Slovenija

Kdo je delil letake 'Imaš jajca?'

Ljubljana, 20. 05. 2010 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Med študentskimi demonstracijami so delili črne letake 'Imaš jajca?'. Kdo stoji za njimi, ni znano. Po vandalizmu v državnem zboru že zbirajo podpise za razpustitev ŠOS, množijo se tudi skupine na Facebooku.

Včeraj je bila črna sreda. Študentske demonstracije so se pred državnim zborom sprevrgle v nasilje, nekateri udeleženci so v stavbo parlamenta metali granitne kocke, jajca, palice in transparente. Pred državni zbor je nekdo zalučal celo molotovko, zato je zagorelo grmovje. Protestov se je po navedbah Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) udeležilo približno 15.000 oseb, kar je skoraj devet odstotkov vseh študentov in dijakov.

Delili letake 'Upri se represivni državi'

Dobili smo fotografije letakov, ki naj bi jih delili včeraj med študentskimi demonstracijami le moškim in na skrivaj. Po pričevanjih bralke, ki želi ostati anonimna, so bili oblečeni v črne majice s sloganom 'Si upaš? Imaš jajca?', na katerih je na eni strani narisana polna škatla jajc s pripisom 'Ali imaš jajca', na drugi pa je prazna škatla z datumom demonstracij, opisom stanja v državi, kot ga vidijo tvorci letaka in poziv: ''Upri se represivni državi. Ne dovoli, da eksperimentirajo s tabo!!!'

Kdo stoji za letaki, ni znano. So pa predstavniki študentskih klubov 15. marca premierju Borutu Pahorju sicer dali paket kokošjih jajc. Takrat je predsednik Zveze študentskih klubov Marko Funkl dejal, da upa, da jih ne bo treba drugič prinesti v kakšni drugi obliki. Predsednica Študentske organizacije (ŠOS) Katja Šoba pa je izjavila, da ''če bo šel Zakon o malem delu naprej v taki obliki, lahko pričakujemo marsikaj".

Peticija za razpustitev ŠOS

Protest pred državnim zborom - 2
Protest pred državnim zborom - 2 FOTO: Aljoša Kravanja
Protest pred državnim zborom - 6
Protest pred državnim zborom - 6 FOTO: Aljoša Kravanja

Javnost nasilje povečini obsoja. Mnogi krivijo organizatorje demonstracij in jih pozivajo k odstopu, a vodilni Študentske (ŠOS) in Dijaške organizacije (DOS) zanikajo odgovornost. Drugače misleči pa so preko spleta začeli zbirati podpise za razpustitev ŠOS. Ustanovitelji strani, kjer je peticija, pozivajo poslance k razpustitvi ŠOS zaradi izgredov, ''ki so si jih nad hramom demokracije privoščili mladi, zbrani pred državnim zborom v organizaciji Študentske organizacije Slovenije, zaradi nedopustnosti ravnanja organizatorja, ki meni, da se lahko zaključi demonstracije, ko mu uidejo izpod nadzora, in se izogne odgovornosti, zaradi izkoriščanja študentov s strani 'študentskih baronov', ki sedijo na različnih predobro plačanih funkcijah, in zaradi kopičenja imetja na račun študentov, od katerih študent nima nobene koristi''.

Več skupin na Facebooku obsoja nasilje

Mnogi so aktivni tudi na Facebooku , kjer je včeraj nastala tudi skupina '19. 5. 2010: SRAMOTA ZA SLOVENIJO'. Ima več kot 7000 članov, v opisu pa piše: ''Kdor 19. maja 2010 ni šel na demonstracije, ki so se sprevrgle v vandalizem, naj se pridruži ter s tem dokaže in pokaže, da se NE strinja s protestniki ter ŠOU in ŠOS!''

Pred študentskimi demonstracijami se je na Facebooku pojavila tudi skupina 'Šou študente samo izkorišča, zato NE grem na demonstracije', ki ima skoraj 7000 članov. V kratkem opisu piše: ''Nova jadrnica za 100.000 evrov, bogati zaslužkarji med študentskimi funkcionarji, ki bogatijo na račun študentskega dela –  zato so tudi proti ukinitvi le-tega. Delodajalci ne zaposlujejo diplomantov, ker raje vzamejo študenta, ki pa nima nobenih pravic – ni regresa, ni bolniške, ni dopusta, če ti ni voljan plačati, pa se spet lahko obrišeš pod nosom. Gre zgolj za njihovo dobro! Študenti potrebujemo delovna mesta, varno zaposlitev, da bomo lahko čim prej diplomirali, ne pa da se statusi vlečejo v nedogled, ker večina študentov po diplomi pristane na zavodu, študentske organizacije in študentski servisi ter delodajalci pa si manejo roke.''

