Slovenija

Spomin na 'vizionarja in domoljuba'

Ljubljana, 23. 11. 2010 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred 92 leti je Rudolf Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. Dan od leta 2005 obeležujemo tudi z državnim praznikom, ni pa dela prost dan. V vojski se zavedajo njegovega pomena in poudarjajo, da jim je za zgled predvsem njegovo vizionarstvo in domoljubje.

maistrova obletnica rojstva 2
maistrova obletnica rojstva 2 FOTO:

Danes obeležujemo državni praznik dan Rudolfa Maistra, v spomin na Maistra in na prevzem vojaške oblasti v Mariboru, ki je potekal pod njegovim vodstvom. Ob tej priložnosti ministrstvo za obrambo in Mestna občina Ljubljana danes pripravljata slovesnost, na kateri bosta spregovorila ministrica Ljubica Jelušič in župan Zoran Janković.

Letos tako mineva 92 let od prevzema vojaške oblasti v Mariboru. Dekan mariborske filozofske fakultete Marko Jesenšek je na znanstvenem simpoziju, ki so ga organizirali prejšnji petek v Mariboru, opozoril, da se je glede Maistra do sedaj razčiščevalo predvsem njegovo vojaško vlogo, manj pa vlogo njegovih sodelavcev in ostale razsežnosti njegovega delovanja. Velikega pomena te zgodovinske osebnosti se zaveda tudi Slovenska vojska, ki si po besedah brigadirja Milka Petka jemlje za zgled predvsem njegovo "vizionarstvo in domoljubje".

Danes se nam zdi, da so pred nami vedno nove in nove prepreke. Vendar nas Maistrova zgodba opominja, da se moramo naučiti, tako kot se je on leta 1918, razbrati znamenja časa okoli nas ter zasukati rokave, da priložnosti ne bodo ostale neizkoriščene. Borut Pahor

"General Maister je bil človek, brez katerega bi bile današnje meje samostojne Slovenije zagotovo drugačne. Brez njegove sposobnosti in odločnosti bi potekala drugače tudi celotna kasnejša zgodovina Slovencev," pa je ob prazniku zapisal premier Borut Pahor.

Kot dodaja, je njegova zgodba zgodba o človeku in ljudeh, ki lahko in znajo s svojim pogumom in odločnostjo v ključnih trenutkih zgodovine obrniti potek dogodkov v smer, ki se pozneje izkaže za pravo. "Njegov nauk je torej preprost: tudi mi, naša generacija, moramo storiti tisto, kar od nas terja sedanji čas. Ta pa nam kaže, da se je na čas sprememb treba pripraviti, da nas ta ne preseneti in ne zbega," še dodaja.

Dan Rudolfa Maistra obeležujemo od leta 2005 in čeprav je državni praznik, ni dela prost dan.

