Slovenija

Počitnic je konec, a nekateri pouka vseeno ne bodo začeli v svojih šolah

Ljubljana/Maribor, 01. 09. 2013 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
G.G./S.S./STA
Komentarji
22

Šoloobvezni otroci bodo spet sedli v šolske klopi. Za 20.368 prvošolcev bo to posebna izkušnja, saj bodo prvič prestopili šolski prag. Predsednik Pahor vsem šolarjem sporoča, da več kot bodo znali, bolj bodo lahko prihodnost oblikovali po svojih željah.

Šolskih počitnic je konec. Šolarji se morajo sprijazniti z dejstvom, da bo treba v ponedeljek spet sesti v šolske klopi in se prepustiti izobraževalnemu in vzgojnemu procesu.

Povedano z besedami predsednika Boruta Pahorja: "Počitnic je konec. Hura! Spet se začenja šola, in to ni šala. V šoli se boste dobro počutili, se imeli lepo in se zabavali, našli boste nove prijatelje, morda se boste celo zaljubili."

Prvošolčkom pa se bo ta dan še posebej vtisnil v spomin. Letos bo tako šolski prag prvič prestopilo 20.368 otrok, skupaj pa je v Sloveniji 163.914 osnovnošolcev.

Nekateri pouka ne bodo začeli v svojih šolah

Učenci Osnovne šole (OŠ) Stara Cerkev, ki je pogorela pred tremi meseci, bodo v ponedeljek k pouku odšli v nadomestne prostore.
Učenci Osnovne šole (OŠ) Stara Cerkev, ki je pogorela pred tremi meseci, bodo v ponedeljek k pouku odšli v nadomestne prostore. FOTO: Bralka Sandra

Za nekatere učence in dijake ter učitelje pa bo začetek novega šolskega leta še nekoliko večji izziv kot za druge. Učenci Osnovne šole (OŠ) Stara Cerkev, ki je pogorela pred tremi meseci, bodo v ponedeljek k pouku odšli v nadomestne prostore, in sicer v krajevni skupnosti, tamkajšnjem župnišču, gasilskem domu in v ohranjenem delu šole, je povedala ravnateljica Sonja Veber.

Ob tem je dodala, da se obnova po požaru poškodovane šolske stavbe še ni začela. Tako bo 265 učencev pouk obiskovalo na nadomestnih lokacijah do nadaljnjega oziroma vsaj do februarja, ko naj bi bila končana obnova poškodovanega dela šole.

Zaradi začetka obnove in energetske sanacije 40 let stare šole bodo tudi učenci OŠ Trbovlje v ponedeljek pouk začeli v nadomestnih prostorih. Pouk za prvošolce bo potekal v Domu Svobode, za drugošolce v OŠ Ivana Cankarja, za tretješolce v prostorih Elektra Trbovlje, za četrtošolce v Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje, za petošolce in šestošolce v podružnični šoli Alojza Hohkrauta, za druge pa v prostorih Strojne tovarne Trbovlje.

Pouk na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, ki je prav tako tako pogorela in jo obnavljajo, bo potekal v prostorih Ljudske univerze in v nekaj prostorih gimnazije. Obnova šole poteka pospešeno, zdaj je šola pod streho, obnova pa naj bi bila končana 20. novembra.

Šolarji
Šolarji FOTO: Thinkstock

Šola je tudi velik finančni zalogaj

Začetek šolskega leta je za številne socialno ogrožene družine veliko, pogosto tudi neobvladljivo finančno breme. Vse več staršev muči vprašanje, kje dobiti denar za šolske potrebščine. Vsaj delu družin bodo stisko pomagale ublažiti dobrodelne akcije, ki v teh dneh potekajo na različnih koncih države. V letošnjem poletju so tako škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu pomagale 8086 socialno ogroženim osnovnošolcem in srednješolcem.

