Slovenija

Sporočite ministrstvu svoje mnenje o novi gradbeni zakonodaji

Ljubljana, 02. 11. 2018 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ministrstvo za okolje in prostor na svoji spletni strani z anketo naproša zainteresirano javnost, da poda svoje mnenje glede nove gradbene zakonodaje. Z evalvacijo dosedanjega izvajanja želijo zakonodajo izboljšati in jo narediti bolj življenjsko ter ljudem prijazno. Anketa bo aktivna do 23. novembra.

Državni sekretar na ministrstvu Aleš Prijon je ob tem izpostavil, da je "cilj ministrstva izboljšana zakonodaja, ki bi upoštevala najvišje strokovne standarde, a hkrati bila življenjska in ljudem prijazna".

Spletna anketa vsebuje vprašanja, za katera ministrstvo ocenjuje, da so v tem času osrednjega pomena za pridobitev prvega vpogleda v implementacijo zakonodaje.

Ministrstvo za okolje in prostor je začelo z evalvacijo dosedanjega izvajanja nove prostorske in gradbene zakonodaje.
Ministrstvo za okolje in prostor je začelo z evalvacijo dosedanjega izvajanja nove prostorske in gradbene zakonodaje. FOTO: Thinkstock

Zakonodaja se je sicer šele začela dejansko izvajati, a po Prijonovih besedah si ministrstvo želi vzpostaviti komunikacijski kanal za redno spremljanje izvajanja zakonodaje. "Ministrstvo za okolje in prostor naproša vse, da anketo izpolnite in na tak način prispevate k spremljanju in analizi zakonodaje, tako da bodo njene morebitne spremembe in drugi ukrepi temeljili na čim bolj reprezentativnem vzorcu izkušenj in ocen," so zapisali.

Poleg zaključenega nabora različnih organov in organizacij, ki zakonodajo izvajajo in uporabljajo (občine, upravne enote, obe strokovni zbornici, notarska zbornica), želi ministrstvo pridobiti tudi prve odzive investitorjev, ki pa za razliko od navedenih organizacij niso združeni in enotno zastopani.

