Slovenija

FOTO: Kenijski tekači, ki so zašli s poti, bi lahko postavili rekord proge

Ljubljana, 30. 10. 2016 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Volkswagen 21. Ljubljanski maraton je postregel z zapletom, po katerem uradni izidi maratoncev na 42 km dolgo niso bili uradni, nekaj kenijskih tekačev pa je bilo v solzah. Dobra dva kilometra pred ciljem je namreč skupina tekačev za vozili zavila v napačno ulico, si podaljšala pot in izgubila odločilne sekunde.

Volkswagen 21. Ljubljanski maraton je postregel s pravim tekaškim praznikom,  pa tudi z zapletom, po katerem uradni izidi maratoncev na 42 km dolgo niso bili uradni, nekaj kenijskih tekačev pa je bilo v solzah. In to prav skupina tekačev, ki bi sicer zmagala.

"Ko smo trije na 38. kilometru sami merili čas, je ta za vodilno trojico, ki se je odcepila pri Žalah, obetal končni izid okrog 2:07,30, torej rekord proge. Zadnje tri kilometre potem nisem bil več s tekači, ko se je zgodil zaplet. Povedali so mi, da je med 39. in 40. kilometrom policijsko vozilo pred vodilno skupino zavilo ulico prej, kot je bila začrtana trasa, za njim pa je šlo tudi snemalno vozilo uradne televizije maratona Planet TV. Sledila mu je tudi vodilna skupina tekačev kot večinoma na trasi. Avto z uradno merilno uro pa je bil šele za njimi in za njo so šli ostali tekači. Tako je vodilna skupina izgubila vso prednost, priložnost za precej boljše čase ter tudi možnost za zmago, ki prinaša 20.000 evrov," je zaplet, ki je pogostejši v kolesarstvu, opisal Gabrijel Ambrožič. Ta je v organizacijskem odboru mitinga zadolžen za tuje vrhunske tekače.

Ambrožič je dejal, da so po sestanku tekmovalne žirije uradni izidi obveljali, "tekmovalci, ki so bili oškodovani, pa bodo dobili določena denarna nadomestila".

Zaplet je za oddajo 24UR pojasnil direktor Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar. Dejal je, da je težko reči, kdo je za zaplet pravzaprav kriv. "Šlo je za splet okoliščin."

Čeprav so bili tekači, ki bi brez zapleta zmagali, opeharjeni za odličen rezultat, se jim bodo organizatorji maratona oddolžili. "Dogovorili smo se, da prvi trije - tako kot trojica, ki bi načeloma morala zmagati - dobijo enake vsote denarja." Tako, kar se tiče zaslužka, ne bo nihče opeharjen.

To sicer pomeni, da bo nagrajevanje zmagovalcev organizatorje letos stalo nekaj več, kot bi jih, če do zapleta ne bi prišlo, vendar Zalokar poudarja, da je to pravzaprav pošteno.

Ljubljanski maraton - 3
Ljubljanski maraton - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Zmaga v roke Kenijcev

Uradno je tako zmagal Kenijec Laban Mutai, ki je s časom 2:09:16, kar je minuta in četrt pod rekordom proge, na 42 km ugnal rojaka Philipa Sanga Kimutaia (2:09:19) in Levija Omarija Mateba (2:09:37). Tudi med atletinjami rekord proge ni padel. Changwonyjeva je slavila s časom 2:29:31, druga je bila Etiopijka Shasho Insermu (2:30:53), tretja pa rojakinja slednje Beshadu Bekele Bedane (2:31:05).

Med Slovenci sta bila v maratonu najboljša sedmouvrščena Helena Javornik (2:29,32) in Aleš Žontar na 11. mestu (2:36:57).

Slovenska rekorderka Javornik, ki je zdaj le še rekreativka, je maja letos v Radencih v svojem petdesetem letu tekla svoj petdeseti maraton na 42 km in je tedaj osvojila svoj 40. državni naslov. "Na tej novi progi v Ljubljani sem tekla prvič, je izjemna, vreme je bilo tudi odlično. Zadnjih nekaj tisoč metrov je bilo ob progi ogromno gledalcev, ki so nas kar ponesli v zadnjem delu. Žal pa so se slovenski izidi v zadnjem obdobju na dolgih progah poslabšali. Sama sem najboljše izide dosegala po 15 letih treninga, mnogi obupajo prehitro," je nastop strnila Javornikova, ki je leta 1996 slavila na uvodnem ljubljanskem maratonu.

