Slovenija

Po gasilcih, delu javnega sektorja in šolnikih so stavko napovedali še policisti

Ljubljana, 21. 12. 2017 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./STA/U.Z.
Komentarji
214

Policijska sindikata sta za 12. februar napovedala začetek stavke zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. Kot so zapisali med svojimi stavkovnimi zahtevami, je stavka "edini način za uveljavitev pravic zaposlenih, ki jih je vlada z nezakonitim, prikritim in manipulativnim ravnanjem v celoti izničila". To je že peta napoved policijske stavke v zadnjih šestih letih.

Oba policijska sindikata sta napovedala začetek stavke zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve za 12. februar ob 7. uri. V sindikatih so med drugim prepričani, da je vlada kršila stavkovni sporazum iz lanskega leta z aneksom h kolektivni pogodbi za državno upravo, s katerim se odpravljajo anomalije.

Po mnenju policijskih sindikatov je vlada namreč z omenjenim aneksom, ki ga je s predstavniki sindikatov podpisala poleti po pogajanjih o odpravi plačnih anomalij, enostransko posegla v pravice in vzpostavljena razmerja, dogovorjena s sporazumom.

V sindikatih so med drugim prepričani, da je vlada kršila stavkovni sporazum iz lanskega leta z aneksom h kolektivni pogodbi za državno upravo, s katerim se odpravljajo anomalije.
V sindikatih so med drugim prepričani, da je vlada kršila stavkovni sporazum iz lanskega leta z aneksom h kolektivni pogodbi za državno upravo, s katerim se odpravljajo anomalije. FOTO: Blaž Garbajs

Stavka je po besedah Policijskega sindikata Slovenije ostala "edini način za uveljavitev pravic zaposlenih, ki jih je vlada z nezakonitim, prikritim in manipulativnim ravnanjem v okviru pogajanj za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti, v celoti izničila".

Policisti bodo, kot so navedli, v času stavke zagotovili minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi, premoženja in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti, ter da bodo pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih dosledno opravljali naloge policije iz zakona o organiziranosti in delu v policiji.

Policisti s stavko zahtevajo:

1. Vzpostavitev razmerij med delovnimi mesti znotraj plačne podskupine C3, dogovorjenih s stavkovnim sporazumom med vlado in policijskima sindikatoma, upoštevaje novo uvrstitev orientacijskega delovnega mesta z aneksom št. 10 h kolektivni pogodbi za javni sektor, in odprava preostalih anomalij v plačni podskupini C3.

Kot so zapisali, je vlada področje anomalij pri pooblaščenih uradnih osebah in celo vojakih reševala tako, da je vsem izhodiščne plačne razrede po tarifnih razredih zvišala enako, kot je bilo to izvršeno na podlagi stavkovnega sporazuma s policisti. "Ob tem je obveljalo povsem neutemeljeno stališče, da so vsa delovna mesta pooblaščenih uradnih oseb primerljiva z delovnimi mesti policistov," so navedli. Na takšen način je po njihovih navedbah enostransko poseženo v dogovorjena razmerja uvrstitev delovnih mest, saj je "poklic policista neupravičeno ponovno povsem razvrednoten v razmerju do drugih poklicnih skupin pooblaščenih uradnih oseb, celo tako močno, da so danes policisti primerjaje z nekaterimi drugimi poklicnimi skupinami celo v slabšem položaju kot v letu 2008".

2. Izplačilo posebne nagrade policistom, za vsako leto opravljenega dela.

3. Izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času v višini 120 evrov bruto na mesec oz. 11,5-odstotka vrednosti orientacijskega delovnega mesta policista oziroma kriminalista, določenega s kolektivno pogodbo za javni sektor mesečno, za vsakega policista v kateremkoli uradniškem nazivu.

4. Ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah v višini 60 evrov bruto mesečno vsem policistom.

5. Ureditev pravic in pogojev ter odprava anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov, ki po uveljavitvi ZPIZ-2 ne zagotavljajo pričakovanih pravic.

6. Ureditev pravic kariernega policista v tarifnem delu kolektivne pogodbe za policiste.

7. Presistemizacija delovnih mest v plačni skupini J in odprava vseh ostalih anomalij, ki izhajajo iz dodatnega obsega nalog, specifičnih prepovedi in omejitev glede na aktualne opise del in nalog zaposlenih, določenih s sistemizacijo ali pogodbo o zaposlitvi.

Predstavniki Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije bodo podrobnosti o napovedani stavki predstavili na petkovi novinarski konferenci.

8. Drugačna ureditev premakljivega delovnega časa in obvezne prisotnosti javnih uslužbencev v vladnih službah, ministrstvih in organih v sestavi.

9. Določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

"Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije je po posvetovanju s sorodnimi sindikati v državah članicah EU zaključil, da je v demokratični družbi Evropske unije popolnoma nesprejemljivo, da vlada določene države krši dane zaveze, ki so dogovorjene in določene v stavkovnih sporazumih. V Policijskem sindikatu Slovenije ugotavljamo, da je ta napoved stavke že peta v šestih letih in da se vlada ne drži dogovorjenih sporazumov in sprejetih zakonov, ki jih je dogovorila oz. sama predlagala in drugih pravnih aktov, ki so zanjo zavezujoči oz. slednje zavestno, kljub stalnim in pravočasnim opozorilom sindikata krši," opozarjajo v sindikatu.

Györkös Žnidarjeva upa, da bo vlada do februarja našla rešitve za stavkovne zahteve policistov

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar stavkovnih zahtev policijskih sindikatov še ne komentira, saj jih želi najprej preučiti. Je pa izrazila upanje, da bo vlada do februarja, ko naj bi prišlo do stavke, poiskala ustrezne rešitve, saj "vsaka stavka v tako občutljivem sistemu, kot je policijski, pušča določene posledice".

Stavkovne zahteve se vežejo na lani podpisan stavkovni sporazum.
Stavkovne zahteve se vežejo na lani podpisan stavkovni sporazum. FOTO: POP TV

Kot pravi, se sindikata v policiji lahko pogajata na različne načine, če menita, da so zaposlenim kratene posamezne pravice. "Res pa je, da je stavka tista najbolj skrajna oblika izpostavljanja določenih neskladij. Sama zagovarjam konstruktivni dialog, ki mora temeljiti na vzajemnem spoštovanju in mora stremeti k čimprejšnji razrešitvi nesoglasij, ki bo sprejemljiva za vse vpletene strani," je dodala.

Ob tem je izpostavila ključne dosežke ministrstva v zadnjih treh letih, s katerimi so po njeni oceni "bistveno izboljšali položaj zaposlenih v policiji in pogoje za njihovo delo". "Ti rezultati se kažejo v novih policijskih uniformah in dodatnih delih za uniforme, posodobljeni tehnični opremi in posodobljenem voznem parku, s katerimi na eni strani zagotavljamo varno delo naših policistk in policistov, po drugi strani pa s tem slovenski policistke in policisti zagotavljajo tudi varno okolje in visoko stopnjo varnosti v naši državi. Prav tako so eden od pomembnejših dosežkov mojega mandata tudi že višje vrednotena delovna mesta v policiji in priprave za vzpostavitev kariernega sistema v policiji," se je pohvalila ministrica.

Vraničar Ermanova: Ali je utemeljeno stavkati pri zagotovljeni štiriodstotni rasti plače?

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je v odzivu na napovedi stavk pojasnila, da bo odprava nekaterih varčevalnih ukrepov in anomalij pri plačah v javnem sektorju leta 2018 pomenila štiriodstotno rast plačne mase, kar je več od načrtovane 2,8-odstotne. "Ali je utemeljeno stavkati, ko imaš zagotovljeno štiriodstotno rast plače?" je vprašala.

Pojasnila je, da je okvir javnofinančne porabe za prihodnje leto določil državni zbor "in znotraj tega se moramo gibati". "Več kot bomo porabili za stroške dela, manj sredstev bo ostalo za druge namene," je poudarila.

Kot je pojasnila, je aktualna vlada začela odpravljanje omejevalnih ukrepov pri plačah v javnem sektorju, ki so bili sprejeti "v času suhih krav", in jih kar nekaj tudi odpravila. Prav tako so po njenih besedah dogovorili velik del odprave anomalij pri vrednotenju delovnih mest, ki so bile storjene leta 2008, ko je bil uveljavljen sedanji plačni sistem. "Nobena vlada doslej ni naslovila tega problema anomalij, prav tako ni predlagala oziroma uveljavila kakih strukturnih sprememb na področju plačnega sistema, vse se je gradilo na začasnih ukrepih," je dodala.

