Slovenija

Žled, vročinski valovi, suše ... Posledice spreminjanja okolja se v Sloveniji kažejo zelo izrazito

Ljubljana, 05. 06. 2014 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Podnebne spremembe so resna grožnja za obstoj človeštva. Meteorologinja Tanja Cegnar opozarja, da se tudi podnebje Slovenije zelo spreminja, čemur se je nujno potrebno prilagoditi. "Lansko poletje smo imeli najhujši vročinski val do sedaj, vse pogostejše so poplave in obdobja suše."

Svetovni dan okolja, ki ga vsako leto obeležujemo 5. junija, je letos posvečen problematiki dvigovanja gladine morja. Dan okolja je eden od načinov, s katerimi Združeni narodi širijo osveščanje o okoljskih problematikah ter spodbujajo spreminjanje odnosa vsakega posameznika do okolja. Letošnje geslo svetovnega dneva okolja 'dvigni svoj glas, ne pa gladine morja!' je povezano z blaženjem podnebnih sprememb.

Cegnarjeva o podnebnih spremembah: Lani smo imeli najhujši vročinski val, letos žled

Na dan okolja smo obiskali Agencijo za okolje, kjer smo meteorologinjo in strokovnjakinjo za podnebne spremembe Tanjo Cegnar vprašali, kako zelo je podnebnim spremembam podvržena Slovenija in kaj lahko posamezniki naredimo za naše okolje. Kot pravi, je ključno, da poskrbimo, da je naše okolje čisto. Poskrbeti moramo za bolj racionalno izrabo dobrin, ki nam jih ponuja okolje, prav tako moramo dosledno ločevati odpadke in jih reciklirati. To so področja, kjer lahko vsak posameznik veliko naredi, je prepričana Cegnarjeva.

V prihodnosti bodo rezi v izpuste toplogrednih plinov bistveno večji, Slovenija pa se bo morala na tem področju bistveno bolj potruditi, opozarja meteorologinja Tanja Cegnar, saj smo določene zaveze, kot so določila Kjotskega sporazuma dosegli in izpolnili predvsem na račun gospodarske krize.
V prihodnosti bodo rezi v izpuste toplogrednih plinov bistveno večji, Slovenija pa se bo morala na tem področju bistveno bolj potruditi, opozarja meteorologinja Tanja Cegnar, saj smo določene zaveze, kot so določila Kjotskega sporazuma dosegli in izpolnili predvsem na račun gospodarske krize. FOTO: 24ur.com
Če bomo želeli normalno preživeti, brez velikih finančnih izgub in drugih izgub, kot je slabša kakovost življenja, potem je nujno, da se prilagodimo. Slovenija na tem področju bistveno zaostaja za drugimi evropskimi državami. Meteorologinja Tanja Cegnar

Prav tako opozarja, da se podnebje Slovenije spreminja, čemur se je nujno treba prilagoditi. "Podatki nedvomno kažejo, da se je naše podnebje ogrelo. Predvsem so zvišanja temperature opazna poleti. Lansko poletje smo imeli najhujši vročinski val do sedaj, saj so se temperature dvignile tudi nad 40 stopinj Celzija, česar v preteklosti nismo bili vajeni. Vse pogostejše so poplave, s katerimi se soočamo. Pa tudi suše," opozarja Cegnarjeva in dodaja, da je Slovenijo letos prizadel žled. "Te posledice spreminjanja okolja se zelo izrazito kažejo pri nas," pravi Cegnarjeva in dodaja, da bistveno premalo naredimo za prilagajanje na spreminjajoče se podnebne razmere. "Res je. Tudi v preteklosti smo imeli poplave, suše, vročinske valove, a se te sedaj pojavljajo vse pogosteje, so bolj intenzivne, vse projekcije pa kažejo, da bo v prihodnosti še huje in tega še več."

