Slovenija

Izpostavljanje delcem: škodljiva je že ena sama novoletna iskrica, kaj šele ognjemet

Ljubljana, 12. 12. 2016 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Te dni je veliko govora o škodljivih delcih. Decembra smo jim še posebej izpostavljeni tudi zaradi uporabe pirotehnike. Tudi delci, ki so posledica ognjemetov, lahko prodrejo globoko v pljuča in telo, analize pa kažejo, da tudi male otroške radosti pri prižiganju iskric niso nedolžna zabava.

Ste se kdaj pozanimali, kako in zakaj ob ognjemetu nastane megla? Megla je najbolj konkreten dokaz prisotnosti delcev v ozračju.
Ste se kdaj pozanimali, kako in zakaj ob ognjemetu nastane megla? Megla je najbolj konkreten dokaz prisotnosti delcev v ozračju. FOTO: Damjan Žibert

Zakaj nas pirotehnika navdušuje, četudi vsi vemo, da je nevarna in ogroža naše zdravje? Kot ugotavljajo britanski znanstveniki, ljudje nismo vajeni tako intenzivne in nenadne svetlobe, ki denimo ob ognjemetu silovito prodira skozi naše oči. Zato nas to pritegne, lepota barv na temnem ozadju nočnega neba pa v nas vzbudi občutek neskončnosti, neko trenutno zavedanje prostranosti sveta in vesolja, ki nas obdaja. Neredko ljudje ta občutek opisujemo kot čaroben. Pirotehnična sredstva so privlačna tudi zato, ker v nas vzbujajo strah, ugotavljajo. Za razliko od majhnih otrok, ki jih denimo pri ognjemetu pritegne že sam zvok, odrasle bolj pritegne napetost, ustvarjena s časovnim zamikom med svetlobnim efektom in glasnim pokom. To v nas vzbuja strah, a ker vemo, da imamo nadzor nad dogajanjem, nas ta občutek zabava, še ugotavljajo britanski znanstveniki.

Izpostavljenost emisiji onesnaževal, ki jo povzroča ognjemet, lahko pri občutljivejših skupinah bolnikov (na primer pri otrocih in težjih bolnikih) sproži težji astmatični napad. Drobni delci, ki vsebujejo kovine, povzročajo vnetje dihalnih poti in pljuč tudi pri sicer zdravih ljudeh. Ministrstvo za okolje in prostor

Paša za oči in strup za naše telo

Na nevarnosti ob uporabi pirotehničnih sredstev nas vsako leto opozarjajo tako policija, kot zdravstveni delavci in tudi same žrtve pirotehnike. Veliko negodovanja je tudi s strani ljubiteljev živali, v zadnjih letih, ko vedno več pozornosti namenjamo onesnaževanju pa so vse glasnejša tudi opozorila o škodljivih posledicah za okolje.

Na Arsu tako že vsako leto pred decembrskimi prazniki opozarjajo, da so koncentracije delcev PM10 v prazničnem času močno povišane, marsikje na silvestrsko noč zaznavajo tudi najslabši zrak v letu. Glavni krivec je seveda pirotehnika. Ob prižigu pirotehničnih sredstev se namreč v ozračje sprostijo vse snovi, ki so del pirotehničnega izdelka, predvsem plini in trdni delci, ki povzročajo nepotrebno onesnaženost zraka in tveganje za zdravje.

Silvestrovanje v Ljubljani
Silvestrovanje v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert

Ministrstvo za okolje in prostor je v sklopu projekta Nanoforce objavilo rezultate analiz onesnaženosti zraka zaradi pirotehnike. Kot pravijo, so delci, ki so posledica ognjemetov, zelo majhni, pod en mikron, zato lahko prodrejo globoko v pljuča in telo. “Če ni padavin, lahko ti delci lebdijo v zraku več kot en teden. Ko se posedejo na površino, se lahko v primeru če ni padavin, ponovno vrnejo v ozračje. Ko jih padavine sperejo iz ozračja in tal, onesnažijo površinske vode in podtalnico,” pravi poročilo, ki so ga objavili na spletni strani www.mojzrak.si

Otroke vozimo na ognjemete, a se ne zavedamo, da s tem škodimo njihovemu zdravju

Primer naprave za meritev nanodelcev v zraku
Primer naprave za meritev nanodelcev v zraku FOTO: Ministrstvo za okolje in prostor

Kot navajajo v objavljeni publikaciji, so delci, ki se sprostijo v ozračje pri ognjemetu, so veliki od 20 do 200 nanometrov, kar predstavlja petdesetinko do petinko mikrometra. Na teh delcih se kondenzira zračna vlaga in zato običajno nastane megla. “Ta je najbolj vidna nekaj minut po začetku ognjemeta, ko se delci še nahajajo blizu središča eksplozij in direktno dokazuje prisotnost nanodelcev v ozračju,” pravijo avtorji projekta.

