Slovenija

Sprejet zakon o vlaganjih v telefonijo

Ljubljana, 16. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.O./B.M.V.
Komentarji
0

Državni zbor je sprejel dopolnilo vlade in s tem izničil sklep, po katerem bi naročniki telefonov, ki so vlagali denar v Telekomovo telefonsko omrežje, dobili v celoti povrnjen znesek svojih vlaganj.

Gantar je prepričal glasovalni stroj
Gantar je prepričal glasovalni stroj FOTO:

Zdaj bodo dobili vrnjenih namreč le 20 do 40 odstotkov vložka. Poslanke in poslanci so po hitrem postopku (33 za, 17 proti) sprejeli zakon o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, s katerim vlada uresničuje obvezo po ureditvi obsega in načinov vračanja v javno telekomunikacijsko omrežje. Pred glasovanjem je parlamentarna večina s sprejetjem vladnega dopolnila k členu, ki določa obseg vračila vlaganj, "popravila" včeraj izglasovano rešitev koalicijskega poslanca Vilija Trofenika (SLS), po kateri bi se vložki upravičencev v telefonske centrale in medkrajevna telefonska omrežja povrnili v celoti.

Po mnenju pristojnega ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja namreč omenjena rešitev ruši osnovno zasnovo zakona in je v celoti nesprejemljiva. Vlada pri določbah glede višine vračila namreč vztraja pri lestvici, ki predvideva od 20- do 40-odstotno vračanje približno 150.000 vlagateljem, ki so v obdobju od leta 1974 do začetka leta 1995 za telefonski priključek plačali več kot ostali.

Poslanca Trofenika ministrova utemeljitev ni zadovoljila. Vladi je očital, da je vladno dopolnilo žaljivo do poslancev in da vlada svoje odločitve ni dovolj argumentirala. Za takšen zakon omenjeni poslanec vladne ljudske stranke ne more sprejeti odgovornosti, saj bo po njegovem mnenju povzročil ustavne spore in tudi morebitne referendumske pobude. Maksimilijan Lavrinc (LDS) pa je Trofenikovo rešitev problematiziral z besedami, da ni "privrženec tega, da se na takšen način kupujejo lokalne volitve". Pred končnim glasovanjem o zakonu sta svojo nepodporo vladnemu zakonu vnovič izrazila Branko Kelemina (SDS) in Stanislav Brenčič (SLS). Kelemina je menil, da pomeni zakon "izigravanje in hudo kršitev", koalicijski poslanec Brenčič pa je napovedal, da bo zakon prinesel celo vrsto sporov, celo tožb, in da je za državo nedobrodošel.

Zasuk v državnem zboru

Poslanci državnega zbora so včeraj ob odločanju o vladnem zakonu o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje podprli rešitev koalicijskega poslanca SLS Trofenika, po kateri bi vložke v telefonske centrale in omrežja povrnili v celoti.

Izglasovane podpore v državnem zboru ni nihče pričakoval, zato je poskrbela za precejšnje presenečenje. Tako naj bi namesto 20 do 40 odstotkov zneska, vloženega v izgradnjo telefonskega omrežja, posamezniki dobil vrnjen celotni znesek.

Okrog 150 tisoč upravičencem bi po ocenah ministrstva za informacijsko družbo tako morali vrniti enkrat več denarja kot je odločila vlada. "Zadovoljen sem, da so poslanci začeli razmišljati trezno, saj moj predlog nima populističnih ambicij, kar se mu očita v razpravah v državnem zboru," je o včerajšnji odločitvi za 24 ur povedal poslanec SLS Vili Trofenik.

V celoti vrniti samo vložke v primarno telekomunikacijsko omrežje

Poslanec SLS Vili Trofenik
Poslanec SLS Vili Trofenik FOTO:

Trofenikov predlog temelji na izhodišču, da gre pri vlaganjih v javno telekomunikacijsko omrežje za vlaganja v komunalno opremljenost zemljišč. Z vidika zakonodaje, ki urejuje komunalne prispevke, se v stroške komunalnega prispevka namreč ne sme obračunavati stroškov primarnega telekomunikacijskega omrežja. Ker so bile telefonske centrale in medkrajevni vodi sestavni deli tega primarnega omrežja in ker so samo na nekaterih območjih v Sloveniji občani plačevali prispevke za ta dva dela telefonskega sistema. Zato je po Trofenikovem mnenju logično, da dobijo prispevek v celoti vrnjen. "Drug problem je krajevno telefonsko omrežje, ki je tipična komunalna oprema in je različna od kraja in lokalnih razmer. Zato predlagam, da se na zaokroženem geografskem območju nekdanjih PTT podjetij izračuna povprečni prispevek", je dejal Trofenik.

V tem primeru bi država vrnila samo razliko med tako izračunanim povprečnim prispevkom in dejanskim vplačilom ali stroškom, ki so jih posamezni naročniki telefonskih priključkov plačali. "Vendar tudi to omejujem na samo en takratni prispevek za telefon na območju, kjer so bila zgrajena obmrežja. Če ilustriram: to v povprečju ne bi zneslo več kot 500 evrov na naročnika," je za 24 ur povedal Trofenik.

Minister Gantar bo skušal "zminirati" Trofenikov predlog

Vlada z odločitvijo državnega zbora ni zadovoljna, zato je pričakovati, da bo vložila novo dopolnilo, s katerim bi, tako kot je že predlagala, znova uzakonila vračanje le dela vlaganj. "Na trhlih nogah je, ker temelji na nekakšni kvazi amortizaciji in ga ni mogoče resno obravnavati," je o vladnem predlogu povračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje dejal Trofenik.

Darko Fras se boji Gantarjevega dopolnila
Darko Fras se boji Gantarjevega dopolnila FOTO: POP TV

Predsednik združenja upravičencev do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje Darko Fras je bil zadovoljen s Trofenikovim dopolnilom, ki ga je sprejel državni zbor. Vendar je izrazil bojazen, da ga bo minister Pavel Gantar skušal izničiti. "To je mogoče pričakovati glede na ministrove napovedi, da bo vložil novo dopolnilo. Vendarle pričakujemo od državnega zbora, da bodo glasovali po svoji vesti in da ne bodo popustili pod grožnjo strankarske discipline," je dejal Fras. Ker je koalicijski glasovalni stroj sprejel zakon kot je predlaga minister Gantar, pa bodo v združenju upravičencev kmalu sklicali sejo, na kateri se bodo odločili o nadaljnjih korakih.

Zakon o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje je ključen pred predvideno privatizacijo državnega podjetja Telekom Slovenije. Upravičenci iz odročnejših krajev po Sloveniji so morali v preteklosti vlagati v telefonske centrale in infrastrukturo, če so želeli priti do telefonskega priključka. Cena telefonskega priključka je bila za posameznike tako celo do desetkrat višja kot v Ljubljani in drugih večjih mestih v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3