To ni prizor iz BiH ali Srbije. To je zračni posnetek poplav v Laškem septembra 2010, ko so poplave prizadele številne predele Slovenije.
To ni prizor iz BiH ali Srbije. To je zračni posnetek poplav v Laškem septembra 2010, ko so poplave prizadele številne predele Slovenije. FOTO: MORS

Napovedi, kakšno poletje je pred nami, sicer nismo dobili, nam je pa Cegnarjeva dejala, da je bilo vsako poletje doslej nadpovprečno toplo. "V zadnjih poletjih smo se vedno srečali z vročinskimi valovi. Upajmo, da tako hudega vročinskega vala, kot je bil lanski, ne bomo imeli," pravi Cegnarjeva. In ker nas že ta konec tedna čakajo zelo visoke temperature, na katere še nismo privajeni, Cegnarjeva opozarja, da se je treba zaščititi, tako pred sončnimi žarki, še zlasti v gorah, kot tudi pred vročino.

Tudi mednarodna poročila so alarmantna

Podnebne spremembe napredujejo z vsako novo tono toplogrednih plinov, ki jo emitiramo v ozračje, opozarjajo strokovnjaki.

Najnovejše poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) ugotavlja, da podnebne spremembe napredujejo pospešeno oziroma znatno hitreje, kot so kazala predvidevanja pred nekaj leti. To se odraža na pogostejših in intenzivnejših vremenskih ujmah, ki smo jim priča tudi pri nas, v zmanjševanju obsega in količine ledu na Arktiki in v dvigovanju morske gladine, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Rast povprečne globalne temperature je bila v zadnjih 15 letih bolj skromna, kar je, kot ugotavljajo znanstveniki, po vsej verjetnosti posledica nadpovprečne akumulacije toplote iz ozračja v zgornji plasti oceanov, debeli približno 700 metrov. Po vsej verjetnosti se bo ta toplota čez nekaj časa vrnila v ozračje in temperatura bo takrat pospešeno naraščala.

Zaradi taljenja ledu se dviga gladina morja.
Zaradi taljenja ledu se dviga gladina morja. FOTO: Thinkstock

Peto poročilo IPCC tokrat s še večjo gotovostjo ugotavlja, da je glavni vzrok sedanjega spreminjanja podnebja človek s svojimi emisijami toplogrednih plinov, predvsem iz kurjenja fosilnih goriv. Rešitev problema je torej v zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, kar ni enostavna naloga, saj so pri emisijah udeležena celotna gospodarstva in praktično vse človekove dejavnosti: proizvodnja energije, promet, kmetijstvo, industrija, ravnanje z odpadki, ogrevanje in hlajenje prostorov itd.

Sicer pa se pozornost na podnebne spremembe na globalni ravni stopnjuje, vrh naj bi dosegla do konca prihodnjega leta, ko naj bi na zasedanju v Parizu sprejeli nov globalni sporazum za spoprijemanje s podnebnimi spremembami po letu 2020.

V ta sporazum naj bi bile vključene vse države z različnimi obveznostmi zmanjšanja emisij, razvite države pa tudi z obveznostmi finančne in tehnološke pomoči revnejšim državam za prilagajanje na negativne učinke podnebnih sprememb in za omejevanje in zmanjševanje emisij toplogrednih plinov. Leta 2020 se bo namreč končalo drugo ciljno obdobje kjotskega sporazuma, po katerem imajo obveznosti glede emisij samo razvite države, vendar niti te niso vse udeležene.

Na globalni ravni bo predvidoma najtežje rešljiv problem pravične porazdelitve bremena zmanjšanja emisij med državami. Podoben problem se prav zdaj pojavlja tudi znotraj EU med državami članicami v razpravi o ciljih za leto 2030.

Logarska dolina - eden od številnih biserov Slovenije.
Logarska dolina - eden od številnih biserov Slovenije. FOTO: Thinkstock

Slovenija spada v skupino bolj ambicioznih držav, se pa dosledno zavzema za to, da mora biti breme porazdeljeno pravično, ob upoštevanju nacionalnih posebnosti držav. Stališče Slovenije je tudi, da mora EU v boju proti podnebnim spremembam še naprej igrati vodilno vlogo, te pa ne bo mogla brez lastnega ambicioznega cilja.

