Slovenija

Sprejet predlog, ki uvaja možnost, da starši vnaprej izrazijo voljo, kdo naj skrbi za otroka

Ljubljana, 14. 12. 2016 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sprejela predlog družinskega zakonika. Predlog uvaja možnost, da starši za primer smrti vnaprej izrazijo voljo glede osebe, ki naj skrbi za otroka. Kot so pojasnili, želijo s tem zagotoviti učinkovitejše izvajanje načela varovanja koristi otroka.

Vlada je sprejela predlog družinskega zakonika. Bistvene novosti predloga zakona so povezane z ukrepi za varstvo koristi otroka. Cilj zakonika je tako izboljšanje položaja otrok bodisi pred postopkom pri sodišču, med samim postopkom in tudi po končanem postopku. "S tem želimo zagotoviti učinkovitejše izvajanje načela varovanja koristi otroka, ki je temeljno načelo našega družinskega prava," so zapisali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zvezi s tem gre za sistemski premik glede odločanja o ukrepih za varstvo koristi otroka. Po predlogu bodo namreč o večini ukrepov za varstvo otroka, ki so trajnejšega značaja, pa tudi o začasnih odredbah odločala sodišča. Sodišče bo odločalo o rejništvu in skrbništvu.

"Prenos na sodišče bo potekal postopno. Ministrstvo za pravosodje mora poleg kadrovskih zagotoviti tudi zakonsko podlago. Prenos bo končan s 1.1.2019," je ob razpravi o interpelaciji v DZ napovedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

O nujnih ukrepih, ko je otrok tako ogrožen, da ne more niti trenutka več ostati v matični družini, pa bodo še vedno odločali centri za socialno delo, a bo tak ukrep lahko veljal največ šest dni je še dejala.

Vlada je sprejela predlog, ki uvaja možnost, da starši izrazijo, kdo bo vzgajal njihovega otroka.
Vlada je sprejela predlog, ki uvaja možnost, da starši izrazijo, kdo bo vzgajal njihovega otroka. FOTO: Thinkstock

Pojem družina je dobil širši pomen

Pojem družine je v predlogu zastavljen širše kot v veljavni zakonodaji. "Družina je življenjska skupnost otroka z obema ali enim staršem ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do otroka obveznosti in pravice. Otrok je torej tisti, ki ustvarja družino," je na seji DZ dejala ministrica.

V določbah o zakonski zvezi se ohranja pomen zakonske zveze, ki je v zasnovanju družine. Bodočima zakoncema se daje na voljo več možnosti sklenitve zakonske zveze, tudi zunaj uradnih prostorov. Županom se podeljuje pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez. Zakonca si lahko prosto dogovorita pogodbeni premoženjski režim, "ali drugače, uvaja se možnost ženitnih pogodb", je povedala Kopač Mrakova.

Razveza pa bo v določenih primerih sedaj enostavnejša. Če zakonca nimata skupnih mladoletnih otrok in se o najpomembnejših vprašanjih glede premoženja in stanovanja dogovorita, se lahko zakonska zveza razveže pred notarjem v obliki notarske listine, je dejala ministrica.

Izraz roditeljska pravica je v zakoniku zamenjan z izrazom starševska skrb, saj gre po eni strani za obveznost staršev do otrok, po drugi strani pa imajo prav takšne obveznosti tudi morebitni posvojitelji, ki sicer niso roditelji, so pa starši, je dejala.

Spreminja se tudi določilo glede skupne vzgoje in varstva otrok. Sodišču omogoča, da o tem odloči, če oceni, da je to v korist otroka, tudi če starša o tem ne dosežeta sporazuma.

Staršem bi po novem tudi omogočili, da vnaprej izrazijo voljo, kdo naj v primeru njihove smrti ali trajne nezmožnosti skrbi za njihovega otroka. "Sodišče to voljo upošteva, če ni v nasprotju s koristjo otroka," je predlog določbe navedla Kopač Mrakova.

V zakoniku so predvideli tudi možnost posvojitve vnukov, ko ti nimajo več staršev. Ministrica je spomnila na nekatere pomisleke glede tega vprašanja, med drugim, da bi otroka s tem, ko bi ga posvojili stari starši po enem od staršev, iztrgali iz družine drugega od staršev. "Našli smo rešitev. Za otroka, ki nima več živih staršev, lahko sodišče sorodniku, ki je pripravljen celovito prevzeti skrb za otroka, podeli starševsko skrb. To pa bi se mu lahko odvzela le na enak način in na enaki podlagi, kot se starševska skrb lahko odvzame staršem".

Novost je tudi mediacija v družinskih postopkih, ki se lahko izvede pred, med ali po koncu sodnega postopka glede vseh družinsko pravnih spornih vprašanj. Izvajali naj bi jo centri za socialno delo in sodišča, lahko pa se podeli dovoljenje tudi drugi fizični ali pravni osebi.

