Slovenija

'Sramotna Faymannova izjava'

Ljubljana/Dunaj, 27. 08. 2009 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po obisku avstrijskega kanclerja so se lokalni časniki razpisali o "bedariji", "Pahorjevem srditem obrazu" in "nesproščenem pogovoru". V Sloveniji pa se krešejo polemike, ali so dvojezične table politično ali pravno vprašanje.

LDS s predsednico Katarino Kresal na čelu je presenečen nad "lahkotnostjo", s katero avstrijski zvezni kancler Werner Faymann vprašanje dvojezičnih tabel označuje za politično in ne pravno vprašanje. Stališče razumejo kot "podcenjevanje Slovenije in zanikanje pravic, ki pripadajo naši manjšini po 7. členu Avstrijske državne pogodbe (ADP). Z ADP in odločbami ustavnega sodišča ureditev statusa slovenske manjšine v Avstriji ni več politično vprašanje, temveč vprašanje avstrijskega spoštovanja lastnih pravnih zavez. Slovenija po njenem mnenju ne sme pristati, da bi se zaradi aktualnih političnih interesov pravno nedvoumno jasno stališče glede tabel vnovič postavilo v polje politike in s tem pogajanj o spoštovanju vladavine prava."

Pahor in Fayman med sprehodom na Brdu
Pahor in Fayman med sprehodom na Brdu FOTO: Reuters

V stranki od vlade pričakujejo, da se z avstrijsko stranjo o tem vprašanju ne bo pogajala, temveč da bo "nedvoumno in dosledno zahtevala, da Avstrija spoštuje pravice, ki naši manjšini pripadajo". V nasprotnem primeru mora Slovenija po njihovem mnenju problem dvigniti na mednarodno raven in "ravnati podobno kot Avstrija, ki je spor z Italijo glede pravic svoje manjšine na Južnem Tirolskem brez zadržkov pripeljala vse do Združenih narodov, kjer je svoj namen tudi dosegla".

Slovenski predsednik vlade bi moral jasno povedati, da podpira prizadevanja Narodnega sveta koroških Slovencev, ki se edini bori za pravice manjšin. Franc Pukšič

Znova se je odzval tudi nepovezani poslanec Franc Pukšič, ki je srečanje Pahorja in Faymanna označil za sramoto za Slovenijo in njeno zunanjo politiko. Po njegovem mnenju je Pahor Faymannu omenil problem spoštovanja ADP, da bi zadostil pritiskom slovenske javnosti, medtem ko bi mu moral jasno povedati, da Slovenija podpira Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in bo naredila vse, da bo Avstrija spoštovala 7. člen pogodbe. Kot ponižujočo je označil Faymannovo izjavo, da bo avstrijska vlada kljub recesiji povečala sredstva za slovensko manjšino. "Zame bi bilo bistveno, če bi dejal, da bo Avstrija kot evropska država postala pravna in demokratična in bo končno začela spoštovati Avstrijsko državno pogodbo in odločbo lastnega ustavnega sodišča."

Koroški Slovenci pozitivno gledajo na odločnost Slovenije

Nasprotno pa so predsedniki organizacij koroških Slovencev, Zveze slovenskih organizacij (ZSO), Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) in Skupnosti koroških Slovencev (SKS) pozitivno ocenili ravnanje Slovenije ob kanclerjevem obisku. Predsednik ZSO Marjan Sturm je ocenil, da je odločnejša drža Slovenije glede uresničevanja ADP "dobra in pozitivna", ker je Avstrijo tako opozorila, da gre tudi za njeno mednarodnopravno obvezo. Vodja Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Karel Smolle je bil kritičen do Faymannove izjave, da je za vprašanje dvojezične topografije nujna politična rešitev. "V pravni državi o odločitvi sodišč ni več možna politična razprava," je poudaril. Dodal je, da so odločitve sodišč dokončne, politika pa je poklicana le, da te odločitve izvrši. "Pravna država sloni na teh odločitvah," je dejal. Glede vztrajanja Slovenije pri uresničevanju ADP pa je Smolle menil, da gre za "nove poudarke". Po njegovem mnenju je bistven napredek, da je Slovenija prvič povedala, da je naslednica ADP in da mora Avstrija delovati kot pravna država. Dejal je še, da je Slovenija tista, ki mora vstopiti v dialog z Avstrijo in predlagati določene rešitve.