Če nismo pripravljeni in sposobni sprejeti strukturnih ukrepov, ki bi plačni sistem uskladili z ekonomsko močjo države, je treba pač po njenem mnenju postopno odpravljati omejevalne ukrepe. Kot je pojasnila, so v ta namen za leto 2018 predvideli 2,8-odstotno rast mase sredstev za stroške dela v javnem sektorju. Temu je treba po njenih besedah dodati še nekoliko več od predvidenih sredstev za odpravo plačnih anomalij, odpravo anomalij za direktorje zavodov in nepripravljenost sindikatov, da se pogovorijo o postopnosti ukinjanja omejevalnih ukrepov, zato bo "vse to skupaj zneslo štiri odstotke rasti za naslednje leto".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez_53
22. 12. 2017 10.42
+1
Prav perverzno se mi zdi, da v večini primerov stavkajo tisti, ki so priklopljeni na državne jasli, imajo redne plače, ki niso ravno minimalci, imajo solidne delovne pogoje, plačane prispevke itd.itd. Višek perverznosti pa je zahteva policistov, da dobijo dodatek 60 evrov zato, KER NE SMEJO BITI VČLANJENI V STRANKE!!! Ja hudiča - to ste vedeli PREDEN STE SE ZAPOSLILI V POLICIJI!!! Tudi to ste vedeli, da je včasih (res samo včasih!) vaše delo nevarno! Poiščite si drugo službo in se včlanite v stranke! Mene ne bo motilo, če se včlanite kar v vse stranke!!! Posebne cvetke pa so učitelji s svojim Štrukljem. Noben delavec nima toliko prostih dni, kot ravno učitelji! In nobenega od naštetih ne briga, kako bodo preživeli delavci na minimalcih, ki morajo ustvarjati dohodek za plače vseh teh večnih nezadovoljnežev.
RdecaZvezda
22. 12. 2017 08.32
+1
Zanima me ,zakaj nikoli ne štrajkajo lekarniški delavci.
felix58
21. 12. 2017 22.30
+3
hik...komi čakam, da začne3jo plcaji stavkat hik...pol se bo živelo...z maligani
kokicas
21. 12. 2017 20.32
+4
Sicer delam v privat sektorju z dobrimi pogoji dela, ampak ker je očitno moderno stavkat, me zanima, kdaj imamo mi stavko, se bi kar včlanil v sindikat, če se še da, pa da začnemo s stavko čim prej, tko za en mesec, da si malo odpočijem od dela
dipe
21. 12. 2017 19.12
+0
Kdaj začno stavkati,,socialci,, s tega portala, Gozila, Švajn ,Murina, Japajada itd itd....
kolbek460
21. 12. 2017 18.48
+4
Kdo bo plačal štrajk ,,,pa to so tisti 600 eurov plače v gospodarstvu ,,,,
kolbek460
21. 12. 2017 18.46
+3
Pa ti stavkajo na zalogo ,,in izrabljajo svoj status ,z 5% rastjo plač je to neokusno in družbeno neodgovorno dejanje ,skratka neopravičlivo ,,
iGURT
21. 12. 2017 18.31
+1
če bi bil ta štrajk napovedan in na oblasti janez, bi bili vsi označeni za komuniste vse skupaj pa Kučanova zarota ; )
gripson
21. 12. 2017 18.11
+5
Tako ja, kar obesite vsi na gospodarstvo...potem bomo pa počasi vsi izviseli...
kren10
21. 12. 2017 18.01
-2
Pizdite čez nesposobne, nekulturne ...itd policaje, ki znajo samo kazni pisat, ja, še manj jih je treba plačat, bo še manj ta pravih zainteresiranih za ta poklic in bo še več onih "drugih" , po stalnem spuščanju kriterijev, prišlo do te uniforme in pištole. A veste, z razpisom so hoteli pridobiti 100 kandidatov za policiste za varovanje državne meje, neki skrajšan program. Že prijavilo se jih je krepko manj kot 100, po selekciji (testiranja psihičnih in fizičnih zmogljivosti, zdravstveni kriteriji...) jih je ostalo 14, ki jih sedaj šolajo v Tacnu. Očitno je to specifičen poklic, pri katerem morebitni zainteresirani pričakujejo tudi specifično plačilo. Pa veste, počasi bodo najbolj številčne generacije začele hodit v penzijo, več kot 100 na leto, pa še redne odpovedi, kader na terenu pa je že številčno na minimumu. nastaja vedno večja kadrovska vrzel. Štajerci in Prekmurci, kateri so do sedaj v večji meri popolnjevali policijske vrste, so šli raje delat v Avstrijo, katera je popolnoma odprla svoje trg delovne sile za Slovenijo. Veliko policistov iz SV Slovenije, ki še vztrajajo, se vozi na delo v spodnji del Slovenije, kjer pa policistov skorajda ne dobijo več. Treba bo več ponudit, razen če bomo uvažali policiste iz južnih republik. Podobne probleme, če gledamo javni sektor, poznajo le še v vojski, morda še kje ... V veliki večini javnega sektorja pa je dobiti službo privilegij, velikokrat se da le prek vez priti "not". Očitno bo treba spovstaviti drugačna plačna razmerja znotraj javnega sektorja, upoštevati bo treba ponudbo na trgu dela, plačna uravnilovka glede na izobrazbo je čisto mimo.
