Slovenija

'Stadion bo ikona Slovenije'

Ljubljana, 24. 10. 2008 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obnova bežigrajskega stadiona poteka po začrtanem programu. Bližnji prebivalci projektu ne nasprotujejo, a investitorju očitajo, da ne upošteva kulturnovarstvenih pogojev.

Člani koordinacijskega odbora stanovalcev Fondovih hiš Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) očitajo, da je v nekaj mesecih spremenil stališče in maja letos izdal soglasje, ki je bilo v nasprotju s skoraj vsemi pogoji – odobril je namreč projekt, v katerem je Plečnikov stadion skrčen na raven arheološkega eksponata. Stanovalci kljub temu upajo, da bo investitor nov projekt pripravil v skladu z veljavnimi projektnimi pogoji in bo centralni stadion za Bežigradom enkraten v Evropi ter zgleden primer prenove kulturnega spomenika v okviru javno-zasebnega partnerstva.

"Plečnikova stavbna dediščina je preveč dragocena, da bi jo smeli prepustiti poljubnim posegom, ki se pretirano nagibajo k dobičkonosnosti," so zapisali stanovalci Fondovih hiš.
"Plečnikova stavbna dediščina je preveč dragocena, da bi jo smeli prepustiti poljubnim posegom, ki se pretirano nagibajo k dobičkonosnosti," so zapisali stanovalci Fondovih hiš. FOTO: POP TV

V. d. direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Robert Peskar je že oktobra dejal, da po njihovih izkušnjah pravna zaščita kulturne dediščine v večini primerov pomeni preprečitev nedovoljenih posegov in regulira izvedbo obnovitvenih del. "V nekaterih primerih pa pomeni le osnovo za počasno odmiranje kulturne dediščine."

Obnova bežigrajskega stadiona trenutno še poteka po začrtanem programu in upamo, da bo tako tudi ostalo. Projekt bo visokega standarda, zavedamo se njegove občutljivosti. Večkrat sem že omenil, da bo Bežigrad tako lep, da bo postal ikona Slovenije, glavni del te lepote pa bo Plečnikova dediščina. Joc Pečečnik

Peskar pravi, da je vsak projekt, za katerega je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, v fazi usklajevanj pred izdajo le-tega sporen, pogosto zaradi zakonskih določil, včasih pa iz osebnih razlogov sogovornikov. ZVKDS je bil v primeru idejnega projekta obnove stadiona po njegovih besedah med prvimi, ki je začel usklajevanja z investitorjem, zato je jasno, da bodo tisti, ki bodo prišli na vrsto za njim, našli verjetno še kakšen kočljiv moment, s katerim se ne bodo strinjali in bodo iskali različne pravne ter druge poti, da ga odpravijo. To se je po njegovih besedah zgodilo tudi v primeru stadiona, saj se okoliški prebivalci bojijo, da bo kvaliteta njihovega življenja z izvedbo projekta slabša in skušajo to po pravni poti preprečiti.

"Seveda smo si na ZVKDS želeli, da bi bil celoten objekt konserviran in restavriran po strogih strokovnih načelih in da bi celoten kompleks obsegal le tisto, kar je Plečnik zgradil in da bi opravljal svojo prvotno funkcijo oziroma da bi bil namenjen zgolj rekreaciji Ljubljančanov, vendar je žal to danes skorajda enako želji, da bi v svetu ne bilo več vojn, lakote in revščine," je pojasnil Peskar.

