Slovenija

Kirurg Šehić razočaran: Žal mi je vsakega otroka, ki bi lahko bil operiran, pa še čaka na operacijo

Ljubljana, 23. 01. 2014 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
242

Beograjski kirurg Igor Šehić je v preteklih dneh v UKC Ljubljana uspešno operiral tri otroke. Starši dveh otrok niso pristali na operacijo. Šehić je ob tem poudaril, da sodelovanje z Ljubljano ne bo imelo smisla, če mu starši ne bodo zaupali.

Na današnji novinarski konferenci, ki je bila zelo obiskana tako s strani novinarjev kot zaskrbljenih staršev otrok, ki imajo prirojeno srčno napako in so na konferenco prišli po odgovore na svoja vprašanja, so svoja stališča predstavili strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker, vodja otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana Tomislav Klokočovnik, direktor Pediatrične klinike Ljubljana Rajko Kenda, na vprašanja novinarjev pa je odgovarjal tudi srbski kardiokirurg Igor Šehić.

Hojker, Klokočovnik in Šehić.
Hojker, Klokočovnik in Šehić. FOTO: Damjan Žibert

Po uri in pol pojasnjevanj in zastavljanja vprašanj je bilo jasno predvsem eno. V Slovenijo je prišel strokovnjak iz Srbije, ki je v minulih dveh dneh uspešno operiral tri otroke, čeprav je bilo predvideno, da jih bo šest. Eno operacijo so prestavili zaradi zdravstvenih razlogov, dve pa so odpovedali, ker se starši niso strinjali, da njihovega otročička operira doktor Šehić. In prav to nezaupanje v zdravnike in v program otroške srčne kirurgije je razlog, da je bila danes sklicana novinarska konferenca.

Potrebno je doseči zaupanje, vprašanje pa je, kako. In na to vprašanje vodilni v UKC Ljubljana niso imeli prepričljivega odgovora. Hojker je dejal, da so (takratni vodilni v programu in UKC Ljubljana) že pomladi leta 2012 sprejeli konsenz in določili, kaj vse potrebuje program otroške srčne kirurgije. Dogovor je bil: operacije dvakrat mesečno, kirurg bo ostajal v bolnici še dva dni po operaciji, institucija mora biti usposobljena šolati naše kirurge, kirurg, s katerim bodo sodelovali, mora prihajati iz okolja, kjer so dobre prometne povezave z Ljubljano, ter nazadnje in hkrati očitno ključno – v najkrajšem možnem času izšolati dva kardiovaskularna kirurga. In Hojker opozarja, da te zahteve veljajo še danes.

Po besedah Klokočovnika, ki je bil tudi učitelj Blumauerja, je bil omenjeni kirurg sposoben sam izvesti nekatere operacije, ki pa so vrednotene kot manj zahtevne. Prav tako naj bi Blumauerja aprila prosil, naj navede seznam, katere operacije je sposoben sam izvesti, a tega Blumauer ni storil.

In, ker niso bile izpolnjene, je očitno prišlo do vseh zapletov. Tako je deset zdravnikov vložilo ugovore vesti in s tem program v prejšnji obliki (z izraelskim kirurgom Mishalyjem in slovenskim kirurgom Robertom Blumauerjem) ustavilo. A Hojker opozarja, da program ni zaustavljen, da še vedno ostaja in da so ga celo uspešno nadgradili. "Pustite nas v miru delati. Program je jasen in ostaja," je dejal Hojker in poudaril, da so bile vse tri operacije, ki jih je opravil Šehić uspešne, prav tako so bile uspešne operacije v Münchnu.

Hojker: ni pomemben solist, pomemben je orkester

Vodja programa Klokočovnik je poudaril, da so bile težave v slabem strokovnem sodelovanju v ekipi, doktor Hojker pa je vse skupaj primerjal z orkestrom in njegovo uigranostjo. "Tako kompleksen program ne temelji na enem zvezdniku. Lahko ga primerjamo z orkestrom. In če eden od glasbenikov v orkestru ne igra dobro, potem cel orkester izpade."