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik ni optimist, da bo vprašanje dvojezične topografije hitro rešeno, bo pa možno, če bo avstrijska vlada "dala signal". "Slovenska vlada je vedno dajala jasen signal. To je korektno in v podporo manjšini," meni. Dodal je, da je bila za slovenske vlade vedno težava neenotnost manjšine v Avstriji. Sadovnika še posebej veseli, da se je Faymann opredelil za razgovore z vsemi, tudi koroško deželno vlado. Predsednik SKS se zavzema za politično rešitev vprašanja, ki pa bi morala biti v skladu z razsodbami ustavnega sodišča. Ob tem je spomnil, da so predlog nekdanjega kanclerja Alfreda Gusenbauerja, ki je bil prav tako politična rešitev, podprle vse organizacije koroških Slovencev. Sta pa tako Sadovnik kot Smolle opozorila, da se Faymann pred obiskom v Sloveniji o vprašanju dvojezične topografije ni z nikomer pogovarjal. Po mnenju Sadovnika je zato srečanje s slovenskimi predstavniki pomemben signal v procesu reševanja vprašanja dvojezične topografije.

Odzivi avstrijskih časnikov

Avstrijski časniki se osredotočajo le na vprašanje dvojezičnih napisov in drugim temam obiska praktično ne posvečajo pozornosti.

O obisku kanclerja so se obširno razpisali tudi avstrijski časniki. Večinoma izpostavljajo, da je Slovenija zaostrila držo do Avstrije glede uresničevanja ADP in da je Faymann slovenskega kolega prosil za razumevanje zastoja pri reševanju vprašanja dvojezične topografije. Koroški dnevnik Kärntner Tageszeitung v komentarju z naslovom Napačno usmerjena energija poudarja, da se tri desetletja in pol cela država ukvarja z "bedarijo", in sicer v smislu, da ne gre za zadevo ključnega pomena. Pri tem je obstajala in obstaja vrsta drugih tem ključnega pomena, kot je financiranje socialne države, pokojnin, zdravstvenega sistema in še predvsem gospodarska kriza, poudarja časnik. Avstriji bi želeli energijo za dejanske teme našega časa, komentar sklene Claudia Grabner.

V ločenem članku pa KTZ poudarja, da je Slovenija zaostrila ton do Avstrije glede dvojezičnih krajevnih napisov in da je kancler Faymann slovenskega kolega Pahorja prosil za razumevanje zastoja pri reševanju tega vprašanja. Časnik se sicer posveča samo dvojezičnim napisom in pogovorom med Faymannom in Pahorjem, drugih tem pogovorov v Sloveniji in srečanja s predsednikom republike Danilom Türkom pa niti ne omenja. Tudi dnevnik Österreich v svoji spletni izdaji izpostavlja Faymannovo prošnjo za razumevanje Slovenije za zastoj pri reševanju problema dvojezične topografije. Piše tudi, da je Pahor avstrijskega kolega spomnil na obveznosti Avstrije po ADP. Omenja še, da sta predsednika vlad govorila tudi o slovensko-hrvaškem sporu glede meje, ki je po ocenah časnika "v zadnjem času nekoliko izgubil na ostrini".

Der Standard prav tako izpostavlja, da je avstrijski kancler v Sloveniji doživel presenečenje, ko je Pahor zaostril pristop do reševanja vprašanja dvojezične topografije. Slovenski premier ni pustil nobenega dvoma o tem, da je postavitev dodatnih tabel zanj "nujna zadeva". Kot še piše dnevnik, je Pahorjeva jasna izjava pred mediji presenetila avstrijsko delegacijo. Je pa Avstrija s tem po pisanju časnika dobila dodaten pritisk, da "končno postane aktivna v reševanju vprašanja dvojezične topografije".

Kleine Zeitung piše, da je bilo za vse politične opazovalce jasno, da Pahor po pogovoru s Faymannom na štiri oči ni bil tako "sproščen" kot sicer. Bistveno ostrejši glede vprašanja dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem kot doslej pa je bil Pahor nato na skupni novinarski konferenci po srečanju. Kot novo časnik navaja tudi, da je Pahor prvič opozoril na to, da je Slovenija pravna naslednica ADP. Da si je Pahor za novinarsko konferenci nadel "srdit izraz na obrazu", ocenjuje tudi Die Presse.

