Slovenija

FOTO: Pečečnik o stadionu: Smo delno optimistični, saj pričakujemo vse možne pritožbe

Ljubljana, 04. 06. 2012 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Arso je izdal okoljevarstveno soglasje za prenovo Plečnikovega stadiona, ki je že v obupnem stanju. Z odločitvijo niso zadovoljni okoliški stanovalci. Kaj na vse poreče Joc Pečečnik, ki ima vsako leto zaradi zapletov in "nagajanja" okoli 4 milijone evrov izgube?

Plečnikov stadion je v obupnem stanju.
Plečnikov stadion je v obupnem stanju. FOTO: Aljoša Kravanja

Agencija Republike Slovenije za okolje je konec maja družbi Bežigrajski športni park, ki je v večinski lasti poslovneža Joca Pečečnika, izdala okoljevarstveno soglasje za prenovo Plečnikovega stadiona.

Na to odločitev so se odzvali v Koordinacijskem odboru stanovalcev Fondovih hiš, ki omenjeno odločitev obžalujejo. Zakaj? Zato, ker se bo zaradi "trmastega vztrajanja investitorja pri neuresničljivem projektu agonija propadajočega stadiona le še podaljšala“.

Ves čas so pristojne institucije opozarjali, da ni mogoče izdati zakonitega okoljevarstvenega soglasje, ki "temelji na nezakonitem predpisu“ – občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN). "Namesto tratenja časa z okoljevarstvenim soglasjem in vzbujanja lažnih upov investitorju bi bilo seveda smotrneje že takoj doseči razveljavitev OPPN. Žal je ustavno sodišče po letu 2007 spremenilo ustavnosodno prakso in začelo dosledno zavračati vse pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti prostorskih aktov ter od pobudnikov zahtevati, da pred vložitvijo pobude izčrpajo vsa pravna sredstva. Navedeno pomeni, da se moramo na izdano okoljevarstveno soglasje pritoževati tako dolgo, dokler katero od sodišč ne bo ugotovilo, da je OPPN nezakonit, kar bo seveda pomenilo tudi razveljavitev okoljevarstvenega soglasja,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Sami menijo, da država izdaja soglasja na podlagi "nezakonitega prostorskega akta, ki ga je občina morala sprejeti na ukaz župana in na željo investitorja“. Zavračajo, da so za zavlačevanje prenove stadiona krivi oni, ob tem pa poudarjajo, da sta "glavna krivca za propadanje Plečnikovega stadiona človeka, ki sta mislila, da jima ne bo treba upoštevati zakonov: eden zato, ker je imel tolikšno politično moč, drugi pa zato, ker je imel toliko denarja".

OPPN je bil sicer sprejet leta 2010 med županskim mandatom Zorana Jankovića.

Joc Pečečnik je leta 2009 predstavil svoj projekt.
Joc Pečečnik je leta 2009 predstavil svoj projekt. FOTO: Damjan Žibert

Po soglasju sledi gradbeno dovoljenje

Za odziv smo prosili tudi Pečečnika, ki je za 24ur.com dejal, da gre za en korak naprej, a kljub temu ostaja pragmatičen. Zakaj? Zato, ker so še možne pritožbe na izdano okoljevarstveno soglasje. "Smo delni optimisti, saj bo glede na trenutno ureditev v Sloveniji potrebno še nekaj časa, da bo izdano soglasje pravnomočno,“ pravi in dodaja, da imajo okoliški stanovalci zdaj možnost pritožbe. Sam sicer meni, da je soglasje narejeno profesionalno in so ga strokovnjaki sposobni zagovarjati.

Upa, da bodo gradbeno dovoljeno pridobili še letos, tako da bi lahko priprave na delo začeli nemudoma, gradbena dela pa pozno spomladi oziroma v začetku poletja naslednje leto.