Društvo Planet Zemlja je ob dnevu okolja že peto leto zapored razpisalo vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Vzgojno-varstvenim in vzgojno-izobraževalnim zavodom želijo tako ponuditi dodatno znanje s področja ekologije in sorodnih disciplin, sistemu izobraževanja pa pomagati vzgajati odrasle, odgovorne do okolja.

Sicer pa bo t. i. okno priložnosti odprto še nekako do leta 2020. Če do takrat ne bomo začeli zmanjševati svetovnih emisij toplogrednih plinov, verjetno ne bo več možnosti, da bi omejili rast povprečne globalne temperature na pod dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko obdobje. Vse projekcije namreč kažejo, da bodo posledice ob (daljšem) odlašanju z odločilnimi ukrepi tem bolj usodne.

Na dan okolja vrata za obiskovalce odprla Agencija za okolje

Ob dnevu okolja je svoja vrata za radovedne obiskovalce odprla tudi Agencija za okolje. Vreme je pač tista vedno aktualna tema, o kateri najhitreje steče pogovor. Prostore agencije so že dopoldan obiskali mladi in stari, vsi, ki so se želeli na lastne oči prepričati, kako delujeta meteorološka prognoza in računski center, kako poteka hidrološka prognoza, mnogi pa so se odločili tudi, da pogledajo, kako deluje kemijsko analitski in biološki laboratorij. Za vse, ki ste zamudili oglede dopoldan, vabljeni na oglede ob 14. in 15. uri. Za ogled se prijavite na elektronski naslov gp.arso@gov.si.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

