Slovenija

Prijateljstva med sodniki in upravitelji prerasla v poslovna sodelovanja

Ljubljana, 18. 09. 2012 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko bo zaradi domnevnih spornih odnosov med sodniki in stečajnimi upravitelji pod drobnogledom delo treh sodnikov, iz omare padajo novi okostnjaki. Stečajni sodniki z upravitelji ne le prijateljujejo, ampak tudi predavajo in izdajajo skupne publikacije.

Dida Volk
Dida Volk FOTO: POP TV

Nad delom sodnikov Jelke Rozman, Dide Volk in Gregorja Collautija so uvedli oceno sodniške službe, in sicer zaradi domnevne prepletenosti med njimi in stečajnimi upravitelji. Vsem trem sodnikom sicer od leta 2009 niso bili dodeljeni novi primeri stečajnih postopkov. Razporejeni so bili na delovno mesto z manjšim dejavnikom tveganja.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je poudaril, da sodišče prepletenost med sodniki in stečajnimi upravitelji jemlje kot relevantno težavo, ki jo bodo raziskali.

Disciplinskih postopkov zoper sodnike, ki so ravnali sporno, ne bo. Masleša je namreč dejal, da so roki za disciplinski postopek zastarali. A kot so poročali v 24UR, to ne drži za vse primere. Kot so navajali, obstajajo fotografije, ki pričajo, da sta stečajna upravitelja Igor Bončina in Marko Drobež sodnici Didi Volk prinesla več kot 1000 evrov vredno darilo na zabavo, ki se je zgodila septembra 2009, za kar zastaralni rok še ni mimo.

Masleša je dejal, da je treba upoštevati časovno dimenzijo očitanih spornih dejanj, saj gre za dogodke, ki so se zgodili pred štirimi leti. V tem času pa je bila insolvenčna zakonodaja že spremenjena. Vendar pa to ne zmanjšuje resnosti težav, je poudaril. Masleša upa, da v javnosti ne bo nastal napačen vtis o ravnanju vseh sodnikov in tako je tudi dejal, da so ti primeri izjeme, ki jih njihovi kolegi obsojajo.

Ob tem je Masleša poudaril vlogo medijev pri odkrivanju anomalij v sodstvu. Obnašanje stečajnih sodnikov in njihovi odnosi s stečajnimi upravitelji, ki so jih razkrili prav mediji, so po njegovem mnenju namreč nesprejemljivi. Izrazil je tudi pričakovanje, da "se bodo zadeve umirile" ter bodo drugi sodniki lahko nemoteno nadaljevali svoje delo.

"Sporna dejanja je treba gledati s časovne distance"

Predsednik okrožnega sodišča Anton Panjan pa je poudaril, da je očitana sporna dejanja treba gledati s časovne distance. Med ugotovitvami poročila o delu stečajnih sodnikov je izpostavil, da medijska razkritja odpirajo dvome v profesionalno delo nekaterih sodnikov. Pojasnil je, da kljub specifičnemu odnosu med stečajnimi upravitelji in sodniki med njimi ne sme priti do kršenja profesionalne etike, ki bi lahko škodila ugledu sodstva.

Masleša je prejšnji teden po razkritju domnevno spornih stečajnih postopkov Panjana pozval, da pripravi poročilo o delu stečajnih sodnikov. Mediji so namreč opozarjali na domnevno sporna prijateljevanja med stečajnimi upravniki in sodniki ter na višino nagrad, ki so jih upraviteljem dodeljevali sodniki.

Tudi Panjan je govoril o tem, da je treba upoštevati, da se zadeve, ki se pojavljajo v medijih in ki nakazujejo vsaj prekoračitev profesionalne etike sodnikov, nanašajo na obdobje v letih 2008 in 2009, v tem času pa se je spremenil tudi zakonodajni okvir. Konec leta 2008 je bila namreč vpeljana novost pri računalniški izbiri stečajnih upraviteljev in sodnikov.

