Slovenija

Starši otrok z duševnimi motnjami lahko pomoč poiščejo na starševskih treningih

Ljubljana, 25. 05. 2016 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Duševno motnjo ima približno deset odstotkov otrok, najpogosteje pa se izraža v agresivnem vedenju. Starši se zato velikokrat počutijo nemočne in brez podpore, a zdaj lahko pomoč poiščejo na treningih starševstva.

Velika družina
Velika družina FOTO: Thinkstock

Starši otrok z vedenjskimi motnjami, ki se pogosto počutijo nemočne in brez ustrezne podpore, lahko pomoč poiščejo na treningih starševstva, ki so rezultat projekta Neverjetna leta. Pozitivni učinki treningov se pokažejo tako pri otroku kot pri starših, so povedali na predstavitvi projekta v Ljubljani.

Vedenjske motnje predstavljajo najpogostejši razlog za napotitev otrok v službe na področju duševnega zdravja. Duševno motnjo ima približno deset odstotkov otrok, najpogosteje pa se izraža v agresivnem vedenju. To postaja čedalje večji problem, je na današnji predstavitvi projekta Neverjetna leta povedala Marija Anderluh iz službe za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike v Ljubljani.

Če duševna motnja pri otroku ni zdravljena, lahko vodi v neuspešnost v šoli in se kasneje razvije v disocialna vedenja, denimo nasilje in kriminal, je opozorila. Posameznik z neobravnavano vedenjsko motnjo po njenem opozorilu predstavlja dolgoročno desetkrat višjo finančno obremenitev družbe kot celote, sprva prek zdravstvenega sistema in šolstva, kasneje pa prek socialnih tranferjev in sodstva.

Projekt poteka do oktobra 

Projekt Neverjetna leta, ki pilotno poteka v okviru Norveškega finančnega mehanizma do konca oktobra letos, po njenem pojasnilu vključuje programe, namenjene tako staršem in otrokom kot učiteljem in vzgojiteljem. V okviru projekta so sestavili konzorcij, v katerem sodelujejo zdravstvo, socialno varstvo in lokalne skupnosti.

V okviru projekta so programe starševstva uspešno vpeljali v deset centrov v petih regijah. Treninge starševstva so organizirali za starše otrok, starih tri do osem let. Potekali so v skupinah po deset staršev enkrat tedensko po dve uri, srečali pa so se na približno 16 brezplačnih srečanjih. Poudarek je bil na sodelujočem odnosu s straši, izmenjavi mnenj in igranju vlog.

Treninge starševstva je zaključilo preko 300 staršev. Pozitivni učinki so se med drugim pokazali pri odnosu starša do otroka in razvijanju tehnik za reševanje težav.

Programi po besedah Anderluhove učinkovito preprečujejo in odpravljajo vedenjske težave otrok, večajo otrokovo šolsko uspešnost, krepijo njegovo samopodobo ter pozitivno vplivajo na odnose z vrstniki in učinkovito reševanje težav.

Starši so program ocenili kot dragoceno izkušnjo, ki je pripomogla k izboljšanju medosebnih odnosov, občutnemu zmanjšanju otrokovih težav v vedenju, nenazadnje pa tudi k večji usklajenosti in povezanosti med staršema.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazy but true
25. 05. 2016 14.37
+1
Vecina "vedenjskih motenj" je zgolj odziv na defektno vzgajanje, medije in izobrazevanje. Niso samo starsi krivi za situacijo..