Slovenija

Stavka v UKC Ljubljana bo, ker ni rešitve tudi za sestre drugod

Ljubljana, 05. 07. 2012 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dogovor glede reševanja problematike medicinskih sester v UKC Ljubljana je očitno padel v vodo zaradi nepripravljenosti ministrstva za zdravje, da bi rešitev, ki so jo našli za sestre v UKC Ljubljana, uporabili tudi drugod po Sloveniji.

Stavko je napovedalo okoli 130 sester.
Stavko je napovedalo okoli 130 sester. FOTO:

Okoli 130 medicinskih sester, ki delajo v enotah intenzivne terapije III v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je za ponedeljek napovedalo stavko.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar je povedala, da je vodstvo UKC srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo dela diplomiranih sester, ponudilo rešitev, po kateri bi ustvarili novo delovno mesto, znotraj katerega bi bile plačane kot srednje medicinske sestre, a bi jim lahko vodstvo priznalo delovne izkušnje oz. bi jim priznali do pet plačnih razredov več.

Tako sindikat, ki ga vodi Mlakarjeva, kot tudi sindikat zdravstva in socialnega varstva, ki ga vodi Zvonko Vukadinovič, sta dala pozitivno mnenje k predlogu, a z zahtevo, da se takšen način reševanja problematike uporabi tudi pri drugih srednjih medicinskih sestrah, ki opravljajo dela diplomiranih sester, ne pa samo za sestre, ki delajo v enotah intenzivne terapije UKC Ljubljana.

Minister meni, da ni pravi čas za nova vprašanja o plačnih nesorazmerjih.
Minister meni, da ni pravi čas za nova vprašanja o plačnih nesorazmerjih. FOTO: Miro Majcen

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer sprva soglašal s takšnim načinom reševanja problematike, a je nato predlog vodstva UKC zavrnil z argumentom, da se s tem ne strinjajo vsi sindikati oz. da sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva rešitvi nasprotujeta. Kot je dejal, sedaj "preprosto ni pravi čas za odpiranje novih vprašanj glede plačnih nesorazmerij", ob tem pa je poudaril, da bo "vsekakor treba najti rešitev znotraj UKC, takšno, ki ne bo imela posledic za celotni plačni sistem".

Omenjena sindikata navedbo, da sta nasprotovala predlogu, zavračata. Da ni strinjanja med sindikati, pa deloma drži. Sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam so namreč v nasprotju z omenjenima sindikatoma pristali na rešitev, ki bi veljala samo za UKC Ljubljana.

Kot pravi predsednik Sindikatov v zdravstvu Pergam Matija Cevc, ureditev te problematike za celo državo ni bila niti predmet pogajanj, pač pa so se pogajali o položaju medicinskih sester v intenzivni negi UKC Ljubljana. Ob tem pa je opozoril, da že od leta 2008, torej od uvedbe novega plačnega sistema v javnem sektorju, opozarjajo, da je ta problem treba rešiti v celi Sloveniji. Ker pa do sistemske rešitve še ni prišlo, je treba reševati probleme po prioritetah, je dejal.

Stavka medicinskih sester, ki se bo predvidoma začela v ponedeljek, bo po njegovih besedah potekala na deloviščih. Kako bodo stavkali, pa se še dogovarjajo, je dejal.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polikarbonatka
05. 07. 2012 19.35
+6
radimammilko
05. 07. 2012 18.41
+10
punce, popolnoma vas podpiram!!
cyklon
05. 07. 2012 18.32
+8
Pridne dame!! cyklon je z vami!!!