Po Klokočovnikovih besedah so bili na konziliju vsi vpleteni v program zadovoljni s sodelovanjem s Šehićem, ki je v tem tednu opravil tri demonstracijske operacije, ki so bile uspešne.
Po Klokočovnikovih besedah so bili na konziliju vsi vpleteni v program zadovoljni s sodelovanjem s Šehićem, ki je v tem tednu opravil tri demonstracijske operacije, ki so bile uspešne. FOTO: Damjan Žibert

Klokočovnik je opozoril, da program ni izšolal dveh kardiovaskularnih kirurgov, kot je bilo predvideno. Vprašanje, zakaj nimamo dveh izšolanih kirurgov, je zastavil Davidu Mishalyju, ta pa mu je dejal, da mu je bilo naročeno, da se izšola le en kirurg. Razlog je bil v tem, da je obseg operacij v Sloveniji premajhen. Tako je srčni kirurg Janez Vodiškar po dveh letih sodelovanja v programu odšel v tujino, ostal pa je Blumauer.

Po mnenju Klokočovnika se slednji v vseh teh letih ni dovolj doizobrazil, da bi lahko samostojno opravil potreben delež operacij. Zato so se v UKC Ljubljana odločili za sodelovanje s srbskim kirurgom Igorjem Šehićem. Ta zmore samostojno operirati kar 95 odstotkov vseh operacij, pravi Klokočovnik. Na vprašanje, kaj vse zmore doktor Blumauer, Klokočovnik ni znal pojasniti. Dejal je, da so aprila 2013 sprejeli odločitev, da se Blumauerja umakne s programa, kljub temu pa je Blumauer ves ta čas ostal v programu in še naprej operiral. Nazaj v program naj bi ga potegnilo takratno vodstvo UKC Ljubljana, tako Klokočovnik. Je pa Blumauerja pozval, naj mu pisno pojasni, kaj vse je sposoben operirati, česar Blumauer, po besedah Klokočovnika ni storil. Blumauer ostaja na kardiokirurgiji, na oddelku za odrasle, na vprašanje, ali bo še operiral, pa so dejali zgolj, da bo o tem odločal konzilij.

Kenda: to ni kirurgija išče kirurga

Zaman so odgovore na svoja vprašanja čakali predstavniki društva Velik srček, ki so se udeležili konference. Vodstvo jim je ponudilo, da se srečajo drugič in razčistijo nejasnosti.

"Izbira kirurga ne more temeljiti na količini všečkov," pa je dejal direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda. Pri tem je imel v mislih starše otrok s prirojenimi srčnimi napakami, ki so ustanovili društvo Velik srček, ki zbira podpise pod peticijo v podporo za oblikovanje samostojnega centra za zdravljenje prirojenih srčnih napak v UKC Ljubljana, pod katero je že 15.000 podpisov. Zavrnil je očitke v peticiji in dejal, da to ni "kirurgija išče kirurga" po vzoru šova Gostilna išče šefa.

Šehić: Brez zaupanja ni operacij

Vidno razočaran pa je bil srbski kardiokirurg Šehić, ki je dejal, da je problem v pomanjkanju zaupanja v zdravnike. Poudaril je, da nikoli ne bi sprejel nekaj, kar ne zna in s tem želel pomiriti starše tistih otrok, ki na operacijo še čakajo. "S tem se ne bi igral. Nikoli ne bi postavil na kocko svojega imena. Jaz tukaj zastopam tudi svojo bolnišnico," je bil odločen Šehić in vidno užaloščen, ker dvoji starši niso pristali na operacijo. "Zaupanje je osnovno. Če mi starši otrok ne zaupajo, njihovih otrok ne operiram," je dejal Šehić, ki bo, če se bo izkazal za ustreznega strokovnjaka, dobil podjemno pogodbo, za drugačno, očitno nižjo ceno kot jo ima Mishaly, je dejal poslovni direktor kliničnega centra Matjaž Tavčar.

Pogodbo s Šehićem nameravajo v UKC Ljubljana skleniti v bližnji prihodnosti.
Pogodbo s Šehićem nameravajo v UKC Ljubljana skleniti v bližnji prihodnosti. FOTO: Damjan Žibert

