Slovenija

Ne le dedek, zlorab je osumljena tudi mama

Ljubljana, 10. 03. 2011 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.K./D.L./B.G.
Komentarji
110

Svetovalnica Akcija je predstavila nove podatke o primeru domnevno zlorabljene štiriletne deklice iz Koroške. Dokumenti tožilstva dokazujejo, da je poleg dedka tega osumljena tudi mati. Policija medtem vztraja, da je ravnala strokovno.

Matic Munc in Natalija Markač sta danes predstavila dokumente, ki naj bi dokazovali, da je zlorabe osumljena tudi dekličina mati.
Matic Munc in Natalija Markač sta danes predstavila dokumente, ki naj bi dokazovali, da je zlorabe osumljena tudi dekličina mati. FOTO: Blaž Garbajs
Gre za sprego centra za socialno delo, sodišča ter policije. Matic Munc, psiholog

Dan potem, ko so svoje videnje dogodkov v zvezi z domnevno zlorabo štiriletne koroške deklice predstavili policisti, so novinarje sklicali tudi predstavniki svetovalnice Akcija!, ki jo vodi Matic Munc. Med drugim so predstavili dokument tožilstva, iz katerega izhaja, da je med osumljenimi poleg dedka tudi mati. "V korist otroka je, da se ga ne vroča v roke osumljeni osebi! Mati namreč uradno nosi takšen status in policija tega ne bi smela dopustiti!“ je danes dejala Natalija Markač in dodala, da sodišče nikakor ne bi smelo izdati sklepa o vrnitvi deklice.

Dokaz, ki ga je tožilstvo pred dvema dnevoma izročilo očetu.
Dokaz, ki ga je tožilstvo pred dvema dnevoma izročilo očetu. FOTO:

"Sodišče ve, da je dolžno preveriti vse okoliščine, ko gre za korist otroka, a sodnica tokrat tožilstva ni kontaktirala. Včeraj je gospod Goršek sam dejal, da je gospodar postopka tožilstvo. Tam pa preiskava še vedno poteka!“ je dejal Munc in dodal, da je tožilstvo že določilo izvedenca, na podlagi njegovega dela pa se bo tožilstvo odločilo glede nadaljnjih postopkov. "Do izvršbe ne more in ne sme priti, vse dokler preiskava ni končana,“ je še pojasnil. Ta naj bi bila po besedah tožilstva zaključena v šestih mesecih.

'Svetlik naj nemudoma razreši direktorico Centra za socialno delo!'

Predstavniki svetovalnice so opozorili tudi na slabo delo Centra za socialno delo na Ravnah na Koroškem, ki so vedeli, da preiskava še vedno poteka, a niso ukrepali. "Zahtevamo od ministra Ivana Svetlika, da direktorico centra Sonjo Tiršek nemudoma razreši, ker je ogrozila otroka," pravijo in dodajajo, da bi morala prav ona obvestiti sodišče, da je mati osumljena in tudi, da bi morali biti zaradi tega obiski matere pod posebnim nadzorom. Kot pravijo, je nevarna za vse otroke, ki so v pristojnosti njenega centra.

'Policija je zreducirala posnetke!'

Policija vztraja, da je v primeru koroške deklice ravnala strokovno in korektno in da se je pri asistenci sodnemu izvršitelju zavedala občutljivosti primera in temu primerno tudi prilagodila svoje ravnanje. Policija

Munc je tudi dejal, da so zgroženi nad delom policije in da je generalni direktor policije Janko Goršek na novinarski konferenci navajal laži. "Policija je včeraj predstavnikom medijev predvajala zelo zreducirane posnetke!“ so ogorčeni predstavniki svetovalnice. Kot so dejali, je namreč celotno dogajanje trajalo dobri dve uri in snemalec naj bi vse to tudi spremljal. "Pozivam policijo, da predvajajo posnetek, ko policija fizično obračunava z lastnikom nepremičnine!“ je dejala Markačeva. Munc je zavrnil tudi včerajšnje trditve Gorška, da v postopek detektiv ni bil vključen. "V petek sta sodelovala najmanj dva detektiva. Njihova dejanja so bila usmerjena predvsem v iskanje deklice,“ je dejal in dodal, da je bil detektiv v bližini lokacije že nekaj dni pred dogodkom, kar lahko potrdi več ljudi. "Če ga je plačalo sodišče, gre lahko za sum koruptivnega dejanja,“ še meni Munc. Poleg tega policisti niso ugotovili števila ljudi, ki so na dani lokaciji vstopili v vsa tri stanovanja in ne le enega, pravi.