Zmagovalec teka na 10 km Blaž Grad.
Zmagovalec teka na 10 km Blaž Grad. FOTO: Aljoša Kravanja

Lamovca zaradi težav z nogo odpeljali v bolnišnico

Slovenska atleta Sonja Roman in Peter Lamovec sta bila najboljša v teku na 21 km, ki je štel tudi za slovensko prvenstvo.

Po precej hladnem in svežem jutru so se temperature tako povzpele, da je bilo za nekatere tekače že prav vroče in mnoge so odpeljali na oskrbo k zdravniškim ekipam ob progi in na cilju, Lamovca, ki je odšepal zadnje metre pred ciljem, pa so zaradi težav v desni nogi odpeljali v bolnišnico na natančnejše preiskave. Lamovec upa, da bo pripravjen za vrhunske dosežke na EP v gorskem teku prihodnje leto v Sloveniji.

Gorski tekač Lamovec je s časom 1:07:51 za šest sekund prehitel Roka Puharja (1:07:57), tretji je bil Domen Hafner (1:09:29). Romanova, slovenska rekorderka na 1500 m, je z 1:17:50 za minuto in 28 sekund ugnala drugouvrščeno Danijelo Kuno iz Hrvaške (1:19:18), tretja pa je bila Madžarka Bakony Fruzsina (1:22:02). Na petem mestu je srebro za DP osvojila Eva Zorman (1:23:59), mesto za njo pa je bila tretja v DP Lucija Dolenc Čuk (1:24:30).

Romanova je bila po desetih letih znova na ljubljanskem maratonu in jo čez tri tedne čaka lov na normo za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Londonu. "Tu sem prvič nastopila bolj za hec, tokrat pa ne, to postaja že moja tekmovalna disciplina. Z moje strani so zato pritiski večji. Moj glavni cilj sezone bo 20. novembra v Valencii, to je bila dobra priprava na tekmovanje in lov za normo za SP. Pričakovala sem boljši čas, na začetku sem imela premalo svežine, pogoji pa so bili dobri," je povedala.

Ljubljanski maraton - 5
Ljubljanski maraton - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Planka odnesli na nosilih

Tek na 10 km je potekal v precej hladnem vremenu, sonce pa je nato med tekom na najdaljših razdaljah, kjer so začeli dve uri pozneje, krepko ogrelo ozračje.

Na najkrajši razdalji je Blaž Grad v izenačenem boju v finišu s časom 31:44 za dve sekundi ugnal Mateja Šturma (31:46) in po lanskem drugem mestu prišel do svoje četrte ljubljanske zmage ter se na 10 km po zmagah na čelu izenačil s Sonjo Roman. Tretji je bil triatlonec Matevž Planko (31:58), ki je v soboto slavil na srednješolskem teku. Med tekačicami je bila odločitev znana že veliko pred ciljem. Laura Stauber je s časom 37:14 za več kot minuto in pol ugnala Tino Česnik (38:53), tretja je bila Tina Kozjek (39:12).

Na startni črti so bili med predstavniki 59 držav na 21 km s slovensko trobojnico predsednik države Borut Pahor, Sandi Novak, ki je na paraolimpijskih igrah letos v Riu de Janeiru nastopil v maratonu, slepi športnik Alen Kobilica in najstarejši udeleženci, 82-Kazimira Lužnik ter 85-letna Polde Dolenc in Miroslav Rant. Najmlajši so bili tisti, ki so jih starši med tekom vozili v vozičkih.

"To je moja najtežja od štirih zmag doslej. Dokaj hladno je bilo zjutraj, pa tudi konkurenca je bila zelo dobra. Vesel sem zmage, do katere sem prišel v finišu. Zadnjih 1500 m se nisem dobro počutil, v zaključku me je dvojica celo prehitela in sem mislil, da bom tretji. Potem pa je Planka povsem pobralo in sem se potrudil za zmago. Ko sem si tik pred zaključkom pridobil deset metrov prednosti, sem že vedel, da me nihče ne more več prehiteti," je dejal Grad, sicer specialist za 3000 m zapreke.

