Slovenija

Sprejeta so nova pravila gostovanja, predlog temelji na 'politiki poštene rabe'

Ljubljana, 15. 12. 2016 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je sprejela nova pravila za ukinitev stroškov gostovanja v Evropski uniji. Novi predlog, ki temelji na "politiki poštene rabe" in mehanizmu vzdržnosti, prinaša uravnoteženo rešitev v korist tako uporabnikov kot operaterjev. Izpogajati bo treba le še nove cene gostovanja.

Z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so sporočili, da je Evropska komisija sprejela pravila za ukinitev stroškov gostovanja v Evropski uniji (EU), s katerimi naj bi zagotovili uravnoteženo korist tako uporabnikov kot operaterjev, še posebej manjših. Dogovoriti se morajo samo še o ceni.

Dogovor je novi mejnik pri uresničevanju strategije enotnega digitalnega trga. Komisija pričakuje, da bodo države EU in Evropski parlament v prihodnjih tednih dogovor tudi uradno potrdili. Evropska komisija

Novi predlog, ki temelji na "politiki poštene rabe" in mehanizmu vzdržnosti, prinaša uravnoteženo rešitev v korist tako uporabnikov kot operaterjev. Komisija poziva Evropski parlament in države članice EU, da se hitro dogovorijo še o njenem predlogu veleprodajnih cen gostovanja, ki je še zadnje odprto vprašanje v zvezi z ukinitvijo stroškov gostovanja. Iz dogovora izhaja, da bi moral 700-MHz pas biti dodeljen mobilnim operaterjem in najpozneje do 30. junija 2020 na voljo za brezžično širokopasovno uporabo v vseh državah članicah EU.

Nova ureditev bo začela veljati 15. junija

Nova ureditev gostovanja potrošnikov z njihovim telefonom v drugi državi EU bo začela veljati 15. junija, najnovejša pravila o pošteni rabi pa določajo predvsem količino podatkov, ki jo bodo potrošniki lahko uporabili med gostovanjem. Natančen izračun je povezan s precej zapleteno formulo, ki upošteva zakupljeno količino podatkov in ceno, ki jo potrošnik plačuje domačemu operaterju, odvisna pa je tudi od veleprodajne cene, ki za zdaj še ni znana.

Potrošniške organizacije opozarjajo, da popolnoma enotni evrospki trg za zdaj še ni realen.
Potrošniške organizacije opozarjajo, da popolnoma enotni evrospki trg za zdaj še ni realen. FOTO: Thinkstock

"Izračun hitro pokaže, da bodo na slabšem tisti potrošniki, ki za nizko ceno dobijo sorazmerno veliko podatkov, medtem ko bodo potrošniki iz držav, kjer je cena paketov z vključenim prenosom podatkov višja, tudi v tujini lahko porabili večji del zakupljene količine. Na ta način skušajo zaščititi predvsem manjše operaterje, ki se ne bodo uspeli pogoditi za ugodnejšo veleprodajno ceno od najvišje določene. Če bi potrošnik, ki za visoko količino podatkov plačuje nizko ceno, to količino v celoti porabil v tujini, bi njegov operater tujemu plačal strošek, ki lahko tudi nekajkratno preseže ceno mesečne naročnine. Manjši operaterji tega stroška zagotovo ne bi mogli zlahka prenesti in z majhnim deležem zahtevnih uporabnikov, pa tudi večji bi lahko na dolgi rok imeli s tem težave. Po porabljenih odobrenih količinah bodo potrošniki plačevali največ veleprodajno ceno," opozarja Boštjan Okorn iz ZPS.

Nov sistem gostovanja bo znan prihodnje leto

Kakšen bo v resnici nov sistem gostovanja, bo znano v začetku prihodnjega leta, ko bodo bruseljske inštitucije potrdile najvišjo možno veleprodajno ceno. Na mizi so trije predlogi: 8,5 €/GB (Evropska komisija), 10 €/GB v letu 2017 s postopnim zmanjšanjem do 5€ /GB do leta 2021 (Svet Evropske unije) in 5 €/GB v letu 2017 s postopnim zmanšanjem do 1 €/GB do leta 2021 (Evropski parlament). Če vpleteni ne bodo dosegli dogovora, bo to pomenilo, da bo tudi po juniju veljala enaka cena kot do zdaj (50 €/GB), povsem prostega gostovanja pa s tem ne bo.

Potrošniške organizacije so z razvojem dogodkov na eni strani zadovoljne, na drugi pa opozarjajo, da popolnoma enotni evropski trg za zdaj še ni realen, zato bo reforma morala v prihodnosti dobiti nadaljevanje. »Očitno se nam bo vendarle uspelo znebiti doplačil vsaj za zmerno uporabo telefona v tujini, a do popolno prostega gostovanja še ne bomo prišli. Predlagana formula bo zahtevala precej pozornosti s strani potrošnikov, je pa res, da bo tudi po porabljenih odobrenih količin za tujino, cena za vse naslednje bistveno nižja, kot do zdaj. Veliko bo odvisno tudi od odločitve glede veleprodajne cene,« še poudarja Boštjan Okorn.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezek007
15. 12. 2016 18.24
+1
Kako lahko o taki direktivi hkrati odločajo tri evropske inštitucije? Najprej se naj odločijo, kdo lahko o tem odloča in potem sprejmejo dogovor. Ve se pa, da so v telekomunikaciji veliki zaslužki za kar so zaslužne prenapihnjene cene operaterjev. In dokler je povpraševanja dovolj, jim seveda ni do zmanjševanja cen
proofreader
15. 12. 2016 16.53
-2
Po teh astronomskih cenah prenosa podatkov je bistveno ceneje plačati kino vstopnico, kot sneti film 1080 kvalitete s spleta.
Mali medo
15. 12. 2016 17.37
+7
edino bučman si filme prenaša na telefon in za to plačuje prenos podatkov
Velikikavc
15. 12. 2016 21.52
DuhSaSjekirom
15. 12. 2016 16.02
+11
Očitno je tale Evropa obsojena na propad glede na to da se tile prodajajo raznim lobijem. Lobiranje pa je lep izraz za kar vsi vemo za kaj se gre.