Ekipo bo okrepil kirurg iz Novega mesta Miha Weiss, ki prihaja v klinični center iz Novega mesta, je pa Klokočovnik kontaktiral tudi Vodiškarja v Nemčijo. Po besedah Klokočovnika, bi se bil ta pripravljen vrniti. "Pričakujem, da se bo vrnil. Upam," je še dejal Klokočovnik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24Ppkur
24. 01. 2014 12.18
+12
problem ni v tujih zdravnikih .... verjamem, da je dr Šahić odličen kirurg, sicer ne bi zastavljal svoje kariere za tovrstne operacije .... problem bolj vidim v našem zdravstvenem sistemu, v naših zdravnikih in vodstvenih kadrih ... ti so veljali doslej kot problem tako s strokovnega kot koruptivnega nivoja ... in kako boš takšnemu zdravniku oz vodstveniku verjel, da je nek dr Šahič res tako odličen kirurg .... samo enkrat se zgodi napaka na srcu in ni povratka, ker pa gre za otroke, je toliko bolj občutljivo vse skupaj ..... razumem starše otrok, ki še iščejo Šahićevo potrditev .... vendar mora še tako odličen kirurg razumeti, da si tudi sam mora pri tovrstnih posegih s svojimi sposobnostmi in uspešnostjo pridobiti zaupanje staršev ... še posebno v tako skorumpiranem in do tal porušenem zdravstvu kot je slovensko ....
Terezinka
24. 01. 2014 12.30
+8
Vse lepo in prav, toda starši, ki s svojimi nastopi podpihujejo pred kamerami boj dveh elit v borbi za mesto, za položaj, za denar so minimum izigrani, novinarji, ki to podpihujejo in izkoriščajo v namen večanjanaklad pa pokvarjeni
Jurica1
24. 01. 2014 10.14
+35
Tole se je našlo danes na internetu ! Moj nečak je eden izmed treh otrok, ki je bil operiran v tem tednu s strani dr. Šehića! Vsi smo zelo zadovoljni, vse je bilo na profesionalnem nivoju, starši so izredno pomirjeni. Za nas se je s tem končala štiriletna kalvarija in smo dr. Šehiču in dr. Klokočovniku izredno hvaležni! Očitno je naše zdravstvo z dr. Šehićem našlo rešitev, da imamo kirurga, ki lahko pride do nas hitreje kot iz Izraela in ki obvlada svoj posel. Staršem, ki so zavrnili operacijo pa želim vse najboljše, upam, da se bo tudi zanje vse dobro končalo! Upam, da tisti, ki so jih klicali po telefonu in so jih prepričali v to, da zavrnejo operacijo, ne bodo imeli življenja kakšnega otroka na svoji vesti. Pa še nekaj... Bila sem članica te skupine, dokler nisem ugotovila, da gre pri vsem tem le za ego in užaljenost dr Blumajerja, ki s strani vodstva bolnišnice očitno ni bil dovolj dobro ocenjen, da bi lahko postal prvi kirurg za tovrstne operacije v Sloveniji. To me izredno žalosti, saj se s to svojo propagando dobesedno igrate z življenji naših otrok. Kot rečeno, vsem vašim otrokom pa želim le najboljše...
Terezinka
24. 01. 2014 10.27
+8
Starši, ki so zavrnili operacijo so bili zavedeni. To je posledica, da vsi o vsem debastirajo in celo odločajo. To so krivi tudi novinarji, ki nevede ali pa na žalost zaradi gledanosti in poslušanosti nasedajo takim igram . To ni boj za rešitev otrok, to je boj za denar dveh taborov.
Flenca
24. 01. 2014 10.59
+4
Škoda da nekateri starši nasedajo natolcevanju
Terezinka
24. 01. 2014 12.31
+1
Upam, da je pri starših res le nasedanje nepoštenim natolcevanjem in ne sodelovanje z lobiji med zdravniki
Šekica
24. 01. 2014 09.59
-22
Mishaly je preverjeno dober, Šehić pa (še) neznanka. Če je življenje vašega otroka odvisno od ene operacije, boste šli najbrž "na ziher". Dodatno pa verjetno starše skrbi, ker se pojavlja upravičen dvom, da je do zamenjave prišlo samo zaradi nižje cene Šehića. Priimek na IĆ je za starše še najmanjša skrb.
Terezinka
24. 01. 2014 10.12
+15
Le čevlje sodi naj Kopitar. Za take sodbe ni primerna niti ulica niti novinarska konferenca. To bi se moralo oceniti na podlagi dela v krogih, ki to delo obvladajo. S takim načinom delajo le neke klane za enega ali za drugega kirurga, uničili pa so možnost razvoja svojega kirurga, ki se je izobraževal leta