Na prvi šolski dan pa bo začel delovati tudi prvi portal rabljenih učbenikov in knjig MOLJ. Namenjen je osnovnošolcem, srednješolcem in študentom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Macay
01. 09. 2013 21.26
+0
Diplomante dveh študijskih smeri zapslujejo napolno Diplomante ki soknčali smer Burek-Balvan Kulturnk in pomočnik/ ca narodnega Heroja
Nadalina2
01. 09. 2013 21.15
+3
Kakor vem , se je vedno dalo učbeniki dobiti v šoli , delovne zvezke na tri obroke v dzs , ostale potrebščine - zvezke , ovitke ipd pa tudi lahka kupš zlo pocen , če le malce "pošnofaš" akcije ....tko da tisti , k nimajo za šolske potrebščine ....imajo pa kul fon , avto in pc , sram jih bilo , da to sploh rečejo naglas ......in tisti , ki imajo 4, 5,6 otrok , šparajo naj doklade , saj so namenjeni njihovim številnim otročkom , ne pa za svoj lajf ......
Slavka Zorica Matoz
01. 09. 2013 20.14
+16
Predsednik države sporoča otrokom, da več kot bodo znali, več imajo možnosti, da bodo pristali na zavodu za zaposlovanje.
odpisan2x
01. 09. 2013 15.48
+9
predsednik,bodo samo kje-v tej državi slabo kaže
Roxy79
01. 09. 2013 13.30
+3
Če bi (oprostite) vse starše skrbelo, kje dobiti 150€ za šolske potrebščine...... bi svojih otrok NE IMELI V VRTCIH. Se res opravičujem...ampak... ne mi reč da nimaš 150€ za celo leto.... medtem ko plačuješ vrtec po 250€ in več NA MESEC. Potem ko ga vpišeš v šolo mu daš še nekaj dodatnih izvenšolskih obveznosti, katere dvomim da so brezplačne..(oprema...?) itd. Tako da vem da je šola v primerjavi z vrtcem in raznimi izvenšolskimi dejavnostmi BREzPLAČNA.
Ramzess
01. 09. 2013 13.20
+3
"prepustiti izobraževalnemu in vzgojnemu procesu" Dejansko gre za prevzgojni proces, ...
Koffetka
01. 09. 2013 11.07
+2
Kako so vpil Znanje, Kultura in Tekovine NOB ja to nas lahko reši, tu je prihodnost.. Pa nas je ravno to zabilo do podna in pokopalo v celoti..
scar_face
01. 09. 2013 11.25
+3
Daj povej nam, kakšno delo pa opravljaš ti?
Koffetka
01. 09. 2013 11.01
-2
Kako so vpili znanje, kultura in tekovine NOB ja nas lahko rešijo tu je prihodnost.. Pa nas je to zabilo do podna in pokopalo v celoti.. Pa smo si nagazli lenuhov, tk da po en drugmu hodijo in iščejo kdo bo delal za njih.
Koffetka
01. 09. 2013 11.03
+1
Vsak z diplomo leta okol ( kot na Kosovu ) vsi šolani da Bog pamagaj in vsi se derejo službo, državno službo pa izobrazbi primerno plačo.. Delal pa ne bom..
Important notice
01. 09. 2013 10.33
+15
Knjige in delovne zvezke naj za simbolično plačilo ponudijo kot pdf na internetu in si jih lahko vsakdo sprinta. Ali pa naj ceno spustijo. Ne pa, da en delovni zvezek stane med 15 in 18 €!!!! In potem je še takšnih dimenzij, da ne gre v navaden ovitek, tako da je treba kupiti folijo oz. izvendimenzijske ovitke, ki imajo seveda višjo ceno kot navadni A4. Vse to predstavlja dodatne stroške! Za znižanje cene šolskih knjig in DZ bi lahko tudi pocenili tisk. Zakaj je treba vse tiskati barvno, plastificirati debele foto platnice in zakaj sploh tiskati DZ, ker se vse lahko reši s cenejšimi učnimi listi? Ampak kaj, ko potem ne bo več zaslužkov...... Tako lahko na možnost loudanja ali kaj drugega, lahko kar pozabimo.