Elementi stadiona za Bežigradom, ki bi jih bilo po merilih spomeniškovarstvene stroke dosledno treba  zaščititi, so po njegovem mnenju osnovna oblika stadiona, velika tribuna na zahodu, arkadno poslopje na vzhodu, steber z vetrnico in večji del zidu, pri čemer pa je možno slednjega po potrebi rekonstruirati z v večji meri originalnim materialom – opeko in kamnom – ter betonskimi elementi, ki bi bili izdelani po enaki tehnologiji kot original, kar velja tudi za oba mala paviljona na južni in severni strani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 10. 2008 17.06
Saj ikona je že! Zanemarjen začet posel, vse stoji, raste plevel, rjavina, kraljuje pa bazna postaja Mobitela, kaj bi še več, nateg pač! Tipična slika slovesnkih projektov! Naj že zdaj povem, da bo tako tudi s Palnico, Pokljuko in še marsičem, stadionom v Stožicah npr. Kr neki, ne vem zakaj je tega treba! da ne govorim o tistem nestvoru, črni gradnji na pomožnem igriču Olimpije, kjer fino kairajo, inšpektorji (podkupljeni seveda, ni dokazov!) so pa odjenjali!!!! Pravna država, bravo Janković, tako se dela!!!
mindfucker
25. 10. 2008 14.47
\"...na fußball me pust...!\"
.eu.
25. 10. 2008 14.45
Al kaj bos v Rokometek ulagal denar ki je najblantipaticen sport in najbl brezvezen Ves denar v Nogomet pa Hokej ostalo ni omembe vredno
.eu.
25. 10. 2008 14.43
V ljubljani 2 stadiona za 20.000 ljudi
RADO62
24. 10. 2008 18.26
Dajte nam kruha in iger, pa vas bomo volili do konca življenja gospod Zoki.... Včasih je za naivneže že to dovolj....
Jovanka.b
24. 10. 2008 18.19
Še malo pa bo Joc Pečečnik čist v riti. (Turkovi mislim glede na včerajšnja Trenja)
peterb110@gmail.com
24. 10. 2008 17.10
To kar misli Jankovic zgraditi v Stozicah pa je itak pesek v oci vsem nam... Njegov namen je trgovski center, ne stadion in to da je svojim rojakom srbom omogocil vstop v LJ, prodal zemljisce in spet dobro zasluzil. Stadion s samo 16000 sedezi kot ga nacrtuje ima vsako manjse mesto v Evropi.....in to naj bi bil vseslovenski stadion, ki naj bi bil v ponos Sloveniji-----PODN !!!!...da ne premorejo stadiona z vsaj 22000 sedezi,ko se ze gradi
Darko32
24. 10. 2008 16.35
Joc Pečečnik je pokazal, da je stadion za Bežigradom enkraten. Seveda pod pogojem, da se primerno uredi. V bliini je mednarodna železniška postaja, katera je povezana z celotno Evropo. Prav tako je enkraten dostop iz avtoceste. Zato je potrebno primerno urediti prostore in tribune. Jankovič pa gradi stadion neporedno povezan na obvoznico in tukaj bo zelo nevarno prometno križišče. Jaz podpiram Joca. Jankoviču pa je malo mar za Plečnika. Če sploh ve kdo je ta človek.
Jan...
24. 10. 2008 16.21
Samo čist zares....ZAKAJ POTEM ZDEJ NAENKRAT DVA STADIONA NA KUPU? pi.da se eni preseravajo
Klampfman
24. 10. 2008 15.46
@Debely, stara tribuna se glede na starost zelo lepo poda k novemu delu in bo čez kakšno leto popolnoma obnovljena (seveda, če nam bodo veljaki iz Ljubljane namenili kakšno miloščino).
Debely
24. 10. 2008 15.39
\"Tisto\", kar je v Celju sploh ne moremo imenovati stadion. Tist je krnekej. V Mariboru je skoraj v redu stadion. Staro tribuno sesut in narediti novo in s tem dokončati stadion. Verjetno pa je tribuna starejša več kot 50 let in je že zaščitena. LE ZAKAJ?!?!??!
yapi
24. 10. 2008 15.26
aha spet viole kle gor delajo propagando. jst sm iz lj in morm rečt da je najlepš oz. najbolš stadion v Celju
dgorfb
24. 10. 2008 15.06
kaj ti pomaga stadion, če bo sameval prazen :)
nosferatu
24. 10. 2008 15.00
Hehe, pejte si v MB pogledat, kak naj zgleda stadion;) Pa za kak nasvet vprašajte ko boste že tam...
preprostež
24. 10. 2008 14.55
Naj raje razbijači, pardon, navijači kot so Viole in Dragonsi plačajo za nov štadion, če jim je toliko do športa. Res ne vem, zakaj moramo mi to plačevati, da bi potem razposajenci vse to potolkli in počečkali... Ni neki vodja projekta odšel, ker so navijači polomili povsem nove sedeže?
hansola
24. 10. 2008 14.55
@_Edo_, prvo se morajo žogo tak naučit brcat, pol lahko sanjajo o takem stadionu.
muvimen
24. 10. 2008 14.06
Nekaj časa nazaj so fotke krožile po netu, kakšen naj bi bil stadion in moram rečt saj za moj ukus da bo kar kul - če bo seveda tak.
nono1
24. 10. 2008 13.59
Le kdo si bo spet postavil spomenik!!!???
Ibrahimović_Ibra
24. 10. 2008 13.58
Ok nč use je kul. :D
Ibrahimović_Ibra
24. 10. 2008 13.55
Me zanima kak stadion bo tole. More bit tak ko ga ma Arsenal al pa AC Milan to so stadioni ne pa tole kar mate. Edino kar je je u Mariboru en dobr stadion drugo je u k...