Omenjeni čas je bil po njegovem mnenju "čas bistvene nestabilnosti zakonskih predpisov s področja insolvenčne zakonodaje", ki se jo čuti še zdaj, vendar pa so bili že takrat sproženi postopki za ureditev razmer.

Ministrstvo za pravosodje je namreč leta 2009 vrhovno državno tožilstvo zaprosilo za preverbo morebitnih znakov kaznivih dejanj, ki so bili povezani z izdajanjem sklepov o odmeri nagrad upraviteljem. Omenjena zadeva je bila lani zaključena s poročilom, da kriminalistična preiskava ni zaznala znakov kaznivih dejanj, je pojasnil Panjan.

Spravljanje denarja
Spravljanje denarja FOTO: Thinkstock

Dodal je, da je bila v enem izmed postopkov sodnice Rozmanove avgusta letos zaključena tudi posebna revizija dela, ki jo je zahteval Bojan Oblak, eden od upnikov v stečajnem postopku podjetja HKS Sicura, ki poskuša na nepravilnosti opozoriti že več mesecev, a vedno dobi odgovor, da predsednik vrhovnega sodišča ne more ukrepati zoper samostojne in neodvisne sodnike.

Revizija je bila osredotočena na višino nagrad stečajnemu upravitelju, in sicer ni ugotovila večjih odstopanj, je pa višje sodišče ocenilo, da sodnica ni vedno odločala s potrebno skrbnostjo, vendar so bile vse napake odpravljene v pritožbenem postopku.

Panjan je ocenil, da je morda oddelek za stečajne postopke po krivem preveč izpostavljen v negativni luči, saj je bil v zadnjih dveh letih reorganiziran in uspešno nadaljuje svoje delo. Izrazil je še upanje, da omenjena zgodba ne bo negativno vplivala na delo preostalih stečajnih sodnikov.

Na poročanje medijev se je že odzval tudi pravosodni minister Senko Pličanič, ki je napovedal službeni nadzor nad delom stečajnih sodnikov in neposreden nadzor nad delom stečajnih upraviteljev. Ob tem je poudaril, da je v času od razkritja domnevnih nepravilnosti tudi sam že prejel kar nekaj elektronskih sporočil in iz pogovorov z ljudmi ugotovil, da gre za cel kup dejanj, ki jih je treba raziskati.

Etičnost sodnikov

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto pa je izpostavila potrebo po vzdrževanju profesionalne sodniške etike, ki v javnosti ne sme vzbujati dvomov v korektnost sodniškega dela ali vplivati na ugled sodišča. V zvezi s tem bo višje sodišče predlagalo svetu za sodniško etiko pri Slovenskem sodniškem društvu, da sprejme stališče o etičnosti ravnanj sodnikov.

Od prijateljstev do poslovnih sodelovanj

Medtem pa iz sodniških omar padajo novi okostnjaki. Kot so razkrili v oddaji 24UR, stečajni sodniki z upravitelji ne le prijateljujejo, ampak tudi predavajo in izdajajo skupne publikacije.

Kot so poročali v oddaji, so v stečaju podjetja Otrino med odkrivanjem nepravilnosti izstopali trije datumi. Javna dražba, na kateri se je prodalo premoženje, je bila februarja 2010. Toda zaupni dokumenti so razkrili, da je stečajni upravitelj Igor Bončina dva meseca pozneje o prodani opremi komuniciral s popolnoma drugim podjetjem Arctur. Neki drug dokument pa dokazuje, da je omenjeno podjetje stečajno maso dejansko odkupilo že pred javno dražbo, ki je bila, kot kaže, vnaprej dogovorjena.

Sodnica Mateja Levstek tega ni opazila. Kot zanimivost pa v 24UR izpostavljajo, da je bila med vabljenimi na Bončinov sprejem v gledališče in vinoteko. Na vabilo se je, tako trdi vir za 24UR, tudi odzvala.