Uporabnik458403
21. 12. 2017 21.31
-1
Janez_53
22. 12. 2017 11.02
+1
Včasih (ampak res samo včasih) je delo policistov naporno in tudi nevarno. Ravno tako, kot je naporno in nevarno delo na primer šoferja tovornjaka. Ali pa delavca na gradbišču na visokih gradnjah. Ali električarja, drvarja, monterja in podobno. Razlika je v tem, da vsi navedeni (in tudi mnogo nenavedenih) delavci ob koncu meseca dobijo krepko manj plače kot policist! Glavna razlika pa je seveda v tem, da je policistovo delo LE OBČASNO NAPORNO IN NEVARNO, ostali delavci pa so v takšnih situacijah ves čas!!! Kar poglejte policiste na primer na mejnih prehodih, predvsem manjših. Sedijo in zdolgočaseno gledajo osebne dokumente potnikov. Ali pa še to ne, le zamahujejo z roko! Ali včasih ob cesti ali na kakšnem parkirišču, ko v policijskem avtomobilu dremuckata dva policista in občasno zaustavita kakšnega voznika in preverita dokumente. itd.itd. Če nekomu ni delo všeč, si pač poišče drugo, primernejše. To naj velja tudi za policiste.
hotchilipoper
21. 12. 2017 17.58
+9
In delavci bodo še naprej delali za 500 evrčkov
Castrum
21. 12. 2017 17.58
+4
Vsakokrat v volilnem letu je eno in isto! Sindikati Javnega Sektorja točno vedo, da je takrat potrebno izsiljevati saj je 170 000 glasov na volitvah zelo, zelo pomembno ( da ne govorim o družinskih članih in žlahti). Nisem Nostradamus, ma že vidim v predvolilnem boju Levico in njihovega Meseca, kako bo iz tega vlekel koristi, eeee čista demagogija....
aerton
21. 12. 2017 17.26
+12
Super, še delavci, ki dejansko ustvarjajo in imajo ob koncu izmene tudi dejansko za pokazat otipljiv izdelek za ( zidarji,peki,kovinarji,električarji,. . . ) naj napovejo stavko. Nato pa usi skupaj uskladite datume in v generalni štrajk za cel teden.
ti?2
21. 12. 2017 17.59
+4
+++++ to slovenija ustavi se in premisli kako naprej ker tako ne gre več ker je 400000 ljudi revežev
JApajaDAja
21. 12. 2017 17.23
+7
pa dobro...če je vojna, naj bo ta za vse! vsi slo gremo v štrajk pa bomo videli kdo bo še delal!
ti?2
21. 12. 2017 17.31
+6
Ja najbolje je da skupaj s policaji izpraznimo oziroma zasedemo parlament ter postavimo začasno vlago, ki naj bo sestavljena iz čistilke na KC, gasilcem, učiteljico, policajem ter birokratom na kakšnem zavodu.Prvi ukrep povečanje davka na 50% da bomo lahko dali javnemu sektorju višjo plačo.Torej slovenci spoznajte že, da ste preneumni da bi imeli svojo lastno državo. Bolje bi bilo da se pridružimo veliki albaniji ter postanemo njena republika.
dr.dare
21. 12. 2017 18.16
-2
kek?e
21. 12. 2017 17.21
+5
Vsako leto isti šmorn..policisti .šolniki,zdravniki..no da ne pozabim gasilcev..če si kdo zasluži večjo plačo so to zagotovo gasilci in pa zdravniki,zdravniške sestre..za policiste pa itak vemo kaj so in kaj naredijo kadar jih nujno potrebujemo..NČČČČ absolutno NČČČ..da o profesorjih ne govorim
JApajaDAja
21. 12. 2017 17.25
+2
škifi mlatijo vse, ki so proti vladajočim....ne oziraje se kdo "vlada"!
srecnii
21. 12. 2017 17.14
+12
mam občutek, da je polovica v javnem sektorju ljudi odveč.
JApajaDAja
21. 12. 2017 17.25
+3
obožeobože
21. 12. 2017 17.02
+8
Komur se ne da delati gre v javni sektor.
musl
21. 12. 2017 16.50
+0
