Slovenija

Tako vas oberejo iznajdljivi goljufi: bralec ni dobil psička iz Belgije, ostal pa je tudi brez denarja

Ljubljana, 20. 07. 2015 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Naš bralec je za transport psička iz Belgije, ki naj bi trpel v premajhnem stanovanju, plačal 125 evrov. A stroški so se le še zviševali, kužka pa nikoli ni dobil ... Veste, kateri so znaki, po katerih lahko spoznate lažni oglas? Neverjetno nizke cene, oglas iz tujine, polomljena google translate slovenščina in plačilo prek sistemov, ki ne omogočajo sledenja transakciji, so najbolj očitni.

Pisal nam je bralec Uroš, ki je prek oglasa na spletnem portalu bolha.com poskusil kupiti psička, a je – ker se je izkazalo, da gre za goljufijo – ostal brez denarja, pa tudi brez psička.

Oseba, ki je v oglasu uporabljala ime Triin Regina s spletnim naslovom triinregina@gmail.com, ga je prepričala s sentimentalno zgodbo o ubogem psičku iz Belgije, ki trpi v premajhnem stanovanju, zato ga je hotela podariti nekomu v Sloveniji. Plačati bi moral samo 125 evrov za transport iz Belgije.

spletna goljufija
spletna goljufija FOTO: Thinkstock

"Vse skupaj je potekalo v polomljeni slovenščini, a elektronska pošta je bila izjemno dobro sestavljena, v pogovoru me je spraševala o stanovanju, poslala mi je slike psičke itd, ... " je opisal Uroš. Kmalu za tem, ko sta se dogovorila, je dobil elektronsko sporočilo od t. i. agencije za prevoz živali Worldwidepetshipping, ki je dokaj dobro kopirala spletno stran resnične agencije Worldwidepettransport.com. Uroš jim je denar posredoval preko Western Union, nato pa dobil elektronsko pošto, da ima psiček premajhno kletko in naj pošlje še dodatnih 300 evrov za kletko, ki naj bi jih dobil nazaj.

"Plačal sem transport, nisem pa plačal kletke. Psička nisem dobil, pa tudi denarja po vsej verjetnosti ne bom nikoli dobil nazaj. Vsekakor gre za eno veliko potegavščino, na katero sem na žalost nasedel," je še zapisal. O primeru je obvestil policijo in Bolho, kjer so sporni oglas že izbrisali.

Miha kupoval mačke, a so ga ogoljufali za 860 evrov

Na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT so nam povedali, da se s takšnimi primeri srečujejo že dlje časa.

Tako so na primer pred časom pisali o Mihu, ki je na Bolhi zasledil oglas za mačke. Stopil je v stik s prodajalko, ki se je predstavila kot Helena Joyce iz Anglije. Gospa je prijazno rekla, da mu mačke odstopi brez plačila, saj je hudo zbolela in ne zmore več skrbeti za hišne ljubljenke. Vendar pa bo moral plačati stroške transporta, ki bodo znašali 140 evrov.

Mačke naj bi poslala preko logistične službe Agencia Transporte Dieren, ki je specializirana za prevoz živali. Tam so zahtevali še dodatnih 270 evrov za zavarovanje živali v primeru nesreče. Miha je poravnal stroške, nato pa so zahtevali še 250 evrov za poseben kovček, kjer bi bile mačke med poletom. Pa to še ni bilo dovolj. Z njim je stopila v stik tudi 'carina' in zahtevala 200 evrov za ureditev dovoljenj in potrdil o karanteni. Ko je Miha poravnal tudi te stroške, je prejel elektronsko pošto, da so sedaj mačke na poti na njegov naslov. Po določenem času je prejel sporočilo, da so mačke doživele nesrečo in poginile. Vendar pa mu ponujajo odškodnino v višini 30.250 evrov, saj je plačal zavarovanje v primeru nesreče in so denar že nakazali na račun odprt pri banki Lloyds Tsb Bank Cameroon. Prav ta banka je od njega nato zahtevala, da najprej poravna davek v višini 2.600 evrov, šele nato bo lahko dvignil svojo odškodnino. Na tem mestu je Miha prekinil komunikacijo in se obrnil na SI-CERT.