layers
06. 06. 2014 14.03
+3
verjamem da veliko vpliva asfalt zaradi crne barve. se pravi kupujte svetlejse avtomobile, svetlejse strehe oziroma ravne strehe z vrtovi..... manj uporabljajte klima naprave oz. ohladite temeljito in izklopite, shranjujte vodo, sneg, vroco vodo, prenehajte piti tekocine iz plastike in aluminija, se mleko kupujte s povratno steklenico, cetudi ga ni, na skrivaj sadite sadno drevje po svetu, sadite kamorkoli greste tudi tobak in travo......pa priznajmo si da smo vsi del tega, pa naj je to naravno ali ne. pustimo ognjemete, krese naj vsak naredi nekaj, a ves trud se zdi zaman, medtem ko vsaka naftna vrtina gori, ko je odvrzenih 3000 jedrskih bomb, ko umetno gnojimo, skropimo, vodo kloriramo, gremo se bioloske, vremenske, medijske, hladne.....vojne, dirigira nam reuters, nato bruselj...........ma sej je res naboljs da nas samo se na paso spustijo pa nazaj u stalce
layers
06. 06. 2014 13.48
vsi tile strokovnjaki, ki se sami imenujejo neke svetovne meteo...org.....itd, potujejo osvescat vsakega zemljana z avionom na vse konce sveta, da bi mu povedali kako skoduje kurisce na drva.
dannyer
06. 06. 2014 12.21
+6
mi smo hoteli pokazati na you tube kako HAARP deluje kako deluje vpliv vesolja na zemljo ,sonca, tevtonskih plošč , ter ščit . pa so nas vlade kasneje blokirale . edini dokumentarec o haarpu je še mogoče najti na you tube . High Frequncy Active Auroral Research Program kratko HAARP ta naprava je resen problem saj izpodriva ionsko sfero v kateri ji sledijo druge sfere . s tem povečaš površino planeta ki se segreje . z pomočjo sonca in tega signala . z njim se da manipulirati vreme . bilo je nekaj uspehov , celo za saharo . je odgovoren haarp .zato pa imajo tam vedno večjo sušo kot zanimivo haarp najdemo tudi v afriki , panami evropi ,kanadi ,aljaski ,zda , rusija .
[Frikenstein]
06. 06. 2014 08.38
+8
Kera bedarija.... hočem dat gor link da si lahko kaj več preberete o haarpu, pa pravi da je to "neprimerno". Fak off 24ur!!!
Lotus12
06. 06. 2014 07.19
+8
Danes poglejte v nebo pa bote vidli zakaj...Chemtrajli vsepovsod!!!
vera21
06. 06. 2014 06.19
+2
Ko se bodo ljudje zavedali, da je reinkarnacija nekaj spolšno sprejetega - beri/splet: "Pojem reinkarnacije Aart Jurriaanse" bodo bolj premišljeni, kako bodo delali z naravo, kajti v to kar bodo zapustili se bodo morali vrniti.
vera21
06. 06. 2014 06.02
+1
Preberite si knjigo "Nauk večne modrosti" je brezplačna in so jo da dobiti preko spleta
AmonRaa
06. 06. 2014 01.29
+4
Malo vec stvari iz konoplje bi se lahko naredilo na tem planetu.../biolosko razgradljiva plastika, goriva.../ a bo slo pocasi....? :)
movi 1
06. 06. 2014 00.00
+8
Cloveski bolni um ne pozna naravnih meja. V prihodnosti nam bo to MEJO pokazala MATI NARAVA!!
širakelj
05. 06. 2014 23.22
+2
za globalno segrevanje so krivi strici iz ozadja
vera21
05. 06. 2014 22.22
-1
S.O.P. (Save Our Planet!) Rešimo svoj planet! Razen vojne ni ničesar, kar bi na prihodnost vseh ljudi vplivalo tako močno kot onesnaženje. Nekatere države so to dejstvo prepoznale in so napravile nekatere korake za omejitev onesnaženja in globalnega segrevanja. Druge, včasih glavne onesnaževalke, zanikajo resničnost globalnega segrevanja kljub prepričljivim dokazom o nasprotnem. Spremembe brez dvoma vsak dan dokazujejo, da je planet bolan in da potrebuje takojšnjo in veščo skrb za ponovno vzpostavitev ravnovesja. Čas, da ljudje zaustavijo to spreminjanje, ki se na planetu Zemlja vsak dan poglablja, se izteka. Vsak moški, ženska in otrok mora igrati svojo vlogo pri tej nalogi. Čas se resnično izteka. S. O. P. (Save our planet!) Rešimo svoj planet!
vera21
05. 06. 2014 22.31
+1
