Slovenija

Če boste potrebovali zdravniško pomoč, je dobro vedeti, ...

Ljubljana, 27. 05. 2015 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

... na katerih klinikah bo delo potekalo nemoteno in na katerih boste čutili zdravniško stavko? Kdo ima pravico do takojšnjega pregleda in kdo bo moral počakati na drug dan? Kako stavka poteka v zdravstvenih domovih?

Skladno z zakonom o zdravniški službi morajo zdravniki v času stavke poskrbeti za nujne primere, za nosečnice in porodnice, za otroke in mladostnike do 18. leta starosti ter za starejše od 65. let.

Zdravniki torej stavkajo, saj menijo, da so premalo plačani. Prav tako zahtevajo sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici.

Stavka zdravnikov se je začela ob 7. uri. Več na temo stavkovih zahtev zdravnikov in kaj to pomeni za druge zaposlene v zdravstvu?

Kako bodo stavkali v LJUBLJANSKEM KLINIČNEM CENTRU?

V UKC Ljubljana bodo normalno obravnavali vse paciente, ki so mlajši od 18 let, starejše paciente nad 65 let, nosečnice, vse nujne paciente in paciente s sumom na onkološko bolezen, ki bi lahko resno poslabšala njihovo zdravstveno stanje zaradi odložene diagnostike. Normalno bodo potekale tudi vse preiskave, ki bodo nujne in urgentno delo bo opravljeno na ustaljen način.

Paciente, ki so redno napoteni na ambulantne preglede in ne sodijo med zgoraj naštete skupine, so prenaročili, tako da so pacienti pravočasno prejeli obvestilo o nadomestnem terminu. Predvidoma bodo vsi pacienti, ki so zaradi stavke prenaročeni, preiskave in ostalo diagnostiko opravili v času od 10 do 14 dni.

Na PEDIATRIČNI KLINIKI bo delo potekalo brez zapletov, saj jim tako veleva zakon.

Operativni program za vse urgentne paciente, paciente mlajše od 18 let in starejše nad 65 let, bo potekal normalno, tako da ne pričakujejo težav.

Na oddelkih bodo zagotovili minimalen standard, se pravi, da bodo vizite tekle normalno in da bo stalno dosegljiv specialist. Urgentna služba bo potekala kot običajno.

Ponekod bodo na Polikliniki zmanjšali število kontrolnih ambulant, za otroke bodo ambulante delovale nemoteno, pregledali pa bodo vse paciente po zakonu in nujne primere. Ostale paciente so prenaročili za naslednje dni.

V času stavke ne bodo dajali pisnih izvidov, ampak jih bodo pošiljali naknadno. Pacienti bodo dobili v skladu s pregledom vse recepte ter naročilnice.

INTERNA KLINIKA

KO za kardiologijo: Hospitalno delo bo potekalo povsem normalno, prav tako tudi v katetrskem laboratoriju. Na oddelku za neinvazivne preiskave srca so že predhodno prenaročili bolnike in bodo opravili preiskave kasneje oziroma bodo dodatno organizirali delo v popoldanskem času, da nadomestijo izpad. V kardiološki ambulanti bodo pregledali vse nujne bolnike, vse starejše od 65 let, nosečnice in tiste bolnike, za katere bo ambulantni zdravnik menil, da bi prenaročitev lahko bila v škodo zdravju. Enotni pa so v svoji podpori Fidesu – potrebno je vzpostaviti normative, kot jih predvideva modra knjižica, in podpirajo tudi predlog povečanja zdravniških plač. Pri hospitalnih sprejemih na ta dan ne bo sprememb.

KO za žilne bolezn: na KO za žilne bolezni Interne klinike bo delo na bolniškem oddelku v času stavke organizirano v obliki okrepljenega dežurstva. V ambulatnem traktu KO za žilne bolezni bosta delovali Urgentna angiološka ambulanta in Antikoagulacijska ambulanta, v ostalih ambulantah pa bodo oskrbljeni bolniki, ki bi zaradi prestavitve termina lahko utrpeli poslabšanje zdravstvenega stanja.

KO za pljučne bolezn: delo bo potekalo normalno.

KO za nefrologijo: bolnikov ne bodo prizadeli in bo delo potekalo neprekinjeno po razporedu.

KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni: delale bodo vse specialistične ambulante po rednem urniku. Pogledali bodo vse nujne prve preglede ter kontrole. V času stavke ne bodo izdajali pisnih izvidov. Pacienti bodo dobili v skladu s pregledom vse recepte ter naročilnice. Delo na obeh hospitalnih oddelkih bo teklo v skladu z navodili SPS Interne klinike. Zaradi paralelnega poteka 6 ambulant bodo praktično vsa delovišča zasedena z zdravniki, ki bodo v ambulantah opravljali preglede. Delo na oddelku in v intenzivnih enotah bo potekalo po ustaljenem razporedu.