Pahor je spomnil na to, da Avstrijo k postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem zavezuje 7. člen ADP, kot prvi slovenski premier pa je Slovenijo ob tem označil za pravno naslednico nekdanje Jugoslavije pri podpisu pogodbe, še izpostavlja dnevnik. Faymann se po pisanju časnika na zaostritev tona ni odzval. Die Presse omenja tudi, da je Faymann med kosilom Pahorju ponudil posredovanje Avstrije v slovensko-hrvaškem sporu o meji, nad čemer pa naj Slovenija po pisanju časnika ne bi bila preveč navdušena, saj stališče Avstrije ocenjuje kot preveč prohrvaško. Malo zanimanja je Pahor pokazal tudi glede Faymannovih pritožb nad visokimi cenami slovenskih vinjet, še piše.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lope
28. 08. 2009 11.18
Bitke za dvojezične table ne bom nikoli najbolj razumel. Poznam ženske (nekoč sosede), ki so v mladih letih doma v Sloveniji uživale svojo mladost z menjavanjem partnerjev kot nogavic na nogah. Ko so se po nekaj letih že dovolj "znucale" oz. "vun znorele", so si pa lepo v Avstriji poiskale svoje bodoče može avstrijce, si ustvarile družine in postale najboljše gospodinje in verne svetnice. Svoje otroke so vzgajale samo v nemškem jeziku. Tu pa tam (bolj redko) so prišle obiskat svoje starše v Slovenijo in vnukeci so se z babico in dedkom pogovarjali samo v "svojem" nemškem jeziku. In zakaj tile potem hočejo imeti dvojezične table? Da pa Pahor zna dobro frise pokat, pa ni nič novega. Lahko bi zamenjal Jerry lewisa, Luisa de Funesa ..., zna se pa pa pred novinarji tudi hitro preleviti v žalostno sovo. Torej nekaj pa le zna.
abeceda123
28. 08. 2009 01.08
........mogoče Borat sramote, pa se brani na tako primitiven način.
Dol.z.izdajalci
27. 08. 2009 21.37
Sami so se odločili, ker so po poslušali lobiranje klerikalcev. Saj bi se lahko tudi sedaj odločili o odcepitvi !!
luciluk
27. 08. 2009 21.26
Istrijan za boljše razumevanje v Celovcu je bilo oddano za 5000 volilnih lističev več kot je bilo sploh volilnih upravičencev. in to se je dogajalo na vseh volilnih mestih. Volitve so nadzirali Italijani kot predstavniki sil Antante?! Italijani so predhodno že okupirali Slovenso zemljo do Vrhnike, prav tako Trbiž, ki je geografsko del Koroške??? Sicer je pa tako, ljudje berite knjige o zamolčani zgodfovini od leta 1918 naprej, zavedajte se da smo slovenci samostojni od leta 1918 naprej in ne od l.1945. Vprašajte se koliko so va učili o generalu Maistru in borcih za S mejo, o organizaciji TIGR ter ostalih zgodovinsko pomembnih stvareh, ki jih je rdeča zavesa zamolčala. Zamolčanje zgodovine lastnega naroda je politični samomor in to je poiskusila KPS. Vprašajte se kako to da o Istri vemo tako malo čeprav je od ustanovitve vojvodine Kranjske vedno bila del nje. In s kakšno pravco CRO zahteva Istro zase??? Zgodovinsko ne more, kot se je izgovarjala za Knin. Koroška je bila prodana iz strani Srbske kraljeva družine Karadžordževič kot delitev Balkana. A-O in Srbija sta bili sovražno razpoloženi od zasedbe Bosne iz strani A-O. V glavnem berite knjige, jih je veliko v knjižnici.
Istrijan
27. 08. 2009 18.40
Sramotno je, da so se Koroški Slovenci na plebiscitu odločili za takratno Avstrijo. To me neizmerno boli! Kakor, da niso vedeli iz zgodovine kaj bodo dobili, če se jim priključijo! Kot, da niso bili priča večstoletnim asimilacijskih tendencam in nemškemu navaljevanju s priseljevanjem v nekoč čiste slovenske kraje! Raje siromašen in na svojem, kakor v kao razvitejši državi in brez pravic ter razdeljen po popisu na 10 kategorij Slovencev oz. slovansko govorečih ljudi!