Kakšnih 150 m pred ciljem je mladi triatlonec Planko prišel na čelo in začel teči izjemen ritem, kar pa je storil prehitro in kmalu padel na tretje mesto, vse skupaj pa ga je tako izčrpalo, da se je zgrudil v cilj in so ga na nosilih skoraj nepremičnega prenesli v zdravniški šotor. Tam si je 18-letni Kamničan tako opomogel, da se je lahko nedolgo zatem pridružil razglasitvi najboljših.

Med najboljšimi tekačicami na 10 km si je 16-letna Laura Stauber hitro pritekla veliko prednost, tako da je bilo ime zmagovalke znano že zgodaj. "Pričakovala sem stopničke. Na začetku je bilo mrzlo, ko pa sem videla, da sem v ospredju, sem držala tempo, ki je bil dovolj za zmago. Pred tekmo sem ocenjevala, da me lahko prehiti le ena tekmica, tako da to tudi ni kakšno presenečenje. Proga je zahtevna in mi ni všeč, vendar sem na njej dvakrat že tekla in sem jo uspešno zmogla," je pojasnila.

Maraton izjemno priljubljen

V dveh dneh je na maratonu sodelovalo rekordnih 23.767 tekačev in tekačic, od tega v soboto okrog 8528 otrok, osnovno- in srednješolcev, drugi dan 15.239 tekačev na daljše proge. Proračun maratona je 1,6 milijona evrov, količine hrane in pijače ter drugih potrebnih dodatkov za izvedbo pa merijo v tonah in hektolitrih.

