Slovenija

Ste kdaj udarili svojega otroka?

Zagreb/Ljubljana, 25. 08. 2015 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
442

Znana hrvaška igralka iz nadaljevanke Larina izbira se je znašla v središču pozornosti, ko je zapisala, da je udarila svojega 18-mesečnega sina. Večina ji je sicer pritrdila, čeprav ima Hrvaška zakon, ki prepoveduje in kaznuje vsako telesno kaznovanje otrok. Slovenija takšnega zakona še nima in na to jo že leta opozarjajo evropske institucije.

Znana hrvaška igralka iz nadaljevanke Larina izbira se je znašla v središču pozornosti, ko je zapisala, da je udarila svojega 18-mesečnega sina. Večina ji je sicer pritrdila, čeprav ima Hrvaška zakon, ki prepoveduje in kaznuje vsako telesno kaznovanje otrok. Slovenija takšnega zakona še nima in na to jo že leta opozarjajo evropske institucije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (442)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kg1
28. 08. 2015 20.34
a reeees? ma daaaj da počim mulca čez kepo če si to zasluži...al pa tamalo...sicer ne tako da bi blo premočno...ampak kakšna vzgojna mora bit. dejstvo je da to povzroči pri človeku strah, ki je odličen motivator v določenih primerih. saj poglejte svoje male živali...pse, mačke, opice itd. da mama mačka zravsa mladiča če je treba...tako kot psica svojega mladiča če ne da miru, tako opica...torej je to že narava naredila. ni pa dobro pretepat otroka...to je pa gnilo in strahopetno
rma31
26. 08. 2015 21.45
+1
To pustijo komentirat,a clankov od beguncev pa ne, da jim hebes mamo,
pingvinislo5
26. 08. 2015 16.22
+4
dokler ni bilo raznih molarizačev, teoretikov in en kup knjig o vzgoji otrok, smo imeli normalne otroke. tudi ko je otrok sem ter tja dobil kako po riti, je zrastel v normalno osebo... danes, ko pa imamo molarizače, teoretike, knjige, itd itd, so pa otroci živa katastrofa.
M_teorija
26. 08. 2015 16.02
-1
Paradoks je.da s tepežem dokazujemo svojo nemoč pri vzgoji otrok. Vsaka klofuta omeni, da nismouspeli, da smo žal le ljudje. Ko otroci preizkušajo meje dovoljenega je treba te meje postavljati čim bolj jasno, bolj odločno in vztrajno, ampak z vzgledno mirnostjo, ker vzorci ogledov mnogo bolj primejo, kot nenehno pridiganje!?
masai mara
26. 08. 2015 15.50
+0
kolikokrat v zivljenju delamo tudi odrasli napake ?..pa jih dobimo zato vsakic po gobcu ?'..dajte se prosim malo zresnit no..problematični otroci so vecinoma posledica pomanjkanja casa njihovih starsev in neprimerne vzgoje ter negativnega vzdušja v družini..in ce nekateri iščete izgovore v pomanjkanju časa potem ne vem zakaj ste se za otroke sploh odločili..seveda jih je lepo delat, vzgajati pa malo težje. In zakaj otrok udari svojega starša?..zato ker ga je stars tako naučil !! .. in na koncu so otroci vedno ogledalo njihovih staršev !!
Polnosta
26. 08. 2015 15.57
+3
Velikokrat dvignejo roko nad svoje starše ravno nevzgojeni, razvajeni otroci. Odrasli jih "dobimo po gobcu" zaradi svojih napak. Ne vem kje ti živiš, ampak...če narediš prekršek na cesti si kaznovan(policaj te niti pod razno ne opozarja in dela pridige). Če narediš napako v službi so sankcije...In tukaj se ne govori o pretepanju oz. nasilju ampak o vzgoji!!! Otroku jasno in glasno pokažeš MEJO! Včasih je pač treba pri tem dati eno na zadnjo plat.
