilju (Bralec Jože)
  • Poplavljene ceste v Šentilju
    00:36
    Poplavljene ceste v Šentilju
  • Hudourniške vode v Štrihovcu pri Šentilju
    00:25
    Hudourniške vode v Štrihovcu pri Šentilju
  • Meteorne vode v Grižah
    00:13
    Meteorne vode v Grižah
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako se prebivalci Cirknice pri Šentilju spopadajo s posledicami neurja?
    02:21
    Iz 24UR ZVEČER: Kako se prebivalci Cirknice pri Šentilju spopadajo s posledicami neurja?
  • Iz 24UR ZVEČER: Le dobrih 15 minut je bilo dovolj za takšno škodo
    01:57
    Iz 24UR ZVEČER: Le dobrih 15 minut je bilo dovolj za takšno škodo
  • Iz 24UR ZVEČER: Neurje je najbolj prizadelo Maribor
    02:10
    Iz 24UR ZVEČER: Neurje je najbolj prizadelo Maribor
Zaradi zemeljskega plazu na progi je prekinjen železniški promet med železniškima postajama Hrastnik in Zidani Most. V potniškem prometu je med postajama organiziran nadomestni avtobusni promet. Tovorni promet je za zdaj ustavljen. Na delu so vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic, ki bodo območje zavarovale in začele s sanacijo. Potnikom se opravičujemo in zahvaljujemo za razumevanje. Slovenske železnice

Opozorilo Agencije RS za okolje in prostor je svarilo pred močnejšimi nevihtami z nalivi, sunki vetra in točo. Za severovzhodni del države so izdali celo oranžno opozorilo, in žal so se napovedi uresničile. 

Toča je klestila predvsem na Štajerksem in Koroškem, kasneje tudi na območju Velenja in Celja. Veter je podiral drevesa, hudourniške vode pa so poplavile več kleti in cest. Na Upravi RS za zaščito in reševanje poročajo o številnih poplavljenih kleteh v Šentilju. V Pesnici je močan veter poškodoval streho poslopja. Nevihta se je nato razbesnela na območju Celja, kjer je udarilo več kot 4000 strel. Udar strele je povzročil tudi požar. Hkrati so se nevihtni oblaki zgrnili nad Škofjo Loko in Logatcem, od koder prav tako poročajo o poplavljenih kleteh. 

Poplavljene ceste in plazovi ovirajo promet

Glavna cesta Ravne na Koroškem - Dravograd je zaradi prometne nesreče je zaprta pri Otiškem Vrhu, pri krožišču.

Poplavljena cestišča, zaprte ceste:

- Regionalna cesta Hrastnik - Marno - Rimske Toplice, pri Brdcah, obvoz je urejen po lokalnih cestah;

- glavna cesta Hrastnik - Zidani Most, pri podvozu;

- lokalna cesta Marno - Turje - Čreta;

- zaradi podrtega drevja je zaprta cesta Ljubljana - Kočevje pri Žlebiču.

Zaradi plazu prekinjen železniški promet med postajama Zidani Most in Hrastnik

Zaradi zemeljskega plazu na progi je prekinjen železniški promet med železniškima postajama Hrastnik in Zidani Most. V potniškem prometu je med postajama organiziran nadomestni avtobusni promet. Tovorni promet pa je za zdaj ustavljen, sporočajo s Slovenskih železnic.

Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic so območje zavarovale in začele s sanacijo plazu. Na levem tiru bodo material, ki ga je nanesla hudourniška voda, odstranili predvidoma do polnoči, tako da bo takrat predvidoma že prevozen. Z delom bodo nadaljevali vso noč. Desni tir pa bo prevozen predvidoma jutri dopoldne, so še sporočili.

Potniki lahko več informacij o nadomestnih prevozih dobijo:

- na spletni strani Slovenskih železnic,
- telefonski številki 1999,
- na železniških postajah in osebju na vlakih, ter
- na e-pošti potnik.info@slo-zeleznice.si

Na vipavski hitri cesti zaradi burje omejen promet

Na hitri cesti Nova Gorica - Razdrto je zaradi burje med cestninsko postajo Nanos in Ajdovščino prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, piše na spletni strani Prometno-informacijskega centra.

Hidrološko opozorilo

V prvem delu noči na torek bodo zlasti v severni, vzhodni in osrednji Sloveniji še možni hitri porasti hudourniških vodotokov. Možna so tudi razlitja.

Meteorne vode v Mariboru
Meteorne vode v Mariboru FOTO: Bralka Saša

Preobilno deževje za mariborsko kanalizacijo?