Predsednik organizacijskega odbora in eden glavnih pobudnikov tekmovanja Andrej Razdrih je dejal, da je prvi maraton oktobra 1996 na 42, 21 in sedem kilometrov pritegnil nekaj nad 670 ljudi, sedaj pa število vsako leto raste.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (630)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bullschevik
03. 11. 2016 10.10
sam belim dovolit udeležbo, tečemo za lušt brez posrednikov..........
24Ppkur
01. 11. 2016 17.03
+0
tekmovalcev ne delajo neminjljve vsote denarja temveč rekordi ... po rekordih se spomnemo zmagovalcev in noben denar ne more nadomestiti nekaj kot bi bil npr v tem primeru rekord proge
kapljač1
01. 11. 2016 12.56
+0
Zdej se bodo mediji "hranili" z to zadevo, še naslednjih 14 dni. Ne potrebuješ "pameti". Zadost je velik sline in zadost sape, sej državljan vse "pogoltne".
udovicm
01. 11. 2016 11.24
+4
To se zgleda dogaja večkrat, ampak ne pride v javnost, sedaj sem dobil vzpodbudo, da povem, kar sem držal v sebi celih šest let, ker res nisem hotel pljuvati po organizatorju. Vem dobro, da se trudijo na MUČ in da je takšne zadeve zelo težko organizirati, KAPO DOL vsem organizatorjem vseh tekov!. Ampak osebe, ki vodijo prvo spremljevalno vozilo na čelu tako množičnih prireditev bi morale 1000 PROCENTNO VEDETI KAM ZAVITI IN KJE POTEKA PROGA!!! In to sredi noči z zavezanimi OČMI!!! Pa začnimo, torej leta 2010 sem spremljal PRIMOŽA KOBETA, torej našega olimpijca na maratonu v RADENCIH. Po 20 kilometrih je zaostajal za prvimi tremi Kenijci manj kot 2 minuti in je očitno zmanjševal zaostanek, potem pa je na obratu na 21 km prišlo do napake ORGANIZATORJA in je spremljevalno vozilo,, ki vodi glavno skupino tekačev na tekmi obrnilo na krožišču dobrih 200 m pred obratom na polovici proge, Kenijci pa so jo seveda ucvrli za njim torej skupaj so prvim trem skrajšali progo za cca. 400 m ali celo več. Takoj po obratu se je zaostanek Kobetu seveda skoraj podvojil, na koncu je v cilju zaostal 4 do 6 minut za prvimi tremi s tem, da je opravil daljšo pot od prvih treh zaradi napake organizatorja. Pa treba je vedeti, da ga je to tudi psihično dotolklo med tekmo, ker je dobil takoj info. kaj se je zgodilo, ker v tem delu proge na obratu je tudi daleč največ gledalcev. To je podobna zgodba kot v Ljubljani samo razdaljo so najboljšim trem skrajšali kar precej. To je bil eden redkih maratonov, kjer bi lahko po dolgem času spet zmagal domačin, torej SLOVENEC, naše gore list!. Seveda se je KOBE takoj pritožil, pritožba pa je bila zavrnjena kot neutemeljena, zakaj mi pa še vedno ni JASNO!?!. Pa še nekaj mi ni jasno, tu na rezultatih imajo prvi trije ZVEZDICE, to verjetno pomeni, da rezultat uradno ni priznan, verjetno zaradi tega, ker so pretekli manj zaradi napake organizatorja. Ampak na razglasitvi so bili oni predstavljeni kot zmagovalci in so dobili verjetno tudi denarne nagrade, ki pa niso zanemarljive. KOBE pa na primer ni dobil iz tega naslova, torej, da je uradno prvi niti EVRA, se mi pa zdi, da je nekaj dobil za državno prvenstvo?!? Res bi rad pojasnilo od organizatorja, ker nekdo je moral dobiti te nagrade ipd...Na LJUBLJANSKEM MARATONU so jih sedaj po njihovi očitni napaki obljubili vsem ta boljšim ŠESTIM ipd., kar je tudi prav, vsi, ki tečemo dobro vemo, kako je treba LETA IN LETA TRDNO GARATI za DOBER OZIROMA ODLIČEN REZULTAT!!! Mogoče so pa s tem dvignili motivacijo KOBETU, ki je iz odličnega rekreativnega tekača in rezultata 2.53.30 prišel v nekaj letih (cca.6letih) se mi zdi z res TRDIM DELOM prišel na 2.14.50 in si uresničil sanje vsakega športnika, nastop na OLIMPIJSKIH IGRAH seveda s pomočjo ROMAN KEJŽARJA in mnogih mnogih drugih sparingov, prjatlov, sponzorjev ter seveda apsolutno njegove družine, brez katere ne bi bilo USPEHOV in MOTIVACIJE! 1 4 KURUI JOSHUA KIPRUTO KEN RUN2GETHER 2:19:37 2:19:38* 42MA 1 2 3 RUTTO EDWIN CHERUIYOT KEN RUN2GETHER 2:20:11 2:20:13* 42MB 1 3 2 KAMAU JAMES MWATHI KEN RUN2GETHER 2:21:41 2:21:42* 42MA 2 4 5 KOBE PRIMOŽ SLO AK KRKA 2:25:26 2:25:26 42MA 3 Spodaj je zvezdica pod rezultati TO SEM SKOPIRAL IZ URADNE STRANI RADENCI MARATON in piše takole zelo čudno za prve tri Kenijce, ne vem kaj so hoteli napisati vmes IN ali NI!?! Opomba: * Rezultat uradno in priznan P.S. Vem, da sem na MUČ dolgovezil, res sorry, ampak naš olimpijec Primož si zasluži eno tako gesto, ker vsi k tečemo vemo, da je vse skupaj prigarano na muč, to je njegov kruh, sicer itak bo SPET( seveda, če ne bo hujšIh poškodb, kot zadnja leta) na olimpijskih igrah 2020 to boste zihr VIDELI. pa seveda čim več naših BORCEV, da ne pozabim!!! Pa lep pozdrav iz dežele cvička:)