Anketa bo aktivna do 23. novembra 2018, najdete pa jo lahko tukaj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
02. 11. 2018 14.38
-1
.pa zakaj ? saj oni vse vedo najbolje. mar ne
flojdi
02. 11. 2018 14.38
+2
Ramzess
02. 11. 2018 13.31
+1
Ljudi z izkušnjami, ki bi lahko izpolnili anketo je relativno premalo, da bi rezultati le te imeli kakšno težo, sploh pa je zakon že spisan, ne vem zakaj bi ga mojstri šli spreminjali, morda malo.
Ramzess
02. 11. 2018 13.27
+1
Kot da to imelo kaj teže, še pri nobenen zakonu niso tega počeli, zakaj bi pri tem kaj veljalo, itak bodo naredili po svoje.
bergman
02. 11. 2018 13.20
+6
Zopet naši veleumi iščejo toplo vodo!!??Predlagal bi, da najprej uredijo ( pošlihtajo) stvari pri sebi ( ministrstva , občine, inšperktorati in.....) okrog zakonodaje za pridobitev papirne dokumentacije, krajšanje čakalnih dob za pridobitev v vseh pogledih, zmanjšanje finančnih dajatev za stvari, ki jih sploh ne naredijo (zaračunajo pa...) in ne nazadnje absolutno IZBOLJŠATI NIVO IZOBRAZBE IN ZNANJA tistih, ki opravljajo razna inšpekcijska opravila, da bodo znali tudi na kakšno vprašanje stranke PRAVILNO odgovoriti in ne samo groziti!!!!! Ob vprašanju nekaterih individualnih novograditeljih, največ jeze povzročajo ravno postopki pridobivanja gradbene dokumentacije itd., saj ko prideš na določen urad, bi moral vsak posameznik, ki išče določeno dokumentacijo, vse vedet, kaj rabi in kaj ne, po reakciji sodeč, uradnika, ki je zato tam in PLAČAN!! Namesto, da bi se stanovanjski problemi reševali bolj tekoče in bolj človeško, se pri nas "namerno" zavira!!! Če se že nekdo odloči, da bi si rešil stanovanjski problem, mu že dokumentacija in država, pobere polovico tistega prihranjenega denarja, ki bi ga lahko porabil za gradnjo!!!!????? Po drugi strani se pa država in vse te službe delajo norca iz ostalih državljanov, s tem, ko legalizirajo črnogradnje takim, ki sploh ne bi smeli pomisliti na kakršna koli kršenja zakonov, po drugi strani pa rušijo stanovanjske objekte, takim, ki so v njih stanovali že nekaj desetletij in so bila povsem legalno zgrajena v bivšem sistemu, ampak, ker je nekomu v tem sistemu (ker ni bilo njegovo) šlo v nos, so nasilno porušili, brez prave pravne osnove!!!!! DOKLER NE BODO PRI NAS ZAKONI ENAKI ZA VSE IN ČE BO POTREBNO, DA SE PODRE TUDI HIŠA PREDSEDNIKA DRŽAVE, ČE SE UGOTOVI, DA JE NA ČRNO ZGRAJENA, BO PRI NAS ŠE VEČJA ANARHIJA, KOT JE ŽE!!!! VSE ZAKONE PA NAJ SPREJEMAJO, DA BODO DOKAJ ČLOVEŠKI IN DA JIH BO VSAK SPOŠTOVAL, NE PA, DA SE BODO TAKOJ ISKALE LUKNJE ZA KRŠENJA, PA NAJ BODO TO ZAKONI ZA SODSTVO ALI GRADBENIŠTVO ITD....
Ost1234
02. 11. 2018 13.06
+4
Lepo. Toda pozabili ste na koga točno nasloviti ( vsaj naslov, e-naslov ) ali pradloge lahko naslovijo posamezniki, skupine ( civilne iniciative, Ljudske iniciative), občine, ..... V osnovi pa je predlagani zakon totalno zgrešen! V bajto ne moreš brez uporanega dovoljenja. Torej mora biti končana do najmanjše podrobnosti Brez fasade v njo pač ne moreš, ker že zaradi tega ne dobiš uporabnega dovoljenja. O.K. V saka vlada najprej pomisli, kako od prebivalstva pobrat čimveč denarja, ki bo zadostil kaasnejšemu razmetavanju. Nikoli, ampak res nikoli pa istočasno ne pomisli na negativne posledice, ki jih utrpijo prebivalci. Prav bi bilo da vlada državljanom omogoči redne in zagotovljene prihodke , ki bodo pretežno siromašnim omogočali človeka dostojne in poplačilo vse večjih davčnih stopenj, na novo uvedenih davčnih in drugih dajatev , .... Da poenostavim - povprečen Slovenec s povprečnimi mesečnimi prihodki si bajte na " gotovo" ne zmore privoščiti niti v dvajsetih letih. Pa govorim le o tistih z redno službo za nedoločen čas in v podjetjih srednje ali velikih podjetjih. Vsi ostali pa si tega ne zmorejo privoščiti v vsej delovni dobi .... Zdaj pa razmišljajte. Vladojoči in tisti s polnimi žepi, ki tak zakon podpirate !!
deratizacija
02. 11. 2018 12.33
+4
A so ga pisali Marsovci?!
Ramzess
02. 11. 2018 13.26
+1
Katerega pa niso, vse ti. draconske zakone so pisali 'marsovci', no podobni.
brezveze13
02. 11. 2018 11.32
-5
prvenstveno bi bilo treba sprejeti zakon s katerim bi bilo prepovedano dodatna izgradnja novih stavb in ograjevanje obstojećih tako da lastniki postavljajajo razne ograje in zidove direktno do dovoznih poti s šimer onemogočajo normalen pristop ,celo dovoz do objektov v primeru potrebne intervencije.Interventna vozila so vsak dan bolj potrebna in tudi večja.prav tako v naseljih kjer potekajo regionalne ceste bi moral biti odmik objektov do vozišće dosti večji,najmanj 10m( mislim na objekte ki bi se še le gradili.obstoječi so kjer so),ker skrajni čas je že da se začnemo obnašati zrelo in pametno gradimo že v štartu , ne pa naknadno zaradi nepravilne gradnje iz dneva v dan spreminjamo zakonodajo cpp in postavljamo nove in nove omejitve Sedaj vemo da obstajajo vozila ki so vedno hitrejša in modernejša in moramo temu primerno tudi načrtovati izgranje stavb cest mostov in tudi že v naprej to upoštevati.za današnjim sistemom raznih omejitev na cestah vsled nepremišlene gradnje povzročate samo nestrpnost voznikov in s tem tudi povzročenih nesreč
notrajnc05
02. 11. 2018 12.16
+4
Vse si lepo argumentirano napisal, le naslovnika si falil...
Ost1234
02. 11. 2018 13.25
+2
Odmiki ograj, živih mej in ostalega kar zadeva varnosti ob prometnicah so bili že do sedaj predpisani. Recimo v mojem primeru : hiša stoji v vasi. Javna površina ( cesta) je 16 metrov od javne površine. Izvedbeni pogoji v sprejetem in veljavnem OPN določajo 8 metrski odmik. Torej je je dejanski odmik za 100% večji. Ker imam pravico graditi recimo tudi nadstrešek za avto, je odmik isti. 8m od javne površine ( ceste). Torej objekti na parceli nikogar ne ovirajo. Drugo so ograje in žive meje. Aktualni zakon določa. da morajo biti postavljene tako, da ne ovirajo preglednost. Odmiki pa so predpisani tako v zakonu o gradnji objektov, kot v Obligacijskem zakoniku in v izvedbenih pogojih za posamezne enote urejanja prostora v vseh občinah s sprejetim Običnskim prostorskim načrtom. Tega pa vse občine nimajo četudi bi ga do sedaj že morale imeti. Ker si se obregnil ob ograjevanje zemljišč - vsak lastnik želi in ima pravico zaščititi svoje premoženje in v te namene služij tudi ograjevanje zemljišč v urbanem okolju. Po ostalih površinah pa ograjevanje že sedaj ni dovoljeno.Še za konec - gradbena kolobocija naj se ureja dolgoročno in naj z minimalnimi tehničnimi popravki velja vsaj nekaj let. Sedaj se dogaja da vsako teslo ki spleza na oblast spreminja in prireja zakonodajo po nekih svojeglavih zamislih in potrebah. Janšev zakon je bil zeloooo slab in kot tak je veljal le nekaj mesecev, a dovolj dolgo, da so sio dobro obveščeni v tem času legalizirali črne gradnje ali pa pričeli z gradnjo novih. Ampak samo ti. Ostali pa .....