Na Kredarici včeraj četrt metra snega, danes bo sončno, nato pa spet poslabšanje

Po svežem in meglenem jutru bo sreda prinesla sončno vreme. A na žalost bo izboljšanje le kratkotrajno, saj bo vikend spet deževen. Na začetku prihodnjega tedna nas čaka nekaj suhih dni. Na Kredarici je včeraj zapadlo četrt metra snega, a na Arsu pravijo, da pobeljeni vrhovi v tem času niso nič neobičajnega.

Po meglenem jutru in kar nekaj deževnih dneh nas bo sreda končno razveselila z soncem. Na Agenciji za okolje (Arso) napovedujejo, da bodo najvišje dnevne temperature od 17 do 23 stopinj Celzija. A izboljšanje bo na žalost le prehodno. Jutri bo v vzhodni Sloveniji še povečini sončno, pravijo na Arsu, drugod bo spremenljivo, na Primorskem in Notranjskem pa pretežno oblačno, in predvsem tam bo občasno rahlo deževalo, proti večeru pa tudi ponekod na Gorenjskem.

V noči na petek se bo dež okrepil in razširil nad vso Slovenijo. Hladneje bo. V soboto bo oblačno. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bo občasno deževalo, možne bodo tudi posamezne nevihte. Sredi dneva ali popoldne bo občasno deževalo tudi v vzhodnih krajih.

Tudi začetek prihodnjega tedna bo deževen, je za 24ur.com povedal dežurni prognostik na Arsu Andrej Velkavrh. Torek bo že bolj suh, sledilo bo nekaj dni brez padavin. Koliko, za zdaj še težko napoveduje.

Sonce na travniku

Današnji dan nas bo končno razvajal s soncem. (Foto: iStock)

Na Kredarici včeraj zapadlo četrt metra snega

Zaradi zasneženega vozišča je danes potrebna zimska oprema na cestah Trenta–Vršič in Strmec–Mangart. To pa za ta letni čas ni nič neobičajnega, je še povedal Velkavrh. "Sneg bo pobralo," je dodal. 

Včeraj je na Kredarici zapadlo 25 centimetrov snega, danes je snežna odeja debela 20 centimetrov. Pobeljeni vrhovi na začetku septembra pa po podatkih Arsa niso redkost. Njihova statistika zadnjih 45 let kaže, da je v prvih desetih dneh septembra na Kredarici denimo snežilo kar dvajsetkrat, torej v skoraj polovici primerov. Največ snega je na začetku septembra zapadlo leta 1989, ko ga je bilo 4. septembra zjutraj kar 30 centimetrov. A tudi ta je čez štiri dni že skopnel. Omenjena statistika tudi kaže, da je bilo sicer s sneženjem le šestkrat več snega kot letos.

V jesenski snežni statistiki izstopa tudi leto 1972, ko je sneg ležal od 2. do 4. septembra, nato pa skopnel. Znova je zapadel 11. septembra in se nato obdržal ves čas do pomladi, čeprav ga do konca septembra nikoli ni bilo več kot 19 centimetrov, pravijo na agenciji. "To govori v prid dejstvu, da se septembra jesen šele začne in da se kljub včasih zgodnji ohladitvi tudi v visokogorju naših gora običajno do zime večkrat občutno ogreje," sklenejo na Arso.

Preverite, kakšno bo vreme v vašem kraju.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
Strok 13.09.2017 17:31:56
Ne zastopim besede poslabšanje vremena jaz sem presrečen ko sneži...
Več komentarjev