Slovenija

Spremembe v dohodninski zakonodaji neprijetno presenetile tiste najbolj ranljive

Ljubljana, 06. 06. 2016 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav je najverjetneje namen spremembe zakona o davčnem postopku izenačenje pravic vseh zavezancev in poenostavitev postopkov, je zaradi spremembe pravzaprav najbolj nastradala že tako ranljiva skupina - prejemniki družinskih pokojnin, torej otroci, ki so izgubili enega ali oba starša.

Otrok
Otrok FOTO: Thinkstock

V teh dneh še zadnji davčni zavezanci na svoje domove dobivajo informativne izračune dohodnine za leto 2015, ki jih je Finančna uprava (Furs) razposlala konec maja. 

Oglasili pa so se nam prvi zavezanci, ki so jih tokratni izračuni neprijetno presenetili. V njih so namreč zasledili, da se v dohodnino šteje tudi družinska pokojnina, ki jo po umrlem staršu prejemajo otroci do dopolnjenega 15. leta starosti (oziroma do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti). 

Za pojasnilo smo prosili Furs, kjer so nam odgovorili, da so letos res nastopile spremembe, ki so posledica spremembe zakona o davčnem postopku. Iz njega je namreč izpadel 268. člen, ki je določal, da Furs ne sestavi informativnega izračuna dohodnine za zavezanca (oziroma je zavezanec ni dolžan vložiti), če njegovi dohodki v davčnem letu niso presegli zneska splošne olajšave, ki je lani in tudi letos znašala 3.302,70 evra.

To pomeni, da zdaj po novem informativni izračun dohodnine prejmejo vsi zavezanci, ne glede na to, koliko prihodkov so imeli v letu. 

"V skladu s spremenjeno ureditvijo namreč davčni organ vsem davčnim zavezancem, ki so v posameznem davčnem letu dosegli dohodke, ki se vključujejo v letno davčno osnovo za odmero dohodnine, sestavi in odpremi informativni izračun dohodnine, in sicer ne glede na višino prejetih dohodkov zavezanca," se glasi uradno pojasnilo Fursa.

In kaj to spremeni?

Če do zdaj vaši letni prihodki niso znašali več kot 3.300 evrov, niste prejeli izračuna dohodnine, niti vam ga ni bilo treba vložiti. S tem ste lahko pridobili ali izgubili. Namreč lahko, da ste bili upravičeni do vračila dohodnine, pa tega niste vedeli in ste ostali brez. Takšnih je bilo predvsem veliko študentov, ki so sicer s študentskim delom vplačevali akontacijo dohodnine, a ker niso presegli cenzusa in niso prejeli izračuna dohodnine, sami pa ga niso vložili, ker niso vedeli, so ostali brez vračila.

Dohodnina
Dohodnina FOTO: Kanal A

Zdaj pa se je zakon spremenil tako, da po novem vsi, ne glede na to, kakšna je višina njihovih dohodkov, dobijo informativni izračun. Kar je za mnoge dobro. Za tiste, ki pa bi že prej dohodnino morali vračati, a jim je ni bilo treba, ker zaradi premajhnih dohodkov izračuna niso prejeli, pa je zdaj slabše.

Zakon je najbrž skušal izenačiti vse zavezance in olajšati delo posameznikom, da jim ni treba samim vlagati vlog ali pa ostati brez vračil, do katerih so upravičeni. In za mnoge je res zdaj urejeno bolj pravično, predvsem pa je poenostavljeno. A žal je nastradala vsaj ena, že tako zelo ranljiva skupina – prejemniki družinskih pokojnin.

Kaj se je spremenilo za prejemnike družinskih pokojnin?

Na Fursu so pojasnili, da zavezancu (otroku), ki prejema družinsko pokojnino, in je pri drugem davčnem zavezancu vzdrževani družinski član (kar je posebna olajšava), splošna olajšava ne pripada in tako pride do odmere davka.

Kar je v resnici prinesla sprememba zakonodaje, je to, da pred izpustitvijo 268. člena takšen otrok, če njegovi letni prihodki niso presegali 3300 evrov, ni dobil izračuna dohodnine. Torej mu (njegovemu skrbniku) ni bilo treba nič plačati. 

Če bi odmero dohodnine že v preteklih letih vložil sam, kar bi lahko, bi mu jo Furs že takrat odmeril, ampak tega seveda ni nihče počel.

Kar se je spremenilo, torej ni to, da bi včasih družinska pokojnina bila predmet dohodnine, zdaj po novem pa je, temveč to, da zdaj vsi dobijo izračune, včasih pa, če so imeli prenizke dohodke, jih niso prejeli. 