Prav zanimivo je brati vaše komentarje. Kdo pa brani zasebnemu sektorju, da stavka ? Problem se je samo ker ljudje v firmi nismo složni. Primer: Podjetnik plačuje minimalno zaposlene, zraven ima pa vile, jahte, dobre avte ( kar pogosto viden prizor). Če bo stavkal eden od zaposlenih, ga bo zamenjal. Če bo obstalo vseh 100, 200, 300 ... zaposlenih, bo pa on malo drugače gledal na to. Tudi sam sem začel pri minimalcu, vendar po službi nisem šel na kavč, ampak v šolo in za računalnik ter se izobraževal. Delodajalcu sem naredil vedno več in poleg minimalne plače me je zato želel nagraditi s pogodbo za stalno. Z največjim veseljem sem to ponudbo zavrnil. In mi ni žal niti za sekundo. Pač mi ni pasalo in sem šel, nisem pa jamral in težil drugim, da so preveč plačani. Vsak ima možnost opravljanja teh baje "dobro plačanih" služb. In ko mi tu ne bo pasalo, bom ob službi pridobival kompetence za novo službo.
sagesse
21. 12. 2017 18.29
+1
Večina lastnikov jaht,helikopterjev itd imajo managerji v državnih podjetjih.Osebno pozna zelo veliko podjetnikov--uspešnih na svetovnem nivoju,pa živijo relativno skromno življenje.Ko je začenjal z poslom ni imel,leta in leta je vse dobičke vračal v firmo,,danes pa ko bi lahko si privoščil več si ne,ker ni navajen na razkošje.... medtem ko so managerji državnih podjetij popolnoma druga zgodba,,,tam se krade do onemoglosti vse se 10 X preplača,ker tako ali tako so tam zaradi politike,,, ti si pa privoščijo--na polno.. p.s. vi ste 1000000 % javni sektor ali pripadnik združene levice......
musl
21. 12. 2017 19.21
+1
Moram te razočarat. Nisem pripadnik ničesar in tudi ne JS. Vi pa kar poslušajte te zgodbice kako so težki časi in kako skromno živijo vaši lastniki in vam vzbujajo slabo vest, da bi slučajno nebi stavkali. Spet poudarjam, da niso vsi isti. Nekaj privatnikov res težko živi, nekaj jih res dobo plača delavce. Večina večjih podjetnikov pa kapital skriva, da lahko glumi lažno skromnost. Seveda tu izvzamemo tiste s.p z par zaposlenimi, ki komaj preživijo. Zato podpiram stavko v privat in javnem sektorju. Ampak itak boste vedno hlapci, ker se znate samo "prepucavat" kdo je v kateri stranki.
trumpet2018
21. 12. 2017 16.49
+3
kako si drzne Kohl danes govoriti o tem, da bo priznal palestinske teroriste (hamas) oz. Palestino, to je veleizdaja, prav tako je veleizdaja glasovanje naših levakov v ZN, kjer v resoluciji ZN glasujejo proti Trumpu. oz. še zraven lažejo da Trumpovo priznanje Jeruzalema za prestolnico Izraela krši mednarodne resolucije. Trump lahko prizna kogar hoče. Trump je včeraj izjavil da bo prenehal s kreditiranjem držav, ki nasprotujejo njegovemu priznanju Jeruzalema za glavno mesto Izraela. Bravo Trump, s tem mislim na pahorja in cerarja (oba namreč podpirata teroriste hamasa, ki požigajo ameriške zastave. Naša levica je v celoti proti ameriško usmerjena, pred volitvami so tudi navijali za vojno zločinko Hillary, kar je sramota. Prav tako hamas oz. palestinske teroriste podpirajo vsi naši fake levi mainstream mediji (Večer, Dnevnik, Delo, Mladina). Našemu javnemu sektorju se bliža sodni dan, tudi razni štrukljevi javni paraziti ne bodo več noreli po ulicah, ker za to preprosto ne bo več denarja, kakšno povišanje plač neki, plače se vam bodo lahko samo še znižale, dovolj je bilo parazitiranja na tuj (ameriški) račun. Trump vas bo postavil na realna tla - enkrat za vselej, bil je že skrajni čas ; da ne omenjam pljuvanju po Melaniji s strani Dela oz. tiste sluzave neokusne trač revije Suzy.
Brakedirt
21. 12. 2017 17.15
+1
melanija, a to je tista ki ste jo zmerjali da je hcerka komunista?
komunjara 1
21. 12. 2017 16.46
+15
Problem te vu.k.o.je.bine ni ker JS stavka konstantno vsaki 2 leti...... Problem je KER SE REALNI/GOSPODARSKI/ SEKTOR NE ZGANE .....
Brakedirt
21. 12. 2017 17.16
+4
04-08 je bilo prevec reform,zato pa je tako.