FOTO: Pečečnik o stadionu: Smo delno optimistični, saj pričakujemo vse možne pritožbe

Arso je izdal okoljevarstveno soglasje za prenovo Plečnikovega stadiona, ki je že v obupnem stanju. Z odločitvijo niso zadovoljni okoliški stanovalci. Kaj na vse poreče Joc Pečečnik, ki ima vsako leto zaradi zapletov in "nagajanja" okoli 4 milijone evrov izgube?

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (5)

  • Plečnikov stadion
  • Plečnikov stadion - 1
  • Plečnikov stadion - 2
  • Plečnikov stadion - 3
  • Plečnikov stadion - 4
Plečnikov stadion

Plečnikov stadion je v obupnem stanju. (Foto: Aljoša Kravanja)

Agencija Republike Slovenije za okolje je konec maja družbi Bežigrajski športni park, ki je v večinski lasti poslovneža Joca Pečečnika, izdala okoljevarstveno soglasje za prenovo Plečnikovega stadiona.

Na to odločitev so se odzvali v Koordinacijskem odboru stanovalcev Fondovih hiš, ki omenjeno odločitev obžalujejo. Zakaj? Zato, ker se bo zaradi "trmastega vztrajanja investitorja pri neuresničljivem projektu agonija propadajočega stadiona le še podaljšala“.

Ves čas so pristojne institucije opozarjali, da ni mogoče izdati zakonitega okoljevarstvenega soglasje, ki "temelji na nezakonitem predpisu“ – občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN). "Namesto tratenja časa z okoljevarstvenim soglasjem in vzbujanja lažnih upov investitorju bi bilo seveda smotrneje že takoj doseči razveljavitev OPPN. Žal je ustavno sodišče po letu 2007 spremenilo ustavnosodno prakso in začelo dosledno zavračati vse pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti prostorskih aktov ter od pobudnikov zahtevati, da pred vložitvijo pobude izčrpajo vsa pravna sredstva. Navedeno pomeni, da se moramo na izdano okoljevarstveno soglasje pritoževati tako dolgo, dokler katero od sodišč ne bo ugotovilo, da je OPPN nezakonit, kar bo seveda pomenilo tudi razveljavitev okoljevarstvenega soglasja,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Sami menijo, da država izdaja soglasja na podlagi "nezakonitega prostorskega akta, ki ga je občina morala sprejeti na ukaz župana in na željo investitorja“. Zavračajo, da so za zavlačevanje prenove stadiona krivi oni, ob tem pa poudarjajo, da sta "glavna krivca za propadanje Plečnikovega stadiona človeka, ki sta mislila, da jima ne bo treba upoštevati zakonov: eden zato, ker je imel tolikšno politično moč, drugi pa zato, ker je imel toliko denarja".

OPPN je bil sicer sprejet leta 2010 med županskim mandatom Zorana Jankovića.

Stadion Bežigrad

Joc Pečečnik je leta 2009 predstavil svoj projekt. (Foto: Damjan Žibert)

Po soglasju sledi gradbeno dovoljenje

Za odziv smo prosili tudi Pečečnika, ki je za 24ur.com dejal, da gre za en korak naprej, a kljub temu ostaja pragmatičen. Zakaj? Zato, ker so še možne pritožbe na izdano okoljevarstveno soglasje. "Smo delni optimisti, saj bo glede na trenutno ureditev v Sloveniji potrebno še nekaj časa, da bo izdano soglasje pravnomočno,“ pravi in dodaja, da imajo okoliški stanovalci zdaj možnost pritožbe. Sam sicer meni, da je soglasje narejeno profesionalno in so ga strokovnjaki sposobni zagovarjati.

Upa, da bodo gradbeno dovoljeno pridobili še letos, tako da bi lahko priprave na delo začeli nemudoma, gradbena dela pa pozno spomladi oziroma v začetku poletja naslednje leto.