Ker so na Fursu izračune šele odposlali, še nimajo točnih podatkov o številu družin, ki jih bo zdaj poleg izgube družinskega člana udarilo še plačilo dohodnine zaradi pokojnine, ki jo po tem članu prejema otrok.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

112011
08. 06. 2016 11.54
+0
v "demokratičnih" državah ala Islandija bankirje zapirajo za par let, v naši banana republiki pa oproščeni, vsakemu šus v glavo... kaj ta cmerar in pahor sploh upata kaj zinit al jepahor kar nonstop pred ogledalom, prava pupika, cmerar pa zdaj na prostitutkah jajčke prazni....
srecnii
08. 06. 2016 11.22
+3
Nič novega meni so obesli družinsko dohodnino pa čeprav dohodka sploh ne dobim na TRR, za tiste k ne razumete denarja jaz ne dobim, ampak nekdo v družini. Na Fursu pravijo tak je zakon. pri belem dnevu me obtožujejo, češ da dobivam dohodek. e-maile sem naslovil na X davčnih, da sem primerjal odgovore, vsi isto tak je zakon. Naredit se ne da nič, razen da se odselim. Potem se mi ta dohodek ne bo štel.
slovenc59
08. 06. 2016 11.10
+2
Ja , lepo spreminjajo zakonodajo. Njim vedno vse paše, nam na drugi strani pa malo manj. Jaz kot delovni invalid, zaposlen začasno prek javnih del, bom plačal 500€ dohodnine. socialna država pa taka.....Me je skor kap !
FesterAdams
07. 06. 2016 19.49
+8
Kaj je kdo od sprememb dohodninske zakonodaje pričakoval, da bodo morda najrevnejši kaj pridobili??? Pa to je slovenska utopija že desetletja...
ULT0P40
07. 06. 2016 10.48
+30
Država pobira davke in dodatno dohodnino od tistih kjer je najlažje.Delavskih plač,invalidov,upokojencev,študentov,dijakov.Najbolj posredno ali neposredno z zmanjševanjem pravic na vseh koncih in krajih.Potem pa se slinijo pred mikrofoni,kako vsi delajo za dobrobit državljanov.Najbolj smrdljivi kapitalizem neoliberalnega predznaka se je zavlekel v našo deželo,jo okužil in razčlovečil.Cepiva pa ni.Ko vidiš naprimer Erjavca kako se hvali,da je zrihtal penzjonistom 2 ali 3 evre se ti obrača želodec.
FesterAdams
07. 06. 2016 19.50
+7
Ja, to so sami slinavi in lažljivi kurbeži...
fofnudl
06. 06. 2016 20.35
+1
Ta nova ureditev je pravičnejša, saj nekdo ,ki je pričakoval vračilo dohodnine, pa ni presegal cenzusa, je moral sam vlagati napoved za odmero dohodnine, odločbo in vračilo pa je prejel šele jeseni. Tudi dve različni tranši (termina) za vročanje informativnih izračunov je treba ukiniti, ker računalnik to preračuna v trenutku za vse zavezance. Furs pa taktizira in zavezance deli v dve neenakopravni skupini. Vsem informativne izračune v prvi tranši, pa basta.
Danica Krajnc
06. 06. 2016 19.50
+7
V Cimosu si lahko vodilni dvigujejo plače do neba in ga bodo tako spravili v stečaj,....kdo krije stroške,.....tudi otroci, ter njihovi roditelji, ki bodo sedaj še davek na minimalne zneske plačevali ,....ja Aleš Princ za otroke gre , a res,...nova naloga vas že čaka,....stranka naj počaka,......joj pa še boj za ROG čaka vse. Tudi tu živijo in delajo , ...mladi,.......dela za boj za pravice malih ljudi vam ne bo zmanjkalo,.....vsem , ki trdite, da vam je mar za otroke in male ljudi,......veselo na delo,.....lov na "uspešne podjetnike" take in drugačne, od tu in sveta,....... no malo utopije,......ja pa še nekaj priporočam poslušanje duhovnika- profesorja iz Tokija /že davno,..arhivi RTV SLO/ in poslušanje govorov našega papeža Frančiška,.....presenečeni boste nad njihovimi odgovori,.....glede odnosa elit takih in drugačnih do navadnih ljudi,...pa tudi o družbenih dogajanjih v zgodovini človeštva vse do danes,.....pa še malo v svarilo prav VSEM, če bomo tako nadaljevali onesnaževati in tako intenzivno izkoriščati naš planet bomo kmalu vsi izginili,.......vesolje je res prostrano, a gostoljubno očitno ni,.....