KO za gastroenterologijo: delo bo potekalo po že vnaprej pripravljenem mesečnem razporedu. Ambulantnih bolnikov in posegov ne bodo odjavljali.

KO za hematologijo: delo na ta dan bo opravljeno v celoti, tako diagnostika kot zdravljenje ter ambulantno delo in dnevna bolnišnica.

KO za hipertenzijo: delo bo potekalo v skladu s splošnimi navodili o stavki. Vnaprej so odpovedali funkcionalna testiranja pri ljudeh mlajših od 65 let in jih prenaročili na nove termine.

KO za intenzivno interno medicino: delo bo potekalo normalno.

Center za geriatrično medicino: stavki se ne bodo pridružili, saj tga ne morejo storiti zaradi narave dela in starosti bolnikov.

KIRURŠKA KLINIKA

Zdravniška stavka ne bo vplivala na oskrbo bolnikov na ONKOLOŠKEM INŠTITUTU LJUBLJANA. Delo bo potekalo nemoteno. Hišni sindikat Fides podpira stavkovne zahteve zdravnikov, a zaradi narave dela inštitutu bo delo v času stavke potekalo nemoteno in brez sprememb na posameznih oddelkih.

KO za kirurgijo srca in ožilja: delo zdravnikov bo organizirano tako, da se bodo izvajale samo urgentne operacije, operacije bolnikov starejših od 65 let in operacije otrok.

KO za abdominalno kirurgijo: opravljali bodo nujne operacije in operacije bolnikov z rakom prebavil, ki zahtevajo čimprejšen poseg. Organizirano bo delo v urgentni abdominalni ambulanti in v ambulanti na polikliniki za bolnike, pri katerih je prišlo po odpustu iz bolnice do zapletov. Odprta bo tudi ambulanta za endoskopije za nujne endoskopske preglede. Delo na oddelku bodo pokrivali zdravniki, ki so ta dan razpisani za neprekinjeno zdravstveno varstvo.

KO za nevrokirurgijo: delo bo potekalo skladno s priporočili okrožnice Fidesa, zagotovljeno bo neprekinjeno zdravstveno varstvo, delovala bo ena operacijska dvorana in ena ambulanta.

KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline: delo bo potekalo v skladu z navodili glede stavke.

KO za travmatologijo: potekal bo operativni program, kjer bodo operirali urgentne paciente, paciente mlajše od 18 let ter starejše od 65 let. Na oddelkih bo zagotovljen minimalen standard – vizite in stalna dosegljivost specialista. Urgentna služba bo potekala kot običajno.

Poliklinika: zmanjšali bodo število kontrolnih ambulant, in sicer bodo od šestih odprte štiri. Pregledali bodo vse paciente do starosti 18 let, nad 65 let ter nujne primere. Ostale poliklinične paciente bodo obvestili in nato pregledali v naslednjih dneh.

KO za torakalno kirurgijo: delo bo potekalo nemoteno.

KO za urologijo: vizita bo potekala po ustaljenem postopku, nujni posegi in nujni pregledi pacientov bodo opravljeni, vsi nenujni pacienti pa bodo prenaročeni.

KO za maksilofacialno in oralno kirurgijo: v ambulantni dejavnosti bodo pregledani vsi nujni in naročeni pacienti. V enoti operacijske dejavnosti operativni program ne odpade, ker je operativni dan otrok. Vse ostalo delo bo okrnjeno.

KO za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok: v času stavke bodo zagotovili anesteziološke ekipe za vse posege glede na zahteve stavkovnega odbora, kakor tudi za zagotavljanje nepretrganega zdravstvenega varstva.  

KO za kirurške okužbe: elektivnih operacij ne bo in so prestavljene na teden pozneje. Operirani pa bodo vsi ostali pacienti s septičnimi procesi.

Urgentni kirurški blok: delo bo potekalo nemoteno, to velja tudi za specialistično ambulanto.

NEVROLOŠKA KLINIKA

Klinični inštitut za klinično nevrofiziologijo: delo v nevrofizioloških laboratorijih bo potekalo nemoteno (EEG, SEG in EMG laboratoriji). Vse hospitalne konziliarne preglede, za katere jih bodo prosili, bodo opravili še isti dan.