Terezinka
24. 01. 2014 09.58
+10
Tipična igra vseh vpletenih zdravnikov, ki si dobesedno delajo propagando in denar in zato izkoriščajo starše prizadetih in bolnih otrok. Dvomim, da lahko starši presodijo kdo je dovolj sposoben. To sposobnost bi morala presojati stroka in ne narod, ki nima dovolj strokovnega znanja in nima zdravstvenih kartonov oseb, ki so jih zdravili. Pri nas vsi o vsem debatiramo in prepuščamo, da se nestrokovno na osnovi nekih novinarskih prikazov debatira o visoki kirurgiji, o velikih bančnih poslih, o sodnih in pravnih postokih in sploh o vsem. Slovenija je postala en velik kokošnjak
delfin11
24. 01. 2014 09.22
+7
eni ste res poden...zdaj še sam čakam ,da na twitterju se oglasi "vsevdeš" in objavi,da za stanje v zdravstvo ,kriv nam nekdo drugi...(kakor v politiki v gospodarstvu mu krivi "južnjaki" a najbolj srbi)
PanterOL
24. 01. 2014 09.11
+33
Moja hči je umrla, ker ni bilo primernega kirurga v Sloveniji, tile starši bi pa radi še izbirali...ne vem a bi se zjokal ali začel razbijati vse naokoli...ne vem res...
Angelica007
24. 01. 2014 11.20
+7
prav si povedal. me je groza, ko berem kako se starsi igrajo z zivljenji lastnih otrok le zakaj? obenem .socustvujem s Teboj :(
dušijo nas
24. 01. 2014 08.53
+16
Zitnika je nekdo po mojem podkupil, da zganja norije, da nebi prihajali sem tuji zdravniki. Ve se kdo na nasi p. sceni ne trpi ljudi na IĆ. Delajo se v zdravstvu sankcije, da je manj kadra bolniki pa trpijo, ker so zdravsveno blagajno izcrpali do temeljev. Sama sramota se dogaja pri nas.
bibagre
24. 01. 2014 08.31
-21
Tisti, ki zagovarjate tega kirurga, ne veste, da namesto njega v rodni srbiji sedaj operira italijan, zakaj so dali kirurga, ki je baje dober, stran in uvozili tujca? Poleg tega zakaj so kar naenkrat postale operacije demonstracijske? zato se ugiba, če je ta kirurg sploh usposobljen za take operacije. če se starši strinjajo za demonstracijsko operacijo, izgubijo pravice oz se jim zmanjšajo pravice v primeru tožbe, če gre kaj narobe... kako so lahko sedaj, izboljšali program, če pa je že prej bilo vse vredu? (nizka pooperativna smrtnost...)
cirenij
24. 01. 2014 08.38
+13
Pa saj ga Srbi niso dali stran. V Sloveniji bo operiral samo občasno.
bibagre
24. 01. 2014 08.50
-10
cirenij
24. 01. 2014 08.54
+8
Jim že manjka kirurgov. Verjamem pa, da je Šehić strokovjak na svojem področju. Tudi v svetovnem merilu pa se kdaj zalomi, pa ne zaradi kirurga ampak narave bolezni in mogoče usode, če v to verjameš.
bibagre
24. 01. 2014 10.40
-3
To da se "zalomi" vem, me pa zanima kako bi obrazložili dejstvo, da so operacije postale demonstracijske? In če jim manjka v srbiji kirurgov, zakaj potem svoje okoli pošiljajo? Zakaj so dr. Blumauerja premestili na kirurgijo odraslih? če se je tolko let učil pri Mishalyju? četudi je ta srbski dr. tolko dober, zakaj naprej ne učil Blumauerja?
Franciska Pavlin
24. 01. 2014 08.19
+16
Bog pomagaj ljudem, ki podlegajo takim kot je Žitnik, ta pa je strokovnjak, malo TV voditelj, malo igralništva, malo kar tako, no na koncu pa da je medijska podpora pa še malo hujskat starše bolnih otrok. Vsestranski Slovenec, ki se spozna na vse, pa tisto drugo ne bom omenjala.
BobbyP
24. 01. 2014 08.19
+27
Naj "nezaupljivi" starši sami plačajo izraelca pa bo. Bo takoj "zaupanje" dobilo nov zagon. Bedaki.
Lastat
24. 01. 2014 14.50
+3
Janja-Andrej Fajmut
24. 01. 2014 08.08
+0
Treba bo pa najti tudi krivca za vse te srčne napake saj stanje postaja alarmanto "stalo več je tega"
4krogci
24. 01. 2014 09.39
-3
Logično! Ženske med nosečnostjo nesmejo nič več delat (nekoč so delale na polju in na kmetiji ) ampak hodjo na tek