ČUVAJMO TO KAR IMAMO, radi se imejmo in bodimo strpni drug do drugega. TAKO, hruške, jabolka,.....MIX prebliskov,.......lp VEČERNI MIKS TOKRAT PREBLISKOV,......noro ,...mogoče,....samo ...vse kar poslušam , kar slišim na cesti, medijih,....se mi ogromno stvari zdi norih, nerazumljivih,.....tako misli še marsikdo,.... Vse se izgublja, morala , etika,......še peteršilja ne znamo več gojiti,......včasih se vprašam ali je z mano kaj narobe,.....ali pa z drugimi,......joj pa na pričevalce sem pozabila duhovnika iz Tinja na Koroškem - Avstrija,....zelo zanimiv gospod in tudi njegovo pričevanje, posebno o zločinih v Avstriji, ki so jih delali zmagovalci v BELIH ROKAVICAH,........1945-1955,.......IN ŠE IN ŠE,......DRUGIČ..... malo norosti za ta NORMALNI SVET ,......prebirala zgodovino od pradavnine do danes celega sveta, kako so nastajala verstva,.... kakšna prihodnost pa nas čaka , pa si odgovorite sami, če bomo v tem stilu in hitrosti nadaljevali,.....ali so tudi naše možgane že napadle gosenice,.......
PredsednikPepe
07. 06. 2016 08.49
+7
Elite so pač elite. Za njih se vedno najde denar, za upokojence pa ne. Sedaj bodo končno dobili do 3,00 evra na mesec. Državni uslužbenci pa regres. Torej za ene je denar, za druge ne. Tudi za stalno pripravljenost je bil denar. To je pač Slovenija.
lobo1112
06. 06. 2016 18.39
+18
Zakaj Furs ni izstavil informativnega izračuna, če so bile družinske pokojnine že prej obdavčene v kolikor jo dobiva nekdo, k je vzdrževani član? So pozabili? Ja pa ja de! Zakon je enak kot je vedno bil samo s to razliko, da seda pošiljajo informativne izračune vsem! Zakon je enak, samo njihovo tolmačenje obračuna se je spremenilo! Bolj po kmečko ne znam razložiti. Ne pa njihovo sprenavedanje, kar kažejo spodaj navedeni citati! Lepo prosim, da mi nekdo priporoči kaj kadijo (jemljejo) na FURSU in mi razložijo njihovo izjavo :"Za tiste, ki pa bi že prej dohodnino morali vračati, a jim je ni bilo treba, ker zaradi premajhnih dohodkov izračuna niso prejeli, pa je zdaj slabše." VZa tiste, ki pa bi že prej dohodnino morali vračati, a jim je ni bilo treba, ker zaradi premajhnih dohodkov izračuna niso prejeli, pa je zdaj slabše." PA KDO JE TU NOR?????
cool1
06. 06. 2016 17.42
+44
Država obstaja zaradi ljudi, ne ljudje zaradi države ! Če pozabite na to kar sem tukaj napisal, potem pa država obstaja zato, da krade od ljudi, pa še od tistih najrevnejših prav tako....Torej pri nas ni države zato ker so ljudje, ampak je država zato , da čimveč pokrade od slovenskih ljudi.....!!! Kaj pravite pa vi ?!
PredsednikPepe
07. 06. 2016 08.50
+3
ONniON
06. 06. 2016 16.51
+5
Sosednja Avstrija ima splošno davčno olajšavo do 11.000 eur bruto letnega dohodka kar znese približno nekaj več kot 900 eur bruto na mesec, res pa je da je ta znesek pod pragom revščine ki je v avstriji na osebo 1.160 eur neto mesečno, gor nimajo plačane malice in potnih stroškov, stanovanjski stroški so dražji, tako da je tudi 1.000 eur in manj za njih zelo slabo za čez mesec moraš geldati na vsak evro
srecnii
08. 06. 2016 11.25
+1
To pa ne drži, najmenine so po 400-500 evrov, seveda moraš primerjat isto stanovanjsko prostornino,a ne. hrana je celo cenejša, tud ostali izdelki so cenejši, gorivo ceneje.
ONniON
06. 06. 2016 16.43
+5
po podatkih statističnega urada je leta 2014 pod pragom revščine živelo 14,5 % slovencev ali 290.000 kar nas ne uvršča med nižje v evropski uniji, najnižje deleže so imele ; češka, nizozemska,danska,finska in slovaška , v sosednji avstriji 13,9 %, podatkov za slovenijo 2015 še ni na voljo
Dinho8O
06. 06. 2016 15.45
+0
Zato pa placam 125 evrov...
SLObunkeljn
06. 06. 2016 15.29
+37
Neverjetno, zmeraj, ko spremenijo davčno zakonodajo nastradajo najbolj ranljive skupine!? Naj mi že enkrat nekdo obrazloži ta fenomen, prosim! Pa koga mi to zadnjih 25 let volimo?
wolfterier