metronom
26. 08. 2015 15.58
+0
zimerman
27. 08. 2015 09.28
+0
Oprosti mara, če bi bil svet idealen, bi ga z veseljem vzgajal na tak način kot praviš, najmanjši problem in pravzaprav najlažji način. Ampak jaz ne želim, da mi otrok pri 30 pade v depresijo, ker svet ni tako idealen in lep kot smo(bi) ga učili in zaradi tega ker ne bo imel nobenih izkušenj, poguma(zelo zelo pomembno, pravzaprav skoraj najbolj)in pridobljenega znana in kako resnični svet deluje, ko si prepuščen samemu sebi, ne bo niti finančno uspešen. Da se nauči discipline, je prvo kar bo rabil, če hoče bit uspešen in prvih nekaj let je tu ključnih, pri 8,9,10 letih je že vse prepozno, ker takrat če bi hotel spremeniti njegovo kulturo, bi ga pa moral zares mlatit, pa tudi s tem na koncu nebi nič naredil, ker bi dosegel obratni efekt in bi te otrok zasovražil. Da se razumemo vzgojna klofuta po riti, ni prijem, katerega bi se zagovorniki vsakodnevno posluževali, zato ker nimamo časa za otroke in ker je to najlažji način, kot si to zmotno interpretirate. Od mene osebno jih dobi zelo redko in od mene jih ne dobi, ker nimam časa za njega pač pa hočem da bo vsaj pri 24,25 letih že samostojen, pa me sploh nič ne zanima, če me bo zaradi moje vzgoje tudi kdaj sovražil. To jaz vse pretrpim, ker zelo dobro vem, da če bo finančno uspešen, da je samo vprašanje kdaj se bova pobotala tudi takrat ko bi bila na primer na smrt skregana. Bi pa težko pretrpel, da bo pri 30 letih še vedno nesamostojen, brez zadovoljivega finančnega standarda in vedel, da zaradi tega zelo trpi in postaja celo depresiven. Tudi sam nase bi bil verjetno jezen in tudi sam bi postal depresiven. A vidiš, kam to pelje? Takrat se bova prepirala celo življenje. Jaz bom slabe volje, ker bo krivda tudi na meni in on bo vedno slabe volje, ker morda nikoli ne bo finančno zadosten. Bolje je vzgojiti danes otroka na trdi način da bo kasneje uspešen. Imata potem še celo življenje, da se pobotata, če je med vzgojo prišlo do hude krvi. Največ bodo pomenile moje dobre odločitve, pa čeprav vem, da v očeh otroka morda ne bo to tako izgledalo. Tvoj pogled je ultimativno celo najbolj primeren, ampak žal draga ljubica ne za ta svet. Morda za določene otroke, ki imajo visok IQ in ki jih vse zanima. Ampak kako boš vedel pri 3-4-5 letih ali bo tvoj otrok že sam posebi pameten ali pa bo imel velike težave z učenjem v prihodnosti. Zaradi tega, ga je potrebno preventivno navaditi na disciplino in realnost in ga naučiti delavnosti. Tako se bo tudi kasneje, v primeru da učno ne bo uspešen, hitreje sprijaznil z realnim stanjem in mu delo ne bo tak problem. Bo pač šel pri 20 v službo namesto študirat, ampak kljub temu obstaja velika verjetnost, da bo pri tridesetih finačno veliko bolj uspešen, kot njegovi sovrstniki z diplomami, ki še vedno živijo pri starših. To je to, to je vsa poanta tega vzgojnega udarca, kjer se vse začne.
tojeto7
26. 08. 2015 15.49
+9
Morate lociti nasilje nad otroki in vzgojo nad otroki. Nasilje je, da ga usak dan tepes da je ceu moder od batin za brezveze, vzgoja pa je, da ga vcasih klofnes po riti, ko naredi nekaj hudo narobe ali pa si neda dopovedati ene stvari. Se vidi da z vzgojo ''ne tepi otroka, vzgajaj ga samo z besedami'' imamo danas use slabse in slabse generacije. pijejo ze pr 12 letih, kadijo, hodijo ven, odhajajo od doma brez da bi povedali starsem itd. Ko jih vprasas zakaj to delajo a se nebojijo starsev, pa pravijo ah kaj mi pa bojo, drel se bojo pou ure pa bo spet use kul. Prej si pa dubu okol kepe in ti na pamet ni prislo da delas kaksne lumparije ali da se valjas po trgovini, ker ti starsi nekaj nocejo/nemorejo kupiti.