Pečečnika smo prosili tudi za komentar navedb okoliških stanovalcev, ki pravijo, da je soglasje pridobljeno na podlagi nezakonitega OPPN. Naš sogovornik pravi, da ne ve, kaj naj jim na ta očitek odgovori, dodal pa je, naj v primeru, če menijo, da je kaj nezakonito, uporabijo pravna sredstva. "Pričakujem vse možne pritožbe,“ pravi in dodaja, da ima pripravljen scenarij za najbolj črne situacije. Je pa dodal, da ima zaradi zavlačevanja in "nagajanja“ vsako leto okoli štiri milijone evrov finančne izgube s projektom Plečnikov stadion. Finančno škodo šteje od leta 2008–2009, ko so načrtovali začetek gradnje.

A odločen je, da od njega ne bo odstopil, pravi pa, da bo morda prišel tudi čas, ko bo lahko zoper koga napovedal tudi kakšno odškodninsko tožbo.

Na vprašanje, ali bi stanovalcem kaj sporočil, je odgovoril, da bo svoje delo nadaljeval, pa "če bo potrebno še 20 let". Meni pa, da so njihove zahteve neupravičene in da je čas, da se zamislijo, če ni morda njihove početje brezpredmetno, saj "nastrada spomenik, nastrada neurejena okolica, mi nastradamo finančno". Pečečnik za 24ur.com pravi, da sploh več ne ve, kaj stanovalci, zbrani v omenjenem odboru, želijo. Iz njihovih zadnjih izjav za medije razume, da "želijo nazaj zemljo, ki pa ni njihova".

Joc Pečečnik
Joc Pečečnik FOTO: Aljoša Kravanja

Arso: OPPN je veljaven

Na Arso smo naslovili prošnjo za komentar izjav stanovalcev združenih v koordinacijskem odboru, ki pravijo, da soglasje temelji na nezakonitem predpisu OPPN. Predstavniki Arsa so za 24ur.com dejali, da do izdaje okoljevarstvenega soglasja OPPN ni bil ne odpravljen ne razveljavljen, zato niso imeli razloga, da sprejetega OPPN ne bi upoštevali, saj je ta veljaven in velja do drugačne odločitve pristojnih institucij.

"Uradna oseba mora izvrševati vse predpise in ni pooblaščena za presojo skladnosti predpisov niti za izvzetje določenega predpisa (exceptio illegalis). Poleg tega Arso ni pristojen za sprejemanje in izdajanje občinskih splošnih aktov kot tudi ne za presojo skladnosti sprejetega OPPN," so še odgovorili. 