KO za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo: odpovedali so redne in hitre ambulantne preglede, razen za bolnike, ki so starejši od 65 let. Odpovedali so tudi vse elektivne posege. Delo na oddelku bo potekalo nemoteno glede na naravo bolnikov, saj je večina bolnikov sprejetih zaradi akutne simptomatike.

Služba za nevrorehabilitacijo: dejavnost bo potekala nemoteno, kot je načrtovano za vsak delovni dan.

STOMATOLOŠKA KLINIKA

V dobrobit pacientov bo delo na Stomatološki kliniki potekalo nemoteno.

Center za otroško in preventivno zobozdravstvo: ker obravnavajo otroke do 18. leta starosti, bo delo potekalo normalno. 

KLINIKA ZA OTORINOLARINGOLOGIJO IN CERVIKOFACIALNO KIRURGIJO

Delali bodo v treh operacijskih dvoranah in operirali otroke, bolnike z rakom in starejše od 65 let. Ambulantno delo bo potekalo redno v urgentni ambulanti, otroški ambulanti, kancerološki ambulanti. V splošni ORL ambulanti, v subspecialističnih ambulantah, vključno z Avdiovestibulološkim centrom in Centrom za motnje glasu, govora in požiranja bodo pregledovali otroke, starejše od 65 let ter tiste, pri katerih bi lahko prišlo do bistvenega poslabšanja kronične bolezni, če ne bi bili pregledani.

ORTOPEDSKA KLINIKA

Spoštovali bodo zakon, popoldanskega programa ne bo, bolnike pa so prestavili.

Na polikliniki bo potekalo delo v 4 ambulantah, tako kot vsak dan. Ena od teh je urgentna, kjer sprejemajo ljudi z napotnico nujno. Delovala bo normalno. Prav tako otroška ambulanta. Preostali dve ambulanti: bolniki med 18 in 65 letom so bili že obveščeni in so že dobili nov datum za ambulantni pregled v tednu ali dveh tednih po stavki.

KLINIKA ZA INFEKCIJSKE BOLEZNI IN VROČINSKA STANJA

Pregledani bodo vsi otroci in odrasli bolniki, starejši od 65 let, kakor tudi vsi urgentni bolniki, saj so klinika, ki večino bolnikov dobiva preko urgentne ambulante. Delo na oddelku bo opravljeno, saj gre za akutne bolnike. Manjši del pacientov bo prenaročenih in pregledanih v čim krajšem možnem času.

DERMATOVENEROLOŠKA KLINIKA

Paciente, ki ne spadajo v eno od kategorij, ki jih morajo pregledati, bodo prenaročili.

KLINIČNI INŠTITUT ZA MEDICINO DELA, PROMETA IN ŠPORTA

Delo bo potekalo kot običajno.

INŠTITUT ZA MEDICINSKO REHABILITACIJO

Ambulanta bo delala normalno.

KLINIČNI INŠTITUT ZA KLINIČNO KEMIJO IN BIOKEMIJO

Delo bo potekalo nemoteno.

KLINIČNI INŠTITUT ZA RADIOLOGIJO

Upoštevali bodo zakon o stavki, normalno pa bodo potekale tudi vse preiskave, ki bodo nujne. Urgentno delo bo opravljeno na ustaljen način.

Paciente, ki so redno napoteni na ambulantne preglede in ne sodijo med skupine, ki so določene z zakonom o stavki, so prenaročili, tako da so pacienti pravočasno prejeli obvestilo o nadomestnem terminu. Predvidoma bodo vsi pacienti, ki so zaradi stavke prenaročeni, preiskavo opravili v času od 10 do 14 dni.

NEGOVALNI ODDELEK UKC

Delo bo potekalo nemoteno. Ta dan bo na delovnem mestu prisotna dežurna zdravnica.

Kako bodo stavkali v MARIBORSKEM KLINIČNEM CENTRU?

V UKC Maribor navajajo, da bo delo potekalo tako kot vsak dan, vsi zdravniki bodo na delovnem mestu. Nenujne operacije pri bolnikih, starih med 18 in 64 let, bodo prestavili na drug najbližji termin.

Predstavnik Fidesa v mariborskem UKC Boris Rižnar poziva ljudi, naj se v četrtek odpovedo prihodu v bolnišnico, če imajo manjše težave. "Mislim, da zamik za 14 dni ne bo poslabšal njihovega stanja," je dejal in dodal, da zaradi tega ne bo prišlo do podaljšanja čakalnih vrst.

CELJSKA BOLNIŠNICA

V celjski bolnišnici so napovedali, da bodo bolnike, ki so stari med 18 in 65 let in so bili naročeni bodisi za pregled bodisi za poseg za četrtek, prenaročili in jih operirali najpozneje do 12. junija.