Sodna izvršba na Koroškem - 1
Sodna izvršba na Koroškem - 1 FOTO: Mia Media

Glede tatvine, ki jo je prijavil lastnik nepremičnine, je direktor slovenjgraške policijske uprave Jurij Ferme včeraj dejal, da so opravili ogled kraja ter o tem obvestili pristojnega državnega tožilca in preiskovalnega sodnika. "Na sum tatvine se je odzvalo kar deset policistov, ki so prišli s tremi vozili. Ne vem, če je to ravno običajna praksa. Vztrajali so, da se gospoda odpelje na policijsko postajo, kjer so ga zadrževali dve uri, v tem času pa so ga spraševali predvsem, kje je deklica,“ je pojasnil Munc.

Oče ne nasprotuje stiku matere z deklico

Na današnji novinarski konferenci je Munc sicer pojasnil, da oče ne nasprotuje stiku matere z deklico, vendar pa vztraja, da mora to potekati pod nadzorom.

Poleg tega je notranji nadzor policije pokazal nepravilnosti delovanja kriminalistke Tatjane Mušič iz generalne policijske uprave v preiskavi tega primera, trdi Munc.

Po trditvah Markačeve je Mušičeva pustila ležati prijavo očeta v tem primeru v predalu pol leta, poleg tega Mušičeva naj ne bi sodelovala s tožilstvom in naj se ne bi odzivala na urgence tožilstva oz. se obrnila po nasvet na tožilstvo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tezkakovina
11. 03. 2011 08.55
To je samo zato,ker so v sodstvu in sociali službe zagarantirane do smrti (penzije).TO JE TREBA SPREMENITI.kO PADE SUM NA NEPRAVILNOST-SUSPENZ,DOKLER SE STVAR NE RAZIŠČE,POTEM SOJENJE IN SANKCIJE.In če se dokaže krivda NIKOLI VEČ V JAVNO SLUŽBO!Jaz osebno bi mučil sodnico,socialno ter odvetnike matere in dedka.Mati in dedka pa skupaj v celico,pa naj STERILIZIRANA delata kar pač delata *
resslovenka
11. 03. 2011 08.32
Abnormalno. Jasno, spet en CSD, ki ga je potrebno pošteno prevetriti. Kar se pa naših pravosodnih organov tiče, bi rada doživela tako temeljitost dela v kakšnem drugem, v nebo vpijočem primeru. Ubogi otrok.
Roxy79
11. 03. 2011 07.37
Žalostno da je deklica v vsej tej igri.. PING PONG žogica.
dragicat
11. 03. 2011 07.18
+0
Pa še to, v nekem komentarju sem prebrala, naj že ebkrat pustimo pri miru tega ubogega edka in mamo, saj nismo bili zraven, ko sta jo posiljevala, sicer pa smo slišali le eno plat, plat očeta, druge plati torej osumljenčeve pa ne ! Seveda ne, kje pa upa ta prepotentni starček priznati in javno spregovoriti o svojih svinjarijah, le mirno, potuhnjeno čaka, da se še na sodišču založi kak dokument, ki to potrjije, da gre stvar malo v pozabo, pa bo na konju, nič kriv, nič dolžen, le ko ne bo obsojen bo pobral še veliko odškodnino za trpljenje... ko ga je veselo namakal v prepovedanem. Bedno!...Sicer pa jaz vem iz svojih izkušenj, če bi mene negdo obtožil take grozote in pri tem nimama nič, je pa velika sramota, če te ljudje ožigosajo s tem bi vreščala na vso grlo in stala v vseh časopisnih hišah in na tv postajah, da pojasnim neresnico okoli mene in to tudi dokažem. Ker pa nima dokazov in ne jajc, sedaj ko bi jih še kako potreboval pa čepi doma in prebira članke o sebi, kdaj pa kdaj pa verjetno še pomisli, škoda, da se deklica ni vrnila....bi mi prišla prav! Ni res, da nekdo, ki ni kriv ne more tega dokazati, da ni še preden se zgane sodišče, ki tsko ali tako sodi v prid kriminalcem, saj veste, kakšen evro ne škodi če ga dobiš...
Alexxsaso@yahoo.ca
11. 03. 2011 06.35
