Slovenija

Stavkovni val se nadaljuje: 13. februarja gredo na ulice tudi medicinske sestre

Ljubljana, 09. 01. 2018 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposleni v zdravstveni negi in socialnem varstvu so napovedali, da bodo 13. februarja stavkali. Tako se bodo policistom, javnim uslužbencem in zaposlenim v šolstvu pridružile tudi medicinske sestre, ki med drugim prav tako zahtevajo dvig plač in odpravo varčevalnih ukrepov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Napovedi stavk se vrstijo
    02:40
    Iz SVETA: Napovedi stavk se vrstijo
  • Iz SVETA: Jelka Mlakar o stavki zdravstvenih delavcev
    03:28
    Iz SVETA: Jelka Mlakar o stavki zdravstvenih delavcev
  • Iz 24UR ZVEČER: Tudi zaposleni v zdravstveni negi zahtevajo dvig plač
    01:37
    Iz 24UR ZVEČER: Tudi zaposleni v zdravstveni negi zahtevajo dvig plač
  • Iz 24UR ZVEČER: Delo, ki ne dopušča napak in ne pozna praznikov
    02:39
    Iz 24UR ZVEČER: Delo, ki ne dopušča napak in ne pozna praznikov
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pričakujejo medicinske sestre?
    04:23
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pričakujejo medicinske sestre?
Stavko so napovedale tudi medicinske sestre in drugi zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu.
Stavko so napovedale tudi medicinske sestre in drugi zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu. FOTO: iStock

Sindikat delavcev v zdravstveni negi in Sindikat zdravstva in socialnega varstva – dva največja sindikata na področju zdravstva in socialnega varstva – sta napovedala stavko, ki jo bodo izvedli 13. februarja.

Kot so zapisalo, njihovi zaposleni v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo, posebnih socialno varstvenih zavodih, lekarnah, zdraviliščih in drugih zavodih "svoje delo zavzeto in odgovorno opravljajo vse dni v letu, ponoči, ob nedeljah in praznikih".

Kakšne so njihove zahteve?

Kot je pojasnila generalna sekretarka sindikata zdravstva in socialnega varstva Dragica Kekec, so stavkovne zahteve strnili v štiri glavne točke. Zaposleni zahtevajo dvig plač in odpravo varčevalnih ukrepov, uveljavitev kadrovskih standardov in normativov in dodatke za neugoden delovni čas in razporejanje delovnega časa.

"Zahtevamo višje plačilo dela na dan praznika, dela v nedeljo ter nočnega dela ter ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva," so zapisali na svoji spletni strani. Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič pa je dodal, da so ravno tako del javnega sektorja, delajo v najtežjih pogojih, ob sobotah, nedeljah, praznikih, premalo jih je ... Izpostavil je tudi, da ima srednja medicinska sestra pol manj plačan delovnik na praznik, kot ga bo imela sedaj trgovka.

Poleg tega zahtevajo tudi določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

V obeh sindikatih pričakujejo zvišanje plačnih razredov v okviru odprave anomalij ter dvig plač iz naslova primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti. Ob tem pa zahtevajo tudi vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012, torej vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v času varčevalnih ukrepov.

Začeli bodo z dveurno opozorilno stavko, če z vladne strani ne bo odziva, pa napovedujejo stopnjevanje sindikalnih aktivnosti.

Po besedah Mlakarjeve je na področju zdravstva in sociale več kot 25.000 zaposlenih, glede na zakonske omejitve pri izvedbi stavke jih bo dobršen del moral odpravljati svoje delo. Izkušenj nimajo, saj takšne stavke v zadnjih treh, štirih desetletjih ni bilo, a ocenjujejo, da bi lahko bilo vanjo vključenih med 10.000 in 15.000 ljudi. Med članstvom podporo zagotovo imajo, je dejala.

Kot so predstavniki obeh sindikatov pojasnili na današnji novinarski konferenci, je stavka skrajna možnost, saj, kot je dejala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar, ne želijo prizadeti bolnikov in drugih, za katere skrbijo, a jih država dejansko sili točno v to.