V družinskem zakoniku uvajajo tudi programe v podporo družini, ki bodo po besedah ministrice namenjeni pripravam na starševstvo, spodbujanju pozitivnega starševstva in krepitvi starševskih kompetenc, izboljšanju komunikacije in odnosa v družini, aktivnemu preživljanju prostega časa in usklajevanju družinskega in poklicnega življenja. Financirali jih bodo na podlagi javnih razpisov. Prav tako se ureja status društev na področju družinske politike.

Predlog zakonika predvideva tudi vladno sprejetje resolucije o družinski politiki vsakih deset let. Zadnji tak temeljni strateški predpis na področju družine datira v leto 1993. "Predlagamo tudi ustanovitev sveta za otroke in družine na ravni vlade, ki bo spremljal ukrepe na področju družinske politike in vladi dajal ustrezna priporočila," je še dejala ministrica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janezek1a
15. 12. 2016 18.23
En člen zakona zgleda da je dober, kaj pa ostali?
slovenskidelavec
14. 12. 2016 18.40
+1
Nevem čemu novi zakon raje naj poskrbijo, da se bo obstoječi spoštoval. Sprejetje novega zakona je samo mazanje oči narodu in nesposobnost za pravno državo.
heartbreaker
14. 12. 2016 17.02
+0
to je v moji oporoki že zdavnaj napisano kdo naj dobi otroka če se nama kaj zgodi. In seveda tudi kdo naj NE dobi otroka.
fredericofelini
14. 12. 2016 17.30
+3
tvoja oporoka do sedaj ni bila zakonsko podprta tako, da je nična
Ramzess
14. 12. 2016 19.00
-1
Od kot jamstvo, da bo taka država to upoštevala.
Ramzess
14. 12. 2016 15.37
+1
Prenos potekal postopoma, kaj to pomeni, da bodo eni primeri potekali tukaj, drugi pa tam, potem pa se bo kdo še čudil možnim zlorabam, ipd.
Model1a
14. 12. 2016 15.39
postopoma ne pomeni tukaj pa tam... logično pa je da če se tak postopek začne v Ljubljani, da se ne nadaljujr v Mariboru....
Ramzess
14. 12. 2016 15.47
+1
Ne ne, eni na CSD, drugi pa na sodišču (tisto kar je bilo prej na CSD). Stari primeri dalje in konca (relativnega) na prvi način, novi primeri na drugi način.
Ramzess
14. 12. 2016 15.33
+4
Termin posvojitev je neprimeren in nelogičen znotraj krvnega sorodstva, tu lahko govorimo samo o skrbništvu, sicer krvni sorodniki končajo v enakih postopkih kot tisti v posvojitvi tujih otrok, kar pa seveda ne gre, ker enostavno ni isto. En dan še stric/teta, drugi dan že tujec, z enakimi pravicami kot tujec, torej nikakršnimi, kot da kri in preteklost nista pomembni.
Ramzess
14. 12. 2016 15.21
+4
Država se tako vtika in zapleta v družino, da bo (oz. je) težje dobiti skrbništvo za krvnega sorodnika, kot pa posvojiti otroka (recimo istih let) iz denimo daljne Rusije. Nepredvidljivo, ko se znajdeš v taki situaciji, je očitno bolje, da se ne.
šlogar
14. 12. 2016 15.12
+3
Ramzess
14. 12. 2016 15.10
+2
Ne vem zakaj je potreben zakon za nekaj kar je znotraj krvnega sorodstva povsem samoumevno. Se bo zataknilo, da bo imenovani imel več ali vse pravic/e do otrok, drugi (čeprav krvni sorodnik) pa ne, prvi (imenovani) pa to utegne izkoriščati. Tega si ne predstavljam. Kljub temu to ne jamči, da država ne bo naredila po svoje, klasika. Že tako krvne sorodnike med seboj tretira kot tujce, in izvaja nelogične postopke, denimo posvojitev namesto skrbništvo, posvojitev se namreč nanaša na tuje otroke, ne pa na krvne sorodnike. Konec koncev lahko država ukrep, odločitev staršev, kadarkoli prekliče, torej jo razvrednoti še isti hip, čemu potem služi njihova (staršev) odločitev.
Transformerji
14. 12. 2016 15.01
Tisti predlog v naslovnici je čista brca v temo - kot da si hoče država oprati roke, če so želje izpolnjene, otrok lahko postane tudi žrtev tistih, ki niso sposobni skrbeti za njega!
Razumnež
14. 12. 2016 14.31
+5
Kako lepo, ko neke zakone o družinah pišejo ljudje, ki jim očitno sama definicija le-te ni povsem jasna.
I G N O R A N T
14. 12. 2016 13.31
+9
Najprej bi moral nekdo preveriti ali so sploh sposobni biti starši.