Kaj pa porečejo na trditve stanovalcev, da se je s Pečečnikom sestajal tudi generalni direktor njihove agencije Silvo Žlebir? Odgovorili so, da je Pečečnik kot investitor projekta Bežigrajski športni park izrazil interes, da se seznani s postopkom pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Zato so mu omogočili razgovor s sodelavci agencije, na katerem je sodeloval tudi direktor Žlebir. In kaj so se pogovarjali na tem sestanku? "Gospodu Pečečniku je bilo pojasnjeno, kako kompleksen in zahteven je postopek ter kakšne so zakonske zahteve in pogoji, ki jih mora investitor izpolnjevati za pridobitev soglasja. Generalni direktor Arso je po zakonu najbolj odgovorna oseba in je dolžna spremljati izvajanje vseh delovnih procesov na Arsu," pravijo predstavniki agencije in ob tem pripominjajo, da Arso redno komunicira z vsemi strankami v postopku in vso zainteresirano javnostjo. "Nekaj povsem običajnega in normalnega je, da se odziva na pobude in zahteve strank. Tako se je tudi v tem primeru sestal z vsemi, ki so to želeli. Predstavniki naselja so udeleženi že kot stranski udeleženci v postopku tako, da se sproti seznanjajo s predmetno zadevo," so zaključili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
05. 06. 2012 14.50
+0
Po svoje pa studi ne razumem da eni stanovalci blokov ki sploh niso lastniki tega zemljišča delajo škodo investitorju 4 mil eur vsako leto!!
Tone 12345
05. 06. 2012 14.52
+0
Jaz bi jim vse zaračunal!Z obrestmi vred!!
Tone 12345
05. 06. 2012 14.41
+0
Povejte mi če mi zna kdo da se v sloveniji najde človek- ne celo grebe se da bo vložil 200 mil eur pozor 200milj v en stadion, ki mu po vseh legalnih računicah tega ne bi prinesel nazaj niti v dveh življenjih ali pač!!A mi zna to kdo razložit!!Pa nej bo plečnikov stadion ali pa raketa za na luno!!
Tone 12345
05. 06. 2012 14.43
+0
Tone 12345
05. 06. 2012 14.46
+0
Drugače pa mislim da je g. Pečečnik izredno sposoben podjetnik,ki mu v sloveniji ni para!!!
hondica
05. 06. 2012 13.46
+0
Stadion bi začasno lahko usposobili v gojišče bezgovega čaja, vsaj nečemu bi služil.
alterego
05. 06. 2012 12.22
kakor kaže ta komedija, bi bila edina rešitev prestavit stadion ciglo po ciglo nekam drugam. vprašanje je samo kam...
zmago56
05. 06. 2012 14.49
+0
kvarkadabra
05. 06. 2012 08.54
+0
ekonomija me glih ne zanima ne vem kako ampak (glede na velik komentarjev spodej, ko eni pravte da mu gre sam za dnar) a ni poanta vsake investicije, da ti nosi dobiček..ker če vsi delajo po principu 'vloži in pusti' potem me ne čudi, da smo kjer smo..zakaj pa mu ne pustijo zadeve zrihtat pa še zdej ne vem..tisti komentar s foušijo in drvmi je žal res najbolši na tem mestu:(
Samo.Jst
05. 06. 2012 07.47
+0
Joc je baraba, ker če ne bi bil, ne bi imel toliko pod palcem... ampak pri izjavi, da "ne razume, kaj tale odbor stanovalcev sploh želi" mu dam prav... kakšni so pa njihovi predlogi? Imajo sploh kakšne predloge? Naj se stadion zruši in naredijo vrtičke tam?? Kaj? Tako kot je, enostavno ne more biti in pika!
cirenij
05. 06. 2012 07.53
+16
Joc je velik poslovnež. Pa še pošten po vrhu. Naj se po njem zgledujejo vsi naši politiki in kradljivci slamnatih firm in podobnega. Ki samo kradejo in nič ne dajejo.
Uporabnik811241
05. 06. 2012 09.19
+6
Joc za razliko od Slovenskih top managerjev ni pokradel Slovenskega premoženja ampak je edini ,ki je uspel sranje prodat Američanom in ne obratno ,da Američani prodajajo sranje nam !!
mamica55***
05. 06. 2012 07.46
-2
Pečeniku se ni splačalo v rit lezenje rdečkotom !
