Slovenija

Spremembe stanovanjskega zakona: tudi zvišanje neprofitnih najemnin

Ljubljana, 11. 11. 2020 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
97

Na letošnjem posvetu o poslovanju z nepremičninami, ki ga organizira GZS, je beseda tekla predvsem o spremembah stanovanjskega zakona. Ključna predvidena sprememba je uskladitev neprofitne najemnine – ta bi se postopno povišala za 33 odstotkov, hkrati pa bi poskrbeli za subvencioniranje. Novost zakona je tudi ustanovitev javne najemniške službe, s katero bo – tako na ministrstvu – zagotovljenih več stanovanj. Prenova stanovanjske zakonodaje pa med drugim predvideva še obvezne ločene fiduciarne račune za rezervni sklad za vsako večstanovanjsko stavbo posebej.

Stanovanjski blok

Z današnjim dnem se je pričel tridnevni 31. posvet Poslovanje z nepremičninami, ki ga organizira Zbornica za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Udeleženci so spregovorili o izzivih, ki jih za sektor prinaša pandemija covida-19, pa tudi o spremembah stanovanjskega zakona, ki je v pripravi. Mnenja so deljena, nekateri pozdravljajo ureditev odnosov, drugi si želijo več sprememb.

Letošnji posvet med drugim obravnava prenovo stanovanjske zakonodaje, vpliv koronavirusa na trg nepremičnin in večstanovanjske stavbe.

Direktor omenjene zbornice Boštjan Udovič je ocenil, da so se v zadnjem letu uspeli izjemno hitro prilagoditi in skoraj v celoti preusmeriti poslovanje v digitalno okolje. "Ugotovili smo, da nove razmere poleg številnih izzivov prinašajo tudi številne priložnosti," je dejal in opisal zakonodajne spremembe na nepremičninskem področju in izzive, ki jih čakajo.

Udeležence je po spletu nagovoril tudi državni sekretar na Ministrstvu RS za okolje in prostor (MOP) Robert Rožac, ki se je osredotočil predvsem na spremembe stanovanjskega zakona. Ministrstvo je namreč pripravilo Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona. Spremembe gredo med drugim v smeri zvišanja neprofitne najemnine in hkrati subvencij, višjega zadolževanja stanovanjskih skladov, ustanovitve javne najemniške službe in sprememb glede soglasij v večstanovanjskih stavbah. Rožac je ob tem dejal, da "gre za nujne spremembe zakona, in sicer tiste, ki bodo po našem mnenju v relativno kratkem času dale pozitivne učinke in ne bodo zahtevale dodatnih administrativnih bremen".

Državni sekretar: Ključna sprememba stanovanjskega zakona je uskladitev neprofitne najemnine

Kar se tiče dviga neprofitne najemnine je Rožanc dejal, da gre za prehodno rešitev, dokler se ne uvedejo stroškovne najemnine. "To pa zahteva daljši čas, saj je treba spremeniti celoten sistem, tako izračuna najemnine kot subvencij, predvsem pa urediti podatke. Prenizka neprofitna najemnina, ki je nominalno nespremenjena že od leta 2007, je eden od temeljnih razlogov za krčenje fonda javnih najemnih stanovanj. Občine in stanovanjski skladi s prenizko najemnino ne morejo več zagotavljati enostavne, sploh pa ne razširjene reprodukcije stanovanjskega fonda. Čakalne dobe na stanovanje se posledično podaljšujejo," je izpostavil.

"MOP je prisluhnil predlogom občin, javnih stanovanjskih skladov in GZS, ki so predlagali, da obstoječo vrednost stanovanjske točke uskladimo z rastjo cen od leta 2007 naprej ter predpišemo revalorizacijo stanovanjske točke za v prihodnje. Neprofitna najemnina bi se tako postopno, v obdobju treh let, povišala za 33 odstotkov, hkrati bo MOP s prilagoditvijo subvencioniranja zagotovil, da se položaj najranljivejših skupin, to je prejemnikov subvencij, ne bo poslabšal," pa so ob tem še sporočili z ministrstva.

