Slovenija

Stanovalci preprečili rušenje

Ljubljana, 11. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske železnice so se odločile, da porušijo objekt na Kurilniški v Ljubljani, v katerem že pol leta delujejo člani Avtonomne cone Molotov. Stanovalci so jim to preprečili.

V prostorih AC Molotov so razmere zelo napete
V prostorih AC Molotov so razmere zelo napete FOTO: Dare Čekeliš

Po besedah predstavnice AC Molotov so okoli pol šeste ure prostore najprej zastražili varnostniki družbe G7, ki so stanovalce spuščali iz stavbe, ne pa tudi vanjo. Približno uro pozneje so prišli gradbeniki, da bi objekt porušili. Pet članov AC Molotov se je usedlo pred delovni stroj in mu to preprečilo. Delavci SŽ so dvorišče in stavbo ogradili z ograjo, tako da je v objektu ostalo zaprtih približno 20 ljudi, ki se niso želeli umakniti.

Slovenske železnice in policija zavračajo obtožbe, da ima celotna zadeva politično ozadje, kar je kot možnost pred dnevi omenil tudi varuh človekovih pravic.

V podporo skvoterjem so se kasneje zbrali predstavniki drugih civilnih institucij, med njimi tudi Mirovni inštitut in Amnesty International, ki ljudi še vedno pozivajo, naj pridejo na Kurilniško in s svojo prisotnostjo pomagajo preprečiti rušenje v zadnjih šestih mesecih politično in kulturno aktivne Avtonomne cone. Celoten zaplet pa spremlja tudi Urad varuha človekovih pravic in pisarna Sveta Evrope.

Rušenje so zaustavili stanovalci, ki ne nameravajo prostovoljno zapustiti stavbe (Foto: Dare Čekeliš)
Rušenje so zaustavili stanovalci, ki ne nameravajo prostovoljno zapustiti stavbe (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Nekaj stanovalcev je splezalo na streho, kjer so izobesili tudi različne transparente. Varnostniki ob prihodu sicer niso bili nasilni, so pa v AC Molotov prepričani, da so namerno izbrali tako rano uro. Kasneje pa so varnostniki nekatere posameznike tudi poskusili nasilno odstraniti iz bližine spornih prostorov. Že zjutraj so v stavbi odklopili vodo in elektriko.

SŽ: Le natančen gradbeni pregled!

Stanovalci Avtonomne cone Molotov se sprašujejo, kako je mogoče "natančen pregled prostorov", kot so se izrazili v SŽ, izvajati z bagrom.

Po besedah predstavnika Slovenskih železnic (SŽ), ki je lastnica stavbe, je objekt že dlje časa namenjen za rušenje. Zato, pravijo, so se odločili za natančen gradbeni pregled, ki naj bi pokazal ali je objekt treba porušiti ali pa ga je mogoče z manjšimi stroški obnoviti. Za zavarovanje delavcev pred morebitnimi nasilnimi dejanji stanovalcev so najeli varnostno agencijo. Pregled je, kot pravijo pri SŽ, nujen, saj so SŽ prejele odločbe Zdravstvenega inšpektorata in Inšpektorata za delo, da je objekt neprimeren za bivanje in delo, zato sta prepovedala delo v tem objektu.

A.C.Molotov: Kjer vlada avtoriteta - ni svobode!
A.C.Molotov: Kjer vlada avtoriteta - ni svobode! FOTO: POP TV

Na stenah in stropih naj bi bile namreč večje razpoke, tla so pogreznjena za okoli 20 cm, streha na večih koncih pušča. Kot je dejal predstavnik SŽ, je inšpektor za delo ugotovil, da zaradi vsega naštetega grozi nevarnost, da se objekt sam od sebe poruši. V objektu pa so izmerili tudi povečanje ionizirajočega sevanje, ki naj bi bilo posledica radona. Merjenje je pokazalo znatno višje vrednosti od mejnih. SŽ naj bi se po pregledu odločile o nadaljni usodi te zgradbe.

Ima rušenje politično ozadje?

Tako SŽ kot policija, ki je zadnje dni reden gost na Kurilniški, zavračajo obtožbe, da je v ozadju celotne zadeve politična motiviranost. Vendar so nekateri, med njimi je tudi varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, mnenja, da bi pravi motiv lahko bila tudi protinatovska dejavnost skupin, ki v objektu na Kurilniški delujejo.

Več o dogajanju si lahko preberete na spletni strani Avtonomne cone Molotov.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3