PSIHIATRIČNA BOLNIŠNICA BEGUNJE

V Psihiatrični bolnici Begunje so pojasnili, da si bodo prizadevali, da bodo imeli bolniki zaradi stavke čim manj težav. "Tako kot drugje bomo na običajen način poskrbeli za vse bolnike z nujnimi stanji, za mlajše od 18 let in za starejše od 65 let. Tisti ambulantni bolniki, ki na dan stavke ne bodo pregledani, so ali še bodo prenaročeni," je pojasnil psihiater Andrej Žmitek.

V ZDRAVSTVENIH DOMOVIH stavka do 20. ure; nato dežurstvo

Družinski zdravniki iz sindikata družinskih zdravnikov Pratikum po besedah njenega predsednika Igorja Muževiča v veliki večini podpirajo stavko, 60 odstotkov njihovih članov je tudi napovedalo, da se bodo pridružili stavki. Kot je dejal Muževič, sam v četrtek ne bo stavkal, saj dela v domu starejših občanov.

Tudi v zdravstvenih domovih bo delo potekalo okrnjeno in po stavkovnih pogojih. V Zdravstvenem domu Ljubljana se bo stavke udeležila večina zdravnikov, je pojasnil predstavnik zdravniškega sindikata Fides v zdravstvenem domu Janusz Klim. Od 7. ure zjutraj do 20. ure bo delo v ambulantah potekalo po stavkovnih pravilih, od 20. ure dalje pa do kot običajno dežurala pediatrična nujna medicinska pomoč, zobozdravstvena nujna medicinska pomoč ter služba nujne medicinske pomoči v UKC Ljubljana.

Za ta dan bolnikov ne naročajo na ure, v otroških in šolskih dispanzerjih bodo pregledali tiste mladoletne bolnike, ki bodo prišli v ambulanto, a delo bo potekalo počasneje.

V zobozdravstveni in družinski medicini bosta delali ena ali dve ordinaciji, ki bosta sprejemali nujne bolnike in tiste, starejše od 65 let. V teh ambulantah se bodo zdravniki menjavali. V specialističnih ambulantah so naročene bolnike prenaročali.