Tam so potrdili, da je bil žrtev klasične nigerijske prevare, v kateri goljufi zahtevajo poplačilo namišljenih stroškov. Prevarant niza različne stroške vse, dokler žrtev ne spregleda prevare. Za okrepitev verodostojnosti trditev prevarant v svojih sporočilih zlorablja tudi dobro ime različnih ustanov oziroma le-te pošilja v imenu ustanov (npr. bank, spletnih plačilnih servisov, logističnih služb, carine ipd.).

Bolha: Takšen oglas in njegovega lastnika takoj deaktiviramo

Na Bolhi so nam povedali, da je glede na to, da so s 700.000 aktivnimi malimi oglasi največji spletni oglasnik pri nas, število zabeleženih goljufij majhno, seveda pa se pojavljajo. "V takih primerih sporni oglas in njegovega lastnika nemudoma deaktiviramo, oškodovanega uporabnika pa napotimo na pristojne organe (policija). Sami v nadaljevanju na podlagi ustrezne pravne podlage pristojnim organom posredujemo podatke o spornem malem oglasu/uporabniku," so zapisali.

Kot pravijo, neprestano opozarjajo na previdnost in splošno mero preudarnosti, ki bi morala veljati za prav vse poslovanje preko spleta. Pri nakupu določenega predmeta preko spletnega mesta uporabnikom svetujejo, da s prodajalcem stopi v kontakt in preveri dejanski predmet prodaje (delovanje, resničnost, ustreznost …) pred izmenjavo denarja. Posebna pozornost velja pri ponudbah, ki zvenijo neverjetne in posebej ugodne, pri ponudnikih, ki želijo poslovati zgolj prek elektronskih kanalov in se ne želijo srečati s kupcem, pri prodajalcih iz tujine, ki zahtevajo, da jim kupec najprej nakaže denar, nato pa bo prejel plačan izdelek po pošti ipd.

SI-CERT: Lani je povprečno oškodovanje pri goljufiji znašalo kar 1000 evrov

Na SI-CERTU s posameznimi spletnimi oglasniki aktivno sodelujejo z namenom izobraziti kupce, oglasniki pa tudi sami posodabljajo varnostni nivo storitve. Konkretno na Bolhi je to preverjeni prodajalec, gumb za prijavo lažnivega oglasa. "Potrdimo lahko tudi, da vse prijavljene oglase na Bolhi zelo hitro odstranijo," so zapisali.

Kot pravijo, popolne zaščite pred lažnimi oz. goljufivimi oglasi ni, tako vedno obstaja možnost, da bo goljuf z nami vzpostavil komunikacijo prek drugih spletnih kanalov; FB, forumi, e-mail. Goljufi svoje delovanje prilagajajo rastočemu spletu in spletnim servisom in spletni oglasnik pri prevari igra samo vlogo posrednika. Glede na to, da so spletni servisi vse bolj uporabljani in priljubljeni, število spletnih uporabnikov pa narašča, je logična posledica tudi porast spletnih prevar. "V zadnjih letih tako opažamo izjemen porast različnih oblik spletnih prevar. Naša statistika za leto 2014 kaže, da je znašalo povprečno posamično oškodovanje pri goljufiji pri spletnem nakupovanju kar 1000 evrov."