Do sedaj je kot osnova etike veljalo zlato pravilo "Delaj drugim to, kar želiš, da delajo drugi tebi". To pravilo moramo prenesti na odnos med bogatimi in revnimi deželami ter na odnos med generacijami. Ali bi si želeli, da bi ljudje, ki so živeli na tem planetu pred sto, tisoč sto tisoč leti na dno morja ali v jame odložili ogromne količine nuklearnih odpadkov, da bi povzročili izumrtje številnih rastlinskih in živalskih vrst, da bi porabili toliko premoga in nafte na prebivalca kot mi? Če je odgovor ne, tudi sami nimamo pravice, da ravnamo tako.
vera21
05. 06. 2014 22.33
+1
Planet Zemlja ni naša last. Nismo ga podedovali od svojih prednikov, pač pa si ga sposojamo od svojih potomcev. Toda za seboj puščamo Zemljo, ki je vredna manj od tiste, ki smo si jo sposodili. Smo prva generacija, ki negativno vpliva na zemeljsko podnebje, in zadnja, ki ji za to ne bo treba plačati. Ali bi si upali priti na svet v sredini naslednjega stoletja? Vemo, da potujemo v nasprotni smeri kot narava, in vemo, kako naj bi se obnašali, da bi preprečili trk z njo. Naš gospodarski sistem ogroža zmožnost samoobnavljanja planeta. Preveč odločitev vodijo kratkoročni dobički za majhne skupine, ne da bi upoštevali pravično porazdelitev svetovnih virov.
zeko2105
06. 06. 2014 03.24
+0
Lyriel
06. 06. 2014 06.58
+2
Igi31
06. 06. 2014 08.49
+1
vera21 kako si sposojamo planet od svojih potomcev? Kako smo prva generacija ki negativno vpliva na podnebje, ce pa unicujemo podnebje ze vec kot 100 let z fosilnimi gorivi. To glede hitrih dobickov za majhne skupine ljudi se strinjam ampak to da se porazdelijo svetovni viri? Kaksni viri? Denar? nafta, premog, zemeljski plin? Nevem kaj hoces povedat vem samo da tisto kar zelis povedat ni povedano in tvoji stavki so brca v temo.
dannyer
06. 06. 2014 12.15
+2
po poskusu se na zemlji odvija nekaj kar se še ni že od leta 1690 kažejo na postopno padanje ščita v zadnjih 50 letih pa je ščit padel za kar 18% zunanje jedro se manjša zanimivo notranje se več prav tako se pokaže ,da zemlja izgublja na hitrosti od to so vse vplivi ki jih človek nima za globalno segrevanje verjetno ni kriv človek dokazov pa niiiiiiii
dannyer
06. 06. 2014 12.23
+4
skoraj vsi znanstveniki ,ki so bili nastavljeni v to razpravo jih financirajo naftni lobiji , vlade eu in zda , z namenom novih davkov .
vera21
06. 06. 2014 19.32
+0
recimo: Hrana je bila kot pravica prvič označena v Splošni deklaraciji človekovih pravic, ki je bila leta 1948 sprejeta v ZN.
dannyer
05. 06. 2014 21.35
+10
2 problema ima zemlja z enimi podatki sem imel veliko težave zaradi prekrivanja .vlad prvič iz nase in francije so dokazali ,da se nekaj čudnega dogaja z jedrom. jedro kaže na jedrsko elektrarno ki bo vsak čas izgubila moč. zemlja je imela več kot 170 polarnih menjav ,precej podobno kot kodni zapis . v povprečju vsakih 200-260,000 let toda pozor zadnji obrat je bil pred 780,000 leti kar je neverjetnega . .zemlja ima trenutno okoli 72% ščita nasini strokovnjaki se izražajo kod ,da zemlja propada . zaradi tega smo izpostavljeni večjim dozam sevanja ki posledično vpliva na zdravje torej epidemija raka drugi problem je naprava z imenom High Frequncy Active Auroral Research Program kratko HAARP . to je naprava ,ki spominja na antene deluje z močjo 3,6 megaw energy ,deluje da z nizko frekvenčnimi signali streljajo v ionsphero ,ki jo izpodriva sledi jo ji še druge kot so stratosfera ,truposfera itd ta povzroča segrevanje ozračja , saj naj bi z njo kot orožje hoteli kontrolirati vreme , ter sovražnikom otežiti kmetijstvo . je v lasti vojske . ki je priznala kasneje so se naredili francoza za težave na zemlji so krive predvsem ščit zemlje , naprava haarp , ter sekanje gozdov , drugi dejavniki so smešni . sedaj