Slovenija

Spremenjen vozni red vlakov

Ljubljana, 15. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Slovenskih železnicah je v nedeljo začel veljati nov vozni red, ki v prihodnjih šestih mesecih prinaša nekatere novosti in spremembe. V mednarodnem prometu se bo povečalo število povezav, v notranjem potniškem prometu pa na železnicah posebno pozornost namenjajo jutranjim, popoldanskim ter tedenskim konicam.

V teh terminih bodo v promet vključene vse razpoložljive prevozne zmogljivosti, so zagotovili na SŽ in dodali, da so letos poleti na tire pripeljali še zadnje garniture Siemensovih vlakov desiro, tako da so skupaj s ponudbo pendolinov, to je vlakov z nagibno tehniko ICS bistveno izboljšali kakovost ponudbe prevoznih storitev.

Zaradi slabše zasedenosti bo intercity vlak Ptuj vozil iz Ljubljane le do Murske Sobote in ne več do Hodoša
Zaradi slabše zasedenosti bo intercity vlak Ptuj vozil iz Ljubljane le do Murske Sobote in ne več do Hodoša FOTO: Dare Čekeliš

V notranjem potniškem prometu bodo še naprej obdržali taktni promet na glavnem prometnem križu Slovenije na relacijah Ljubljana-Litija-Zidani Most-Dobova, Zidani Most-Celje-Poljčane-Maribor, Ljubljana-Logatec in Ljubljana-Kamnik.

Zaradi slabše zasedenosti bo intercity vlak Ptuj vozil iz Ljubljane le do Murske Sobote in ne več do Hodoša. Od Ljubljane do Hodoša bo zagotovljena povezava z intercity vlakom Drava. Vlak ICS z dosedanjim odhodom iz Ljubljane proti Mariboru ob 8.45 bo po novem odpeljal ob 8.30 in bo imel v Mariboru neposredno povezavo z Gradcem in Dunajem. Zadnji vlak ICS iz Maribora v Ljubljano pa bo po novem odpeljal ob 19.50 in bo imel neposredno povezavo z Dunaja ter Gradca.

Več sprememb v notranjem voznem redu se sicer obeta 14. junija prihodnje leto, ko bo začel veljati poletni vozni red (do 13. decembra 2003). Takrat bodo namreč začeli voziti sezonski kopalni vlaki.

Z novim zimskim voznim redom je vključeno v promet tudi novo postajališče Ljubljana-Vodmat. Postajališče stoji ob dolenjski progi ob Grablovičevi ulici v Ljubljani, blizu križanja Zaloške ceste in železnice, na njem pa bodo ustavljali vsi vlaki, ki vozijo po tej progi.

Zaradi slabše zasedenosti bo intercity vlak Ptuj vozil iz Ljubljane le do Murske Sobote in ne več do Hodoša.

V mednarodnem prometu se obeta večje število povezav proti Avstriji in Nemčiji z dobrimi zvezami prek Beljaka, Salzburga, Münchna, Gradca ter Dunaja za nadaljevanje potovanja v druge evropske države. Vozil bo nov par eurocity vlakov Agram od Zagreba prek Ljubljane do Salzburga in nazaj, z odhodom ob 12.05 iz Ljubljane proti Salzburgu. V Ljubljano pa se bo ta vlak vrnil ob 21.42. Nov par intercity vlakov bo vozil od Ljubljane do Beljaka in nazaj z odhodom iz Ljubljane ob 5.58, v Ljubljano pa se bo vrnil ob 19.56. Intercity vlak Pohorje bo po novem vozil od Gradca do Kopra in nazaj (prej iz Maribora). Eurocity vlaku Mimara, ki vozi od Zagreba do Münchna, pa se bo spremenila ura odhoda in prihoda, in sicer bo po novem voznem redu odpeljal iz Ljubljane 10.08, v Ljubljano pa se bo vrnil ob 17.42. Intercity vlak Rogla, ki je vozil od Ljubljane do Dunaja in nazaj, bo ukinjen. Na Dunaj in nazaj bo mogoče iz Ljubljane potovati z vlakom ICS do Maribora, kjer bo imel zvezo z intercity vlakom Croatia, ki v Maribor pripelje iz Zagreba, in vozi do Dunaja.

Proti Italiji bo začel voziti nov povezovalni vlak iz Ljubljane do Sežane z zvezo na lokalni avtobus do Opčin in naprej proti Trstu ter nazaj v popoldanskem času, z odhodom iz Ljubljane ob 15.30.

Spremembe se obetajo tudi pri vlakih proti Hrvaški, ZRJ, Makedoniji in Grčiji. Nov vlak Olympus, ki bo vozil med Ljubljano in Solunom (z odhodom iz Ljubljane ob 21.05), bo nadomestil dosedanji mednarodni vlak Ohrid, ki je vozil med Ljubljano in Bitolo. Podobno kot v sedanjem voznem redu bo v poletni sezoni ob sobotah in nedeljah vozil par vlakov do Pulja in nazaj. Vlak iz Ljubljane do Splita bo v poletni sezoni vozil ob sredah in petkih, le da bo iz Ljubljane odhajal dve uri pozneje kot doslej. Iz Maribora in Celja do Splita bo v poletni sezoni ob petkih mogoče potovati tudi v vagonih-ležalnikih. Zaradi finančnih razlogov (nepokritih stroškov železnic Bosanske krajine) pa bo ukinjena povezava Ljubljana-Doboj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3