Prijateljstva med sodniki in upravitelji pa so prerasla tudi v poslovna sodelovanja. Dida Volk, ki je prijateljici Mojci Breznik vodila več stečajev, po poročanju Dnevnika skupaj z Breznikovo celo predava, izdaja publikacije in vodi seminarje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
19. 09. 2012 14.26
+1
Če sodniki obsojajo nedolžne ljudi, krive pa namerno spuščajo, potem je pa ja itak vse brez veze, kaj se sploh še menimo?
nemarx
19. 09. 2012 12.21
+6
Predlagam, da Slovenija odkupi zemljišče na robu ljubljanskega barja, tudi tisto v lasti župankovića in na tem zemljišču namesto stanovanjskega naselja za navadne državljane izgradi velik in močno ograjen ter zastražen proizvodno-kamnoseški obrat za odvajanje od kleptomanije, narkomanije in ostalih odvisnosti in prevzgojo slovenskih kriminalcev z belimi ovratniki v poštene in delovne državljane. Nekaj kandidatov za ta "proizvodni" obrat je že navajenih na življenje v močvirju, ostali, tudi tisti iz Maribora ali iz Gorenjske pa se bodo še navadili. Tam lahko postavijo tudi ekspoziture - pisarne znanih odvetnikov, da bodo vodili procese obratnega dokazovanja izvora premoženja za vse "zaposlene" v tem obratu, če bodo to želeli.
asdasdasd123123
19. 09. 2012 11.56
+5
3 sodniki ki najbi preiskovali mislim da 3 podkupnine niso prevec za nadaljno delovanje...res super slovenija
MICLA
19. 09. 2012 11.54
+3
SEVEDA NE BO UKREPAL SAJ JE EDEN IZMED NJIH.in je bil verjetno vedno prisoten.
godhead
19. 09. 2012 11.29
+6
kaj si naj mi državljani zdaj mislimo? je tudi nam po novem kaj več dovoljeno ali še vedno samo eliti?
asdasdasd123123
19. 09. 2012 11.56
+6
samo eliti njim je od vedno več dovoljeno in bo vedno več nam pa manj
santamaura
19. 09. 2012 10.56
+1
Za prijatelje si je treba čas uzet, se poveselit in ........ - saj za prijatelje je dobro le najbolše
JezekTekaTeka47
19. 09. 2012 09.32
+2
Udbovdko komunistična posla ... tkole se financirajo ... tamal pa sam šteje ...
snifff
19. 09. 2012 10.11
+4
Ta sistem je zakoreninjen pri nas od leta 45. dalje in ker ni bilo lustracije, se očitno še kar nadaljuje. Če vprašate podganarje, vam bodo rekli da je to dobra praksa. Če vprašate Maslešo vam bo pa rekel da deluje kot dober gospodar. Ne bi raje nadaljeval s komentarjem, ker bom prav apatičen...
energetik_
19. 09. 2012 09.19
+4
In kje je sedaj Janševa roka pravice? Še enega ukrepa ni sprejel za oživljanje gospodarstva, samo blokade ustvarja. Od osamosvojitve ni bilo ene vlade, za katero bi lahko rekel, da je biljša od predhodne.
facoo1
19. 09. 2012 09.24
-2
ko pa je pahor vladal in se zadolževal pa si mu ploskal??
Tonček Balonček
19. 09. 2012 09.24
+3
Nima časa, pripravlja s ena videokonferenco, kjer bo odgovarjal an vprašanaj na sojenju na Dunaju, kjer poteka še ena farsa v zvezi sz oklepniki! Če s ebo izkazalo, da je pri psolu šlo za korupcijo, bomo morali teh 30 oklepnikov vrniti, dobavitelj pa nakazati nazaj denar! Državljani bomo morali vrniti vs eprejete izvode Slovenskega tednika ter Expresa, SDS pa bodo deložirali s Tesovnikove!
