Slovenija

Spet težave v Lipici: Obolelo pet konj, dva poginila

Lipica, 21. 07. 2011 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Lipici so pretreseni. Pri petih konjih so zaznali povsem enake bolezenske simptome kot pri konjih, ki so oboleli marca, nakar sta dva konja poginila. V Lipici upajo, da bodo tokrat ugotovili, zakaj se nenavadna obolenja konj ponavljajo.

Iz Kobilarne Lipica so sporočili, da imajo spet težave z nenavadnimi obolenji konj. Pet obolelih konj je imelo povsem enake simptome, kot so jih imeli tudi konji, ki so oboleli marca. Dva konja sta kljub takojšnji veterinarski oskrbi poginila. Medtem se je stanje ostalih treh konj normaliziralo.

V Lipici pravijo, da so takoj, ko so pri konjih zaznali bolezenske znake, zagotovili vse potrebne ukrepe tako za veterinarsko oskrbo konj kot tudi za diagnostiko obolenja, ki je bila izvedena na enak način kot v primeru obolenja marca letos. Obvestili so tudi PU Koper ter pristojne inšpekcijske službe in veterinarsko upravo.

Lipica - 4
Lipica - 4 FOTO: Aljoša Kravanja
Preiskovalne in diagnostične aktivnosti za ugotovitev vzrokov že potekajo, v Lipici pa upajo, da bodo tokrat dale jasen odgovor na vprašanje, zakaj se v Lipici ponavljajo nenavadna obolenja konj.

V Lipici pravijo, da jih je izguba dveh konj pretresla. "V Kobilarni Lipica obžalujemo nov primer obolenja, ki pa je bil na srečo v manjšem obsegu kot marca," je dejal direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf. Dodal je, da se kljub visokim standardom, ki jih zagotavljajo konjem, v tako številni čredi žal dogajajo tudi izredni pojavi. "Toda prepričan sem, da bomo v realnem času ugotovili vzroke obolenja, za katere pa že vemo, da ne tičijo v sistemu oskrbe, varstva, krmljenja ali sledljivosti, ki jih z vso odgovornostjo do nacionalnega bogastva, za katerega skrbimo, v Kobilarni Lipica dosledno in na najvišjem strokovnem nivoju izvajamo," je povedal Rumpf.

Kot so nam sporočili iz Kobilarne Lipica, preiskava v primeru marčevskega pogina konj, ki jo izvajata Vurs in Policijska uprava Koper, še ni zaključena in še vedno poteka. “Zaključki preiskave torej še niso znani,” so dodali.

Poseben nadzor krme

Pravijo, da so standardi bivanja in celotne oskrbe za vse konje enaki. Trenutno imajo v oskrbi nekaj manj kot 350 konj in vsi konji imajo enako krmo. Od leta 2009 imajo vzpostavljen tudi sistem nadzora in sledljivosti nad vso hrano, s katero krmijo konje, ki jim zagotavlja sledljivost krme od travnika do hleva. Dodajajo, da ob natančnem spremljanju izvora krmo na vseh točkah – ob nakupu, ob skladiščenju in ob razvozu iz senikov po hlevih ter ne nazadnje tudi pri samem krmljenju – tudi organoleptično pregledujejo.