Med protesti je bilo poškodovanih več ljudi, med njimi devet policistov.
Med protesti je bilo poškodovanih več ljudi, med njimi devet policistov. FOTO: Aljoša Kravanja

Več kot 5500 članov skupine 'SRAM me je, da sem študent/dijak zaradi tistih, ki so 19. maja protestirali!' meni, da so ''študentje in dijaki 19. maja brez veze protestirali. Večina jih sploh ni vedela, zakaj gre! Zakon je po večini nam v dobro. Slab je le za ŠOU in ostale podobne organizacije.'' Skupina '19. maj 2010: Sram me je, da sem študent' je bila ustanovljena ''za vse, ki kot študentje ali dijaki ne želite biti povezani z dogodki'' pred parlamentom. 'Parlament R.I.P. 19. 5. 2010 :)))' pa je ustanovljena "za zabavo in brez smisla" ter ima nekaj čez 2000 članov.

Mnenje so izrazili tudi bralci 24ur.com. Na anketno vprašanje, kdo je po vašem mnenju odgovoren za nasilje med študentskimi protesti, je doslej odgovorilo več kot 10.000 ljudi. Večina, 30 odstotkov, meni, da so krivi organizatorji, s 26 odstotki sledijo razgreti posamezniki med protestniki, s 24 odstotki pa aktualna oblast. 18 odstotkov pa jih meni, da je vandalizem posledica splošnega stanja v družbi.

ŠOS zavrača očitke

V Študentski organizaciji so v današnjem sporočilu za javnost ponovili, da se ne čutijo odgovorne za nasilje. "ŠOS je demonstracije organiziral v skladu z vsemi zahtevami, ki so opredeljeni v veljavnih predpisih in za organizacijo shoda pridobil vsa potrebna dovoljenja, kar pomeni, da so bile legalne in legitimne. Pristojni organi so bili s predpripravami na demonstracije in stanjem na prizorišču demonstracij ves čas seznanjeni, prav tako so imeli po veljavni zakonodaji pripravljene tudi lastne ukrepe za takšne primere, vendar niso uspeli zagotoviti varnosti reda in miru." Ponovili so, da so pozivali k demonstracijam brez alkohola.

'Za ohranjanje pozicij določenih skupin'

Vendar pa po mnenju predstojnice Centra za socialno psihologijo na Fakulteti za družbene vede Mirjane Ule sredine demonstracije niso nastale toliko iz pobud in tegob študentov, ampak so bile bolj vzpodbujene prav s strani študentskih funkcionarjev, študentskih servisov in njihovih interesov. Torej niso resnično premišljene in reflektirane teme, ki bi nastale v krogih študentov, pač pa vzpodbujene za ohranjanje pozicij določenih skupin, je prepričana Uletova.

Kar pa ne pomeni, da nezadovoljstva med mladimi ni, še pravi in dodaja, da je to po njenih opažanjih posledica strahu pred negotovo in nejasno prihodnostjo. Sedaj je sicer še neartikulirano, se pa zaradi tega nezadovoljstva in negotovosti odzivajo na pozive k uporu.

Tako je po njenem mnenju protest opozorilo, da država nima ustrezne visokošolske izobraževalne politike, niti politike do mladih, in je odziv na čas, v katerem živimo. Ta pa je problematičen in kompleksen, saj predvsem mladi in študenti nimajo urejenega položaja, pravi Uletova. Po njenem mnenju obstaja v družbi psevdointeres za mlade in psevdointeres za izobraževanje. Na videz je omogočeno široko izobraževanje vsem, po drugi strani pa se na tak način skuša mlade utišati.

Mladi so v sredo tako po njenem mnenju dobili priložnost, da izrazijo svoje nezadovoljstvo. Na dejstvo, da večina mladih sploh ni poznala vsebine predloga zakona o malem delu, Uletova pravi, da so zmeraj nekakšni centri, ki artikulirajo težave, ostali pa so pridruženi člani. V 50. letih je sociolog Helmut Schelski za nemško mladino rekel, da so uporniki brez razloga. "To pomeni, da se upirajo, pa ne vedo proti čemu in zakaj. Prav zato, ker danes še ne čutijo problema, čutili pa ga bodo še jutri," pravi Uletova.