Rožanc je ocenil, da je v državi veliko praznih stanovanj, ki se ne oddajajo, bi se pa lahko aktivirala v okviru javnega najema. Tega bo organiziral stanovanjski javni sklad z javnim razpisom. "Lastniki stanovanj bi bili razbremenjeni poslov in tveganj, zagotovljene bi imeli dolgoročne prihodke, najemniki pa neprofitno najemnino in varnost," je poudaril.

Druga pomembna novost zakona: javni najem stanovanj

Rožanc je ob tem navedel tudi drugo pomembno novost zakona: javni najem stanovanj. "Statistični podatki kažejo, da je v Sloveniji več deset tisoč praznih stanovanj, po nekaterih podatkih celo približno 100.000. Nekatera od teh stanovanj so sicer uradno prazna, a se ne oddajajo po uradni poti, del praznih stanovanj pa je neprimeren za bivanje zaradi slabega vzdrževanja, nefunkcionalnosti ali pa celo zaradi neprimerne lokacije. Vendar pa ocenjujemo, da je v državi med 20.000 in 30.000 praznih stanovanj v zasebni lasti, ki se ne oddajajo na najemnem trgu. Prav ta stanovanja želi MOP aktivirati v okviru javnega najema stanovanj," pojasnjujejo na MOP.

Javni najem stanovanj bi izvajal Stanovanjski sklad RS, javni sklad, ki bi prevzel vlogo posrednika, upravitelja in vzdrževalca najemnih stanovanj. Stanovanja, ki bi jih lastniki za določen čas (za vsaj tri leta), zaupali v upravljanje skladu, bi ta z javnimi razpisi oddajal v podnajem. Lastniki stanovanj bi bili razbremenjeni vseh poslov in tveganj, povezanih z oddajo stanovanj, dolgoročno bi imeli zagotovljeno prejemanje rednih dohodkov. Najemniki pa bi imeli zagotovljeno neprofitno najemnino in varen najem.

Stanovanja

Državni sekretar je ob tem sporočil še: "Da bi čim bolj spodbudili gradnjo oziroma pridobivanje novih javnih najemnih stanovanj, predlagamo višje dopustno zadolževanje stanovanjskih skladov, tako občinskih kot državnega, in sicer do 50 odstotkov namenskega premoženja. Državnemu stanovanjskemu skladu želimo omogočiti predkupno pravico pri prodaji zazidljivih občinskih zemljišč, namenjenih večstanovanjski gradnji."

Obvezni ločeni fiduciarni računi za rezervni sklad za vsako večstanovanjsko stavbo posebej

"Na področju upravljanja uvajamo obvezne ločene fiduciarne račune za rezervni sklad za vsako večstanovanjsko stavbo posebej, kar bo doprineslo k varnejšemu in bolj transparentnemu vodenju sredstev rezervnih skladov," je še povedal državni sekretar. Z namenom olajšanja sprejemanja odločitev etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah, še posebej glede izboljšav in posegov, ki zahtevajo gradbeno dovoljenje, se znižujejo potrebna soglasja za izvedbo poslov. Tako bo po novem za vsa gradbena dela, za katera je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, zadoščalo tričetrtinsko soglasje etažnih lastnikov ob hkratni zagotovitvi pravnega varstva preglasovanega etažnega lastnika, ki bo lahko sklep izpodbijal v nepravdnem postopku. Izboljšave, zavarovanje večstanovanjske stavbe kot celote in nekateri drugi posli, ki so bili do zdaj opredeljeni kot posli, ki presegajo redno upravljanje, se z novelo uvrščajo med posle rednega upravljanja, za katere zadošča 50-odstotno soglasje, razlagajo na MOP.

Rožanc je poudaril še, da je "epidemija, ki smo ji priča v letošnjem letu in zaradi katere je država bila in je še vedno primorana sprejemati številne omejitvene ukrepe, med drugim omejitve zbiranja, tudi upravnikom povzročila nemalo težav tako pri sklicevanju zborov lastnikov kot pri sprejemanju odločitev etažnih lastnikov".  Zato uvajajo možnost elektronskega glasovanja in odločanja etažnih lastnikov, hkrati pa so predvideli tudi izjeme glede upravnikove dolžnosti za sklic zbora lastnikov najmanj enkrat letno. "Sklic zborov lastnikov ne bo več obvezen v primeru višje sile (naravna nesreča in podobno) ali izrednega dogodka (požar, vojna, epidemija)," je še pojasnil.