jeb...
05. 06. 2012 10.24
+4
maijster
05. 06. 2012 07.25
+12
.......................nemorem razumeti nekaterih komentatorjev,človek bi rad vložil v to zadevo,pa mu nekateri oporekate z neumnimi,pa hvala bogu,če nekam vložiš,da boš tudi kaj imel od tega,ali je bolje to da vseskup gnije??in v tej naši zafurani državi,človeka blokirajo že par let,grozaaaa,ni čudno da so vsi tuji zainterisirani vlagatelji pobegnili iz SLO,država ne naredi nič,tujih ne spusti not,domače investitorje pa zjeza do nezavesti,....
Uporabnik811241
05. 06. 2012 07.32
+3
tujcev ne pustimo not ,domači investitorji pa želijo samo zaslužit na račun države in projekt pustit na polovici saj denarja tako ali drugače nimajo !! Joc pa ne dobi priložnosti razen če v igro povabi z provizijo Jankota&compani vendar mu bo to projekt podražilo za vsaj 30% !!
Uporabnik811241
05. 06. 2012 07.21
+5
V kolikor je Joc sposoben speljat tak projekt z svojim kapitalom potem vsaka čast , če pa bo gradil po sistemu ala Janko potem je to samo blamaža !! Vendar kako trenutno izgleda situacija mu med drugimi velik problem dela Janko ,ki bi rad bil zraven z svojimi podjetji ,da bi pobiral provizije tako ,da predvidevam kar precej težav okoli gradbenega dovoljenja saj ga bo moral potrdit Janko tako Joc pripravi provizijo pa bo lažje !!! Da so pa zapleti okoli vsega v Sloveniji pa me čist nič ne čudi !!!
jpavli19
05. 06. 2012 06.45
-8
Včasih tudi nočna ironija ne pomaga.Mar ste nekateri slepi...Jocu gre samo za denar,isto kot Zokiju. Te ljudje se znajo samo bahati,mahati z rokami in biti samozadostni.DRŽAVA bi morala že zdavnaj poskrbeti za Plečnikovo dediščino,ne pa vsak ,ki si vzame pet minut časa mimogrede.Tu ni slovenske foušarije,to so dejstva.Planica nam je skoraj razpadla...da so se gospodje zmigali.Biznismeni za svoj žep pa naj svoje casinoje postavljajo v sahari.Plečnik je bil GOSPOD.Zdaj se pa z njim igra ping pong.Bedno.
velikauharica
05. 06. 2012 06.50
+6
mamica55***
05. 06. 2012 07.49
-2
cirenij
05. 06. 2012 06.25
+3
Moja pokojna mama je imela veliko pregovorov. Med drugim: "Če bi faušija gorela, še drv ne bi potrebovali". Ne zavedamo se, če bo šlo sosedu bolje, bo šlo tudi nam. In žalostno je, da uradni mlini meljejo tako počasi in upoštevajo vsa kontriranja. Če bi imel denar se ne bi zafrkaval s tem stadionom ampak bi ga nekje drugje pametno naložil. Joc, vsaka ti čast, da se boriš z mlini na veter. Za kradljivce našega skupnega premoženja pa nikoli ne bodo premleli. Le v čigavem interesu?
qwertzuio9
05. 06. 2012 06.42
+5
banda sosedska sam proti so vedno........, birokracija pa to podpira, v svojo korist in pomembnost, skregaj pa vladaj! podobnih primerov je na tone.
goso
05. 06. 2012 02.04
-7
He,he,če bi Pečečnik res hotel popraviti Plečnikov stadion, bi to že lahko naredil. Toda njega zanima prostor izven stadiona. Če bi bilo res vse njegovo, bi sodišča ne dala prav stanovalcem. Nekaj muti. Če se ne bi zapel za Plečnikovo zelenico, bi stolpnica že stala, saj ji nihče ni nasprotoval. Sam je kriv. On je napadalec, ne pa stanovalci. Mu ne branijo, da popravi stadion. Ampak on hoče nekaj drugega...In ni kriva birokracija,ampak nerazsodni Pečečnik sam. Pa ne more nekdo delat v prostoru, kar si izmisli. Se pač mora tudi prilagoditi. Če bi se, bi že imel vse. Naj kar toži, sam je kriv, bo ugotovil sodnik. Če bo pošten, seveda.
LJ_Zabar
05. 06. 2012 01.04
+24