Statistika za leto 2014 kaže, da je znašalo povprečno posamično oškodovanje pri goljufiji pri spletnem nakupovanju kar 1000 evrov.
Statistika za leto 2014 kaže, da je znašalo povprečno posamično oškodovanje pri goljufiji pri spletnem nakupovanju kar 1000 evrov. FOTO: SI-CERT

Pri nobenem obravnavanem primeru ne gre dejansko za prodajo živali, ampak za to, da jih nekdo podarja (ponavadi z izgovorom, da je zbolel in ne more skrbeti za njih), uporabnik pa mora za to plačati prevoz, zavarovanje živali, posebno kletko. "Domišljija goljufov je neizmerna, izgovorov, zakaj pošiljke še ni, pa nikoli ne zmanjka. Takšen tip prevar imenujemo tudi advanced fee fraud (žrtev goljufu vnaprej nakaže določeno vsoto denarja, da bi v zameno dobila nekaj dosti bolj dragocenega; pasemske mačke, loterijski dobitek, bogato dediščino …)," še pravijo na SI-CERTU.

Objavili so nekaj nasvetov o tem, kako varno nakupovati prek spletnih oglasnikov in kako ločiti pravi mali oglas od lažnega.

Bodite pozorni na sumljive znake

1. neverjetna ponudba - neverjetno nizke cene,
2. oglas prihaja iz tujine (še posebej v Sloveniji so spletni oglasniki zelo lokalnega značaja, zato je še toliko bolj sumljiv kupec ali pa prodajalec iz tujine) Največ goljufivih oglasov še vedno prihaja iz Nigerije in Kameruna, vendar obravnavajo tudi primere lažnih oglasov prevarantov iz držav EU.
3. plačilo prek sistema Western Union ali MoneyGram (sistema ne omogočata sledenja transakciji),
4. polomljena google translate slovenščina.

Preverite prodajalca

Na nekaterih spletnih oglasnikih lahko uporabniki ocenijo prodajalca, zato, če obstaja ta možnost, vedno preverite, kakšne izkušnje imajo z njim drugi kupci. Če to ni možno, vpišite ime, uporabniško ime ali elektronski naslov prodajalca v katerega od spletnih iskalnikov. Morda na ta način najdete tudi kakšne slabe izkušnje drugih uporabnikov, ki vas odvrnejo od nakupa. Če gre za prodajalca iz tujine, preverite njegov naslov na Google Maps ali Google Street View.

Bodite pozorni na elektronski naslov prodajalca. Podjetja, ki imajo svojo spletno stran, navadno uporabljajo elektronske naslove na svoji domeni, zato bodite še posebej pozorni, če uporabljajo elektronski poštni račun zastonj ponudnika, kot sta Gmail in Yahoo. Če vas torej kontaktira prodajalec z e-mail naslovom electronicmegastore@gmail.com ali smartbuy.iphone@yahoo.com, je to vsekakor znak za alarm.

Primer lažnega oglasa: oglas je oddan iz Nigerije, cena je za tretjino nižja od ostalih ponudnikov, prodajalec je povsem nov uporabnik.
Primer lažnega oglasa: oglas je oddan iz Nigerije, cena je za tretjino nižja od ostalih ponudnikov, prodajalec je povsem nov uporabnik. FOTO: SI-CERT

Način plačila

Če izdelek kupujete na daljavo (torej ni možen ogled), se s prodajalcem poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju, torej da plačate, ko vam poštar že prinese paket. Plačilo preko Paypal sistema je tudi precej varno, saj lahko v nekaterih primerih kupec v primeru zlorabe zahteva vračilo kupnine (predhodno se seznanite s pogoji). Plačilo na bančni račun je že malce bolj tvegano, sploh če gre za bančni račun v tujini. Da otežijo sledenje, goljufi 'zaposlujejo' t.i. posrednike, ki denar sprejmejo na svoj bančni račun, nato pa ga po drugih kanalih pošljejo goljufu. Povsem pa se izogibajte plačilu prek plačilnih sistemov Western Union ali Moneygram! Gre za priljubljeno orodje goljufov, saj je sledenje denarju zelo oteženo. Pri nakazovanju denarja fizični osebi v tujino zato raje izberite način plačila preko sistema PayPal.