Glede predlaganih sprememb, ki so v medresorskem usklajevanju, je tudi vodja sektorja za stanovanja na ministrstvu za okolje in prostor Anita Hočevar Frantar na posvetu izpostavila predvideno znižanje soglasij za sprejemanje poslov v večstanovanjskih stavbah in spremenjeno definicijo vzdrževalnih del, med katere se bo uvrstila tudi priprava projektne dokumentacije. Lani je bil v pripravi sicer popolnoma nov stanovanjski zakon, ker pa je bilo ogromno pripomb, razmere pa so se spremenile, se je ministrstvo po njenih besedah lotilo priprave novele zakona, s katero želijo prednostno rešiti najnujnejše zadeve.

Profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Miha Juhart je medtem ocenil, da etažni lastniki potrebujejo nekoliko jasnejšo ureditev medsebojnih odnosov. Med predlaganimi spremembami je kot pozitivno izpostavil konkretnejše opredeljevanje izrednih situacij, pa tudi možnost elektronskega glasovanja. "Najpomembnejša sprememba, ki je bila nujna, je nova ureditev vodenja sredstev rezervnega sklada. Kot osnovni model predlog postavlja model posebnega fiduciarnega računa za vsako stavbo posebej. To je nujno potrebno, da se zmanjša možnost zlorab sredstev rezervnega sklada, čemur smo bili priča v preteklosti," je poudaril.