V mariborskem zdravstvenem domu bodo v času stavke poskrbeli za vse nujne primere, posebnih težav ne pričakujejo. Koliko zdravnikov se bo pridružilo stavki, v vodstvu zdravstvenega doma nimajo. Vsi zdravniki bodo stavkali na delovnih mestih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
29. 05. 2015 06.35
Drugače pa mojo uravnilovko za ene tri leta pol bomo pa videli kako naprej; brez izjeme maks 3 jurje, min 1 jur, isto penzije, pa smo zmagal
Biofanatik
29. 05. 2015 06.30
da je ne boste dobili! Vsi vse delajo na tem!
Apostol1
28. 05. 2015 19.36
Tisti ki imajo 400€ plače imajo pravico do stavke samo še na papirju Zdravniki ali pa zobozdravniki pa imajo vsi dovolj denarja pa lahko počnejo kar jim pride na misel jaz in še mnogo drugih tega ne podpiramo.
artus
28. 05. 2015 12.22
+1
Bemti, me je moj zdravnik dal na fizioterapijo. Kriz, pa en mal isijasa, bolece koleno in se kaj. Ze nekaj casa. Konec maja smo, jaz s pa dobil termin 28. septembra. V zdravstvu vsi stavkajo!
pogan
28. 05. 2015 10.47
+3
kaj vsi hodimo v lj?
janfilimon
28. 05. 2015 09.58
+8
Kot kaže naši družbi ni več pomoči. Po preverjenih informacijah stavkajo tudi tisti dohtarji v Polju, tako da ne vem, kdo bo sedaj uspel pozdraviti vseh 5000 tistih, ki stavkajo in zahtevajo nemogoče. Da dobijo za manj dela višjo plačo.
abigail
28. 05. 2015 11.16
+1
Saj antidepresive si že lahko medsebojno predpišejo. Meni jih je tudi moj dohtar ponudil, ko sem hotela samo nekaj običajnih preiskav od njega. No, če antidepresivi rešijo toliko zdravstvenih težav, bodo pa tudi pomagali, da se rešijo pretiranih želja in čudne depresije zaradi "neustrezne" plače.
malimax
28. 05. 2015 09.42
Se bo pac treba peljati v Austrijo
Lidija Polanec
28. 05. 2015 09.23
+6
To so navadne pijavke,ki nimajo nikoli dovolj!
abigail
28. 05. 2015 08.36
+11
V teh časih, ko si celo resnično bolan človek ne upa do zdravnika, ker lahko izgubi delo, če gre na bolniško, se upajo predobro plačani zdravniki stavkat za višje plače!? To pa je res zdravniška etika na nivoju. Če vas je premalo in ste preobremenjeni, stavkajte proti svojemu roparskemu managementu, ne proti nam. Edine, ki so v zdravstvu opravičene do stavke, so strežnice in snažilke, ki jih res izkoriščajo za male pare pa še arogantni so do njih ti "bogovi" v belih haljah, da je kaj.
CHANEL MADEMOISELLE
28. 05. 2015 06.56
+4
Bravo Ga. Ministrica za zdravje! Res ste dobra. Ne se pustit Kuštrinu. Kdo je tukaj šef? In vi ministrica naredite svoje standarde, ki bodo dobri za celotni zdravstveni sistem in za posameznike. Do konca terajte, ste samozavestna. Dol s stavko g. Kuštrin, včeraj ste bil pa pod nivojem, ga. ministrica je šef in ona bo diregirala kako bo in ne vi. Sprijaznite se s tem.
Maady
28. 05. 2015 06.45
+2
Naj policaji preverijo če niso spet kerga Ferdirbali...na kliničnem centru se to nikol ne ve....
Maady
28. 05. 2015 06.46
+1
Verjetno so pili vodo iz Zemljaričevega vodovoda...
carradine
28. 05. 2015 06.41
+5
Nekateri zdravniki ali veliko njih, bi moralo 15. v mesecu nakazati kar zajeten znesek na zdravstveno zavarovalnico!
Angela Franko
28. 05. 2015 06.34
+18
RAS BOGOVI V BELEM ???? ZA NEDELO CELO ZAHTEVAJO PLAČILO !!!!POKVARJENO DO AMENA.BRAVO VSAJ ENO MINISTRICO IMAMO KI NE VERJAME V BELE BOGOVE !!!!
CHANEL MADEMOISELLE
28. 05. 2015 06.57
volos
28. 05. 2015 06.32
+2
Stavkokaze obsoditi pa bo mir
ffet
28. 05. 2015 05.59
+10
No, nekateri zdravniki smatrajo, da je ta stavka namanj kar je, nehigienična.
movi 1
28. 05. 2015 05.51
+12
JU si lahko privošči stavko na davkoplačevalski denar! Bolno do amena!
Angela Franko
28. 05. 2015 06.36
+7
nevica
28. 05. 2015 04.52
+12
Pa še ena stvar me zanima pri vsem tem: koliko zdravnikov se predčasno invalidsko upokoji zaradi opravljanja poklica, oziroma kakšne prekvalifikacije jim nudijo, da bi še vedno lahko delali polno pokojninsko dobo? In kako je to primerljivo z drugimi poklici v gospodarstvu.
nevica
28. 05. 2015 04.33
+29
Zdravniki za štrajk ne smejo biti plačani, ker država ni lastnik kapitala ampak upravitelj, nimjao kaj štrjakati proti državi, štrajkajo proti nam, davkoplačevlcem, delavcem v gospodarstvu, proti ljudem, ki imajo minimalno plačo in to ravno tako garajo petek in svetek. Verjamem samo to, da marsikje potrebujejo še kakšnega zdravnika, plače imajo pa dobre. Vlada mora vedeti, komu jemlje denar in da ga včasih tudi krade, ker ga jemlje proti volji lastnikov denarja s sredstvi prisile. Zdravstvo se mora privatizirati, zdravstvena zavarovanja pa ne. Potem bodo plačani točno toliko kot bodo naredili. Štrajkali bodo pa lahko proti lastniku. Če se bodo upali, jasno, ker bodo končno v vsaj podobnih razmerah kot so drugi ljudje in bodo delali za mezdo, ne za plačo.
slayer2
28. 05. 2015 05.01
+4
Super Huey
28. 05. 2015 16.38
soniksk
28. 05. 2015 00.39
+26
Zdravniki zahtevajo več novih zdravnikov in za 40% višje plače. Če bodo zaposlili več novih zdravnikov to pomeni da bodo obstoječi zdravniki razbremenjeni in če bi jim ostale iste plače bi lahko bili zadovoljni saj bi jim bilo treba manj delati plačani bi pa bili isto. Ampak ne, oni v svoji iluziji v isti sapi zahtevajo več zdravnikov, manj dela in 40% višje plače. In z takimi nerealnimi zahtevami naj bi se pogajala vlada? Niso resni.
xxx121
27. 05. 2015 23.28
+24
Jutri bodo lahko poslovale samoplačniške ambulante za gotovino brez računa . !
CHANEL MADEMOISELLE
28. 05. 2015 06.58
+2