Med predvidenimi zaostritvami sindikalnih aktivnosti so tudi umik soglasja za opravljanje dela preko polnega delovnega časa ter dosledno uveljavljanje pravice do časa za strokovno pripravo na delo. Možno pa je tudi zaostrovanje stavke z daljšimi prekinitvami in javnimi protestnimi shodi.

Kaj bi pomenil dvig plač?

O finančnih posledicah njihovih zahtev je Mlakarjeva pojasnila, da so v okviru pogovorov o odpravi plačnih anomalij za tiste nad 26. plačnim razredom ugotavljali, da bi to, če bi večini v povprečju dvignili plače za dva plačna razreda, pomenilo blizu štiri milijone evrov. A vlada na tak predlog ni pristala.

Celoten dvig plač – bodisi iz naslova odprave anomalij bodisi primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti – pa bi pomenil dvig za 15 do 20 odstotkov oziroma tri do štiri plačne razrede, kar bi verjetno pomenilo enkrat več.

Kdo vse bo stavkal?

Sindikat zdravstva in socialnega varstva združuje diplomirane in srednje medicinske sestre, bolničarje, radiološke inženirje, laboratorijske tehnike in inženirje, farmacevtske tehnike in farmacevte, socialne delavce, strokovne delavce, strokovno tehnične delavce, kuharje, perice, strežnice, psihologe, pa tudi vse zaposlene v domovih upokojencev, zdravstvenih domovih, bolnišnicah, posebnih socialnih zavodih in centrih za socialno delo.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi pa združuje delavce v poklicih zdravstvene in babiške nege ter oskrbe – diplomirane medicinske sestre, diplomirane babice, srednje medicinske sestre in bolničarje.

V novomeškem domu starejših občanov bodo stavkali že v sredo

V Domu starejših občanov Novo mesto bodo v sredo stavkali. Kot je sporočil vodja stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič, sicer predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, pogajanja med stavkovnim odborom in direktorico zavoda Mileno Dular niso bila uspešna.

"Direktorica ne pristaja, da bi se tudi v omenjenem domu starejših občanov za razporejanje in plačilo nadomestila plače uporabljala določila dogovora, ki to materijo enotno ureja za vse izvajalske organizacije. Dogovor je podpisala ministrica Anja Kopač Mrak, ki pa ničesar ne stori, da bi se določila dogovora udejanjila tudi v tem domu starejših občanov, čeprav ima večino v svetu zavoda," je Vukadinovič opozoril v sporočilu za javnost.

Ker v domu javnim uslužbencem ne izplačujejo nadomestil plače za praznike, ustvarjajo dodaten dobiček na račun delavcev, je prepričan. Kot je še navedel, so tako morali bolničarji, kuharji, sestre in drugi v letu 2017 dejansko opraviti 88 ur več dela kot direktorica Milena Dular in javni uslužbenci v šolstvu, državni upravi in v drugih socialno varstvenih zavodih.

Zato napoveduje, da se bo v sredo ob 9. uri začela stavka, uro pozneje pa v avli tamkajšnjega doma pripravljajo še novinarsko konferenco.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

