Slovenija

Stari starši bi lahko posvojili vnuke

Ljubljana, 31. 05. 2016 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlog novega družinskega zakonika številne pristojnosti s centrov za socialno delo prenaša na sodišča, centri bodo ohranili posvetovalno vlogo. O istospolnih zvezah ni govora, zato pa predlog uvaja novo definicijo družine. Novost je tudi pri posvojitvah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj prinaša nov družinski zakonik?
    02:46
    Iz 24UR: Kaj prinaša nov družinski zakonik?
  • Iz SVETA: Odločala bodo sodišča, ne centri za socialno delo
    01:31
    Iz SVETA: Odločala bodo sodišča, ne centri za socialno delo
Kolesarjenje
Kolesarjenje FOTO: Thinkstock
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter minister za pravosodje Goran Klemenčič sta predstavila predlog novega družinskega zakonika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Če bo predlog sprejet, bodo sodišča po novem pristojna za odločanje s področij ukrepov za varstvo koristi otrok, skrbništva, posvojitev ter spregleda zadržkov sorodstva in mladoletnosti pri sklenitvi zakonske zveze.

Predlog se ne dotika niti istospolnih partnerstev niti prepovedi telesnega kaznovanja otrok, saj oboje že urejata druga zakona. Zato pa uvaja novo, širšo definicijo družine. Po njej je družina življenjska skupnost otroka z enim ali obema staršema, lahko tudi z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do otroka obveznosti in pravice.

Za vzgojo in varstvo otrok so v prvi vrsti odgovorni njihovi starši oziroma skrbniki, država pa bo lahko posegla vmes, "ko starši svojih pravic in dolžnosti ne izvršujejo ali ne izvršujejo v korist otroka", je povedala ministrica. Dodala je, da se uvaja načelo najmilejšega ukrepa. "Izreče naj se ukrep, s katerim bodo starši najmanj prizadeti, če je z njim mogoče zavarovati otrokove koristi, predvsem pa naj se otroka ne odvzame, če je mogoče drugače zavarovati njegove koristi."

"Zakonik ponuja tudi definicijo ogroženosti otroka. To je, če je utrpel ali je zelo verjetno, da bo utrpel škodo kot posledico storitve ali opustitve dejanj staršev ali posledico otrokovih psihosocialnih težav, ki se kažejo kot vedenjske, čustvene, učne ali druge težave v njegovem odraščanju," je povedala ministrica.

Pod pristojnost sodišč bo po predlogu prišlo tudi odločanje o posvojitvah. Pri tem predlog zakonika določa izjemo glede posvojitve vnukov, in sicer tako, da stari starši lahko posvojijo otroka, ki nima več živih staršev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sodniki, ki odločajo o družinskih zadevah, bodo bolj specializirani. To bo vplivalo na hitrejše in učinkovitejše odločanje v zadevah, kar je po opozorilu ministrstva za delo pomembno zlasti z vidika učinkovitega varstva koristi otrok. Po predlogu se bo v vseh postopkih za urejanje razmerij glede otrok odločalo po pravilih nepravdnega postopka, medtem ko se po veljavni ureditvi o nekaterih ukrepih odloča v pravdnem, po drugih pa v nepravnem postopku. Predlog zakonika ureja družinsko mediacijo kot posebno primerno metodo za reševanje družinskih sporov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gasilec78
01. 06. 2016 11.51
-2
V primeru koroških dečkov: Ministrica je izjavila,da je CSD deloval zakonito,strokovno in pravilno in je branila njegovo ravnanje. To je dokaz, da je prav toliko odgovorna, kot sami izvajalci. Ne smemo pozabiti, da se je na enako stališče postavila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nusdorfer. Da se pa ministrica čuti odgovorno, dokazuje dejstvo, da je čez noč iz rokava z Gargamelom stresla zakonsko skrpucalo, nekak družinski podzakonik, ki ga namerava na hitro sprejeti v državnem zboru.S tem je šele dokazala, kakšna nula je. Ali lahko resno opazujemo ministico, ki se dobesedno poigrava. Vsa zakonska materija, ki se nanaša na družino,človekove pravice in podobne stvari, mora biti pretehtana in sprejeta z največjim konsenzom, saj se vendar tiče vseh nas, naše družbe in končno celo obstoja družbe. Ta prevzetnica pa namerava tak zakon sprejeti po ekspresno hitrem postopku. Ali je to normalno? Ne vem kako dolgo mislimo gledati to svinjarijo, ki se dogaja! Otroka takoj vrniti starim staršem, očetu pa vzeti roditeljsko pravico, ker je svoja otroka zaznamoval za vse življenje.