tron3
27. 08. 2009 17.41
Politiki slovenski butasti se že spet kregajo, jasno je da se je avstrijski klobasar postavil nad ustavo in tle ni dileme, konec debate,
vinadap
27. 08. 2009 17.27
gipson 7 - ti imaš lahko samo avstrijsko državljanstvo,pa si še vedno Slovenec in bodi ponosen na to. Tiste katere si naštel,so pa samo državljani Slovenije in ne slovenci,mislim,da vsaj razlikuješ med državljanom in Slovencem.
Nr.1
27. 08. 2009 17.24
Ja, "stara šola" tale vodilni trojček (SD, Zares, LDS). Ko imaš težave je potrebno najti zunanjega sovražnika. Sedaj ko se hrvatom ne da kregat in ne povzročajo težav, se bomo pa z avstrijci kregal. Glavno, da se ljudje ne ukvarjajo z nesposobnostjo vlade.
dzek.the.ripper
27. 08. 2009 17.23
gibson7 pozdravljen. Vsekakor so mi bolj pri srcu slovenci, ki živijo v avstriji, kot pa južnjaki, ki živijo v sloveniji.
Konrad 001
27. 08. 2009 16.57
Men se pa zdi da je bil gibson7 intimen z Haiderjevem Jorgom.................................
gibson7
27. 08. 2009 16.43
Jezek_TT_00727.08.2009, 16:40 Ne, ne, nimaš prav! Sem pravi in ne se preveč razburjat. ;)
gibson7
27. 08. 2009 16.40
KONRAD27.08.2009, 16:370 Kaj? A bi moral v cirilici napisat?
Jezek_TT_007
27. 08. 2009 16.40
gibson7 - ti si navaden jodlarski pezzde oz. prodana duša brez domovine !!
ipr
27. 08. 2009 16.38
Na okrogli mizi v CD z Borisom Pahorjem sem pogrešala naše vrle politike z obeh strani, da bi s prve roke slišali, kaj pomeni boriti se za slovenski narod v Sloveniji in izven njenih meja. Nam je dal vsem skupaj kar nekaj verbalnih klofut. Pa presneto prav je imel! Tip pri 96 letih ima čiste in jasne misli, kdo je in od kod izvira.
JozaFric
27. 08. 2009 16.37
Korošci so lahko samo srečni, da živijo izven te gnile države, ki nam pobere 60 % zasluženega denarja
Konrad 001
27. 08. 2009 16.37
gipson 7 Kaj bi ti sploh rad ?
gibson7
27. 08. 2009 16.35
Hja, in danes pa imate raznorazne Slovence (srbske, hrvaške, albanske,...) mi, ki smo pa KOROŠKI smo pa Avstrijci!!! Tako torej!? Radi se imejte,...
Konrad 001
27. 08. 2009 16.30
Važn da se ma Barbika fajn na Brdu, upam, da je jodlarju plaču kavico iz svojga žepa .
yuhu
27. 08. 2009 16.06
Cobra_11, če bi bil Pahor res gej, bi se zavedal pravic manjšin. Avstrijski kancler je uporabil zgolj tisto logiko, kot slovenski homofobi: o pravicah manjšine bo odločala dobra volja večine, manjšina pa naj bo lepo tiho, svoje slovenstvo naj uveljavljajo za štirimi stenami, v javnosti pa naj bodo diskretno neopazni.
Nad.oblaki
27. 08. 2009 15.48
"Koroški Slovenci pozitivno gledajo na odločnost Slovenije." Hehe...se vidi, da ne živijo v Sloveniji... kakšna odločnost nekaj...vsak nas pelje "čez vodo žejne". Itak sem pa mnenja, da tistih nekaj 100 koroških Slovencev, ki se še ni popolnoma integriralo oz. ponemčilo v njihovo družno in kolturo... se ne splača več "boriti", ker se tudi njihovi otroci verjetno čutijo še manj Slovence... (ne pozabiti, da je bilo teh Slovencev nekoč na tisoče... danes le še peščica)- dejstvo je, da jim je matična država Slovenija obrnila hrbet... in teh posledic (ponemčenja) se ne da odpraviti. Žal. Do leta 2050 nas bo verjetno ukoli miljona pravih Slovencev, do leta 2100 pa ukoli 800.000 in to v matični državi Sloveniji. Živeli v muzeju... slovenci smo narod, ki izumera na to bi morali opozoriti vso Evropo, ker tudi za njo je to kolturni šok (pa čeprav smo majhni).

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.