Korist in dobrobit otroka je v tej feministicno usmerjeni drzavi zadnja briga. Vazno je le - otroka mora pri sebi imeti mati ne glede na to ali je osumljena kaznivih dejanj proti otroku, se drogira ali pa jemlje mamila (osebno poznam vsaj tri primere v katerih je temu tako).Cez leta pa nato otroci tozijo drzavo, a kaj to takrat pomaga, ko imajo zivljenje ze uniceno. Ko sem nazadnje bral en zapisnik CSD-ja se mi je milo storilo pred ocmi. Podpisana "uradna oseba" (glede na vsebino in obliko zapisnika) ni mogla koncati vec kot malo solo. Zapisnik je popolnoma pristranski (pisan zamo po nareku matere, ki je dokazano shizofrenicni bolnik in je bila tudi zaradi tega ze hospitalizirana). In puncka tudi v tem primeru ostaja pri taki materi, ki je psihicni bolnik. Oce pa ima dobro sluzbo, stanovanje pa se bori zaman proti mlinom na veter. In tudi ta primer je na Koroskem.
izzyone
11. 03. 2011 06.24
In za to naj plačujem te pajace. Vsi odgovorni na neplačan dopust suspendirat dokler se ne ugotovi gdo je to zakuhal.Ko udari po žepu najbolj boli to vemo mi smrtniki.
comment123
11. 03. 2011 05.47
+1
KAJ POČNEJO S TEM OTROKOM, SAJ NISO NORMALNI! SLUŽBE, KI STE NAJBOLJ POKLICANE ZA ZAŠČITO- SRAM VAS BODI, V ČIGAVO KORIST DELATE?
KekecImaVasRad
11. 03. 2011 05.30
...mislim, da je s to državo nekaj hudo narobe... primer, ki sicer ni direktno povezan je afera Hypo, kjer so tuji varnostniki zaradi nezaupanja do naših organov opravili delo, ki bi ga mogla naša policija in sodstvo...in vedno bolj dobivam občutek, da je tudi z vsemi ostalimi primeri tako...na koncu so kriminalci zmagovalci, žrtve pa poraženci...in če je to pravo??? Sodstvo, sociala in policija mora odgovarjat... pa ne samo z odstopom, ampak tudi s kazensko ovadbo proti njim zaradi MALOMARNEGA DELA V KORIST OSUMLJENCEV....
KekecImaVasRad
11. 03. 2011 05.17
Aja, pa še to... če je dedek osumljen spolne zlorabe (in kao tudi mati) a bi se mogli najprej s tem ukvarjat? In to je nespremenljivo, da hočejo na silo odvzeti otroka in jih dati osumljencem? Pa to ne more biti res no... Pr Bullmastifih je bila popolnoma enaka zgodba... imam občutek, da imajo kriminalci pri nas več pravic, kot pa nemočne zrtve???
KekecImaVasRad
11. 03. 2011 05.00
Potrebno bi konkretne osebe (od sodnice, do socialne, do vodstva policije) prijavit na evropskem sodišču in jih prisilit k odgovornosti... In ne razumem, da se v kao "pravni" državi lahko to dogaja...za napačne odločitve, pa nikoli nobeden ne odgovarja... SRAMOTA, RES SRAMOTA.
CDROM
11. 03. 2011 00.43
Še enkrat bom povedala oče in pristojni, ki mu pomagajo to hudo zadevo razčistit naj se obrnejo na EU za pravice in zaščito zlorabljenih otrok oz. naj naglas povejo kaj se tu pri nas dogaja in kako izginejo dokazi s sodišča le kako je to možno!!!!! Kdo koga tu ščiti otroka ali dedka in mamo?
York
11. 03. 2011 00.30
Uboga punčka!
komarec
10. 03. 2011 23.58
smacky 10.03.2011, 14:20 68 Pa kje mi živimo??? V srednjem veku.
komarec
10. 03. 2011 23.54
Za božjo voljo zavarujte tega otroka že enkrat, ali se moramo drugače organizirat?
komarec
10. 03. 2011 23.35
Ni opravičila ne za sodišče ne policijo. V tem primeru dajem 100% prav Muncu in Markačevi.
Shpongle
10. 03. 2011 23.30
banda skorupcirana in ta pokvarjen sistem slovenski....nato pa še nedolžen otrok trpi :(
Danijela Zupani?
10. 03. 2011 23.21
...kako bi lahko kaj takega storila mati svojemu otroku???? jaz bi za mojo malo punčko ubiiiijjjjjaaaallllaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
Mirhollio
10. 03. 2011 22.34
Pardon za grobost, ampak bi rad rekel samo tole: Te ljudi je treba *! Dekličino življenje se je komaj začelo in že končalo! Groza :(((((((
Jože Jeršin
10. 03. 2011 22.26
kaj bi se dogajalo če bi bila punčka doma???
gizadlinka
10. 03. 2011 21.26
Buena Vita ni res, da je sistem kriv, moški so v večini pomehkuženi, ženske pa nosijo hlače. Sem bila v tujini in so za takšne ženske, ki letajo od deca do deca imeli pravi naziv, da so neuravnovešene. Tudi moji starši so povedali, da kolikor se ženska odloči za moškega oz. družino, je potrebno za to tudi nekaj naredi in da se tega zaveda , ne pa da grie s prvim, ki ji pride nasproti.