Jožajoža
31. 05. 2016 21.30
-1
vsem vam gre za denar, ne za otroke. tudi babici iz velenja gre samo za denar. jeb. se ji za otroke, kot se je njihovi mami in očetu. da ste pokvarjen narod, ki mu res ni para.
srebrnibreg
31. 05. 2016 21.38
+5
Govora je bilo o nekaterih rejnikih in ne o vseh. Vem pa, da je tako, ker se tako godi pri enih v mojem kraju.
7Scythe7
31. 05. 2016 21.46
+3
srebrnibreg
31. 05. 2016 21.20
+13
S tem kako so naša sodišča hitra in, če bodo tudi tu lahko izločali sodnike in dokaze kot drugje ter se v nedogled pritoževali potem bo otrok star eno leto ob začetku procesa prej postal polno leten kot bo primer rešen.
Las Vegas
31. 05. 2016 21.11
-2
Nova definicija družine.... kaj pa je stari manjkalo? Ah da... en starš en otrok in homoseksualni partner strarša (unisex izvedba). Pa to je možno le v Bananistanu
deltex
31. 05. 2016 21.24
+10
Pa smo spet tam....ne boj se gejev, teh ni veliko, boj se tistih, ki živijo lažno idealno družinsko življenje, v resnici pa so podlasice.
Ate_ist
31. 05. 2016 21.25
-1
Ne to so nove moralne vrednote, ki nam jih vsiljujeta EU in Vatikan.
?akula
31. 05. 2016 21.05
+6
Stari starši vnukom nemalokrat ogromno pomenijo. Pri njih otroci najdejo svoj drugi dom. Čeprav stari starši niso več rosno mladi, pa so pripravljeni za svoje vnuke narediti vse. In Bog ne daj, da otroci izgubijo starše, smatram, da bi bili prav stari starši v večini primerov edini, kjer bi se otroci počutili varni.
Ate_ist
31. 05. 2016 21.30
+3
Naravno je, da družina poskrbi za svoje člane. Kri ni voda. Naši liberalni krogi, pa nas z novimi moralnimi pogledi hočejo iztrgat iz varnega in toplega naročja družine, da bi nas lažje in uspešneje oropali človečnosti.
korintos23
31. 05. 2016 21.03
+13
Ene moti če so dedeki in babice stari 60 let ali več, a to da bogatuni imajo otroke pri 70-80 letih to pa ni greh?
Ate_ist
31. 05. 2016 21.28
+0
Tiste, ki moti, da ženska rodi pri 60 letih je povozil čas, saj se starost žensk, ki prvič rodijo vrtoglavo zvišuje. Pač ženske do penzije ne bodo imele časa za otroke. Moderna družba jim bo to čedalje močneje preprečevala.
stafford
31. 05. 2016 21.29
+3
Ampak smo očitno dovojl v formi da lahko delamo do 63 leta.
srebrnibreg
31. 05. 2016 20.54
+4
Tudi pri rejnikih ni vse tako sveto. Večina se jih gre rejništvo kot posel in njihovo preživetje ne pa preživetje otrok. Prav je, dobijo plačano vendar naj ne jemljejo otrokom in pri njih skoparijo, da njim več ostane.
korintos23
31. 05. 2016 21.02
+5
Kot si rekel, biznis! Poznam ljudi kateri že tretjo generacijo otro vzrejajo, eni gredo drugi pridejo, a je to ljubezen?!?
srebrnibreg
31. 05. 2016 21.03
marker1
31. 05. 2016 20.36
+2
Ta predlog novega zakonika je samo preusmerjanje pozornosti javnosti z preteklega neupravičenega odvzema otrok starim staršem. Posvojitev otrok s strani starih staršev ni smiselna, če imajo še svoje otroke, razen če se strinjajo. Lahko so rejniki do polnoletnosti ali do zaposlitve. Posvojitev pomeni tudi dedovanje, ki pa je precej delikatna zadeva.