noire
11. 01. 2018 08.00
+1
Mi iz gospodarstva bi morali stavkat proti javnemu sektorju.
higgsov bozon
10. 01. 2018 08.28
Kaj bo rekel pa navaden delavec ??!
ni_mi_vse_eno
09. 01. 2018 22.12
+2
Direktorjem javnih zavodov so povišali plače brez stavk, mali človek pa mora stavkati, če ga želi kdo slišati.
kor22
09. 01. 2018 22.11
+5
kaj se te grejo?, kake plače majo vlke pa še več bi hotli. Prvo je treba plače višat v gospodarstvu, in to za 100% pol pa če bo kaj ostalo pa javni sektor, drgač pa lahko gremo tud mi stavkat pa nebo dnara za dobenega. Moja zadna plača v gospodarstvu: Redno delo 524bruto(kar ni niti blizu minimalca), z vsemi dodtaki + 20 nadur, pa 996 bruto, medetm ko majo v javnem tako visoko bruto plačo zgolj že z osnovo kje pa so še dodatki...
srecnii
09. 01. 2018 21.24
+2
da grem delat za 500 evrov v gospodarstvo, od pon do nedelje, hvala lepa, imam druge vire preživetja, predvsem pa cenim svoje življenje, čas in zdravje, lahko pa zavijem proti severu pa se tam zaposlim za 2x višjo plačo...zakaj bi se tukaj za to mizerijo
dannyer
09. 01. 2018 21.19
+2
Pol se pa vprašaš zakaj bi plačeval davke in se trudil ni čuda da raje preneseš denar drugam kot pa da ti ga ekstremisti ukradejo. straj pa ni opravičen in bi morala vlada ukrepati saj so že imeli rast.drugače pomeni da v javnem sektorju velja divji zahod.
vox populi
09. 01. 2018 20.21
+2
Prvič oz začetek. Koliko je minimalna REALNA in govorim o realni REALNI DEJANSKI - če imate še dodatne pojme jih uporabite - plači v gospodarstvu. Prosim pustimo direktorje, lastnike, specialiste, itd. itd. v gospodarstvu. KOLIKŠNA JE REALNA PLAČA DELAVCA.. In prosim v javnem sektorju ne govorimo, da so vsi ma čisto vsi zaposleni na nivoju lastnikov, direktorjev v gospodarstvu. Ampak in samo ampak bi pa prav vsi do zadnjega v javnem sektorju imeli plačo direktorja, lastnika. In ko bo čas prišel se vprašanja in to na račun zdravstva nadaljujejo. In te odgovore so dolžni tudi kvazi novinarji podat. Na hitro koliko zdravnikov je poleg zaposlitve v javnem sektorju zaposlenih tudi privat? Kakšne so čakalne vrste pri določenem zdravniku, kateri je zaposlen v javnem sektorju in privat čakalne vrste?. Kolikšno je razmerje čakalnih vrst pri isti osebi v javni bolnici in privat ambulanti? Kako trpi čakalna vrsta glede na stanje dela? Če ni denarja za pacienta zakaj se potem dviga samo plače zdravnikom in osebju. VRSTA. VRSTE SO METANJE PESKA V OČI. a PRI NAS V REPUBLIKI sLOVENIJI nimamo novinarjev, ki so zmožni iskat odgovore?
Mladen sir
09. 01. 2018 19.43
+0
Jaz jim nebi odobril nič.Prvo kot prvo policisti naj gredo zapirat ljudi,ki so potrebni da kršijo pa bo odobreno.Jaz bi jim določenim pobral značke.Drugo medicinske sestre naj nehajo mučit ljudi,kot jih pa da bo zdravstvo v SLO dobilo da je zdravstvo nekaj vredno ne pa da ubijajo ljudi potem bi jim dal..Profesori in učitelji pa so tako na toplem je vedno moj oče govoril naj učijo in naj bodo vesli da imajo sploh delo ne pa tako kot gradbinci delajo na hladnem pa ne dobi par sto eu pokojnine....NOBENEMU NEBI ODOBRIL.
kol5
09. 01. 2018 18.55
+3
no vidite tako se duši gospodarstvo-- malo je posijalo sonce na slovenijo že so hijene (javni sektor) dvignile glavo--namesto da bi se znižal ddv in bi vsi nekaj od tega imeli-- hijene pa hočejo vse zase