General Rudolf Maister - Vojanov se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. V letih 1918–1919 je s svojo vojsko preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili nemški Avstriji. Ob koncu prve svetovne vojne je tedanji mestni svet namreč razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje Avstro-ogrske monarhije, je umrl leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robert Ma
23. 11. 2010 21.55
-1
ljudje samo 16 km od mene lahko svobodno govorijo tekoče slovensko imajo službo z najmanj 3 x višjo plačo kot jst!! nerabijo gledati pahorja in ostalih lažnjivcev po tv!! in seveda živijo v avstriji!!! ter so srečni da maistru ni uspelo zasesti cele koroške!! sicer ma se sam general zdaj obrača v grobu kam je prišla slovenija!!! če bo to on vedel bi štajersko mirno prepustil avstrijcem in bi ga štajerci še bolj slavili!!!
est
23. 11. 2010 21.22
+1
Velik junak za Slovenijo, pa mu še enega spodobnega filma nismo namenili. Ministrstvo za kulturo kdaj bo???
Trausti
23. 11. 2010 20.14
+1
Če citiram "V letih 1918–1919 je s svojo vojsko preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili nemški Avstriji. ", tudi obrambna ministrica je govorila o "nemški" Avstriji. A mi lahko kdo pove kaj je to "nemška Avstrija"? Avtrija je bila naša domovina od poravnave med Celjani in Habsburžani, ki je vsebovala tudi obojestransko dedno pogodbo v letu 1443. Država je bila do Slovencev bolj strpna kot npr. Velika Britanija proti Ircem, Francija ali Španija proti Baskom. Slovenci smo kljub "tisočletnemu suženjstvu" obdržali svoj jezik, npr. Irci so ga izgubili in danes govorijo angleško - keltščina se počasi vrača nazaj predvsem kot etnološka posebnost... Med prvo svetovno vojno smo se državljani Avstrije, kateri sestavni del smo bili Slovenci borili proti Italjanom na zahodu in Srbom na jugu, ki so s terorističnim napadom ubili našega prestolonaslednika in povzročili svetovno morijo. Avstrija je dejansko razpadla, Slovenci smo celo prosili, da bi ostali v njej vendar je bila prošnja zavrnjena, v obupu je bil poskus ustanovitve državne tvorbe z glavnim mestom v Zagrebu, in za to državno tvorbo, ki jo je po dobesedno po nekaj dneh okupirala kot vojni plen kraljevina Srbija se je bolil Rudolf Maister. Vse spoštovanje Rudolfu Maistru, ki je imel takrat vizijo in ne samo vizijo temveč dejanski načrt za samostojno Slovenijo. Maistra je nova srbska oblast degradirala in prisilno upokojila ravno zaradi njegovega načrta o neki drugi državi, vsekakor pa ne pod Srbijo, ki je bila etnično, kulturno, zgodovinsko in mentalno povsem drug svet za Slovence.
smeh-lol
23. 11. 2010 19.23
+1
@.357 in podobno misleči: Sami smo krivi za stanje, v katerem smo: eni ker podpirajo komuniste, drugi ker jim to ne preprečimo.
pkorosec
23. 11. 2010 17.39
-1
nacionalna zavednost v eni roki, v drugi osebno človekovo dostojanstvo. Naša država Republika Slovenija bi se morala zavedati, da imajo nekateri njeni racionalni državljani tehten pomislek.
pkorosec
23. 11. 2010 17.16
-1
zaman. Od nacionalne zavednosti si ne morem kruha kupit. Nacionalna zavednost mi ne pomaga, ko me slovenski delodajalec skusa okrog prnest. Nacionalna zavednost ne pomaga, ko na slovenskih sodiscih kot osel pravico isces. Nacionalna zavednost ne pomaga, ko vidis da je polovica nacije * . Mi je pravno urejena država v službi svojih državljanov ljubša kot pa mafijska država.
Franc Zabukovec
23. 11. 2010 16.25
+1
unja1.m23.11.2010, 16:210 Ta dan bi lahko imeli za zelo velik in spoštovanja vreden praznik. vsaj meni kot Slovencu pomeni zelo veliko, medtem ko mi neko marijino nebovzetje daje mislit kako plitka je inteligenca nekaterih kvazi zavednih klerikalcev.
Franc Zabukovec
23. 11. 2010 16.22
+1
Maister je imel srečo, da v tistih časih še ni bilo toliko različnih interesov kot danes. Takrat so bili Slovenci še zmerno složno nestrpni, ko za danes lahko rečemo samo še neizmerno nestrpni
unja1.m
23. 11. 2010 16.21
-1
prazniki izmišljeni po letu 90 niso resni
Osvald
23. 11. 2010 16.17
-1
Kaj nam je falilo pod A-O in kaj smo se šli priključevat k balkancem poglejte kaj so naredili iz slo
Danger_Mouse
23. 11. 2010 14.52
+1
Zakaj bo že župan MO Ljubljana govornik na slovesnosti?? Ljubljana oz. takratna narodna vlada je bila tista, ki je Maistru preprečila, da bi zasedel vso slovensko narodnostno ozemlje na Koroškem. Ljubljana je nasedla obljubam mednarodne skupnosti in se pokakala v hlače. Vsaka podobnost z referendumom o arbitražnem sporazumu 2010 je zgolj naključna.
vertex
23. 11. 2010 14.10
+1
357: kaj češ,pojdi v avstrijo ali kam kjer misliš da ti bo boljše,nihče nas ne sili da smo tukaj
.357
23. 11. 2010 13.43
-1
Toti "majster" nas je v drek potisno, ce ne bi bilo njega bi sedaj ziveli v Avstriji, imeli bi 3 krat visjo placo in zagotovljene pokojnine. Sedaj pa nas izkorisca kup pesjejebcov in cakamo dan, ko bo v Sloveniji zmanjkalo strika.
Tonček Balonček
23. 11. 2010 13.17
+1
TIGR je bil še bolj napreden, so že podstavljali bombe in izvajali atentate ter likvidaciuje...a
Tonček Balonček
23. 11. 2010 13.16
-1
Jankovič bo nastopil kot predstavnika naroda, ki je premagal Avstrijo, ki je potem razpadla, slovenci pa so s eskupaj z drugimi Slovani združili v državo SHS. Po zaslugi domoljubov smo ploskali ponovni okupaciji s strani italjanov ter nemcev, potem smo s epa še enkrat osvobodili, Tito je pa zapravil Trst, ki je bil prej stoletja naš...... Meister še slovenskega priimka nima!
kristofus@email.si
23. 11. 2010 12.54
+1
Kaj pa ima Jankovič skupnega z Maistrom? Ni mariborčan, ni slovenec, niti domoljub! To njegovo norčevanje iz vsega slovenskega je preseglo vse meje!
King_of_Gonzo
23. 11. 2010 12.53
+1
majster legenda!!!da nebi blo filozofskih liberalcev v ljubljani,ki so mu prepovedale nadaljevanje zastavljenega bi bila danes slovenija dosti vecja!!!!SLAVA TI!!!!
Mars
23. 11. 2010 11.54
+1
Slovenija zdaj, bolj kot kdajkoli poprej potrebuje Rudolfa Maistra. Ker tile naši aktualni politiki znajo samo blefirati in nič drugega, Slovenija pa tone in tone... Aja, verjetno bo janković razpravljal o domoljubju, pela bo danijela....
mladi_cetnik
23. 11. 2010 10.58
aaaaa, zato verjetno v severni koreji streljajo, kr je obletnica majstra k je bil tut borec za sewerno mejo...