zzob
31. 05. 2016 20.24
+2
posvojitev pomeni, da ti posvojeni otrok postane sin ali hči ... stari starši so že itak stari starši. zakaj bi stari starši hoteli vnuke "spreminjat" v svoje sinove oz. hčere? dedek je otroku dedek, ne oče, babica pa enako ni mama, ampak babica.
srebrnibreg
31. 05. 2016 21.05
+4
To, da postane sin ali hči je samo na papirju. Tvoja ali moja kri je samo moja ali tvoja kri in ne more biti od nikogar drugega.
pakkno159
31. 05. 2016 19.06
+0
posvojit...vnuke...? a vi to res? a rejništvo/skrbništvo pa ne bi blo možno h? v primeru seveda, da so ti stari starši sploh še dovolj mladi, kar je, če upoštevamo da je povprečna starost pri 1. otroku že blizu 30 let skor malce nerealno. vsekakor naj otrok ostane pri nekom znotraj družine če je možno, ampak stari starši so redko kdaj še sposobni bit tudi starši. vse to pa seveda iz lastnih izkušenj, ne želim si predstavljati kaj bi se zgodilo z mano, če bi me socialna dodelila starim staršem, kar sem želela tudi sama, ker sem bila dovolj stara da sem lahko odločala o tem.
marker1
31. 05. 2016 19.00
+0
Bravo! S sprejemom tega novega družinskega zakonika nam bo zrasel BDP, osebni standard, uredile se bodo državne finance, šepajoče gospodarstvo si bo opomoglo, pa še zunanji dolg se bo zmanjšal.
Ramzess
31. 05. 2016 18.35
-2
Tole v članku je v glavnem nakladanje, saj vemo da se država ne drži vedno zakonov, nenazadnje je družina novo bojišče sistema proti odraslim, v smislu, če ne boš ubogal, bomo naredili to in to, ... zakaj mislite da je družinski zakon pred leti padel na referendumu, zaradi tega, ker je državnim službam daj zelo široka pooblastila in pravice, staršem in sorodnikom pa jih jemal, ... denimo cepljenje in zdravljenje otrok proti vaši volji, na njihov način, četudi je napačen, ali se celo konča z smrtjo otroka (primer deklice iz Mehike se mi zdi, kljub temu da so vedeli da je alergična, so jo cepili, a je seveda umrla), ali grožnje staršem preko otrok. In še kaj se najde.
otocanka
31. 05. 2016 18.55
-1
Ker se uporablja načelo "bo tako, kot jst rečem, jst sem glaven in ti navaden človeček me boš ubogal, pa če ti je prav ali ne". Ker se ne stopi koraka nazaj in vpraša.....so posledice večje od nevarnosti? Da, ne. V primeru alergije....pa alergija lahko povzroči resne zaplete in celo smrt, zato ne cepimo. Ampak ne, obvladovala je premoč belih halj, ki vse vejo, stare kmeče pameti, ki deluje že odkar je človeštvo, pa niso upoštevali. Tako je tudi pri narcisoidnih psi.hopatskih ljudeh, kjer velja načelo: če te jst ne bom imel, te ne bo nihče....in je tragedija na vidiku. Namesto, da bi te ljudi zaprli in ključ izgubili, čakajo na katastrofo. Sem ravno včeraj gledala eno staro oddajo o tem, da je nek tak človek na univerzi v zda smrtno ranil bivše dekle samo zato, ker ga je pustila in jo je stalno zalezoval, pristojni organi in univerza je pa odpovedala pri zaščiti, čeprav je vedela o dogajanju. Ker se je istočasno isto godilo še eni študentki, je njena mama klicala novinarja, ki je hotel njeno zgodbo objaviti, naj je ne objavi, da se še njej ne zgodi podobno. Rotila ga je, a je novinar rekel, da mu je žal, a da mora javnost izvedeti resnico o tistem fantu. In ko je članek izšel, zvečer je bila mati brez hčerke. Novinar je že tako njegov karakter podžgal , ni hotel in želel počakati na sojenje njemu, ki bi bilo čez teden dni. Ja, ego določenih ljudi, ki ne gledajo na posledice ampak samo, da je po njihovo, po njihovo in le po njihovo, vodi vedno v katastrofo.