Preverite fotografije

Če kupujete nekaj točno določenega (npr. avtomobil, delovni stroj, čoln, starinsko pohištvo, žival…), v spletni iskalnik, ki išče po fotografijah (npr. Google Image Search ali Tineye.com), vstavite katero od fotografij iz oglasa. Najdete na ta način še kakšen drug oglas, s povsem drugimi kontaktnimi podatki in lokacijo prodajalca, ali pa je prodajalec v oglas celo vstavil neko povsem generično fotografijo?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

storž 43
21. 07. 2015 16.57
+1
Pri takih nakupih je potrebno uporabiti kmečko logiko.
DeLovCCC
21. 07. 2015 13.44
+3
In človek misle de ga iz Belgije nebi noben vzel, lih tako ko da bi jst v Ameriko dejal oglas da bom dal kužka zaradi premalo prostora mal je treba mislt! Je pa še ostalih oglasov ogromno (lažni avtomobili, traktorji, delovni stroji in ljudje so izgubili po 1000€ in več) tako da treba se merkat, če je pocen ali še tako hudo čim vidiš google translate sam beži preč pa prijav oglas!
fuark
21. 07. 2015 10.24
+2
kuža ouce jedo
LOPOVEpredZID
21. 07. 2015 06.15
+4
a ga še ni dobil??? Ja dolga je iz Belgije do Slovenije.....mogoče pa danes kuverta pride ali pa v naslednjih dneh.
EMINENT
20. 07. 2015 19.21
+7
Že celo desetletje kupujem na spletu. Nasankal me ni še nikoli nobeden. Če je pa tega japeta nekdo nasankal, si zasluži še ponovitev vzgojnega ukrepa. Če ne bo dovolj, naj se spravi še na kako eksotično žival.
Shinan79
20. 07. 2015 17.36
+2
Haha hja nimas kaj,tudi mene so poiskusili zaj. Sam jaz se jim nisem dal. Kao zadel na imash za moj email kar neverjetnih 500.000,00$ sam sem moral navest nekemu dr.joe carlos iz tajske razne kode ki jih prejel v sporocilu imash-a,celo poslal kopijo ceka z mojim imenom katerega mu navedel. Nato me preusmeril naj kontaktiram dhl na tajskem da bodo poslali originalen cek katerega bom vnovcil. Ko kontaktiral njih so napisali naj nakazem preko western uniona kar 265€ za stroske posiljke. Ker sem predvideval da je vse skupaj farsa ze od samega zacetka,samo sem hotel videt kaj vse bodo zahtevali da naredim da dobim ta nesuđeni dobicek,sem jim odgovoril da naj mi posljejo posiljko,ko nakazem denar na svoj racun bi jim kao placal. Ampak pol odgovora vec nisem dobil. To bilo se ta mesec. Isto je bilo pred leti ko sem kao kontaktiral z nekimi rusinjami,ki je seveda prevajal google haha jaz pisal eno one cist nekaj drugega,in kao da prihaja k meni pa se nekaj zalomilo na letaliscu pa ce lahko posljem denar tam okoli 300€ in bo kao vrnila,aha ja seveda kako da ne,ker nisem tako naiven sem tudi rekel da ne bom nic placeval preko tega western uniona ker ze samo ime klice po goljufijah! Folk ne nasedajte na ponudbe ki so sumljivega porekla. Najbolje niti ne stopat s takimi v kontakt. Aja te punce so bile na slovenskih portalih za zmenke kot je ona-on ki imajo kar dosti laznih profilov.
brabusednet
20. 07. 2015 16.20
-8
Prav mu bodi,raje bi enemu brezdomcu ali revni družini dal teh 125 evrov.Nekaterim so že psi bolj pri srcu,kot ljudje.
bakiras
20. 07. 2015 16.19
+1
Se posteni slo policaji ne dajo psov za manj kot 600€
mojcd
20. 07. 2015 16.04
+2
Pa kateri pes z rodovnikom sploh stane 125€??????????????? Ljudje so neumni
Megaclite
20. 07. 2015 15.59
+5