Raspunin777
26. 08. 2015 15.23
+1
Svetlani Makarovič častni meščanki in pisateljici za otroke bi prepustil vzgojo otrok saj jih menda sovraži.... Zanimivo - zgodbe za otroke pišejo ljudje ki jih ne marajo...pa ni edina spomnimo se na pedofilčka Vitana Mal-a....,. hahahaha Svetlano, Vitana in paciente iz FDV ja za vzgojitelje.
retropil
26. 08. 2015 15.21
+13
če mulc zasluž, bo dobil čez rit. konec debate. ga ni človeka da mi to prepreči. sam sem bil deležen takšne vzgoje, pa nimam nikakršnih mentalnih ali fizičnih posledic zaradi tega. pametnjakoviči. ne zagovarjam pa klofute brez razloga ipd. če pa mulc histerijo zganja, pa da mu beseda ne zaleže... bo vsaj vedel zakaj se dere
masai mara
26. 08. 2015 15.42
-4
vec kot ocitno so pustile batine na tebi globoke posledice..ne se slepiti in tega sam zanikat..samo preberi svoj komentar pa ti bo vse jasno
pinocio
26. 08. 2015 15.13
+12
prijatel ima 12 letnega sina nikoli ga ni udaril mulc je razvajen do amena sm ga prosil da gre po vodo v hišo 5m smo popravljali hladilni sistem od trahtorja rekel sem mu vsaj 10x on pa ne pa hinavski nasmešek na obraz na koncu je šel foter po tretjem ne da je moj bi dobil klofuto da bi salto naredil tako pa je kot je batine včasih morajo bit pa amen
Kubik
26. 08. 2015 15.46
+0
da človek to napiše in še delo izvede, ni malo pač precej bolan. upam, da Boštjan takoj deleżen zdravljenja na Dobu.
rambek
26. 08. 2015 14.59
+7
Kaj narediti ko se otrok pregovarja, pretepa starse, se jim po smejuhe, izivlja. S tem , da nedo batin bo tisto stvar ki dela narobe se pocel. Vzgoja mora biti vzgoja in tukaj je treba otroku postaviti mejo. Kaj sme in kaj ne... Tako je
mraxxx
26. 08. 2015 14.56
+32
Eno je nasilje nad otroci "pomeni batine brez vzroka", največkrat kot posledica alkohola. Drugo pa je, če otroka enkrat na leto čez rit klofneš, ko naredi neko stvar, ki si mu jo že 1000 razložil, da je ne sme delati, pa jo še kar dela. Primer: smo šli na morje. Ob obali je bila pečina. Lepo smo mu razložili, da je tam nevarno pa zakaj je nevarno. Tega otrok ni upošteval in smo mu še enkrat prijazno razložili, da ni dobro iti preblizu prepada, ker lahko pade. Otrok kot da mu nismo razložili nič. Ko se za trenutek obrnem k nahrbtniku, da bi vzel ven malico je bil otrok že 50 cm stran od pečine. Samo bog je pomagal, da ni izgubil ravnotežje. Takrat sem šel počasi do njega, ga lepo ogovarjal. Ko sem prišel do njega sem ga prijel za roko in ga vsekal čez rit in mu še enkrat razložil, da to ni dobro delati in zakaj ne. Od takrat naprej se ne priblilža več prepadom na manj kot 5m. Mislim, da je moja dolžnost, da vzgajam otroke in ne dolžnost moje mačehovske države. Jaz sem mu oče in jaz sem odgovoren zanj vsaj do 18. lete. Sem tudi kazensko odgovoren za njegovo vzgojo. Ko bo mulec delal traparije ko bo večji bo pa policija mene hodila spraševat za njegove grehe. Potlej naj ga pa država vzgaja če misli, da ga bo bolje. No, upam, da sem pojasnil kaj je brezvzročno nasilje in kaj ukrep vzgoje ko vse drugo odpove. Sedaj pa izvolite talat minuse.
User1063544
26. 08. 2015 15.03
+3
electricity
26. 08. 2015 15.04
+4
Podpis! V večini podpirajo ta zakon ljudje brez otrok in super napredne-moderne družine kjer starši na veliko papkajo pomirjevala, ker jim itak otroc cel dan po glavi skačejo. Drugače sam ne podpiram nasilja nad otroki, in sem absolutno proti brezveznemu pretepanju, samo, nebo pa meni država govorila kako naj vzgajam svojega otroka! Pozna razloge za katere se jih dobi čez rit, in ve da jih bo dobil za stvari katere so absolutno prepovedane!
masai mara
26. 08. 2015 15.33
-3
Kubik
26. 08. 2015 15.48
-3
država mora zaščiti mala bitja pred psihopati.
masai mara
26. 08. 2015 14.52
-7
glede na spodaj napisane komentarje je več kot očitno da smo drzava samih slabičev ki so za dosego svojih ciljev in potrditev lastne nesposobnosti pri vzgoji otrok in razumevanja žensk pripravljeni poseči po nasilju..seveda je najlažje udarit otroka, žensko ali šibkejšega od sebe...in to so očitni znaki slabičev in nesposobnežev. Nasilje vedno vzbuja nasilje zato se ne cudit kakšni bodo otroci ko odrastejo...otroci so vedno samo ogledalo staršev !!!
electricity
26. 08. 2015 14.55
+8
McSurfer
26. 08. 2015 14.47
+1
Pravljica za otroke,Zvezdica zaspanka@:Mesec reče:"Kazen mora biti,kazen je vzgojna."