To je v Sloveniji neverjetno. Fondovci skačejo za vrtove, ki uradno niso njihovi. Isto, kot je bilo z vrtičkarji. Kje imajo ljudje možgane? Ne morem se jaz vozit z avtom od kolega in trditi da je moj. Po možnosti bi se pritoževal, če bi mi ga hotel vzeti nazaj. Glede Pečečnika: menda ima v načrtu tudi obnovo fasad in izolacije blokov. Ne vem kdo je lahko taka opica, da tega ne sprejme. Če bo slučajno tam kakšen hotel garantirano ne bo profita, ker po vsej verjetnosti ne bo nižje kategorni, ampak luksuzni oz. malo višje od povprečnega. Takih pa je v Ljubljani že tako ali tako preveč. Že samo na dunajski stoji Austria Trend, ki bolj kot ne propada. V btc-ju Plaza, ki verjetno tudi ne bo nek vrhunec dobičkonosnosti. Pa v centru Lev, Union, Slon, Cubo itd. Še en hotel...verjetno ne bo šlo. Ampak kakorkoli, končno se je pojavil privatni investitor, ki ima po vseh birokratskih urejanjih še vedno voljo do obnove in ga vsi tolčejo. Država oz. občina bi to pustila še nekaj 1000 let. Kdo drug bi še danes obnavljal ruševine in vanjo vlagal milijone? Pustite človeku, da dela. Te ruševine so ena sama žalost. Tukaj se dobro pokaže karakter Slovencev. Dajmo se raje pobit med sabo, pa da ja ne bo kdo imel nekaj, kar jaz nimam. Žalostno...
GODFATHER3
05. 06. 2012 06.05
+9
Tukaj se dobro pokaže karakter Slovencev. Dajmo se raje pobit med sabo, pa da ja ne bo kdo imel nekaj, kar jaz nimam. Žalostno... BRAVO LJ_ZABAR TOCNO TAKO KOT SI NAPISAL SLOVENEC SI RAJE LUKNJO V KOLENO ZVRTA KOT PA DA BI MEL SOSED VEC OD NJEGA ....CE BI BILA FOUSIJA OLIMPIJSKA DESCIPLINA BI BILI SLOVENCI VEDNO OLIMPIJSKI PRVAKI ... KLELE SE JAHAJO ZA TO NAMESTO DA BI VSI SKUPAJ STOPILI NA ULICE SE PRAVI ZDRUZENI VSI ZA ENEGA EDEN ZA VSE DA POKAZEMO VLADI DA NE MOREMO VEC V TAKI BEDI ZIVET .... (AJA TO SO SANJE) ...... LAHKO VAS JE SRAM TISTE LJUDI KATERI OVIRATE OBNOVO STADIONA ..........
Saloreich
04. 06. 2012 23.49
+4
Stadion s stilom!.. Ne pa tista ZOOranova ograda haha :)
DSS
05. 06. 2012 01.51
+0
Saloreich
05. 06. 2012 10.07
+0
Alteist
04. 06. 2012 23.49
+25
Sramotno, kako mu zavistni, nesposobni in večno nezadovoljni ljudje venomer nagajajo.
hanzz
04. 06. 2012 23.35
+17
toliko dolgo igrišče sameva da je na njem že sigurno kakšna ogrožena vrsta kobilice ki si je našla na zelenici mir!!!
jpavli19
04. 06. 2012 23.07
+6
Ma dajte dalalajlame..vse polno vas je..sram vas bodi napihjenosti kot zadnjihj žab na svetu... sami sebe ste polni..Stožiice so propadel projekt,PLEČNIK se pa v v grobu obrača,zaradi tistih,ki izjavljajo uadno, da bodo čakali še 20 let...pa SAMO denar jim je pomemben. N
visoki
04. 06. 2012 23.10
+9
jaz pa glih iščem en vrtiček,zraven dunajske najbolj uspeva motovilec
jpavli19
04. 06. 2012 23.17
+0
dimdim in n Nič drugega.Samo jezite normalne ljudi,da prehitro tipkajo in počno tipkarske napake.Uradno ...Bog daj da vas nikoli več ne vi
jpavli19
04. 06. 2012 23.19
+1
24 kur3
04. 06. 2012 23.01
+0
Super to!... a še dolga zgodba BO, da renovira PLEČNIKov stadion se... ! Haha prec za ex. severno steno stadiona imajo domačini oz. naseljenci prav krasno urejeno in koristno vrtičkarstvo, ja in kr ene 100 jih je, in ali bodo tiho...?! Tako bodo te prostorske galame pravda urejala, ki pa vemo kako je pri nas s temi posli... ! No ja saj sigurno BO !, a časa bo, bo, bo, bo........................... veliko mmmiiiinnnnnnniilllllllloooooooooo SAGURNO!
jpavli19
04. 06. 2012 22.56
-3
WikiX
04. 06. 2012 22.50
-2
Najbolje, da začne NPU takoj preverjati vse transakcije in pogodbe, da ne bo potem spet stokanja, češ nismo vedeli, politika je prostitutka in ne najdemo nobenih papirjev.