pa imajo ljudje težave z vladami ,ki jim ni všeč da bi to vedeli . smešno napravo imajo na norveškem ,ki je last eu ????? davki pa subvencije ane . ter na aljaskem kar 3. vse skupaj naj bi jih bilo okoli 25 eu, k rusija , zda , po novem še kitajska . do leta 2020 naj bi jih dodatno zgradili kar 30 dokumenti v zda dokazujejo namen kot orožje ter možnosti kontrole potem pa podkupljeni strokovnjaki kljub poskusom zanikajo ,da bi pomerila skupino ljudi ,ki nima pojma . potem pa strašijo o kontroli populacije z globalnim segrevanjem pa je imela grenlandija 2013 skoraj 90% obnovljeno ledeno skorjo . antartika pa naj več ledu .od kar ga merijo. prav tako imata grenlandija in antartika en problem segrevanje iz notranjosti kjer človek nima vpliva. je pa res ,da HAARP lahko spremeni vetrove . torej krivci so jasni . teorija skrajnih zelenih je na trhlih temeljih .
dannyer
05. 06. 2014 21.37
+3
dekra
05. 06. 2014 20.56
+12
tanja cegnar kot rezultat svojega življenskega dela navede opazitev sprememb na področju obnašanja vremena, s tem se postavi ob bok največjim svetovnim mislecem kot sta tudi neandertalec Bob in viking Bjørn ki sta v svojem času opazila oblake na nebu in se pred dežjem zatekla v jame.
dekra
05. 06. 2014 20.44
+4
" saj smo določene zaveze, kot so določila Kjotskega sporazuma dosegli in izpolnili predvsem na račun gospodarske krize." se pravi kjotski protokol od nas zahteva da uničimo celotno gospodarstvo, cegnarjeva nato nadaljuje da bomo samo tako ohranili sedanjo kakovost življenja.
dekra
05. 06. 2014 20.47
+5
predlagam da zapremo vse tovarne in prepovemo vsa motorna prevozna sredstva, nato se pa vsi slovenci zaposlimo na metereološkem inštitutu, kjer bomo 8ur na dan na fbju vmes pa malo spremljali dosežke brezogljične družbe nas metereoloških kartah
maj.?i.ka
05. 06. 2014 20.22
+16
Za večino katastrof v zadnjih nekaj letih-poplave, suše, huda neurja, žled, orkani, je kriv geoinženiring (manipuliranje z vremenom), vse ostalo je zavajanje in metanje peska v oči.
Lotus12
06. 06. 2014 07.20
+3
Pacek22
05. 06. 2014 19.48
+15
za žled so pa krivi Američani, k z letali spuščajo tiste oblake chemitrails
wild.spirit
05. 06. 2014 19.28
+5
joj sam paniko zganjate, zemlja se pač vrti, spreminja, je živa. veliko bolj živa od vsega prebivalstva in mi smo zanjo sam en kup mušic k se nas bo počas znebila tko k se je dinozavrov
PadliAngel
05. 06. 2014 19.23
+11
Ja kdo pa je kriv, če ne človeška rasa. Človeštvo je najverjetneje najbolj nagnusno pa primitivno bitje kar ga je celoten univerzum kdaj sploh poznal. Sami se bomo uničili. Če ne z bombami potem bo za nas poskrbela narava. Vsi pridemo na vrsto. Brez skrbi.
S.L.Jackson na kvadrat
05. 06. 2014 18.36
+3
Ljudje smo krivi za približno 3%,kar se tiče segrevanja ozračja.Da se ozračje segreva,je v veliki večini krivo morje,ki pa segreva zaradi shiftinga.Zamenjava elektomagnetnega polja.To se dogaja na približno vsakih 3600 let.Zaradi tega dejstva so v tej fazi,ko se nam približuje neznani planet,dejavni vulkani,vse več bo poplav,skratka začela se je kataklizma.Če tega še ne veste,naj vas opozorim,da si poglejte najnovejše raziskave,katere kažejo s prstom na ta planet.Nekateri bodo preživeli.POJDITE NA YOU TUBE IN SI POGLEJTE--PLANET NIBIRU----REVALATION----ODDAJA DOLGA 2 URI.37 MINUT .VSE JASNO!
S.L.Jackson na kvadrat
05. 06. 2014 18.38
-4
VLADE PA SE SPRENEVEDAJO,KER REŠITVE PRAKTIČO NI!!!!!
S.L.Jackson na kvadrat
05. 06. 2014 18.38
-1
Lotus12
06. 06. 2014 07.21
VECCHIASIGNORA
05. 06. 2014 18.15
+1
okolje, klima, časi..to je vse tako kot mora bit..težek je samo "človek in človeštvo", ki uničujejo vse kar leze in gre, a narava se ne pusti in nam "sladko" vrača..vsa umetnost