Kubik
26. 08. 2015 15.51
-3
točno tako, vendar inteligentni ne kaznujejo z nasiljem. to počnejo strahopetci in nesposobneži. ostali uporabljamo intelekt.
masai mara
26. 08. 2015 14.39
-6
če ne znamo uzakonit prepovedi nasilja nad otroki smo zelo nazadnjaška država..vsem zagovornikom batin pa samo tole..nevzgojeni otroci niso posledica pomanjkanja batin ampak so posledica pomanjkanja casa njihovih staršev ki bi se morali z njimi več ukvarjat..vse se da doseči z lepo besedo
Porocilo
26. 08. 2015 14.42
+1
electricity
26. 08. 2015 15.13
+0
Sedaj mi pa še povej kdo je danes kriv, da večina ljudi nima časa za svoje otroke?!
masai mara
26. 08. 2015 15.35
+1
zakaj potem imaš otroke če nimaš časa za njih...mogoče zato ker jih ima sosed?..in kdo je kriv?..ja, vsak je za svoje tezave kriv izključno sam in nihče drug..vse ostalo je iskanje izgovorov..
Trdkegelj
26. 08. 2015 22.59
zakaj potem imaš otroke če nimaš časa za njih...mogoče zato ker jih ima sosed? ojojoj Zaradi narave, nagona po potomcih, zelje nadaljevanja rodu, zaradi povprecnosti. Ne vem ce kdo kalkulira ali bo imel dovolj casa preden naredi otroka. To kalkuliras ce kupujes hisnega ljubljencka. Sicer pa otrok naj bi bil plod ljubezni.
deratizacija
26. 08. 2015 14.36
-5
Glede na večino komentarjev je razumeti značaj tipične Slovenke oziroma Slovenca: pretežno potuhnjeno bitje, ki svoje frustracije ob vrsti izgovorov sprošča na svojih bližnjih, predvsem otrocih.
masai mara
26. 08. 2015 15.38
-1
Porocilo
26. 08. 2015 14.30
+4
Polnostna, upam da bos to prebrala. To kar je dosegla tvoja mama sem jaz dosegla pri mojih otrokih brez batin. Sta vzgojena v zdravem duhu in to kazeta tudi navzven. Za tiste, ki pa mislijo da se starsevsto konca ko se otroci odselijo pa tole, stars si do konca zivljenja.
I_LOVE_FOOTBALL
26. 08. 2015 14.28
+5
Jaz sem še "mlajša" genericija in sem doma bil kdaj pocukan za lase ali za uho, če sem kaj naštimal. In me je naučilo- je veliko bolj efektivno, kot otroku govoriti, zakaj ni prav, da to dela ( v tem primeru bo pokimal, samo, da bo starš nehal "gnjavit" in stvar še enkrat ponovil)...
Pequeno
26. 08. 2015 14.10
-6
doma me niso nikoli udarili pa sem bila neproblematična, nisem nikoli kadila, pila, pobegnila od doma,... zakaj? ker so me vzgajali, ker so si vzeli čas in mi razložili kaj je prav in kaj je narobe. če me je vleklo k neumnostim so mi razložili zakaj nečesa ne smem delati, zato sovražim stavek: mora dobiti eno vzgojno po riti. vzgaja se z besedami in ne udarci.
Porocilo
26. 08. 2015 14.22
-1
AyrtonS
26. 08. 2015 14.25
-1
podpišem,..drugače pa, ti si pa za oženit :DD
McSurfer
26. 08. 2015 14.31
+4
Z besedami in pa kakšno vzgojno,izključno,po riti.
Kubik
26. 08. 2015 15.56
kakšne vzgojna je primerna samo za lene in nesposobne starše.
beowulfsam
26. 08. 2015 13.55
+28
Debatira se lahko levo desno pa se nikamor ne pride. Samo to bom rekel: včasih šole niso imele varnostnikov in kamer...zaradi šolarjev, ne zaradi drugih barab. Tako da, nekaj ne štima s sodobno vzgojo.
slayer2
26. 08. 2015 14.43
+4
Ramzess
26. 08. 2015 13.44
+8
Preveč posplošeno. Polje manipuliranja proti staršem.