4krogci
24. 01. 2014 09.57
+3
Logično! Ženske med nosečnostjo nesmejo nič več delat (nekoč so delale na polju in na kmetiji ) ampak hodjo na tek k to je pa zdravo in še malo vpliva hrane (tudi med nosečnostjo morem hujšat in jes vegetarjansko) in smo kjer smo!! Nekoč so se rodili otroci tudi na polju medtem ko so delale in so bili zdravi!
dule100
24. 01. 2014 08.05
+6
Ta država gnije pri živem telesu !
Uporabnik811241
24. 01. 2014 07.41
+15
Enostavno je treba razmere umirit in umaknit iz medijev drugače bo prevelik pritisk na vse tako starše kot kirurga ! Starši naj se malo pomirijo in zadeva bo stekla kot mora ,če je kirurg potem bi po vseh pravilih moral vedet kaj dela tveganje je pa tako prisotno pa naj operira še največji strokovnjak med strokovnjaki !!
rdecioktober
24. 01. 2014 07.40
+2
ne morem verjet pa so le Mihata zaposlili :))
maijster
24. 01. 2014 07.35
+16
.....na tisoče staršev in njihovih otrok je sedaj v tem trenutku ki si ne morejo privoščiti niti osnovnega zdravljenja za svoje otroke ter umirajo v mukah tukaj pa nek starš zavrne takšno operacijo,.........
acim
24. 01. 2014 07.23
-4
Zdaj se vidi ali je boljši cenzor informacije Milošević ali kdo drug ?
mikitr
24. 01. 2014 07.12
+14
Ob takih dogotkih se še enkrat zahvališ bogu ,da tvoji otroci ne potrebujejo operacij.Se mi pa zdi ,da je večina bolj pametna ,kot pa sam vrhunski strokovnjak,kot danes v šolah ,kjer so starši pametnejši od učiteljev.Pa se pejt.Spet se zahvališ bogu ,da nimaš take službe.
šefla
24. 01. 2014 07.10
+39
Obsojam politiko našega zdravstvenega vodstva in način komunikacije s kirurgi,Ampak tole je pa s strani staršev preseglo vse meje,da ne zaupajo srbskemu kirurgu,verjetno ni opravil samo eno operacijo.Operiral tri otroke brez zapletov - uspešno. STARŠI - kaj je narobe z vami - imate bolnega otroka in ste zgleda na poti NERAZUMLJIVEGA EGOISTIČNEGA dejanja,NE ZAUPATE in čakate da se bo zgodilo najhujše za vašega otroka. Kdo bo potem kriv - kirurg ali boste odgovorni VI. Če bi otroci imeli možnost odločati bi odločali za sebe in ne za politiko zdravstva.Neokusno in ne morem verjet,da se to dogaja.Srečno malčki - naj vam sonce sije na vaša srca.
DeadBull
24. 01. 2014 08.08
+8
Ne zaupajo, ker je Šehiććććććććć
bibagre
24. 01. 2014 08.33
-13
Ne ne zaupajo, ker so ga v rodni srbiji zamenjali z italjanom, operacije so kar naenkrat postale demonstracijske, ugiba se, če ima sploh licenco za take operacije!!!! malo si preberite, kaj se dejansko dogaja...
acim
24. 01. 2014 09.45
+5
bibagre - pokojni Silvo Plut je mirno živel v okolici Janč ker ga slovensko pavosodje in policija ni hotela prejeti,čeprav se je vedelo da je v Srbiji umoril mlado dekle in je pobegnil srbskim organom pregona.Šele takrat ko je zverinsko umoril mlado mamico v Jančah so ga prijeli.To je zločin?
Angela Franko
24. 01. 2014 07.07
+3
Ja orkester je pomemben !!!!! samo dirigent sliši drugačno muziko !!!!!
Dragica Poglajen
24. 01. 2014 07.03
+3
Vsi,ki imamo zdrave otroke smo lahko zelo pametni s podelovanjem nasvetov...postavite se v kožo teh staršev....le kako naj zaupajo,če sami zdravniki sejejo dvom o svojih kolegih,novinarji pa prelijejo še malo bencina...... Kot povsod, tudi tukaj zvok "cvenka" preglasi tihi zvok srca.........Žal, se tudi pri najboljših kirurgih lahko kdaj ponesreči oz pride do kakšnih zapletov,ki jim trenutna medicina ni kos.....pogrešam čase,pa še ne tako dolgo nazaj,ko so veliki strokovnjaki med seboj sodelovali,se posvetovali-vse za to,da ne bi prišlo do napak in,ko jim je bilo mar za paciente,ko so si vzeli čas,umirjali zaskrbljene starše,jih poučili in jim razložili ....to so bili časi,ko se je še delalo za dobro človeka,iskalo pozitivna dejanja...