dannyer
09. 01. 2018 19.00
+2
dannyer
09. 01. 2018 18.19
+4
Delavci bi morali organizirati stavko da ne bodo plačevli davke če pride do tega masivni protest proti pohlepnemu javnemu sektorju
drahnreb
09. 01. 2018 18.11
+2
Sindikat trgovine,ki zastopa najslabše plačane delavce pa slupaj z delavci molči in spi
Slamnati Jeti
09. 01. 2018 19.38
+0
žal obstajajo tudi skupine ljudi ki pravijo da imajo trgovci lepe plače....pomisli...
maligospod
09. 01. 2018 20.42
Uporabnik113089
09. 01. 2018 18.05
+7
Edina skupina zaposlenih v javnem sektorju, ki si v tem trenutku zasluži dvig plač. Podpiram njihovo stavko!
dannyer
09. 01. 2018 18.12
+6
to za medicink se srinjam. samo za one ki imajo naj manj
dannyer
09. 01. 2018 17.16
+4
ČE DRŽAVA POPUSTI IN DVIGNE DAVE NA 25% BO UNIČILA GOSPODARSTVO NA CESTO BO SPRAVILA 25,000 LJUDI TER PAHNILA ŠE VEČ LJUDI V REVŠČINO. sedaj si tisti ki imajo komaj 500 evrov nebodo mogli shajati. To zahtevo oz isiljevnje POHLEPNIH SINDIKATOV BI MORALI DATI NA USTAVNO SODIŠČE SAJ OGROŽAJO BLAGINJO NAVADNIH LJUDI. tako se pa ne gremo kdaj bodo ljudje štrajkali proti javnemu sektorju. Preprosta rešitev zapret podjetij in dati ljudi na čakanje zaradi vlade in javnega sektorja.
Tanek_led
09. 01. 2018 16.44
+0
Zlovenija gre k vragu.
Supervillain
09. 01. 2018 15.26
+1
Stavka v zdravstvu lepo vas prosim prvo naj delajo kot je treba,učinkovito in strokovno namesto malomarnosti potem pa si boste mogoče zaslužili kaj več.Lp
dannyer
09. 01. 2018 17.12
+3
To pa je res. Vedno naredijo vse nas pol pol pa moreš oditi zasebniku da te pozdravi zd škoda denarja
migi
09. 01. 2018 14.45
+9
Moj poklon medicinskim sestram!!! Ampak se vprašate zakaj ne stavkajo upokojenci??? Ker menda nimajo več dovolj moči ki jim ga je spil ta koruptivni del države! Če pošteno delaš 40 let,dobiš izračunano penzijo,ki ni vredna dostojnega življenja,povišico,ki že sama po sebi pove,da se iz tebe delajo norca.......potem sočustvujem z vami drage sestre....nič ne bo bolje!!!!!!!
Transformerji
09. 01. 2018 14.29
+1
Kaj se dogaja z 2. tirom - ga bo prej preprečilo globalno segrevanje?
ravtar
09. 01. 2018 14.28
+12
V zadnjih dveh letih, sem dal samo za avte 65 000, sm placal 14 300 davka, pa se davek pri zavarovanjih, pa trosarine in davki pri gorivu, davki pri servisih... v drzavni blagajni denarja kot dreka, itak vam bodo dvignili place.
Transformerji
09. 01. 2018 14.08
+2
Veste, kaj je tisto, najbolj zanimivo? Da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je v resnici najbolj podpiral naš pokvarjen, izrojen zdravniški sistem, ob koncu leta preneha! Verjemite, imeli bomo državno in privatno, pa še alternativno zdravstvo!
Transformerji
09. 01. 2018 14.11
+1
Menda niste tisti, ki komentirate, pozabili, da je sprejet tudi zakon o alternativnem zdravstvu!
backdraft
09. 01. 2018 13.45
+15
zdravniki imajo prevelike, sestre premajhne place. ravnatelji prevelike, pomocnice vzgojiteljic premajhne place. povsod drugje v javnem sektorju je podobno. visokim je treba nekaj uzet in dat majhnim, pa bo tud drzavna blagajna prenesla razmere.
icebreaker76
09. 01. 2018 13.52
Glede na to, da so do prejšnjega meseca ravnatelji malih šol