Današnje sporočilo za javnost ŠOS
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (484)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peleja Rajh
24. 05. 2010 18.10
Jaz sem tudi za spremembo in ukinitev študentskih servisev, sploh neprijaznega osebja ki dela na študentskih servisih, še napotnic ne znajo eni poslat na pravi naslov, in neizplačan zaslužen denar na servisu, pa še grožnja s tožbo, v primeru če nam kaj izplačajo - 5 ljudi je delalo 2 dni, gdč....pa je denar cirka 200 evrov dala v žepek, tako da, bejžte no, študentski servis ne hvala!!!
Alex Kruis
23. 05. 2010 01.02
Sena Dramalija
23. 05. 2010 00.10
kdo je nosil transperent(e) ni čak noris ne preživi s malim delom?
littleSister
22. 05. 2010 08.20
kdo je posiljal SMSje ze dva meseca pred shodom???!!!
Karen Zorz
22. 05. 2010 00.24
KAKO BEDNO SPOROCILO ZA JAVNOST!!!
angel_ani
21. 05. 2010 15.53
Študentje in dijaki so v tej zadevi samo pokazali kako nezreli so in kako sploh ne razumejo zakaj in za koga so te demonstracije sploh bile.Vsi ki so bili na demonstracijah so dali glas tistim,ki imajo ze tako polne zepe torej študentskim servisom-organizacijam,ki letno od drzave prejme ogromno denarja,ki pa ga ne gre nic za studente ampak si le svoje zepke nafilajo.ZA UKINITEV ŠTUDENTSKIH SERVISOV!!!!Tako bi študent ravno tako delal,ob enem bil prijavljen,imel zascito,da ce ga ne placajo da ta denar dobi,te namrec govorim iz lastnih izkusenj studentski servisi ne nudijo,ceprav bi jo morali.Skratka namesto da bi denar ki ga drzava da studentskim organizacijam,bi bilo boljse,ce bi vsak mesec izplacevali vsem studentom stipendije v fixni vsoti,vsem iste,vsak mesec brez izjeme,pa bi studentu bilo treba pol manj delati,kar pomeni posledicno tudi vec casa za ucenje in boljse ucne rezultate. - Se popoLnoma strinjam ! Ničesar niso dokazaLi s tem,razen tega,da so nezreli . Jaz sem osebno študentka in ME JE SRAM da se takšne stvari dogajajo v sloveniji ! Če gredo demonstrirat-naj gredo demonstrirat in ne pa uničevat državne lastnine, za katere poškodbe bodo morali plačevat njihovi starši-mi-dalkoplačevalci !
nokcharris
21. 05. 2010 14.51
Nasilje ni rešitev, vendar če bo ta peščica vodilnih še naprej jemala ljudem še tisto malo kar jim je ostalo, se zna zgodit še kak hujši protest npr. ala Grčija. Politiki nehajte že imat ljudem ki vas hranijo in se raje osredotočite na druge vire zašlužkov!...
Debely
21. 05. 2010 11.38
Če komu ni jasno kdo stoji za demonstracijami, naj vpraša SDS, oziroma JJja.
bonzo1
21. 05. 2010 07.32
orangensaft , dej ne lupaj neumnosti!!!
orangensaft
21. 05. 2010 07.25
ŠOS tega sigurno ni delila. Oni niso nič krivi.
grega1988
21. 05. 2010 07.06
sedaj so šli stopničko višje vlada se pa boji kakšni izgredi bodo ob naslednjih demonstracijah. Ne podpiram nasilja samo s to vlado se ne da komunicirat kaj šele verjet vanjo in na njihove obljube. Poglejte kje smo en kup brezposelnih, davki, elektrika, bencin vse se draži. POLOM
d.b
21. 05. 2010 07.05