doktor_muc
01. 09. 2013 10.28
+14
ala pamži...u šolco se piflat... da bo mir pred vami! pa čim bl nj vas učitelji terajo da se boste mal olike naučil nekateri...
drugnben
01. 09. 2013 11.31
+1
slovenc59
01. 09. 2013 10.16
+12
Da bodo lahko oblikovali prihodnost po svojih željah je en larifari. Bolje ko bi jim svetoval, da naj se dober naučijo zemljepis in tuje jezike....
Ramzess
01. 09. 2013 13.19
+1
Del Pahorjeve trditve je že v redu, a je v konfliktu z znanjem, ki ga dobijo v šoli, saj ne zadosti potrebam, da bi lahko oblikovali prihodnost po svojih željah, ...za lutke je zelo težko izvedljivo.
Koffetka
01. 09. 2013 09.24
+18
Glede na to, da Bohinčeva univerza na primorskem ponuja program ( 2+1 ) prideš plačaš in oodneseš diplomo bi morali ukniti vse gimnazije.. Da imam prav potrjuje podatek da se na zavodu za zaposlovanje klati kar 300 komplet razredov gimnazjcev in nekajletna kvota Pejovnkovih družboslovcev..( dost jih je za prihodnjih 100 let ) za cel svet, da ne bo pomote. Ki čakajo ( delovno mesto ) kot pes na koust..
Important notice
01. 09. 2013 10.39
+11
Splošne gimnazije so primerne le za tiste, ki potem končajo fakulteto. Znanje splošnega gimnazijca je čisto preveč splošno, da bi bil uporaben v kateremkoli poklicu. Ne razumet narobe - samo nimajo strokovnega znanja, tako da se gimnazijskih maturantov ne more porabiti nikjer. Zato tudi MORAJO nadaljevati študij na usmerjenih fakultetah ali VŠ. Še dobro, da obstajajo programi prekvalifikacij, kjer se lahko gimnazijci vsaj delno strokovno usposobijo za določen poklic in tako spoznajo specifike posameznega poklica.
scar_face
01. 09. 2013 10.49
-3
Ti bi pa kar ukinjala gimnazije a? Kompleksi manjvrednosti in nevoščljivosti, ker veš, da so nekateri bolj sposobni od tebe. Nisem ti jaz kriv, da se ti ni dalo učiti...
Koffetka
01. 09. 2013 10.59
+0
In kaj si se ti nauču, oosedat na zabvvodu, utrujat vse okol sebe, živet na tuj račun in čakat na državno službo kot pes na Koust.. Dela je vse povsod pono samo delavcev ni..
Koffetka
01. 09. 2013 11.09
-1
In kaj si se ti nauču, posedat po gostilnah, čakat na podporo, izsiljevat državo za državno službo, nakladat in čakat da te vzamejo na proračun kot pes na kot.. Zaključek celo življenjeviset okol vratu nekomu, ki bo delal zate..
scar_face
01. 09. 2013 11.24
+5
Delavcev ni, praviš? Aja, tistih 130 000 na Zavodu je verjetno res premalo. Tvoje žalitve pa potrjujejo mojo tezo...Gimnazija ponudi dijaku predvsem širok pogled na svet, zato, da se lažje odloči, kaj si želi doseči v življenju, poudarek pa daje tudi na sposobnosti logičnega razmišljanja in povezovanja, kar se pokaže kot plus pri nadaljnjem izobraževanju. Šola je seveda težja in per se brez dokončane terciarne izobrazbe nič ne pomeni. Je ena stopnica brez katere do cilja ni mogoče priti. Ni to za vsakega, in tisti, ki ni hodil tja pač ne more razumeti, kaj oseba s tem pridobi.
drugnben
01. 09. 2013 09.21
+22
o ti šment! sicer bo pa na fb dopoldne spet mir :P