Eno od analiz so denimo izvedli ob praznovanju 20. obletnice samostojnosti Slovenije. Takrat so izmerili, da se je ob ognjemetu v ozračje sprostilo najmanj 1.000 milijard nanodelcev. Število teh in njihovo porazdelitev velikosti so merili s profesionalnim detektorjem nanodelcev, ki je bil postavljen 300 metrov stran od središča eksplozij. Ognjemet je trajal 5 minut. Najprej so po 17 minutah prispeli do merilne postaje večji delci s povprečno velikostjo 150 nanometrov, potem pa uro po začetku ognjemeta še manjši nanodelci s povprečno velikostjo 60 nanometrov. Meritev je jasno pokazala, da so to bili delci, ki jih je povzročil ognjemet.

Kemijska analiza teh nanodelcev je pokazala prisotnost fosforja, kalija, svinca, magnezija, aluminija, silicija, železa, bakra, kalcija, molibdena in natrija. Ti elementi so običajna sestavina pirotehničnih izdelkov.

Med prasketanjem ene same paličice, ki jih prodajajo tudi v živilskih trgovskih centrih in so dostopne otrokom, so v enem samem kubičnem centimetru zraka izmerili nad 160.000 nanodelcev iz barijevih, aluminijevih in železovih reakcijskih produktov.
Med prasketanjem ene same paličice, ki jih prodajajo tudi v živilskih trgovskih centrih in so dostopne otrokom, so v enem samem kubičnem centimetru zraka izmerili nad 160.000 nanodelcev iz barijevih, aluminijevih in železovih reakcijskih produktov. FOTO: Thinkstock

Tudi novoletna kresnička ni nedolžna zabava

Kot pravijo, tudi male otroške radosti pri prižiganju povsod dostopnih iskric oziroma tako imenovanih novoletnih kresničk niso le nedolžna zabava. Med prasketanjem ene same paličice, ki jih prodajajo tudi v živilskih trgovskih centrih in so dostopne otrokom, so v enem samem kubičnem centimetru zraka izmerili nad 160.000 nanodelcev iz barijevih, aluminijevih in železovih reakcijskih produktov. “Nanodelci dveh velikostnih redov, pod 20 nanometrov in okrog 100 nanometrov, so vztrajali v ozračju laboratorija več ur,” pravijo. V vsakem kubičnem centimetru zraka je bilo več kot 100.000 nanodelcev, ki so ostali v zraku, dokler niso odprli okna po gorenju tretje iskrice.

Med elementi je bil najbolj strupen barij, ki je glavna sestavina iskric

Kot še pravijo, so se med gorenjem tako imenovane iskrice oziroma kresničke sprostili v zrak nanodelci kovinskih oksidov. Ti so vsebovali barij, železo, aluminij, cink, kalij, natrij, ogljik in kisik. “Med temi elementi je najbolj strupen barij, ki je s 37 odstotki glavna sestavina iskric,” pravijo.

Poročilo avtorji zaključujejo z opozorilom, da so sestavina pirotehničnih izdelkov za doseganje svetlobnih efektov visoko kemijsko aktivni kovinski prahovi, ki pri oksidaciji barvito zažarijo in kot majhni trdni delci ostanejo v ozračju. “Prisotnost teh delcev v zraku ogroža zdravje ljudi, predvsem otrok, ki jih tako radi pripeljemo na ogled ognjemetov oziroma jim priredimo lepo, a nezdravo zabavo na domačem vrtu.”