otocanka
31. 05. 2016 18.57
-1
Isto delajo naši politiki. Ko so na oblasti, ne naredijo nič, ko izgubijo stolček in so na oblasti drugi, pa zelo zelo pametujejo, kako bi morali ti, ki so sedaj na oblasti narediti. Ja, saj si bil 4 leta na oblasti, pa nisi naredil ničesar. Ljubosumnost na kubik.
pravica00
31. 05. 2016 20.17
Ramzess
31. 05. 2016 18.28
+5
Posvojitev znotraj krvnega sorodstva se mi je vedno zdelo trapasto, skrbništvo ja, ne pa ..., ... pa ne moreš se iti enak postopek kot da gre za povsem tuje otroke, ... res nimaš nobenih pravic dokler ti jih ne prisodijo.
-5
Dobro vsaj nekaj je. Nekaj so končno rodili. Dobro da se je končno realizirala tudi predporočna pogodba. To je zelo osebna zadeva in je možnost individualnega dogovora med dvema - nuja. Treba bo samo preverit natančno vsebino tega zakona - ali je narejen kot je treba ali pa spet nekaj napol z nešteto luknjami. Podpiram tudi možnost posvojitve vnukov s strani starih staršev (čeprav se meni zdi da bi to moral biti avtomatizem ampak vsaj nek napredek je vseeno).
srebrnibreg
31. 05. 2016 18.19
+4
Kdo ti je pa do sedaj branil, da napišeš predporočno pogodbo?
-3
Nisem levak da bi se ukvarjal z nesmisli. Ko nekaj delam hočem učinek. Kaj meni pomaga pogodba ki jo levaško sodišče ne prizna?!
srebrnibreg
31. 05. 2016 18.27
+3
Si vseeno levak, če misliš, da ti overjeno pogodbo sodišče ne prizna. Sicer ti bo pa US priznalo, če ti levaško ne bo.
-3
A ti misliš da je vsaka pogodba zakonita? Saj tega ste vajeni iz Juge da za Vas zakoni niso veljali. Potem dajva podpisat pogodbo da si ti moj suženj. Ustavno sodišče bo to po tvojem priznalo?! Uzakonitev preproročne pogodbe je pomembna da se vedo pravila igre ki jih država prizna kot zakonite. Kaj lahko ta pogodba vsebuje in kaj ne. Ne pa tako kot sedaj ko nihče ne ve kaj je zakonito in kaj ne. Marsikatera pogodba je bila overjena pa jo sodišče ni priznalo. Če jo je priznalo pa ni priznalo vsebine. Mimogrede. Pogodba bi morala veljat tudi če ni overjena. Če je zakonita.
srebrnibreg
31. 05. 2016 19.42
+3
Takšna pogodba res ne more veljati, ker je jaz ne bi podpisal, če bi pa ti s svojo zakonsko partnerico podpisal takšno v kateri bi ti naj ona bila sužnja bi pa bilo prav, da sodišče tega ne bi priznalo. Pa naj bo to Jugo sodišče katero je bilo sto krat bolj pošteno ali pa to demokratično kapitalistično. Pogodba je potrjen dogovor dveh strank ne želja ene. Neoverjeno zakonsko pogodbo kot sodnik jaz ne bi nikoli priznal.
otocanka
31. 05. 2016 17.57
+5
Pravijo, da" ne se tepst z močnejšim od sebe in ne se tožit z bogatejšim od sebe". Zakaj ne? Ker je očitno, da boš izgubil v obeh primerih. Logično je, da če se staršem kaj zgodi, da za vnučke skrbijo stari starši v prvi vrsti. Če ti iz kakršnihkoli razlogov ne morejo, se išče naprej. ZDRAVA KMEČKA PAMET PRED KAPITALIZMOM IN NEPRIŠTEVNOSTJO OD VRTOGLAVIH ZNESKOV; KI CVENKAJO V ŽEPE NEKATERIH VISOKIH; ki ne znajo več kaj je poštenost in morala.
srebrnibreg
31. 05. 2016 17.49
+11
Vse skupaj je dvorezni meč in tako kot starši niso vsi za vse enaki tudi stari starši ne. prvi prevzemniki otrok v primeru izgube staršev bi pa morali biti stari starši vendar, če so za to sposobni. Fizično, zdravstveno in psihično ter starostno.