Pečečnika smo prosili tudi za komentar navedb okoliških stanovalcev, ki pravijo, da je soglasje pridobljeno na podlagi nezakonitega OPPN. Naš sogovornik pravi, da ne ve, kaj naj jim na ta očitek odgovori, dodal pa je, naj v primeru, če menijo, da je kaj nezakonito, uporabijo pravna sredstva. "Pričakujem vse možne pritožbe,“ pravi in dodaja, da ima pripravljen scenarij za najbolj črne situacije. Je pa dodal, da ima zaradi zavlačevanja in "nagajanja“ vsako leto okoli štiri milijone evrov finančne izgube s projektom Plečnikov stadion. Finančno škodo šteje od leta 2008–2009, ko so načrtovali začetek gradnje.

A odločen je, da od njega ne bo odstopil, pravi pa, da bo morda prišel tudi čas, ko bo lahko zoper koga napovedal tudi kakšno odškodninsko tožbo.

Na vprašanje, ali bi stanovalcem kaj sporočil, je odgovoril, da bo svoje delo nadaljeval, pa "če bo potrebno še 20 let". Meni pa, da so njihove zahteve neupravičene in da je čas, da se zamislijo, če ni morda njihove početje brezpredmetno, saj "nastrada spomenik, nastrada neurejena okolica, mi nastradamo finančno". Pečečnik za 24ur.com pravi, da sploh več ne ve, kaj stanovalci, zbrani v omenjenem odboru, želijo. Iz njihovih zadnjih izjav za medije razume, da "želijo nazaj zemljo, ki pa ni njihova".

Joc Pečečnik

(Foto: Aljoša Kravanja)

Arso: OPPN je veljaven

Na Arso smo naslovili prošnjo za komentar izjav stanovalcev združenih v koordinacijskem odboru, ki pravijo, da soglasje temelji na nezakonitem predpisu OPPN. Predstavniki Arsa so za 24ur.com dejali, da do izdaje okoljevarstvenega soglasja OPPN ni bil ne odpravljen ne razveljavljen, zato niso imeli razloga, da sprejetega OPPN ne bi upoštevali, saj je ta veljaven in velja do drugačne odločitve pristojnih institucij.

"Uradna oseba mora izvrševati vse predpise in ni pooblaščena za presojo skladnosti predpisov niti za izvzetje določenega predpisa (exceptio illegalis). Poleg tega Arso ni pristojen za sprejemanje in izdajanje občinskih splošnih aktov kot tudi ne za presojo skladnosti sprejetega OPPN," so še odgovorili. 

Kaj pa porečejo na trditve stanovalcev, da se je s Pečečnikom sestajal tudi generalni direktor njihove agencije Silvo Žlebir? Odgovorili so, da je Pečečnik kot investitor projekta Bežigrajski športni park izrazil interes, da se seznani s postopkom pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Zato so mu omogočili razgovor s sodelavci agencije, na katerem je sodeloval tudi direktor Žlebir. In kaj so se pogovarjali na tem sestanku? "Gospodu Pečečniku je bilo pojasnjeno, kako kompleksen in zahteven je postopek ter kakšne so zakonske zahteve in pogoji, ki jih mora investitor izpolnjevati za pridobitev soglasja. Generalni direktor Arso je po zakonu najbolj odgovorna oseba in je dolžna spremljati izvajanje vseh delovnih procesov na Arsu," pravijo predstavniki agencije in ob tem pripominjajo, da Arso redno komunicira z vsemi strankami v postopku in vso zainteresirano javnostjo. "Nekaj povsem običajnega in normalnega je, da se odziva na pobude in zahteve strank. Tako se je tudi v tem primeru sestal z vsemi, ki so to želeli. Predstavniki naselja so udeleženi že kot stranski udeleženci v postopku tako, da se sproti seznanjajo s predmetno zadevo," so zaključili. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 244
 
olaf45 05.06.2012 14:50:48
Po svoje pa studi ne razumem da eni stanovalci blokov ki sploh niso lastniki tega zemljišča delajo škodo investitorju 4 mil eur vsako leto!!
olaf45 05.06.2012 14:52:59
Jaz bi jim vse zaračunal!Z obrestmi vred!!
Več komentarjev