maq1966
19. 09. 2012 12.24
-2
A ne morte enostavno komentirati članka. Kakšne veze ima JJ s sodniki in stečajnimi upravitelji? Ve se čigavi so ti mojstri!
prašek
19. 09. 2012 14.20
In čigavi so ???? In čigavi so bili leta 2007 ?
ebiga
19. 09. 2012 14.31
Od tistih, ki jim ni treba na sodišča hodit.
Skdesni
19. 09. 2012 09.17
+4
Prijateljstva med sodniki in upravitelji prerasla v poslovna sodelovanja, pozabili ste še odvetnike upam da boste raziskali tudi to stran, oni so predvsem tisti kateri v svojih torbah nosijo zajetne kuverte, ker brez teh v hiši pravice zagotovo ne boste deležni pravične odločitve.
facoo1
19. 09. 2012 08.31
+5
Ne zaupam sodstvu ker se ve kakšni so
finec
19. 09. 2012 08.20
+9
Za varnostnika na deponiji odpadkov so zahtevane višje moralne norme, kot pa v praksi veljajo za zaposlene v sodni veji oblasti.
facoo1
19. 09. 2012 08.25
+5
maq1966
19. 09. 2012 10.35
+1
Ja, pa varnostik na deponiji nima doživljenskega mandata, ampak odleti ob prvem izginotju odpadnega bakra...
godhead
19. 09. 2012 08.12
+9
torej lahko tudi mi počnemo kar hočemo in bomo ostali nekaznovani? če je tako, si grem zdaj po štruco kruha in pet dek pariške
Niet-Che
19. 09. 2012 07.38
+7
Podprite 4 predloge zakonov: 1. Predlog Zakona o referendumu ... kot varovalo participativne demokracije v obstoječem pravnem redu pred neuglašenim pisanjem zakonov zaradi političnih interesov na račun državljanov, pri čemer gre za vpeljavo rednih referendumov štirikrat na leto, preko referendumskih vprašalnikov, poslanih na domove volivcev, kjer mora vsaka sprememba zakona pred svojo uveljavitvijo biti potrjena s strani državljanov. 2. Predlog Zakona o osnovnem bivanju ... kot varovalo pred deložacijami in zaplembami premoženja zaradi računov za tekoče stroške in pred preveliko odvisnostjo od organizirane preskrbe s hrano, pri čemer gre za pravico, da dolgove javnim podjetjem odplačamo s prostovoljnim delom ter za pravico do brezplačnega najema državne zemlje za organsko obdelovanje za lastne potrebe. 3. Predlog Zakona o samozdravljenju ... kot temeljna pravica do svobodne izbire in kot varovalo za zelišča, katera so uporabljale naše babice, pred raznimi prepovedmi za katere si prizadevajo mednarodne korporacije, pri čemer gre za pravico, da se zdravimo sami, kakor želimo in da po svobodni izbiri zavrnemo zdravstven postopek, tudi cepljenje. Lahko tudi gojimo vse rastline, ki blagodejno vplivajo na ljudi ali živali in jih potrebujemo za zdravljenje ter za vzdrževanje zdravja. 4. Predlog Zakona o konoplji ... kot varovalo pred zastrupljanjem zemlje in kot uskladitev zakonodaje z mednarodnimi konvencijami. Dosedanja razvrstitev konoplje na uradnih seznamih je neznanstvena, saj je konoplja ena najbolj zdravilnih in koristnih rastlin na planetu in je ključ do reševanja najbolj perecih ekoloških težav na vseh podrocjih: energetika, tekstil, prehrana, živalska krma, eterična olja, goriva, plastične mase, gradbeništvo, medicina, kozmetika... Industrije, ki danes sicer najbolj onesnažujejo, lahko s konopljo na en mah spreobrnemo v brezhibno ekološke. Degenerativne bolezni, ki veljajo za neozdravljive, kot so rak, levkemija, tumor, parkinsonova, alzheimerjeva, sladkorna bolezen, multipla skleroza itd vse do migrene in depresije, konoplja dokazano blaži in zdravi. za4zakone.webs.com