Ramzess
31. 05. 2016 18.36
-3
srebrnibreg
31. 05. 2016 18.40
+4
Tudi to je res ni pa nujno, da so tudi sposobni isto kot stari starši.
prašek
31. 05. 2016 17.43
+4
Naj samo še omenim , pa čeprav je malo off topic, da otroci v prvih letih razvoja, sploh ne potrebujejo čarunalnikov, katere jim starši kupujejo zato, da imajo mir pred njimi ! Otrok potrebuje predvsem ljubezen, pogovor , potrebuje zaupanje staršev .........
deltex
31. 05. 2016 17.47
+1
Ja, v prvih letih razvoja pa res ne, v 1.razredu osnovne šole pa že...:)
kiboko
31. 05. 2016 17.51
-1
prašek
31. 05. 2016 17.52
+4
deltex ..... Moj največji vnuk je v tretjem razredu, pa ga še nima ! In dobil ga bo šele koncem četrtega razreda ! Pa ni problem v financah ....... Važen je psihološki razvoj otroka !
piljan
31. 05. 2016 17.52
+4
Veja se upogne dokler je mlada,malo tako,ampak resnično,kako bo otrok vzojen in kje je meja,se delala v mladih letih.Je pa res,da so nekateri starši prepričani,da je njihov otrok nekaj več in bi se lahko zaradi njih svet ustavil.
deltex
31. 05. 2016 21.27
Prašek, moj sin ga je dobil šele v 6., je pa res, da je prej malo vadil na mojem.
piljan
31. 05. 2016 17.31
+6
Vem,da sem super dedek in to mi priznavajo vsi,od vnukice ,sina ,tamlade.Bi bil pa tudi dober vzgojitelj?.Bog ne daj,da bi bilo potrebno.
zdrava.pamet
31. 05. 2016 17.31
+2
prašek
31. 05. 2016 17.38
+2
piljan ....... Vsi faktorji kažejo tudi pri meni na to. Vem pa, da če bi se moji hčerki kaj zgodilo, bi jaz razmislil o maščevanju, CSD pa naj razmisli o vnučkih ! Čeprav imam ženo zelo rad in ji zaupam, pa nisem prepričan, da ne bi iskala tolažbe pri vnukih, namesto da bi jim jo dajala ! Tudi z socialnim delavcem/ko se da čisto lepo pogovoriti in uveljaviti svoje želje, ki pa nikakor ne smejo prerasti v zahteve ! Zahteve so zame popolnoma izključene v takem slučaju !
prašek
31. 05. 2016 17.39
+3
Zdaj se bom pa malo pogovoril z mojo malo Kitajko (1,5 leta) in ji razložil, da jo ima dedek zelo rad!
piljan
31. 05. 2016 17.56
+2
Mojster123
31. 05. 2016 18.19
+0
CSD je brezosebna formalistična organizacija in osebno bom naredil vse, da moji otroci in vnuki ne bi bili nikoli pod komando enega takšnega organa.
Mojster123
31. 05. 2016 18.21
-1
prašek mogoče pa glede na to, da govoriš o maščevanju res nisi najbolj primeren za vzgojo otrok, torej imaš na nek način prav, ampak samo za lasten primer.
Biofanatik
31. 05. 2016 17.19
+3
Še en brezvezni popravek zakonodaje en sam blablabla, sodna praksa pa deluje čisto mimo zakonodaje, odvisno od debeline denarnice, preverjeno na koži sorodnika.
zdrava.pamet
31. 05. 2016 17.17
+4
PO MOJEM MNENJU PA ŠE NAJBOLJ POMEMBNA STVAR....VSE MLADE STARŠE BI POSLALA NA PREDAVANJA O VZGOJI OTROK (ni pomembno, da ravno vse verjameš, ampak se pri tem ogromno naučiš)....ker za vsak moped in avto potrebuješ izpit....za vzgojo otrok pa vsi predpostavljajo da je vsak sposoben....PA JE NAJTEŽJE DELO V ŽIVLJENJU