POVEZAVA DO CELOTNEGA DOKUMENTA

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
13. 12. 2016 09.06
+1
me je že naslov tako nasmejal, da sploh nisem naprej bral......komentarji zmagajo, a vas na 24 nič ne izučijo.......
verla
12. 12. 2016 18.25
+6
sem mislil da se v vojni umira od kugle,pa mi poveste da od praha,hvala
ggargamell
12. 12. 2016 18.08
+6
vsak dan 100 člankov kaj vse ne smemo početi in kaj vse je škodljivo a vm se res da k da nebi napisal lahko delate 10 ur na dan dajte denar državi lepo ubogate in se ne upirate sistemu vse ostalo je škodlivo in prepovedano vi se pa matrate tle s tokimi članki se mi prov smilte že
NiVseRes
12. 12. 2016 17.45
+3
Kako je sele v siriji zakajeno
grozjak
13. 12. 2016 09.06
NiVseRes
12. 12. 2016 17.44
+2
Jaz sem potem ze prakticno mrtev..
beyblademaster
12. 12. 2016 17.05
+0
naj poka slovenija ☺
BožidarMacur
12. 12. 2016 15.34
+2
Okej negrem nikamor za novo leto ali pa z gas masko malo naokoli.
Ronin SLO
12. 12. 2016 16.33
+1
Ronin SLO
12. 12. 2016 14.59
+1
Ja to je pa posledica politike te televizije, ker ne vrti samo filmov o rožicah in ptičkih,...
Ronin SLO
12. 12. 2016 14.15
+15
Škodljiv je tudi metan iz zadnjice avtorja tega članka, pa ga ne moremo prepovedat,...
prouhudababa
12. 12. 2016 14.09
+14
Če bi vsakodnevno kuril kresničke in v zrak poganjal ognjemete, bi to paničarjenje še razumel. Tako pa za enkrat še ni bilo poročil o smrtnih žrtvah, ki so bile posledica vdihavanja nanodelcev pri kurjenju kresničk ali opazovanju ognjemetov. Tudi o pljučnih oboljenjih, ki bi bila posledica tovrstnega početja, še nismo slišali. Naj se raje ukvarjajo s tisto 'pirotehniko', kjer je nekaj smodnika v medeninastem tulcu, začepljenim s svinčenko. Ta je dokazano bistveno bolj smrtonosna!
Ronin SLO
12. 12. 2016 14.10
+3
mak0521
12. 12. 2016 14.05
-5
Že nekaj let čakam na pobudo, da bi novo leto pričakali brez ognjemetov. za 10 minut zapravimo toliko, da bi mnogim v stiski lahko pomagali nekaj mesecev... Glede na to, kako škodljivo je, pa je še en razlog več. Ukinimo ognjemete!!!
Ronin SLO
12. 12. 2016 14.10
+7
mak0521, pomagaj ljudem v stiski, druge pa pri mir pusti,...
Ronin SLO
12. 12. 2016 14.01
+1
Trg pirotehnike bi bilo nujno liberalizirati, pa saj smo liberalna država al kako?
bertoolin
12. 12. 2016 14.02
-1
Ronin SLO
12. 12. 2016 13.55
-3
Men tud rakete niso všeč, petarde so boljše,..
nevica
12. 12. 2016 13.16
+1
letos so nekateri že zelo zgodaj začeli s petardami in raketami - policija pa nič - pa sliši se desetine kilometrov stran.
Ronin SLO
12. 12. 2016 14.01
-2
Racio
12. 12. 2016 12.46
+0
Dejstvo je, da je pirotehnika škodljiva v vseh pogledih, zato res ne vidim drugega razloga za njeno uporabo kot ustvarjanje profita... Isto je z tobakom, alkoholom in podobnimi zadevami...
JanZiska
12. 12. 2016 12.48
+3
zraven sodijo še adrenalinski športi, potovanja izven EU, sladkarije, svinjsko meso...
layers
12. 12. 2016 13.10
+1
ja jaz sem proti onesnazevanju, in porabljanju denarja, koliko je sele zaradi sirije in vseh vojsk nasploh slab zrak. bi blo pa zelo lepo za ta denar pripravit bogato vecerjo za vsakega ki zeli jesti sredi titove ceste
Ronin SLO
12. 12. 2016 13.59
+0
layers, že tako je narod predebel, da hočejo obdavčiti sladke pijače, ti bi pa še zastonj hrano talal,...
kor22
12. 12. 2016 12.33
+0
pirotehnika, pirotehnika pirotehnika pa petarde, vsako leto eno in isto pišete. Letost nisn meu namena, pa zanalašč si bom zaj kupo za enih 100€ robe pa spoko...
Racio
12. 12. 2016 12.41
+1
ja bravo, se boš uprl in jim pošteno zagodel... sam čakam kdaj bo članek da je škodljivo skakati iz mosta v deročo reko, jim boš tudi takrat kljuboval?
kor22
12. 12. 2016 12.47
+0
tako je iz kljubovanja bi skočo iz mosta, da jim bi dokazo da to ni škodljivo.
Racio
12. 12. 2016 13.15
+1
Pa to lahko že sedaj dokažeš. Greš na Most na Soči in se zabrišeš dol brez elastike. Garantirano boš na naslovnici...sploh če boš zadevo posnel... Vso srečo ti želim
kor22
12. 12. 2016 13.17
pa je blo rečeno da je škodljivo? če ja potem grem, drugi tedn bom na you tubu.
Racio
12. 12. 2016 13.27
Pa če še ni bilo rečeno, da je škodljivo, potem je pa res že skrajni čas, da se najde junak, ki bo to preveril... da bomo tudi ostali vedeli... Boš ti ta junak??
1airbus
12. 12. 2016 12.14
+0
vso pirotehniko pa prepovedat predvsem zaradi poškodb,ne vem kaj še čakajo.
kor22
12. 12. 2016 12.25
+3
enako bi lahko rekli za alkoholno pijačo, nevem kaj še čakajo?
big brother
12. 12. 2016 13.38
+3
čike pa alko naj prepovedo. bomo mel miljarde
Ronin SLO
12. 12. 2016 13.56
+0
1airbus
12. 12. 2016 12.10
+7
kaj pa sosedi,ki celo zimo,in še poleti za toplo vodo kurijo vse mogoče?
1airbus
12. 12. 2016 12.07
-2
pri tebi doma
YUGO45
12. 12. 2016 11.52
-3
Ne kupujte pirotehnike letos bo isis in druščina poskrbela za prave ognjemete...