06. 06. 2016 15.42
+20
Otroci ne volijo,ne pišejo pritožb.ne štrajkajo,torej...
feliks-07
06. 06. 2016 17.27
+29
Je popolnoma vseeno koga voliš.Za vse,ki pridejo na kandidatno listo obstajajo posebna sita skozi katera lahko padejo samo barabe.
lobo1112
06. 06. 2016 15.17
+11
TA PA ZMAGA! "Če bi odmero dohodnine že v preteklih letih vložil sam, kar bi lahko, bi mu jo Furs že takrat odmeril, ampak tega seveda ni nihče počel." ZAKAJ pa je Furs poslal oz.sestavil informativni izračun, če izpadli 268. člen, določa, da Furs NE SESTAVI informativnega izračuna dohodnine za zavezanca (oziroma je zavezanec ni dolžan vložiti), če njegovi dohodki v davčnem letu niso presegli zneska splošne olajšave, ki je lani in tudi letos znašala 3.302,70 evra? Zakaj pa bi nekdo vlagal za odmero dohodnine, če je ta člen določal, da tega ni dolžan storiti?
lobo1112
06. 06. 2016 18.39
+4
Zakaj Furs ni izstavil informativnega izračuna, če so bile družinske pokojnine že prej obdavčene v kolikor jo dobiva nekdo, k je vzdrževani član? So pozabili? Ja pa ja de! Zakon je enak kot je vedno bil samo s to razliko, da seda pošiljajo informativne izračune vsem! Zakon je enak, samo njihovo tolmačenje obračuna se je spremenilo! Bolj po kmečko ne znam razložiti. Ne pa njihovo sprenavedanje, da
Raptorrrrrrrrr
06. 06. 2016 15.08
+28
zakaj enostavno ne črtamo iz ustave besede pravna,socjalna
platon26
06. 06. 2016 15.14
+10
Zato da en del populacije misli, da bodo od države kaj dobili, drug del prebivalstva tisti desni z njenim pol bogovom JJ misli da živijo v socialistični državi in iščejo izgovore za svoja propadla življenja!
wolfterier
06. 06. 2016 15.45
+2
Meni ni propadlo življenje,propada pa država,za katero sem se boril ! Forum 21 je vse požrl !
srecnii
08. 06. 2016 11.26
pozitivno
06. 06. 2016 14.58
+19
Kje mi živimo? !?!? Katastrofa
lobo1112
06. 06. 2016 15.06
+14
Poznam kar nekaj mladoletnih otrok, ki ne želijo dočakat polnoletnosti v Sloveniji in delajo v smeri, da bodo čimprej šli drugam. Kdo bo ostal v Sloveniji je pa drugo vprašanje in koga bodo potem "molzli"!!!
pozitivno
06. 06. 2016 14.56
+19
Zakone naredijo za politike, mafijo, lopove. . Pošten slovenski narod pa itak vedno nastrada....
wolfterier
06. 06. 2016 15.46
+0
Če bi pošteni šli na volitve,ne bi vladali lopovi,nje,de...
Skunk Works
06. 06. 2016 14.47
-6
Sicer pa škoda izgubljati čas z ljudmi, ki si želijo slabega življenja pod levaki....med tem ko kapitalistične države cvetijo,...... ljudje se tam ukvarjajo z biznisi, hobiji, novimi lepimi stvarmi, ki si jih kupijo, .....kaj se boš ukvarjal z ljudmi, ki si ne drznejo želeti več, ki si ne drznejo živeti svojih sanj, ki so strahopetci........ saj je ves njihov svet in smisel, da napraskajo za položnice čez mesec, pa srečni so če ima otrok plačano malico v šoli, vsake par let pa še letijo na volitve obkrožat tiste, ki jim omogočajo ta bedni lajf.......noro......pa sposobni bi bili več, mnogo več, samo v glavi imajo rdeče rešetke.......
Marija Krebs
06. 06. 2016 14.47
+1
Mislim, da se novinar ali novinarka niti malo ni potrudila, da bi predstavila, kot je. Pa poskusimo drugače: Dohodek starša, dohodek otroka, odštejmo olajšavo za vzdrževanega otroka. Po odbitju še splošne olajšave zavezanca za dohodnino ostane potem osnova za izračun dohodnine, po obstoječi dohodninski lestvici. Če bi obravnavali starša in otroka ločeno, Na drugi strani pa: dohodek starša, otrok nima nobenih prihodkov, splošna olajšava za vzdrževanega otroka in splošna olajšava zavezanca za dohodnino.
Skunk Works
06. 06. 2016 14.46
-2
A veste kaj je dejal en poljski pesnik, potem, ko je postalo jasno, da je stalin zanalašč ustavil vojsko pred Varšavo, da so lahko nemci zatrli upor nekomunističnih upornikov?: zdaj nas bo pa rdeča kuga "osvobodila" črne kuge......