Člani Združenja upraviteljev večstanovanjskih stavb po besedah Rajka Fajmota Predlog pozdravljajo, kljub temu pa v njem pogrešajo nekatere dodatne ureditve. Kot pozitivno je izpostavil nižanje potrebnih soglasij pri odločanju, vendar upravniki menijo, da bi bili pri tem lahko še nekoliko pogumnejši. "Pričakujemo, da se bo po uveljavitvi teh sprememb začela strokovna razprava za celovito reformo področja. Med drugim želimo sprejem posebnega zakona o upravljanju stavb z več lastniki," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
12. 11. 2020 17.38
+1
Mogoče je to pot ija, samo zdej so se ze navadli na črno oddajat...tudi izselitev je tako enostavnejša, saj enostavno menjaš ključavnico...
Ka pa mislis
11. 11. 2020 21.25
11 milijard pufa je treba pocas vrniti. In vrnili ga bodo tisti ki ne zelijo te strahovlade.
bojer
11. 11. 2020 20.28
+2
Upam, da bojo rešili gospodarjenje tudi za stanovanjske hiše z manj kot šestimi stanovanji. Opazati je, da se marsikje ne da dogovoriti med stanovalci.
GAYPROPAGANDA
11. 11. 2020 20.14
-2
Visoko obdavčite drugo stanovanje, ki ni vikend in zmanjšajte davek pri oddajanju stanovanj! Tako bodo nekateri primorani prodati, drugi bodo pa prijavili oddajo! Inšpektorji pa naj spremljajo oglase in kasneje ko oglasa več ni preverijo kdo živi tam in ali je lastnik to prijavil. Preveri se tudi evidenca ljudi ki so prijavljeni v drugi občini in tujce in se vidi kje živijo in kdo oddaja to. Inšpektorji se financirajo iz kazni ki jih poberejo od kršiteljev. Državna stanovanja pa takoj na trg za oddajanje, ker jih nihče od funcijonarjev v bistvu ne potrebuje. Nihče ni toliko oddaljen in vsi imajo dovolj velike plače! Tista stanovanja ki pa so v slabšem stanju prodajte po nižji ceni tistim ki kupujejo prvo nepremičnino in naj ga obnovijo ali pa naj jo obnovi najemnik in se mu to šteje kot dolgoročna najemnina. Airbnb po blokih pa prepovedati. Hotelirstvo naj se gredo v privat hišah, Stanovnja so za bivanje ljudi, hoteli hostli, apartmaji pa so za turiste! Marsikaj se da, če je interes!
BellaCiao
12. 11. 2020 10.35
+0
PODPIS! Je pa res, da ti bodo mnogi dali minuse ker si povedal tisto, kar je jasno že 30 let pa NOBENA vlada tega ni spremenila!
le?o
11. 11. 2020 20.06
+8
Neprofitna najemnina in subvencije najemnin, bi morale biti pogojene z delovno dobo. Višja delovna doba nižja najemnina in višja subvencija. Tako pa dobijo stanovanje, plačajo minimalno najemnino, za polovico te jim pripada subvencija, oproščeni plačila vrtcev, šole,... pa pravi gospa dokler bo tako se mi ne splača delat.
flojdi
11. 11. 2020 19.50
+1
.ok. meni se ni dalo prebrat napisanega zgoraj . zanima me pa marsikaj. recimo moje edino stanovanje , oz edino moje (po 16ih ostalih selitvah), odkupljeno , in ocenjeno na nekem gursu mi je pod neko Nujnostjo uspelo prodat točno za polovico njihove , velecenjene Ocene( davek se plača po tej oceni , razen če Plačaš Cenilca ; od katerega računa NI BILO. / zdaj se mi je po 6ih letih bivanja v kupljenih 25mna2 ob neizvedeni zamenjavi upravljalca pojavil Problem . Po 6ih letih so mi na vprašanje :KAJ JE NAROBE S POLOŽNICO Povedali : Po novem imam dve stanovanji. Eno je kopalnica , ostali prostor je pa drugo stanovanje. Zdaj naj jim plačam dvoje stroškov upravljanja , IN : sem dve osebi . hkrati sem na sekretu in v preostalem prostoru. KOMU SE JE SCUFALO. / pravzaprav se bo meni. ker kje naj vzamem 450 jojrov , da mi bo nekdo DVE številki Parcel" spravil v ENO ; aja pa še 22 jojrov taxe se ve da . / Einstein JE VEDEL.. KAJ je Edino Neskončno / moram pa dodat , da MI NIHČE NI POVEDAL , ME NIHČE OBVESTIL , da je karkoli NAROBE...in od kje naj jaz izvem , kaj eni PLETEJO
flojdi
11. 11. 2020 19.54
+1
.skratka.. NeRedi so povsod, enako kot NeSodelovanje. /scufa se pa lahko edino še ne scufanim
bojer
11. 11. 2020 20.24
Misl´m, človeku se ob tem resnično lahko "zrola".