Iz Lipice so sicer sporočili, da dogodek ne bo imel bistvenega vpliva na dejavnost lipiške črede, ki teče po ustaljenem redu, prav tako pa ne bo vplival na programe turističnih obiskov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
22. 07. 2011 22.59
Vse uslužbence lipicarne odpustiti v primeru, če se bi tak dogodek še enkrat pripetil.
Tonček Balonček
22. 07. 2011 20.47
Meni s ezdi tisti konj na zgornji sliki čisto zdrav! Čudi me, d aniste priobčili recimo Reutersove slike kakšnega haflingerja ali hanoveranca, kot kadar je beseda o kočevskih medvedih in objavite slike grizlija.
taddy78
22. 07. 2011 19.45
Da so bili zastrupljeni lahko vi fopate ljudi, ki se na to ne spoznajo, v resnici pa je kriva hrana. Seveda je odvisno od konja do konja kako bo reagiral na določeno hrano, enemu ne bo nič 5 jih bo pa dobilo koliko. Ne sprenevedajte se in priznajte to kar že vsi vemo. Slaba hrana, nova hrana, nov nastilj, napačna rožica v travi, vse to je lahko krivo, ne pa kr nekdo. Čudno da te "zastrupitve" takoj pridejo v medije, rezultati krvi pa nikoli-le zakaj?
prehlad
22. 07. 2011 16.01
TUDI DRŽAVA CRKAVA NA OBROKE PA SE NOBEDEN NE VPRAŠA.
prehlad
22. 07. 2011 16.00
TO PA SO PRAVI GOSPODARJI.
prehlad
22. 07. 2011 15.57
tigrica...
22. 07. 2011 14.27
Škoda tako plemenitih živali.No saj so vse živali plemenite!!!
Adolph
22. 07. 2011 13.14
Razprodati to drzavno igracko . . . . . . Z konji se bavijo tako in tako samo bogatini . . .. . .
Tonček Balonček
22. 07. 2011 12.29
Odkar v Lipici kraljujejo klerikalci in spreobrnjeni udbomafijsci (Brejc) je vse narobe! Lipicajnarji so pa žrtve njihovih medsebojnih obračunov. Naj se pobijejo in zastrupljajo ter si dajejo hormoske terapije med seboj, konje naj pustijo pa pri miru!
Jeanus1
22. 07. 2011 12.08
Čadonička pa nič, še vedno samo blebeta, kot ponavadi....Nesposobna do amena!!!
krivulja
22. 07. 2011 11.05
Plačanc Avstrije.Poglejte kdo pogosto primerja vzrejne knjige z Avstici!
krivulja
22. 07. 2011 11.02
Nisem bil razumljen. Rad imam živali.Je pa dejstvo,da imajo beli konji pogosteje nekega črevesnega zajedalca! Avstrijci si pa tako in tako pripisujejo pri vzreji lipicancev več kot jim gre.
franceljtancelj
22. 07. 2011 10.49
Konji so namenoma yastupljeni, to ve vsak bedak. Ve se tudi kdo jih ubija. Z upravo se je treba samo malo bolj na trdo pogovoriti pa bodo delali kot ure.
Frane Šajn
22. 07. 2011 08.12
TISTI PENIS-OV GOLF PLAC PREORJITE IN POSADITE OVES ZA KONJE!
Frane Šajn
22. 07. 2011 08.10
TA BOLAN UM JE LAHKO V SAMI HIŠI ALI PA POPOLNOMA X IZRODEK V ČLOVEŠKI PODOBI! ČE GA SLUČAJNO UJAMEJO NAJ GA PUSTIJO VISETI NA HRASTU V LIPICI ZA NOGE DOL OBRNJENEGA DA SKAPA PO KAPLJICAH IZRODEK ZAHOJENI!
beri66
22. 07. 2011 07.54
zaprt to ruglo od Lipice, tiste tri preživele konje dat Avstrijcem kjer znajo delati z njimi...po moje to dela kak Brejčev človek ki bi rad tam igral golf,,SDS posla.
Gracijela Segulin
22. 07. 2011 06.48
Človek se sprašuje, kako da pred leti, ko v Lipici ni bilo govora o golfu, ni bilo toliko poginov kot sedaj, ko Lipica ima golf. Bojim se, da bo interes prevladal nad razumom. Da nadzirajo delo in sledljivost. Sploh dvomim, da vedo kaj pomeni sledjivost blaga. Nekdo zagotovo zelo prefinjeno, načrtno "iztreblja" lipicance. Žalost, da edino avtohtono žival, ki jo imamo in bi lahko na račun tega zelo lepo služili bomo zaradi nekih "visokih interesov" prodali. Kam vse to pelje.. Lipica včasih si bila ponos danes pa katastrofa skupaj z vodstvom, katero sploh ne pozna zgodovino Lipice. Edino, kar mu je, da dobi visoko plačo in ponavlja , da dela za Lipico vse kar more..Očitno zelo malo premore njegovo znanje..
sandi90
22. 07. 2011 06.43
York, se popolnoma strinjam s tabo. Nekdo izmed delavcev mori konje.
York
22. 07. 2011 01.02
Kako je možno, da konji, ki naj bi imeli vrhunsko oskrbo, poginjajo eden za drugim kakor muhe? Konji v Sloveniji poginjajo samo v Lipici. Kaj ste vi eksekutorji lipicancev ali kaj? In ne trobite več, kako vse nadzorujete. Nič ne nadzorujete, nekdo načrtno mori lipicance in vsi kar vas je tam ne znate ali ne želite tega razkriti.
Uporabnik113189
21. 07. 2011 23.31
Povsem možno, da so informacije v članku delne in da še kaj pomembnega manjka. Tako čez prst pa bi človek ocenil, da pri tej stvari zelo smrdi. Na kmetijah imajo konje in če si kolikor toliko skrben, potem je pogin konja skoraj nemogoč. Zelo redki se takšni dogodki. Potem pa imamo kobilarno, ki naj bi bila strokovna institucija s tradicijo, kjer so kmetje v primerjavi z njimi nepismeni. In glej ga vraga, prav tam se dogajajo izredni dogodki, da glava boli. Mislim da je v Sloveniji zelo malo kmetov, ki bi bili pripravljeni dati v oskrbo svojega konja..Mogoče lesenega, pa še tega bi verjetno vrnili črvivega.. Ti "strokovnjaki" pa še kar nadaljujejo s svojo prakso. Nimam besed..