Preko bolha kupujem samo s slovenskimi prodajalci, ki jih lahko dobiš na telefon. Vse ostalo je ebay in paypal in še nekaj iz preverjenih kitajskih trgovin.
batom@pinkponk.com
20. 07. 2015 15.08
+5
pardon, ampak tole kar kliče po prevari.... uporabnik bi moral biti bolj previden, pa bi bilo vse ok
TheMafiaDon
20. 07. 2015 15.02
+9
na človeški neumnosti se najbolj služi. obup.
Simon Marley 1
20. 07. 2015 14.46
+6
jaz sem svojga posvojil pa niti centa plačal =) tega naivneža pa hvala bogu da so napi zdli!
emilzapata
20. 07. 2015 14.17
+3
jaz sem pa mislil, da sem med bolj naivnimi ljudmi, pa vidim, da še zdaleč to ni res.
Apostol1
20. 07. 2015 13.55
+6
Fant je bil že kaznovan za svojo naivnost , goljufi pa vemo da se vedno kaj novega spomnijo so pravzaprav neverjetno inovativni in tudi inteligentni žal na napačni strani in nikjer ne piše da jaz ali pa kdo drug ne more pasti v tako ali podobno past ,Fanta ne bom preveč kritiziral ker se je nekaj naučil in to tudi ni proč vržen denar vsaj za bodoče se pa strinjam s tistimi ki pravijo da je pri nas dovolj živali ki iščejo topel dom in je nepotrebno psa uvažati iz tujine Je pa mene za 100€ lepo ogoljufal fant ,ki sem ga imel za prijatelja ,enostavno mi je predlagal da mi lahko plača neko članarino za mene in za ženo in jaz mu veselo izročim denar ker kot sem že povedal je bil skoraj prijatelj in tudi član istega kluba , kasneje sem pa izvedel da je tako operacijo že izvedel tudi na drugih z različnimi izgovori . No do sedaj nisem videl ne njega ne denarja članarino sem pa pač moral še enkrat plačati in seveda iz kluba smo ga pač izključili. Nikoli pravzaprav ne smeš reči meni se pa to ne more zgoditi.
nitro557
20. 07. 2015 13.29
+2
ne prave zastonj američani da je "but1a in njegov denar lahko spravit na razen":..
arose
20. 07. 2015 12.50
+15
Plačali so davek na lastno neumnost. Je.bat ga, če si naiven in nerazgledan te bodo pač obrali.
extradeluxe
20. 07. 2015 12.30
+9
prvo kot prvo ukinit plačila brez sledljivosti.
NeMoresVerjet
20. 07. 2015 12.27
+26
Prav jim je. A mamo slučajno pomanjkanje psov in mačk v Sloveniji? A bo kaj manj sral pa jedel če je iz Anglije? Če se že hočete razkazovati z nekimi kvazi eksotičnimi pasmami si kupite letalsko karto in pojdite žival iskat sami. Če vam je to predrago no potem dragi moji ste v istem plačilnem razredu kot vsi ostali, ki gredo v gmajnice iskat "navadnega" mačka. Res, da bo samo praskal, jedel, mjavkal in predel s "slovenskim naglasom" ampak pomojem bo "služil" istemu namenu prav tako dobro kot angleška verzija za 125 funtov.
Super Huey
20. 07. 2015 16.37
+2
t555
20. 07. 2015 12.25
+13
Zakaj obsojati ljudi, ki nasedejo? Če so že znani simptomi za goljufiv oglas, bi ga moral uredniik spletne strani nemudoma PREPOZNATI IN ODSTRANITI!!! Ta trenutek je na BOLHA.COM sigurno 500 spornih oglasov, nekateri so tam že celo večnost (predvsem v rubrikah stroji, kmetijstvo, fortografija, zelo pogosto je tudi ponujanje kreditov). Sem že pisal na Bolho, da naj kaj storijo oz. odstranijo te oglase ker so soodgovorni ko nekoga ogoljufajo, pa jim ni v interesu. Tudi inšpektorji oglase pregledujejo, vendar so osredotočeni na ljudi, ki preprodajajo stvari manjših vrednosti in so praviloma slovenski državljani. Sramota!