Današnje deževje se je znova izkazalo kot preobilno za mariborsko mestno kanalizacijo, sporočajo iz podjetja Nigrad. "Poudariti je potrebno, da sama kanalizacija glede na projektirano stanje ni bila zmožna odvesti vse odpadne padavinske vode, saj je prišlo do nenadne obremenitve kanalizacijskega sistema. ARSO je šele ob 15. uri izdala oranžni alarm za SV Slovenijo, mi pa izvajamo vse ukrepe, ki so nam na razpolago s povečano dežurno ekipo. Iz tega je jasno razvidno, da se vremenskih razmer in razsežnosti višjih sil ne da predvideti, zato naprošamo vse občane, naj odvajanje meteornih voda čim prej odklopijo s sistema javne kanalizacije. S tem ukrepom bomo zagotovili skladno pretočnost kanalizacijskega sistema," je povedal vodja Službe kanalizacija pri družbi Nigrad Dejan Tacer.

Kot pravijo, je bila kanalizacija projektirana po statistično določenem povprečju Agencije RS za okolje glede intenzitete in povratnih dob posameznih nalivov, ki pa zdaj žal ne veljajo več. "K temu prispeva tudi v zadnjem času že prevečkrat poudarjeno dejstvo, da mariborski mestni svet ne uskladi cen komunalnih storitev do te mere, da bi družba Nigrad zmogla vzdrževati kanalizacijo z zadovoljivim standardom," še pravijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ostanite na varnem!

Prebivalcem danih območij svetujejo, da v primeru hude nevihte počakate na varnem mestu v zgradbi. Če ste na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, saj da je udar strele smrtno nevaren. Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov, poleg tega pa nikar ne parkirajte vozil pod drevesi.

Kakšna je napoved?