3334446789
01. 11. 2016 09.26
+1
Kraja maratoncev ali Prestrukturiranje in transformacija nagrade maratoncev v državne žepe, ki imajo ime in priimek. Tak naj bi bil naslov, da je razumljiv vsem, tudi pet letnemu otroku. Krivda se tokrat, po branju brez razmisleka, vrže na Kenijce kar je tudi naš namen.
Ramzess
31. 10. 2016 21.15
+0
Avto z uradno merilno uro ... kaj neki pa je to za eno vozilo, ...
Miskulinko
31. 10. 2016 19.28
+0
NIKOLI spremljevalna vozila ne peljejo skozi cilj, ampak tik pred ciljem zavijejo s trase. In ce bi mislili z glavo, potem bi pot nadaljevali naravnost, saj so jim varnostniki kazali smer, kakor tudi vpili za njimi, da so se zaj...li. 0 eur za Kenijce, zgolj stempelj za udelezbo...
alenka.NN
31. 10. 2016 20.19
+3
haha...ja ti kenijci so za to da laufajo, ne da mislijo, za njih ni ovir in še sreča, da se motor ni ustavil, ker bi se zaleteli v njega....drugače pa kar se blamaže tiče....eh no, itak ne bodo vedli v kateri državi so tekli in mislim, da bo slovaška dobila črno piko...:))
Kollerik
31. 10. 2016 19.25
+3
Kaj pa majo kenijci za delat na tem maratonu? Aja, prišli so samo pobrat denar. Kakšna bedarija....
HorstWiesel
31. 10. 2016 18.59
+1
V glavnem, da povzamem, vzdušje je bilo super, vreme tudi, pripreditev tudi, tekaćev je vsako leto več (jaz letos žal zaradi poškodbe nisem mogel), nesrečni zaplet na cilju bo organizator poplačal tako, da prvaki ne bodo nič finačno prikrajšani, organizatorja bodo pa nagrade dražje prišle, kot bi ga sicer. Ruralni hejterji se pa požrite od foušije, ker razen šimfanja niste sposobni narediti, organizirati, prirediti,.... prav ničesar. ..
HorstWiesel
31. 10. 2016 19.00
+2
Pa zelo hitr se bo vidl, kdo se je v tem spoznal kot ruralni hejtr, hahaha
metronom
31. 10. 2016 18.57
-1
nesposobni organizatori
macro
31. 10. 2016 18.41
+5
Ce bi bla ograja ti Kenijci nebi tekali sem ter tja.
laycan
31. 10. 2016 18.37
+4
kaj zdaj popovci,zdaj ko je tv hiša planet tv,isto pač zapeljala,za pajceki pa kar žarite,kar nekaj linkov se treba malo pametnega naredit,boste drugo leto glavna hiša.
25kur
31. 10. 2016 18.35
-3
kakšen zaplet, nalašč so jih zavedel, tako zabiti tud policaji niso
3334446789
31. 10. 2016 19.01
-2
Zdej tud laži ne uspevajo več. Narod se je spametoval. Ne more ga prevarat vsak, ki ima pet minut šole, da o kupljenih diplomah in doktoratih niti ne govorimo!
omega _v6
31. 10. 2016 18.15
+3
Kenijski tekači so zaprosili za politični azil!! In ta tvorba od države jim ga bo ziher podelila samo zato,da bodo na naslednjem maratonu zmagali "Slovenci"!! Mladi kdo se lahko naj se čimprej izseli iz Evrope saj v Evropi ni več prihodnosti!! Počasi bomo domačini prava redkost!!
kapljač1
31. 10. 2016 16.34
+8
"Če ni bla sabotaža policistov in Ekipe Planet Tv", naslednje leto gledati, da bodo šoferji spremljevalnih vozil štreko poznali zavezanih oči. In da tudi možna sabotaža, ne bo mogoča.
FoglofffTunekkk
31. 10. 2016 15.07
+6
Spet je šlo za "splet okoliščin"... spet ne bo niše krif !!!... Policija že ma tolko masla na glavi... (zalezovanje njim neljubih politikof (Koprivnikar), preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu, ljubezen s konji), da si več ne bi smeli privoščit takih blamaž !!!
mallonge
31. 10. 2016 17.39
+2
NiVseRes
31. 10. 2016 13.55
+17
Blamaza,sramota,negativna iskusnja,negativna reklama,irojina,vse skupaj se dogaja v samostojni sloveniji.....pa se politiki
wolfterier
31. 10. 2016 16.02
+3
svizecincokolada
31. 10. 2016 13.28
+3
nič bat Zoki,... pošlji mi še kako položnico, z butastimi davki v LJ, da ti bo lažje pokrit ta strošek zdej,...
mallonge
31. 10. 2016 13.52
+2
jaz imam na dvoriščui kar nekaj prostora za parkomate seveda v jankovićevo dobro.
piron
31. 10. 2016 13.27
+6
MOL pokasiral 600k od štartnin, traso pa dal varovati prostovoljcem :-) Da bi dali kaj od tega za dober namen? Niti slučajno!
Uporabnik113089
31. 10. 2016 13.23
+16
Sramota brez primere! Še v zelo revni kraljevini Butan se ni zgodila takšna blamaža...Celo Butanci so boljši organizatorji od Butalcev.
NiVseRes
31. 10. 2016 13.53
+7
omega _v6
31. 10. 2016 18.18
+0
Prosim te lepo od kdaj se pa Srbi razumejo v organizacijo maratona!!