Da se mene pita..
11. 11. 2020 19.32
+4
Stanovanjska politika od leta 1990 naprej, ne obstaja več. Vsakdo se mora znajt sam kukr ve in zna.
janez653
11. 11. 2020 19.37
+2
yokerxdinterfan
11. 11. 2020 19.58
Lahko imaš obrok kredita nižji od najmenine pa kredita ne boš dobil...plus to da za stanovanje zgrajeno v prejšnem sistemu hočejo pravo malo bogastvo pa ni nič obnovljeno pa niti v kakšenm večjem mestu ni
janez653
11. 11. 2020 20.45
-1
Če ne dobiš kredita, veš kje je problem. Potrebuješ višjo plačo. Veselo na delo. Par, kjer imata oba povprečno plačo si komot privošči hiško, ne samo stanovanje
Ka pa mislis
11. 11. 2020 21.21
janez, ce imas povprecno placo si nad 70% ostalih delavcev. A kje bodo dobili kredite ostalih 69%?
Cicamica
11. 11. 2020 19.22
+3
No albanosi zdaj pa bo treba nazaj na kosovo republjik..
Ka pa mislis
11. 11. 2020 21.21
oježeš
11. 11. 2020 19.09
+3
Mogoče le sam ne razumem najbolj kakšna je korist, da se viša neprofitna najemnina in veča subvencija? Pravilno, da se posebej vodijo računi rezervnega sklada, kar nekaj upravnikov že izvaja, treba je pa dati varovalko glede uporabe rezervnega sklada, če upravnikova firma krepne. Vsekakor bi se ti sprejemalci obnovitvene zakonodaje morali povezati z ZEL (Združenje Etažnih Lastnikov) in upoštevati pripombe, ker izhajajo iz izkušenj, ne pa kar nekih prijemov, ki so bolj politični in skregani s stvarnostjo in realnostjo.
white31
11. 11. 2020 18.59
+8
čimprej skinati dol to vlado in iti na volitve!pa vse kazensko preganjati in spremeniti na doživljenske zaporne kazni
sodabikarbona
11. 11. 2020 18.58
+12
Po vsej logiki bi morale cene zaradi upada prodaje nepremicnin pasti ampak ne, Evropa se naprej tiska denar in posledicno tako umetno drzijo cene v visavah.. Kaj bo sledilo? Inflacija
Cuti 89
11. 11. 2020 18.54
+0
Cene so tako viske ker cene rastejo in ljudje kupujejo nalozbeno . Ko se bo printer enkrat pokvaru bo pa spet vse zgrmel. Kdo bo pa te kredite vracal to bomo pa se vidl.
janez653
11. 11. 2020 19.37
+3
yokerxdinterfan
11. 11. 2020 19.59
povpraševanje pa je ker stanovanj ni saj so jih dobesedno šenaklo po osamosvojitvi...ampak to nobenga ne briga
mackon08
11. 11. 2020 19.59
+1
Točno tako stanovanj za kupiti je malo, kar pa je za kupit pa so cene pretirane.
janez653
11. 11. 2020 20.45
pretirane? Prodasjajo se kot vroče žemljice. Po teh cenah...
morleone
11. 11. 2020 18.51
+13
Neprofitna stanovanja na žalost ne služijo slovenskim staroselcem in njihovim potomcem, ampak v večini primerov manj ali bolj naturaliziranim tujcem, ki so pred kratkim pridobili državljanstvo. Mladi kleni domorodni Slovenci s prekarno zaposlitvijo pa bivajo doma, saj niso kreditno sposobni po kriteriju večine bank... Ali pa polovico plače dajaejo za strupeno drage najemnine. Država bi morala bolje poskrbeti za Slovence.
yokerxdinterfan
11. 11. 2020 20.00
-1
vsak ki me vpraša zakaj živim doma mu odgovorim, da raje dajem tastarim isti znesek najmenine kot pa enmu xy človeku... aja pa kar se tiče kuhanja in pranja cunj in te zadeve je kakor da bi bil na svojem..
Ka pa mislis
11. 11. 2020 21.23
morleone js se strinjam s tabo. Ampak zeleli smo demonkracijo, eu in pa poceni delovno silo.
mojcd
11. 11. 2020 18.49
+5
Jemlji, jemlji, jemlji ljudem!
Kuki_9
11. 11. 2020 18.39
+10
Prepričana sem, da v teh "praznih stanovanjih" nekdo prebiva, seveda neprijavljen, zato se naj država raje spravi na te lastnike in bo dobila milijone od davkov, ne pa da želijo povišat najemnine za ljudi, ki so v večini na socialni in so brezposelni.
mackon08
11. 11. 2020 20.01
Kuki_9 Neprofitn ostanovanje ne more dobiti nezaposleni in tisti ki so na sociali.
Kuki_9
11. 11. 2020 20.25
+1
Za vse reglce ne vem, ampak verjetno so bili nekdaj zaposleni, da ga lahko obdržijo pa morajo izpolnjevat pogoj, da ne presegajo kvote. Veliko jih je nezaposlenih ali z drugimi težavami, npr. pobeg pred nasiljem, veliko otrok itd.