Študentje in dijaki so v tej zadevi samo pokazali kako nezreli so in kako sploh ne razumejo zakaj in za koga so te demonstracije sploh bile.Vsi ki so bili na demonstracijah so dali glas tistim,ki imajo ze tako polne zepe torej študentskim servisom-organizacijam,ki letno od drzave prejme ogromno denarja,ki pa ga ne gre nic za studente ampak si le svoje zepke nafilajo.ZA UKINITEV ŠTUDENTSKIH SERVISOV!!!!Tako bi študent ravno tako delal,ob enem bil prijavljen,imel zascito,da ce ga ne placajo da ta denar dobi,te namrec govorim iz lastnih izkusenj studentski servisi ne nudijo,ceprav bi jo morali.Skratka namesto da bi denar ki ga drzava da studentskim organizacijam,bi bilo boljse,ce bi vsak mesec izplacevali vsem studentom stipendije v fixni vsoti,vsem iste,vsak mesec brez izjeme,pa bi studentu bilo treba pol manj delati,kar pomeni posledicno tudi vec casa za ucenje in boljse ucne rezultate.
MYDAY
21. 05. 2010 06.39
vlada je sama kriva za to saj se ni sposobna pogovarjati na lep način. pač....revolucija se tako začne in ne si zatiskat oči nesposobna vlada
veselo-na-delo
21. 05. 2010 04.08
To je pa res kaj počno ni več za vzdržat!!
Lojze Kojzek 1
21. 05. 2010 01.41
zadnji čas,da se začne nekaj spreminjati proti vladi,saj so oni krivi za vse to kar se dogaja
CheGaucho
21. 05. 2010 01.18
Prav ponosen sem na naše študente saj imajo resnično samo onti jajca v tej državi, da so jasno pokazali, da ta država nima več prihodnosti v primetu takega nadaljevanja. Veliko tujcev kar ne morajo verjeti med njimi tudi poslanci, da imajo lahko tudi Slovenci ekrat dosti pa čeprav so znani kot narod hlapcev. No končno so študentje pokazali, da temu ni tako in upam, da bodo zdaj poslanci razumeli stisko narodi in začeli graditi socialni dialog. Zgleda, da je do tega moralo priti. Slej ko prej bi prišlo do takega izgreda. Aja všeč mi pa je to da so napadli izključno parlament in ne zasebne lastnine, ki menim da so s tem pokazali s kom niso zadovoljni. Edino kar pa se čudi pa je to, da delavci vse do zdaj niso znali nikoli pokazati jasnega nestrinjanja z državo in delamo pod standardom evropske unije. Mislim pa, da se bo počasi tudi tu moralo kaj več postoriti, da se uredijo stvari tako kot morajo biti. Država bo morala v prihodnosti postaviti neko razmerje med najvišjo plačo in najnižjo plačo v podjetjih. In najvišje plače bi morali vezati glede najnižjih plač v podjetjih, saj bi tako direktorji delovali v dobro celega podjetja in ne samo za svoj žep. Drugo kar bi morali storiti pa je, da bi uvedli javni register za vse managerje, ki niso sposobni opravljati takega dela. In v ta register bi vpisali vse tiste, ki so odgovorni za razpad podjetja oziroma odgovorne za stečaj podjetja, saj bi tako preprečili, da se direktorji selijo iz enega podjetja v drugega kot virus, ki pa si sami sebi bašejo denar in se imajo za uspešne. Aja pa še to tisti, ki bi se znašel v tem registru ne bi mogel več delati na vodilnih položajih v podjetjih, kjer je lahko odvisna prihodnjost podjetja. Mislim, da bi bilo to za Slovenijo še kako potrebno, če se hočemo zdravo razvijati.
tiptronic
21. 05. 2010 00.54
TO SO GOBEZDAL SAM UNI Z BORČEVSKO PENZIJO PA EN TAMAU K SO MU DAL ZA KEPCO ČOKOLADNGA!!!
tiptronic
21. 05. 2010 00.48
Men je pa cool,da je blo tko!!! Sovenčki,sploh ne znate z nobeno drugo stvarjo argumentirat stvar kot s kaznijo pa nekim denarjem!!! Najbolš,da so zdej še hujše kazni pa represija,pol pa kr naenkrat,bo vse uredu!!! Zdej nej pa plačajo,plačajo nejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BEDNIKI
himmi
21. 05. 2010 00.39
kaj šele bo ko bodo ukinli študentsko delo.. pol se bo pa parlament zrušo..
skratkuzma
20. 05. 2010 23.54
"Dobili smo fotografije letakov, ki naj bi jih delili včeraj med študentskimi demonstracijami LE MOŠKIM IN NA SKRIVAJ." Kakšna bedarija je pa to?!!?!