andro2009
19. 09. 2012 08.16
+2
Niet-Che
19. 09. 2012 09.31
+3
Verjetno ste ugotovili, da nam naši politiki ne bodo v nikakršno pomoč. Pomagamo si lahko samo sami, zato prosim, širite to besedilo naprej.
wsharky
19. 09. 2012 07.34
+4
..@.anja31a ... vceraj je bilo cudovito z didko ... toliko, ker sem ti obljubil, da ti bom sporocil ...
anja31a
19. 09. 2012 08.37
+1
bistrol
19. 09. 2012 07.22
+16
POLICAJI, SODNIKI IN ODVETNIKI BREZ VAS BI BILO VELIKO LEPŠE
gizadlinka
19. 09. 2012 06.53
+25
to si lahko privošči le tretja veja oblasti, ki ima le oblast, odgovornosti pa nobene, vsaj tako zgleda. Pa isti jih tudi kontrolirajo in po navadi ne bo nihče klican za odgovornost, saj lahko počnejo kar čejo. Proračun poskrbi za njihove plače, za dodatke pa poskrbijo sami s svojimi zvezami in prijateljstvi.
Alexxsaso@yahoo.ca
19. 09. 2012 06.51
+26
Koga to se sploh cudi. To drzavo so ustvarili zato, da so jo dobesedno izropali. Zdaj pa se bodo podgane pocasi pobrale v tiste kraje kamor so si nalozili nas denar...
Prassek
19. 09. 2012 07.55
+5
gizadlinka
19. 09. 2012 06.50
+22
Potem se pa kdo čudi, da ljudje nimajo zaupanja v tako oblast, ja kdo bi ga pa lahko imel, če pa sami lahko počnejo kar čejo, za rajo pa veljajo zakoni in velike sankcije za kršitve.
facoo1
19. 09. 2012 07.08
-7
oblast tukaj nima nič veze raje reči v sodstvo
gizadlinka
19. 09. 2012 07.11
+6
ja menda je pa ja oblast to je državni zbor nad njimi, saj jih ta potrjuje. Kdor imenuje pa lahko tudi razrešuje. Je pa zraven ta sodni svet, ki je iz njihovih vrst, ki dela tako kot njim paše. IMenuje povečini take, kot je to videti. Potem se pa čudijo, da ljudje nimajo spoštovanja do take institucije.
facoo1
19. 09. 2012 07.19
+16
Državni zbor bolj težko nadzira sodstvo ker so si izborili skorajda avtonomijo in delajo kar se jim zljubi
Redžepi
19. 09. 2012 06.40
+6
zalijanc
19. 09. 2012 07.10
+9
nekatere ugledne ženske v Sloveniji bi morale nujno na tečaj...kako naj se odrasla oseba v javnosti oblači in obnaša...da ne bodo izgledale prostaško.
FCL
19. 09. 2012 07.47
+4
zalijanc...pa sej to ona in njej podobne želijo, vedo da so že zdavnaj ovenele pa potem takole še malo probavajo, če bo še kdo trznil...trzajo pa samo še senilni in pijani deci.
pika50
19. 09. 2012 08.37
+4
Kaj niso te fotografije iz zasebne zabave?
mufo
19. 09. 2012 06.38
+24
Banda fiškalov. Potem pa zahtevajo še višje plače. Kje je sedaj njihov sindikat? Vse bi jih morali dati na minimalca. Njim je pač vseebo. Tudi če jih zmečejo na cesto, bodo pa šli v advokaturo. Poštenje, da te prime srat. Čedalje več jih je, ki so potrebni sanitarnega "pospravila" kot bi rekli jagri.