le?o
11. 11. 2020 20.36
+2
@mackon08...to pa ne drži, celo prednost imajo družine z manjšim številom zaposlenih. Torej brezposelni in na sociali imajo prednost pred zaposlenimi
Uporabnik1262524
11. 11. 2020 18.34
+10
Pa se je začelo ... nekje bo treba porabljen denar dobiti nazaj.
Uporabnik1262524
11. 11. 2020 18.38
+7
macek_garfield
11. 11. 2020 18.22
+11
v neprofitnih najemniskih stanovanjih v zokistanu, velenju, na jesenicama zivi v veliki vicina onih od spodaj, pa to
Prinašalec
11. 11. 2020 18.33
+1
macek_garfield
11. 11. 2020 19.43
+1
baubax
11. 11. 2020 18.13
+4
Dokler bo država dovolila prodajo stanovan vsem tujcem z dnarjem bomo mali ljudje zmeraj na slabšem.
janez653
11. 11. 2020 18.15
+6
kdor pride z denarjem kupi. hebi ga. zakaj bi prodajal za male pare, če pride nekdo z denarjem? Saj nisem socialna
janez653
11. 11. 2020 18.05
-3
Sem prodajal lani stanovanje v Radovljici. Blok iz 76. leta, 42m2, dvosobno. Sem nastavil ceno 160k in je skoraj pregorel telefon. Tak naval je bil... Dokler bo tako povpraševanje in folk z denarjem, bodo take cene.
fNovak
11. 11. 2020 18.22
+5
sodabikarbona
11. 11. 2020 18.25
+12
Hahaha kok pa ti bucke kotalis😂 v Radovljici 4000€ kvadrat za letnik 76.. Noben te ni klicu ne lazi, kje ma pa folk denar?
+6
verjetno 60k ja...za radovljico še to preveč..kaj boš pa počel tam
Prinašalec
11. 11. 2020 18.34
+3
Prinašalec
11. 11. 2020 18.35
+1
Đekson
11. 11. 2020 18.37
+9
V Radovljici si prodal stanovanje za 160k? Si ziher?
janez653
11. 11. 2020 18.37
-5
160k. Stanovanje je bilo popolnoma obnovljena leta 2017. Vse novo in vse pohištvo po meri, zraven je bil še parking pod nadstreškom. Kar poglejte cene kakšne so. Za podobna stanovanja, nikoli prenovljena so cene med 100-130k...
janez653
11. 11. 2020 18.37
+0
Sploh nimate predstave kakšne cene so na trgu lol. Kar poglejte si kar se pač še prodaja.. Kar je bilo dobrih stanovanj je itak že šlo.
Prinašalec
11. 11. 2020 18.40
+3
Ponovno lažeš, takšne cene so na obali.
janez653
11. 11. 2020 18.47
-1
Nične lažem. Malo poglejte nepremičninske portale. Take cene so na gorenjskem, Ljubljani in obali. Pa verjetno seše kje najde.
sodabikarbona
11. 11. 2020 18.49
+3
Janez653 ne lazi.. Sam osebno spremljam trg nepremicnin ze 2 leti.. Nobeno stanovanje v radovljici letnik 76. Ni vredno 4k m2! To je cena novega stanovanja v Ljubljani.
Diabloss
11. 11. 2020 18.58
janez653
11. 11. 2020 19.02
+1
No g. sodabikarbona, vabljeni na ogled kupoprodajne pogodbe.
oježeš
11. 11. 2020 19.43
+3
mackon08
11. 11. 2020 20.09
-1
Ma ja 160000 lahko je ne vem kako obnovljeno pa za ta denar nisi prodal to stanovanje. Če si pa res prodal pa si nekomu ki ne ve kam z denarjem definitivno.
EEgon
11. 11. 2020 18.05
+9
V državi med 20.000 in 30.000 praznih stanovanj v zasebni lasti, ki se ne oddajajo na najemnem trgu... kar pomeni, da je nekaj zelo narobe ali z zakonom in si lastniki ne želijo oddajati (kar seveda ni zdravo razumsko) ali pa živimo v nadpovprečno bogati družbi in lastniki ne potrebujejo dodatnega dohodka. Kaj le bo?
morleone
11. 11. 2020 18.19
+11
Lastniki ne oddajajo, ker jim država pobere skoraj 30%, tveganja z najemniki pa so previsoka. V "praznih" stanovanjih živijo nečakinje, sorodniki, praznih stanovanj v Ljubljani dejansko ni.
macek_garfield
11. 11. 2020 18.23
+8
+5
janez653
11. 11. 2020 19.38
+6
najemniki so preveč zaščiteni. eno stanovanje imam prazno, ker ga ne želim prodati, oddati pa še manj. Imam raje prazno, kot pa najemnike, ki jih niti ne morem vrečti ven, če ne plačujejo...
oježeš
11. 11. 2020 19.51
+2
Narobe je toliko, da v kolikor ti razbijejo ali uničijo stanovanje, se nimaš kam pritožiti, to se sicer lahko, ne boš pa dobil nobene odškodnine od uničevalca stanovanja. Kar pomeni, da si kot stanodajalec za svojo lastnino popolnoma nezaščiten pred narejeno škodo.