Šrot je prepričan, da je nedolžen

"Trdno sem prepričan, da nisem storil nobenega očitanega dejanja, saj bi ta morala biti naklepna," je dejal Boško Šrot po sojenju o prodaji delnic Istrabenza. Srečko Kenda pa je pričal, da Šrot pri dogovorih o delnicah Istrabenza ni sodeloval.

Istrabenz

(Foto: Mateja Klavs)

V nadaljevanju sojenja zaradi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza sta danes pričala nekdanji član uprave družbe Srečko Kenda in nekdanji svetovalec uprave Robert Šega, ki sta pojasnjevala tudi vlogo nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota pri prodaji.

Kenda, ki naj bi s Pivovarno Laško stopil v stik glede nakupa delnic Istrabenza, je to zanikal in poudaril, da se s Šrotom o tem nikoli ni pogovarjal. "Nisva bila sogovornika, prav nasprotno, bila sva malo sprta, saj sem bil dvakrat kandidat za člana nadzornega sveta Mercatorja, vendar me je Pivovarna Laško dvakrat zavrnila," je dejal.

Sicer dopušča možnost, da sta se s Šrotom kdaj srečala, vendar pa naj ne bi govorila o prodaji delnic Istrabenza, temveč o njegovi kandidaturi za člana nadzornega sveta. Na vprašanje, kdo ga je predlagal za člana nadzornega sveta Mercatorja, pa Kenda danes ni znal odgovoriti.

Šrot je prepričan, da je nedolžen

Šega, ki je bil danes zaslišan že drugič, pa je ponovil, da Šrot ni bil prisoten pri usklajevanju opcijskih pogodb med Pivovarno Laško in Sportino.

Boško Šrot - 1

Boško Šrot na sodišču (Foto: Miro Majcen)

Po koncu Šegovega pričanja, je Šrot novinarjem zatrdil, da je prepričan, da ni storil nobenega "očitanega dejanja, saj bi ta morala biti naklepna". Spregovoril je tudi o začasnem zavarovanju svojega premoženja, ki naj bi po nekaterih interpretacijah poteklo v začetku prihodnjega meseca. "Gre za ženino hišo in nekaj mojih delnic," je pojasnil. Poudaril je, da je bil sklep o začasni zamrznitvi premoženja po njegovem mnenju nezakonit.

Dodal je, da v času njegovega vodenja uprave Pivovarne Laško z vsemi podrobnostmi sklepanja pogodb ni bil seznanjen. "To bi bilo pa res noro," je poudaril. Šrot je, kot je dejal, pri tem popolnoma zaupal Šegi, ki ga je seznanjal s potekom prodaje.

Tokrat prišel tudi Bavčar

Danes je na sodišče sicer prišel tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je bil prejšnji torek zaradi bolezni začasno izločen iz postopka.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja sicer obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holding Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Po mnenju tožilstva je sporno, da je Pivovarna Laško, ki je glede omenjene prodaje že imela sklenjeno opcijsko pogodbo z Microtrustom, na opcijske pogodbe s Sportino kasneje vpisala isti datum, kot je bil na prvih pogodbah.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 44
Mamas&Papas 06.06.2013 22:18:57
Če ne boste danes obsodili Janše, ne boste obsodili korupcije v Sloveniji - ne boste obsodili Hilde, Zidarja, Jankoviča, Šrota, Bavčarja............ZATO PAZITE KAJ GOVORITE!!! Enako bo veljalo jutri za Jankoviča, Bavčarja,.....
Več komentarjev