Popoldne bo večinoma sončno, v severnih krajih se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo zvečer razširile nad večji del Slovenije. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 32 stopinj. Ponoči bo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, sprva tudi nevihte. Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme. Na Primorskem bo še pihala šibka burja, ponekod v notranjosti pa vzhodni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija. V sredo in v četrtek bo pretežno jasno, nekaj več spremenljive oblačnosti bo le v hribovitem svetu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nevzdrzni
30. 08. 2016 13.07
+1
Saj ce bi parlament ali stozice zalilo bi drzava reagirala v trenutku zdaj ko pa je znova zalilo nas stajerce pa bodo spet samo obljube! Moramo si pa priznat da je v tako hudem nalivu skoraj nemogoce odvajat vode.
mbtukaj
29. 08. 2016 22.54
-1
Miško naj vreme gleda.
nicor
29. 08. 2016 22.53
+6
... naj odvajanje meteornih voda čim prej odklopijo s sistema javne kanalizacije... In kam naj jo speljejo? Pametnjakoviči Nigradovi, to povejte! Pa saj je jasno, za 70 mm padavin v manj kot pol ure ne moremo imeti kanalizacije. Poglejte si posnetke iz Šentilja, po cesti (ob njej je samo nekaj hiš) je voda vsa blatna pridrla do glavne ceste. Pa tudi njiv ob teh dveh cestah ni, vinograd pa zaraščeno zemljišče, to marsikaj pove o silkovitosti naliva
FesterAdams
29. 08. 2016 22.41
-5
Na Ptuju do zdaj niti kaple..., ARSO-v radar pa kaže, da lije.
nicor
29. 08. 2016 22.54
+4
bodi zadovoljen, mi že popravljamo ceste in nekateri čistijo kleti...
prasecmodrii
29. 08. 2016 22.04
-20
v avstriji pa nič, zanimivo a, CHEMTRAILS! ne razumem zakaj delate slabo, ko pa hočete krast, lepo vam gre, jutri me terjate za 6 jurje hišo bote mi vzeli, če bo vam bol prav ko meni, pa vse zarad enga golfa dvojke, hm ki sem ga podedoval ko sem mel 14 let, klik pop tv ce zelite bid na obravnavi, ste ze bli zarad tega ko smo še nekak pošteni bli vsi samo ke se pa ze dogaja, pa rečem we r crazy!
FesterAdams
29. 08. 2016 22.33
+13
Pras3c, dal sem ti +, potem pa sem se začel spraševati, kaj neki si hotel povedati...?
Joža Gabroža
29. 08. 2016 22.52
+13
?rnogled
30. 08. 2016 11.26
+1
Atmaii
29. 08. 2016 22.02
+15
Nigrad, nehajte bluziti o pomanjkanju sredstev. vaše položnice so pri večjih odjemalcih vode (lokali) tako visoke, da si že od pravnih oseb naberete zajeten kupček in še vedno natanko ne vem za kaj točno. formula 2kratnik od višine porabe vode, ki se plačuje mariborskemu vodovodu je rahlo nejasna, sploh zato, ker se dodatna dela kot so nekakšna čiščenja (ni navedeno česa in kje) zaračunavajo ločeno. POTREBNO JE DENAR PRAVILNO RAZPOREDITI znotraj firme, je pravilen odgovor. glede na stanje mb cest ob vsakem močnejšem nalivu pa tudi močno dvomim, da se sploh kaj dela na področju pretočnosti voda.
TRUMPP
29. 08. 2016 21.54
+13
Še Bog nas nima več rad,......On že ve zakaj,.........!
FesterAdams
29. 08. 2016 22.35
+1
mbtukaj
29. 08. 2016 21.51
+9
Nabavo sem si kanu in čelado proti toči. Oni pa so bencin podražli. Na jihj kratki gleda.
FesterAdams
29. 08. 2016 22.35
+1
Se ti z mojim nekaj daljšim pridružujem...
periot22
29. 08. 2016 21.17
-1
Sodni dan in sodno leto!
mbtukaj
29. 08. 2016 21.11
+41
Toča, poplave, slovenski politiki. Katastrofa.
mikpiki191
29. 08. 2016 21.04
+12
V MARIBORU,ČE BI NIGRAD MALO BOLJ ČISTIL KANALIZACIJE.....,MARSIKJE BI BILE CESTE OK,TAK PA SE DELAVCI RAJŠE V GOZDU ĆEZ DAN SKRIVAJO
Fifi 24
29. 08. 2016 21.11
-7
Ja ni ravno tako če ne bi imelo 80% folka na črno v kanale speljano vodo iz strehe ne bi nikjer zalivalo
mikpiki191
29. 08. 2016 21.27
+6
kanal odpadnih voda v Stražunu MB zaraščen do amena,ma niso ga očistili že leta,vrtićkarom vse vrte potopilo z fekalijami,ker so NIGRADOVI delavci leni...
optimist11
29. 08. 2016 21.28
+0
Kam bo pa speljana voda v naseljih hiš, ki imajo po 100 m/2 zemlje in še to tlakovano? Dobili pa so GD. Dejstvo pa je da se cevi ne čistijo redno. Zaradi tega sem imel danes popljavljeno klet.
realno1
29. 08. 2016 22.03
+6
In argument Nigrada je: podražite kanalščino... in potem bodo ne glede na naliv kanali požirali...To je pa zavožen sistem javnih podjetij, kjer ni konkurence in se denar skozi okno meče...
Ševednonaskradejo
30. 08. 2016 08.15
+2
Realno1, po mojem je rešitev skrbnejši nadzor nad javnimi podjetji, ne pa privatizacija teh. Ob neverjetnih dobičkih, ki jih kuje MB centralna čistilna naprava (v zasebni lasti), potem sklepam, da gre morda (pre)velik delež Nigradovih položnic v zasebno čistilno napravo, namesto v posodabljanje kanalnega omrežja.
LuckyBastardo
29. 08. 2016 21.03
+1
Groza, kaj se dogaja s tem vremenom. Konec avgusta pa taka neurja.
alesiax
29. 08. 2016 21.00
+2
glavna cesta rimske toplice - hrastnik je popolnoma uničena
LuckyBastardo
29. 08. 2016 21.05
+2
drofel 1
29. 08. 2016 21.08
+0
hotchilipoper
29. 08. 2016 20.35
+1
Najhujše je mimo,jutri pa spet lepo
hotchilipoper
29. 08. 2016 20.30
+30
Kar ne uniči vlada,bo pa narava
Draža
29. 08. 2016 21.06
+3
drofel 1
29. 08. 2016 20.06
-4
Tole ,kar vas je prizadelo ni lepo. Take stvari poznam (pred 25 leti nas je zalilo) in vem,da vam je hudo. Takrat smo stopili skupaj (vaščani) in uredili vse potrebno, da smo "splavali".Jaz pa sem stopil v deročo vodo...preklel onega zgoraj, mu rekel:"Samo še enkrat naredi tako sr..je pridem do tebe gor, te vržem dol, pa boš srečal sovraga".OD TAKRAT IMAMO M I R !!!!!!!!
RožleYXXX
29. 08. 2016 20.22
+9
Sloncek_boncek
29. 08. 2016 20.23
+13
komarec
29. 08. 2016 20.47
+1
drofel to za gotovo pomaga 300% bolj kot minusi.
XenoSlo
29. 08. 2016 20.47
-1
drofel 1
29. 08. 2016 20.48
-4
Rožle sral ga je oni zgoraj. Slonči, če bo pa oni zgoraj dovolu, bom danes na tvoji naj......:))))))
RožleYXXX
29. 08. 2016 21.01
+3
drofel 1
29. 08. 2016 21.16
-3
Rožle...maš pa dober računalnik, da si slišal (ali si prebral). To so sigurno bele miške, kar si slišal ali videl:))))
RožleYXXX
29. 08. 2016 21.17
+4
selector
29. 08. 2016 20.05
+6
bog štrafa skorumpirano deželo
RožleYXXX
29. 08. 2016 19.49
+3
Suše letos definitivno ne bo...!!!
komarec
29. 08. 2016 20.47
-1
RožleYXXX
29. 08. 2016 21.02
-1
Frane Šajn
29. 08. 2016 19.38
+15
Za Štajerce in Korošce redno skrbijo samo še toča in neurja. Menda,da imajo sedaj hudo uro na Ribniškem koncu!
guojle
29. 08. 2016 19.29
+10
Ja pod dalnovodom se bom zadrzeval ja
nekdonekje
29. 08. 2016 19.46
+7
Mene tut ob takem vremenu tja vleče, ne razumem zakaj nebi šel...